Hoppa till sidinnehåll

”Jag känner mej begåvad bara.” Om flerspråkighet och identitetskonstruktion bland ungdomar i ett mulitetniskt förortsområde.

Publicerad:2005-03-18
Uppdaterad:2012-02-25

Många ungdomar i Sverige växer idag upp i förortsområden som i hög grad är flerspråkiga och mångkulturella. Tore Otterup undersöker i sin avhandling vad flerspråkigheten egentligen har för betydelse för invandrarungdomarna själva i deras liv. När Natalia ska förklara vad flerspråkigheten har betytt för henne säger hon: Jag känner mig begåvad bara. Den flerspråkiga kompetensen som bl.a. skolans modersmålsundervisningen bidrar till visar sig ha stor betydelse för en positiv utveckling för dessa elever.

Författare

Tore Otterup

Handledare

Professor Inger Lindberg, Göteborgs universitet

Opponent

Professor Kenneth Hyltenstam, Centrum för tvåspråkighetsforskning, Stockholms universitet

Disputerat vid

Hej världen!

Disputationsdag

2005-03-18

Titel (se)

”Jag känner mej begåvad bara.” Om flerspråkighet och identitetskonstruktion bland ungdomar i ett mulitetniskt förortsområde.

Institution

Institutionen för svenska språket

Forskningsmiljö

Hej världen!

”Jag känner mej begåvad bara.” Om flerspråkighet och identitetskonstruktion bland ungdomar i ett mulitetniskt förortsområde.

Avhandlingens övergripande syfte är att belysa flerspråkighetens betydelse för barn och ungdomar i ett multietniskt förortsområde i Göteborg. För att kunna göra detta har två studier genomförts, en kvantitativ enkätundersökning bland 179 elever i en flerspråkig mellanstadieskola och som en uppföljning en kvalitativ intervjuundersökning med åtta av de ungdomar som deltog i den ursprungliga studien.

Resultaten visar att 94 procent av eleverna i denna skola hade utländsk bakgrund. De representerade 30 olika länder och 29 olika modersmål. De sade sig också dagligen använde två eller fler språk. Kunskaper i modersmålet upprätthölls huvudsakligen genom användning inom hemdomänen liksom genom skolans modersmålsundervisning. Svenskan visade sig vara det dominerande språket för en majoritet av informanterna genom frekvent användning i skolan och i kamratumgänget. Skolans åtgärder för att utveckla de flerspråkiga elevernas svenskkunskaper kan karaktäriseras som kompensatoriska snarare än berikande. En genomgång av betygen från år nio visar att flertalet av informanterna från den större enkätundersökningen inte har varit särskilt framgångsrika i skolan.I den uppföljande studien analyserades intervjuerna med de åtta ungdomarna med hjälp av grundad teori och resultaten visar att flerspråkigheten tillsammans med andra kategorier som familj, plats, skola, och mål är av stor betydelse för de identiteter som de undersökta ungdomarna konstruerar. I den slutliga teoretiska kodningen framstod begrepp som ambivalens, investering och empowerment som lämpliga för att beskriva betingelserna för utvecklandet av synkretiska identiteter bland ungdomar i den flerspråkiga förorten.

De åtta intervjuades livsberättelser visar att en uppväxt i nära kontakt med många kulturer, språk och levnadssätt kan förse unga människor med redskap och strategier som är viktiga för att handskas med det postmoderna samhällets många ambiguiteter. De unga människor som utgör fokus för denna avhandling har också genom sin bakgrund och sina erfarenheter ett viktigt kulturellt kapital som kan komma att ha stor betydelse för det svenska samhällets framtida utveckling.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep
Digital temaföreläsning

Hållbar utveckling i förskolan

Skolportens digitala temaföreläsningar med Cecilia Caiman. Föreläsningarna utvecklar undervisningen för hållbar utveckling utifrån både ett ekologiskt perspektiv och genom estetiska lärprocesser. Ta del av innehållet mellan 14 maj–18 juni!
Läs mer & boka
Fsk
15 maj – 19 jun
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev