Hoppa till sidinnehåll
Didaktik

Att skriva två tillsammans fördjupar kunskap

Publicerad:2013-06-04
John Miller
Skribent:John Miller

Vad finns det för fördelar med att skriva tillsammans? Gerrit Berends har tittat på hur kollaborativt skrivande kan fördjupa studenters kunskap. Resultatet visar att den mest gynnsamma formen av skrivsamarbete är två och två framför gemensam skärm, det ger stort utrymme för fördjupande diskussioner.

Gerrit Berends
Gerrit Berends

Född 1965
i Nederländerna.

Disputerade 2013-05-19
vid Stockholms universitet.

 

 

Avhandling

Skrivsamarbete i högre utbildning: Tre studenters skribentprofiler i kollaborativa skrivargrupper

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Jag blev tillfrågad att delta i ett projekt ”Skrivsamarbete i heterogena studentgrupper”, ett samarbetsprojekt mellan Stockholms universitet och Mälardalens högskola. Det var ett projekt där man följde civilingenjörer och biokemister och deras skrivsamarbete när det gäller att skriva laborationsrapporter. Jag är ju lingvist och har tidigare mest undersökt språkstrukturer, jag hade aldrig undersökt språket sett utifrån mänskligt samspel. Det kändes spännande.

Vad handlar avhandlingen om?

– Vilka fördelar det kan finnas med att skriva tillsammans, hur så kallat kollaborativt skrivande kan fördjupa studenternas kunskap. Men också vilka krav utbildningen ställer på laborationsrapportens utformning, hur väl studenterna svarar upp till de kraven och vad läraren ger för feedback på formalia och textmönster. Jag följde tre olika studenter med olika bakgrund, en som tidigare gått högskoleutbildning, en student som var andraspråksstudent och en tredje som hade yrkeserfarenhet.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Skrivsamarbetet fungerade som ett bra verktyg för att lära sig skriva bättre rapporter. Studenterna är bra på olika saker, den ena kanske är bra på formalia och struktur, den andra på fackterminologi. Det finns ett stort lärande i att få lära ut till andra. När det gäller kraven på hur en rapport rent formellt ska se ut såg jag att det saknades en dialog mellan lärare och studenter kring hur och varför labbrapporten ska utformas på ett visst sätt.

– Det visade sig också att utformandet av rapporterna inte uppfyllde institutionens krav, exempelvis saknade sju av elva rapporter ett syfte och samtliga saknade en frågeställning. Lärarna lyckades inte heller kommentera enhetligt och konsekvent när de kommenterade i rapporterna. Det bidrar ju till att inte heller eleverna var konsekventa när det gäller själva utformningen. Labbrapporterna är ett otroligt viktig redskap för att ta till sig ämneskunskapen, och behöver ha en tydlig och konsekvent form.

Vad överraskade dig?

– Att själva skrivsituationen var så avgörande för kunskapsutvecklingen. Sitter man två personer och skriver gemensamt framför en skärm blir diskussionerna väldigt givande. Dessutom missar man ju ingenting, man är med på alla delar i processen. De som skrev två och två var inne och petade ständigt i texten, de jobbade intensivt och problematiserade textuella problem som rubrik, ordval, ordbetydelser. De vände och vred på texten och det fanns ett stort lärande i den situationen.

Vem har nytta av dina resultat?

– Alla lärare på högskolan men även på gymnasium och kanske även högstadium. Att använda sig av skrivsamarbete som arbetsredskap, det ger upphov till många bra diskussioner. Att få skriva tillsammans och då helst två och två gör förmodligen att man vågar bli mer frispråkig, vågar ställa fler frågor. Det är ett bra sätt att stimulera kritiskt tänkande.

Hanna Nolin

 

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Undervisa i artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens! Programmet utgår från ämnets syftesbeskrivning och ger både forskningsfördjupning och praktiska verktyg för att du enklare ska kunna genomföra kurserna. Innehållet passar även dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev