Lokala nyheter

Skriv ut

Pruttbråk var inte misshandel

Brott  Expressen
2017-01-20

En manlig lärare i 50-årsåldern frias efter ett ”pruttbråk” i ett klassrum i Blekinge, skriver BLT. Det uppstod oordning i klassrummet, där läraren höll lektion med en mindre grupp elever, sedan en av dem, enligt läraren släppt sig.

”Absolut inte nära en kollaps”

Förskola  Sveriges Television
2017-01-20

Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden i Umeå, tycker att nätverkets bildande är positivt. Men hon tycker inte att den dystra bild av läget inom förskolan stämmer.

Föräldrar slåss för mindre barngrupper

Förskola  Sveriges Television
2017-01-20

Nu protesterar föräldrar i Umeå återigen mot barngruppernas storlekar inom förskolan. Ett föräldranätverk har startat ett upprop och samlar in namn för att få till mindre barngrupper och mer personal inom förskolan.

Skolchefen: Droger är oacceptabelt

Droger  Folkbladet
2017-01-20

Droger är ett genomgående problem i skolor med äldre elever, framförallt i gymnasieåldern. Problemet är inte lika utbrett hos elever i högstadieåldern.

Programmering allt viktigare i skolan

Programmering  Sveriges Television
2017-01-20

Den nya läroplanen ligger just nu på regeringens bord för beslut. I den föreslås det att kodning och programmering ska bli ett nytt ämne i skolan.

Programmering allt viktigare i skolan

Programmering  Sveriges Television
2017-01-19

Den nya läroplanen ligger just nu på regeringens bord för beslut. I den föreslås det att kodning och programmering ska bli ett nytt ämne i skolan.

Skolinspektionen granskar skolorna i Älvkarleby kommun

Pressmeddelande  Skolinspektionen
2017-01-19

Skolinspektionen startar nu en tillsyn av hur politiker i Älvkarleby kommun tar ansvar för kommunens skolor, förskolor, fritidshem och vuxenutbildning. Skolinspektionen granskar även Älvboda friskola som är den enda fristående skolan i kommunen.

Lärare och elever på Boråsskola: ”Det är katastrof”

Inspektion  Borås Tidning
2017-01-19

Svedjeskolan i Borås kan tvingas betala 800 000 kronor för bristande trygghet och studiero. ”Det är katastrof i omklädningsrummen”, säger både lärare och elever.

Höjda löner ska få lärarna att stanna

Skolpolitik  Borås Tidning
2017-01-18

Upp till 3000 kronor mer i månaden ska få lärarna att stanna i Borås. 28 nya förslag för en bättre skola lanseras nu.

Fler elever knarkar

Droger  Folkbladet
2017-01-18

En drogliberal syn hos unga, samtidigt som problemet breder ut sig. Droganvändningen i skolorna är inte ett problem just på Ebersteinska gymnasiet, utan snarare i hela Norrköping. Det menar så väl kommunpolis Peter Johansson, som Kerstin Jagesten, kurator på Moa-mottagningen.

Skoltoaletter låses upp utifrån av ”kompisarna”

Inspektion  Borås Tidning
2017-01-18

För alla som läser Skolinspektionens rapporter om skolorna i Borås måste det bli uppenbart: I alltför många klassrum – inte alla! – är respekt för läraren ett okänt begrepp, skriver Borås Tidning på ledarplats.

Elever om könsuppdelade klasserna: ”Det har blivit en sådan stor grej”

Genus  Nerikes Allehanda
2017-01-18

Under tisdagen träffade NA en grupp elever på Adolfsbergsskolan som vill ge sin bild av uppdelningen i en tjej- och en killgrupp. De tycker att gruppindelningen dömdes ut för snabbt av den allmänna opinionen.

Pedagog skrev klant i pannan på fritidsbarn

Kränkningar  Expressen
2017-01-18

Barnet ramlade och blötte ner sig under skogsutflykten med fritids.Då skrev en pedagog ”klant” i pannan på barnet med tuschpenna, skriver Barometern. Nu hotas kommunen av ett skadestånd för kränkningen.

Skola flyttad efter giftskandal

Arbetsmiljö  Sveriges Radio
2017-01-18

I början av december tvingades återvinningsföretaget Befesa Scandust i Landskrona att stänga sedan man mätt upp höga halter av cyanid och tungmetaller på området. Nu har en gymnasieskola i närheten tillfälligt flyttat.

Örebroskola får nationell utmärkelse

Sveriges Television
2017-01-17

Hagaskolan i Örebro får under tisdagen ta emot utmärkelsen Erkännande för Framgångsrik Verksamhetsutveckling.  ”För mig är det ett långt arbete som gett resultat”, säger rektorn Ina Axelryd.

Uppsalas elever på mitten i ny betygranking

Betyg  Sveriges Television
2017-01-17

Betygssnittet för Uppsalas gymnasieskolor ligger strax över rikssnittet, medan Tierp och Enköping sladdar något, visar en sammanställning.

Bengtsfors har näst bäst betyg i landet

Betyg  Sveriges Television
2017-01-17

Enligt färsk statistik från Skolverket har Bengtsfors näst bäst gymnasiebetyg i landet. Och det trots den höga andel nyanlända elever som man tagit emot. ”Många av de nyanlända har väldigt höga studieambitioner”, säger Carl-Göran Strutz, utbildningschef i Bengtsfors kommun.

Barn får betyg i ämnen som de inte har läst

Inspektion  Borås Tidning
2017-01-17

Mörkar skolor i Borås stad systematiskt sanningen om barnen inför deras föräldrar? Ges betyg i ämnen där barnen inte haft en enda lektion? Det låter som rena vansinnet – men det är ändå precis vad skolanställda berättar för Skolinspektionens utredare, skriver Borås Tidning på ledarplats.

Ny rektor på Dalstorpsskolan

Ledarskap  Ulricehamns Tidning
2017-01-17

Fredrik Sandin är ny rektor på Dalstorpsskolan i Ulricehamn.

Vill utbilda läkare på Brunnsvik

Nyanlända  Avesta tidning
2017-01-17

Ken Swedenborg föreslår att det på före detta Brunnsviks folkhögskola startas en utbildning för sjuksköterskor och läkare som kommit hit som flyktingar.

 
Annons