Riksnyheter

Skriv ut

Totalt mobilförbud hjälper osäkra lärare

Arbetsmiljö  Skolvärlden
2017-01-20

Eleverna skickade flera hundra snapchats om dagen. De missade lektionstid och det uppstod konflikter som lärarna fick ta tag i. Nu fyller det totala mobilförbudet två veckor. ”Det blir ju mycket lugnare”, säger SO-läraren Marina Venturi.

Arbetslösa lärare i Danmark och Finland ska lösa svensk lärarkris

Lärarbrist  Skolvärlden
2017-01-20

Lärarbristen i Sverige är akut och skolorna letar allt oftare efter lärare utomlands. Nu riktas blicken både söderut och österut – till Danmark och Finland – i jakt på arbetslösa lärare som vill börja jobba i Malmö. ”Jag tror inte att det är en dum idé”, säger Catharina Niwhede, Lärarnas Riksförbund i Malmö stad.

”Är det okej att vara en ”good enough lärare”?”

Lärarrollen  Skolvärlden
2017-01-20

Kraven ökar och sjukskrivningarna likaså. Är det bara fråga om en balans mellan krav och resurser? Finns en ”Good enough lärare” och är den rollen eftersträvansvärd? skriver Pål Christensson, leg lärare och utvecklingspedagog.

Lina Törnblom får hedersomnämnandet ”Årets Grundskolefavorit” för sina insatser inom skola

Pressmeddelande  Pedagogpoolen
2017-01-20

Årets Vikarie är en utmärkelse där Pedagogpoolen uppmärksammar de lärarvikarier som har gjort en extra stor och betydelsefull insats på förskolor och skolor runt om i Sverige. Den 19 januari 2017 delades utmärkelser ut för nionde året i rad. Lina Törnblom från Huddinge tog emot hedersomnämnande för Årets Grundskolefavorit.

Einar Gunnarsson får hedersomnämnandet ”Årets Lärarstudent” för sina insatser inom skola

Pressmeddelande  Pedagogpoolen
2017-01-20

Årets Vikarie är en utmärkelse där Pedagogpoolen uppmärksammar de lärarvikarier som har gjort en extra stor och betydelsefull insats på förskolor och skolor runt om i Sverige. Den 19 januari 2017 delades utmärkelser ut för nionde året i rad. Einar Gunnarsson från Göteborg tog emot hedersomnämnande för Årets Lärarstudent.

Skolinspektionen kräver Lundsberg på svar

Inspektion  Aftonbladet
2017-01-20

Skolinspektionen har nu tagit kontakt med internatskolan Lundsberg. Myndigheten kräver en skriftlig redovisning efter Aftonbladets avslöjande om misstänkta sexövergrepp på skolan.

Vinnare av Årets Vikarie 2016 – Sofia Selenius 27 år från Stockholm

Pressmeddelande  Pedagogpoolen
2017-01-20

Årets Vikarie är en utmärkelse där Pedagogpoolen uppmärksammar lärarvikarier som har gjort en extra stor och betydelsefull insats på förskolor och skolor runt om i Sverige. Den 19 januari 2017 delades utmärkelser ut för nionde året i rad. Vinnaren och Årets Vikarie 2016 är Sofia Selenius från Stockholm.

Läsprojekt ska fortbilda lärarna: ”Ett lyxigt startpaket”

Läsning  Skolvärlden
2017-01-20

Läsprojektet ”Berättelser som förändrar” ska hjälpa landets lärare att bli bättre på att undervisa med hjälp av ungdomslitteratur i klassrummet.

Nyt forslag om skolevandsordning møder stor kritik

Internationellt  Jyllands-Posten
2017-01-20

»En fuldstændig unødvendig ekstraudgift« og »en miljømæssig belastning,« siger Alternativets miljoørdfører Christian Poll om ordning.

Raketstart för att öka lusten till naturvetenskap

Naturvetenskap  Svenskt Näringsliv
2017-01-20

Skola och företag behöver mötas. Elever behöver bli intresserade av matematik och naturvetenskap. I Markaryd tog man hjälp av astronauter för att lösa de till synes komplicerade frågorna och hittade samtidigt en helt ny samverkansform. ”Busenkelt, det är ingen raketforskning”, menar projektledaren.

Tidigt företagstänk viktigt i skolan

Skola och näringsliv  Svenskt Näringsliv
2017-01-20

Kommuner som tidigt tar ett samlat grepp om ungas företagsamhet visar upp positiva effekter på företagsklimatet längre fram. Det konstaterar Cecilia Nykvist, VD för Ung Företagsamhet. ”Det är viktigt från politiskt håll att ta beslut om att lära ut företagande i skolan”, säger hon.

”Utbildningen måste bli mer verklighetsanpassad”

Yrkesutbildning  Svenskt Näringsliv
2017-01-20

 Det finns ett stort behov av mer kompetent personal i motorbranschen. För att råda bot på problemet krävs det bättre och modernare fordonsutbildning men branschen möter svårigheter bland politiker och tjänstemän, skriver Clas Månsson, ordförande för MRF i Halland.

Näringslivet mobiliserar med sajt mot vinsttak

Friskola  Lärarnas tidning
2017-01-20

Större delen av de fristående skolorna och förskolorna måste avvecklas om Ilmar Reepalus vinsttak blir verklighet, enligt Svenskt Näringsliv. Nu startar de sajten svarareepalu.nu tillsammans med bland andra Friskolornas riksförbund. Här ska de fristående huvudmännen få hjälp att skriva remissvar och göra sina röster hörda.

British universities employ no black academics in top roles, figures show

Internationellt  The Guardian
2017-01-20

Figures record zero black academics in the elite staff category of ‘managers, directors and senior officials’ for third year in a row.

Nytt examenstillstånd till Röda Korsets Högskola

Pressmeddelande  Utbildningsdepartementet
2017-01-20

Regeringen har beslutat att ge Röda Korsets Högskola tillstånd att utfärda kandidatexamen i folkhälsovetenskap med inriktning global hälsa.

24 barn dödade i Indien – skolbuss i krock

Internationellt  Aftonbladet
2017-01-20

Minst 24 indiska skolbarn dödades när deras skolbuss på torsdagen frontalkrockade med en lastbil.

Svårt allergiska Linnéa missar första klass

Arbetsmiljö  Sveriges Television
2017-01-20

Sjuåriga Linnéa Skaug har inte gått en enda dag i första klass. Hon har svår allergi och blir sjuk av skolmiljön. Skolan har dragit tillbaka flera allergianpassningar för Linnéa och familjen håller henne därför hemma.

Lundsberg: Slag med läderbälte inget brott

Brott  Sveriges Radio
2017-01-20

Privatskolan Lundsberg stängde nyligen av en elev som ska ha slagit en yngre elev med ett läderbälte. ”Vi bedömde att det inte var ett brott”, säger Lundsbergs vice styrelseordförande Johan von Scheele.

Arbetslösa lärare i Finland och Danmark ska lockas till Malmö

Lärarbrist  Sydsvenska Dagbladet
2017-01-20

Den akuta lärarbristen gör att Malmö stad söker sig utomlands. Nu siktar kommunen in sig på att rekrytera arbetslösa lärare i både Finland och Danmark.

Skolinspektionen: Förskolor måste bli bättre på jämställdhet

Förskola  Lärarnas tidning
2017-01-20

Förskolorna sköter inte sitt jämställdhetsuppdrag tillräckligt bra, slår Skolinspektionen fast efter en granskning. Utan systematiskt arbete ökar risken att barnen tar efter stereotypa könsnormer.

 
Annons