Elever skriver på Wikipedia: Om att utveckla ett vetenskapligt förhållningssätt

Artikel nummer 6 2016: Elever skriver på Wikipedia: Om att utveckla ett vetenskapligt förhållningssätt

Under sex veckor ägnade Gunnel Thydells elever på Nacka gymnasium svensklektionerna åt att producera artiklar för det webbaserade uppslagsverket Wikipedia. Nu har hon skrivit en utvecklingsartikel om projektet, som gav eleverna mersmak.

Varför ville du skriva en utvecklingsartikel?

– Jag hade fått till ett bra och lärorikt projekt med Wikipedia och tycker att fler lärare ska få möjligheten att jobba med sajten. Jag gillar den här dela-kulturen som folkbildningstanke. Kunskapen når många.

Vad handlar artikeln om?

– Eleverna fick under sex veckor skriva artiklar om något de var intresserade av. Det enda kravet var att det skulle finnas trovärdiga källor. De kunde välja att skriva helt nya artiklar, utöka befintliga eller fortsätta med så kallade stubbartiklar (ännu inte påbörjade artiklar). De flesta började leta bland stubbartiklar.

Projektet genomfördes på svensklektionerna på naturvetenskapliga programmet i årskurs tre. Gunnel Thydell tog hjälp av två skolbibliotekarier, en utbildningsansvarig på Wikimedia, och en yngre elev på skolan som jobbat aktivt med Wikipedia.

– Jag stöttade eleverna i deras processer, särskilt Wikipedias gränssnitt tog en stund att ta sig in i. Inledningsvis läste eleverna utvalda artiklar på Wikipedia, och vi diskuterade kvaliteter. De läste också forskningsartiklar. Eleverna hjälpte verkligen varandra, det blev som ett stort grupparbete. Och de gillade att de fick respons på Wikipedia, att det var på riktigt.

Vilka resultat har du sett?

– De allra flesta gjorde väldigt bra ifrån sig. En del skrev långa artiklar, andra läste desto mer. Det blev åtta nya artiklar och 58 sidor ny text. Eleverna fick verkligen utveckla det vetenskapliga och källkritiska förhållningssätt som man behöver inför högre studier.

Hur för du arbetet vidare på din arbetsplats?

– Jag har berättat hur jag jobbat. Nu klurar vi på hur vi ska använda Wikipedia när eleverna skriver sina gymnasiearbeten framöver.

Av Hanna Nolin

Gunnel Thydell är gymnasielärare i svenska och engelska på Nacka gymnasium och arbetar också med skolutveckling i Nacka kommun.

E-post: gunnel.thydell@nacka.se

Sidan publicerades 2016-04-19 07:00 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2016-05-16 15:34 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Teaching and Learning Podcasting through Blogging

Peter Bergström and Krister Lindwall: "Teaching and Learning Podcasting through Blogging".

Elever saknar verktyg för källkritik

Elever saknar verktyg för källkritik

Skolan måste ge eleverna verktyg för att bättre värdera källors trovärdighet, visar en ny utvecklingsartikel. Många elever ansåg exempelvis att kvällstidningar var en betydligt mer tillförlitlig källa än Fass, som nästan ingen hade hört talas om.

Konferenser
Magasin Skolporten
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

Tema Arbetsmiljö i nya nr av Skolportens forskningsmagasin. Är magasinet nytt för dig? Missa inte vårt erbjudande: prova på 2 nr för bara 99 kr!

Bli prenumerant
Kommande disputationer
Konferens
Förstelärare 2017

Förstelärare 2017

På Skolportens förstelärarkonferens diskuteras uppdragets utmaningar, möjligheter och framgångsfaktorer samtidigt som vi tar sikte på specifikt viktiga kunskapsområden. Välkommen att inspireras!

Läs mer & boka plats
Lediga tjänster
Fler platsannonser
Nyhetsbrev
Kommande tema: Studie- och yrkesvägledning

Kommande tema: Studie- och yrkesvägledning

Missa inte våra temabrev där vi djupdyker i ett utvalt ämne. Prenumerera på "temabrev" så får du utskicket om Studie- och yrkesvägledning den 11/10.

Bli prenumerant