Fler forskningsnyheter

Skriv ut

UR: Nyanländas lärande i matematik

Utbildningsradion

Det är en utmaning för en lärare att undervisa matematik för barn med rötter i en annan kultur än den svenska. Saman Abdoka, lärare i matematik, har lång erfarenhet av att kartlägga elevernas förkunskaper i matematik och delar här med sig av olika metoder och handfasta tips (webb-tv).

Internationellt: Barnehagebarn stresset av lange dager

Forskning.no

En studie av de yngste barnehagebarna viser at de som er lengst i barnehagen blir mer stresset enn dem har kortere dager.

Professor i tvåspråkighet gästar Nya Zeeland

Stockholms universitet

Professor Monica Axelsson vid Institutionen för språkdidaktik, Stockholms universitet, har bjudits in som gästprofessor till University of Canterbury i Christchurch, Nya Zeeland.

Möjliga vägar och viktiga mål för skolans digitalisering

Skolverket

Digitaliseringen av skolans verksamhet ger framför allt möjlighet att öka likvärdigheten. Det betonade Erik Nilsson, statssekreterare åt gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström, under ett seminarium om FoU-programmet Digitalisering i skolan som branschforskningsinstitutet Ifous drivit tillsammans med sju kommuner och en stadsdel.

Internationellt: Red flags, rulers and ropes: creative approaches to teaching gender equality

The Guardian

Young people are eager to explore relationships, stereotypes and confidence, and schools are responding in innovative ways

Internationellt: Getting it right

BBC News

When children in Shanghai took part in the Pisa tests of educational attainment, the world was shocked by their maths results. Should the rest of the world be teaching maths the same way?

Viktig­aste åtgärden för ökad likvärdighet

Skolvärlden

Hur ska den minskande likvärdigheten åtgärdas? Skolvärlden ställde frågan till tio personer i skolans värld.

Ökad säkerhet och bättre samarbete med hjälp av utbildning

Specialpedagogiska skolmyndigheten Specialpedagogik

På Djurgårdsskolan i Eskilstuna får alla medarbetare, på lågstadiet och i särskolan, lära sig mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Ny möjlighet att utveckla elevhälsoarbetet

Specialpedagogiska skolmyndigheten Specialpedagogik

Nu öppnar Specialpedagogiska skolmyndigeheten för intresseanmälan till den nätbaserade kursen Att höja skolans elevhälsokompetens. Det blir tredje året i rad den efterfrågade kursen erbjuds till skolor som har behov av att utveckla det förebyggande och hälsofrämjande elevhälsoarbetet.

Stor otydlighet i samverkan kring elever med funktionsnedsättning

Forskning.se Specialpedagogik

En ny rapport om samverkansmötena kring elever med funktionsnedsättning visar att det sällan handlar om riktig samverkan. Den samverkan som finns mellan specialpedagoger, vårdnadshavare och skolor präglas av en otydlighet när det gäller bland annat uppdrag, syfte, språkbruk och styrning.

 
Annons