Fler nyheter

Skriv ut

Fler Mötesplatser för nyanlända öppnas

Nyanlända  SKL
2017-01-16

När nyanlända kan träffa sin kommun och flera myndigheter under samma tak kan de snabbare komma i arbete, studier eller annan aktivitet, nu öppnar 22 nya Mötesplatser.

Syskon får rätt till fler timmar i förskolan

Förskola  Lärarnas tidning
2017-01-16

Fler och fler kommuner utökar vistelsetiden för barn till föräldralediga.

Harriet Wallberg JO-anmäler KI

Högskola  Sveriges Radio
2017-01-16

Händelserna runt kirurgen Paolo Macchiarinis verksamhet vid Karolinska Institutet har nu lett till att den förra rektorn Harriet Wallberg JO-anmäler Karolinska Institutet och utredaren Sten Heckscher.

Förskoleenkäten HT 2016

Skolinspektionen
2017-01-16

I förskole- respektive kommunrapporterna kan man se hur förskolan och kommunen ligger till i jämförelse med samtliga medverkande förskolor och kommuner. (Excel-fil).

Resultatet från höstens stora enkät med föräldrar och personal i förskolan klart

Förskola  Skolinspektionen
2017-01-16

Nu är resultatet av Skolinspektionens stora enkät med föräldrar och pedagogisk personal i förskolan, Förskoleenkäten, klart.

Digitala verktyg viktiga för jämlikheten i skolan

IT  GöteborgsPosten
2017-01-16

Att kunna använda digitala verktyg är i dag lika viktigt som att kunna läsa och skriva. Därför måste vi stärka och analysera digitaliseringen av skolan och förskolan. Det ska bidra till ökad jämlikhet, skriver bland andra Karin Pleijel (MP).

Tänk på barnen som hatar idrott

Idrott  GöteborgsPosten
2017-01-16

Mer motion kan hjälpa en del elever att prestera bättre. Resten borde dock slippa hoppa bock och spela fotboll varenda dag.

M och C sågar Kommunals vinstkompromiss

Friskola  Sveriges Radio
2017-01-16

Fackförbundet Kommunal föreslår idag att det föreslagna vinsttaket i välfärden ska gälla skolan och äldreomsorgen, men inte sjukvården. Bland annat skulle det locka allianspartierna att säga ja till vinstbegränsning. Men både Moderaterna och Centerpartiet säger nej till en sån kompromiss.

Skolinspektionen granskar skolorna i Umeå kommun

Inspektion  Skolinspektionen
2017-01-16

Skolinspektionen startar nu en tillsyn av hur politiker i Umeå kommun tar ansvar för kommunens skolor, förskolor, fritidshem och vuxenutbildning. Skolinspektionen granskar även de fristående skolorna i kommunen.

Skolinspektionen granskar skolorna i Nora kommun

Inspektion  Skolinspektionen
2017-01-16

Skolinspektionen startar nu en tillsyn av hur politiker i Nora kommun tar ansvar för kommunens skolor, förskolor, fritidshem och vuxenutbildning. Skolinspektionen granskar även Borns friskola.

”Katastrof om friskolorna i regionen försvinner”

Friskola  Dagens Samhälle
2017-01-16

Våra kommuner har inte fått Ilmar Reepalus Välfärdsutredning på remiss men vi tänker svara regeringen ändå. Förslagen om vinsttak skulle drabba våra kommuninvånare och kommuner mycket hårt om de blir verklighet, skriver tolv moderata toppolitiker i Mälardalsregionen.

Bombdåd på universitet i Nigeria

Internationellt  Svenska Dagbladet
2017-01-16

Minst två människor har dödats i ett bombdåd vid en moské inne på universitetsområdet i staden Maiduguri i nordvästra Nigeria.

Pojkar blir bättre i skolan av idrott

Idrott  Sydsvenska Dagbladet
2017-01-16

Pojkarna är förlorare i den nedmonterade skolidrotten. Unik forskning från Malmö visar med tydlighet behovet av att röra på sig varje skoldag. ”Vi har nu ett starkt vetenskapligt underlag att rekommendera daglig idrott i grundskolan”, säger Jesper Fritz.

Flykten till Sverige – åtta unga berättar för elever

Nyanlända  Borås Tidning
2017-01-16

Berättelser om resan till Sverige ska öka förståelsen mellan ungdomar från olika delar av världen. I ett integrationsprojekt berättar åtta nyanlända unga om sin flykt för elever på Mogaskolan.

”Rätt till utbildning trumfar religiösa särkrav”

Idrott  Blekinge läns tidning
2017-01-16

I en dom från Europadomstolen klargörs att religionsfriheten inte innebär rätten att slippa könsblandad simundervisning i skolan. Det är positivt att barnens rätt till undervisning väger tyngre än föräldrarnas religionsfrihet, skriver Anders Gustafsson på ledarplats.

Kommunchef på nytt uppdrag

Ledarskap  Norrländska Socialdemokraten
2017-01-16

Luleå kommuns tillväxtchef, Anna Degerman, slutar och börjar som chef för Luleå tekniska universitets studentrekrytering.

Mälardalens högskola är bäst i EU på att utveckla digital kompetens

Högskola  Eskilstuna Kuriren
2017-01-16

Mälardalens högskolas initiativ för att erbjuda ingenjörer kompetensutveckling vid sidan av sin anställning har vunnit ett fint EU-pris.

Det polska skolundret

Internationellt  Nya Wermlands-tidningen
2017-01-16

En viktig förklaring till det goda resultatet verkar vara att unga i Polen ser utbildning som en dörr till ett bättre liv som vuxen och därför gör sitt bästa i skolarbetet, skriver Inger Enkvist, professor i spanska vid Lunds universitet.

Målinriktat arbete har gett resultat i skolan

Nyanlända  Nya Wermlands-tidningen
2017-01-16

Det senaste året har skolan i Kristinehamn jobbat intensivt med att förbättra måluppfyllelsen bland eleverna, vilket har gett positivt resultat.  Skolans stora utmaning är dock att stötta nyanlända elever till att nå kunskapskraven.

”Ge stöd utifrån behov”

Skolpolitik  Upsala Nya Tidning
2017-01-16

Den rödgröna ledningen är alltför återhållsam med tilläggsbelopp till elever med funktionsnedsättning, skriver Cecilia Forss (M), och Marta Obminska (M).

 
Annons