Utställare Skolans Ledarkonvent
Aktuella talare
Hur bemöta rasism i skolan?

Hur bemöta rasism i skolan?

Hallå Emma Arneback, lektor i pedagogik vid Örebro universitet. Du ska föreläsa på Skolportens konferens om att bemöta och förebygga främlingsfientlighet och rasism i skolan. Vad ska du prata om?

Läs hela intervjun
Mest lästa nyheterna

”Har Sovjetmetoder förstört våra barns studiemotivation?”

Inflation i betygssnitt, dåliga grundkunskaper och lärare som gått från att vara kunniga experter till simpla poängsättare. När politikerna lät ekonomiska drivkrafter bli styrmedel i skolan förstörde man både elevernas och lärarnas arbetsmoral, skriver Johan Wennström, doktorand i statsvetenskap.

Fler negativa till fusk med studiestöd

Andelen studerande som tycker att det är allvarligt med felaktiga betalningar av studiestöd ökar. 2010 var andelen 73 procent. Motsvarande siffra 2016 var 89 procent enligt Centrala studiestödsnämnden.

Lisa Magnusson: Varning för den svenska flumförskolan

Den nya lagen skulle göra förskolorna mer pedagogiska. Problemet är att ingen begriper vad det innebär i praktiken, skriver Lisa Magnusson på ledarplats.

Nytt förslag ska höja nyanländas betyg

Nyanlända som bara gått några år i svensk skola drar ner betygsstatistiken för Göteborgs niondeklassare. En förklaring är att många elever för sällan undervisas på ett språk de förstår.

Läs fler nyheter
Magasin Skolporten
Ur nr 3/2017:

Ur nr 3/2017:

Tema: Rasism och främlingsfientlighet. Samtal i stället för konfrontation är det bästa sättet att bemöta rasistiska åsikter i skolan, menar forskarna. Stor intervju med den belgiska skolforskaren Pedro de Bruyckere, om moderna myter om lärande och utbildningar, bla lärstilar. Reportage: Maktlekar – dolda kränkningar av elever i skolan.

Läs mer