Nacka Nairobi: Om att dokumentera ett internationellt utbytesprojekt

Artikel nummer 9 2016: Nacka Nairobi: Om att dokumentera ett internationellt utbytesprojekt

Artikeln beskriver ett utbyte mellan MediaGymnasiet i Nacka strand och Our Lady of Fatima Secondary school i Kenyas huvudstad Nairobi. Elever från de båda skolorna har under utbytesresor 2009-2015 skildrat teman som gator, hem, familjer och identitet i både Nairobi och Stockholm. Bilderna och texterna har resulterat i ett flertal utställningar. Hösten 2015 gav MediaGymnasiet ut boken NackaNairobi. Diskussioner kring de likheter som existerar trots skilda levnadsvillkor, har varit en viktig del av processen i arbetet med dokumentationen. Texten beskriver de utmaningar som kan förekomma när utbyten och långsiktiga samarbeten byggs upp. Artikeln riktar sig till skolverksam personal och elever som vill genomföra utbyten och skildra den vardag och verklighet som existerar bortom nyhetsrubrikerna.

Magnus Rosshagen är gymnasielärare i Fotografisk bild, Medieproduktion och Digitalt skapande och arbetar på MediaGymnasiet i Nacka strand. Sedan 2014 har Magnus en förestelärartjänst med ansvar för skolans arbete med internationalisering. E-post: magnus@mediagymnasiet.se

Sidan publicerades 2016-05-10 08:00 av Hedda Lovén
Sidan uppdaterades 2016-05-03 13:57 av Hedda Lovén


Relaterat

Internationellt språkutbyte

Om eleverna tidigt får möjlighet att tala spanska med spanjorer, kan detta ge mersmak och förbättra deras resultat? Det ville Anna R Lorentzon ta reda på i det här arbetet.

Elever växer av korttidsstudier utomlands

Elever växer av korttidsstudier utomlands

Åsa Karlsson Perez har undersökt korttidsutbyten i gymnasiet. Hon konstaterar att de har stor betydelse för gymnasieelevers personliga utveckling.

Konferenser
Magasin Skolporten
Ur nr 3/2017:

Ur nr 3/2017:

Tema: Rasism och främlingsfientlighet. Samtal i stället för konfrontation är det bästa sättet att bemöta rasistiska åsikter i skolan, menar forskarna. Stor intervju med den belgiska skolforskaren Pedro de Bruyckere, om moderna myter om lärande och utbildningar, bla lärstilar. Reportage: Maktlekar – dolda kränkningar av elever i skolan.

Läs mer
Kommande disputationer
Konferens
Förstelärare 2017

Förstelärare 2017

På Skolportens förstelärarkonferens diskuteras uppdragets utmaningar, möjligheter och framgångsfaktorer samtidigt som vi tar sikte på specifikt viktiga kunskapsområden. Välkommen att inspireras!

Läs mer & boka plats
Lediga tjänster
Fler platsannonser
Konferens
Främlingsfientlighet

Främlingsfientlighet

Ingen elev ska utsättas för främlingsfientlighet eller rasism i skolan, ändå sker det. Vid dessa situationer är all skolpersonal skyldig att agera, men hur görs det på bästa sätt? Varmt välkommen på en konferens där du får möjlighet att stärka dina kunskaper i hur du bemöter rasistiska och främlingsfientliga strömningar i skolan!

Läs mer & boka plats