Utställare Skolans Ledarkonvent
Aktuella talare
Hur bemöta rasism i skolan?

Hur bemöta rasism i skolan?

Hallå Emma Arneback, lektor i pedagogik vid Örebro universitet. Du ska föreläsa på Skolportens konferens om att bemöta och förebygga främlingsfientlighet och rasism i skolan. Vad ska du prata om?

Läs hela intervjun
Mest lästa nyheterna

Studenters usla förkunskaper i språk leder till avhopp

Vissa kan inte färgernas namn på franska, trots att de har gymnasiebetyg som ger särskild behörighet till universitetskurser i språket. Andra- med samma betyg- har kommit mycket längre. Universitetslärare i språk larmar om att förkunskaperna sjunkit.

Fler lärarstudenter kan innebära fler avhopp

Lärarutbildningarna växer. Men med fler antagna kan det också bli fler som hoppar av. Mycket talar för att regeringen nästa år lägger förslag som ska minska avhoppen.

Ledare: Högskola kan aldrig vara rätt val för alla.

Den som kommer in på högskolan ska också gå ut med avlagd examen, anser regeringen. Politikens mål bör vara att ge alla människor förutsättningar att försörja sig själva och möjlighet att leva ett gott liv. Dit finns fler vägar än tre år på högskola.

Ledare: En utspädd lärarutbildning

17 400 personer har nu blivit antagna till lärarutbildningen, det är 1 300 fler än förra året. Allt fler platser, men allt färre sökande. Lärarutbildningen späds ut, enligt Lydia Wålsten.

Läs fler nyheter
Magasin Skolporten
Ur nr 3/2017:

Ur nr 3/2017:

Tema: Rasism och främlingsfientlighet. Samtal i stället för konfrontation är det bästa sättet att bemöta rasistiska åsikter i skolan, menar forskarna. Stor intervju med den belgiska skolforskaren Pedro de Bruyckere, om moderna myter om lärande och utbildningar, bla lärstilar. Reportage: Maktlekar – dolda kränkningar av elever i skolan.

Läs mer