Utställare Skolans Ledarkonvent
Aktuella talare
”Fritidshemmen behöver mer kunskap i didaktik”

”Fritidshemmen behöver mer kunskap i didaktik”

I oktober föreläser fil dr Ann Pihlgren på Skolportens konferens om Fritidshemmet. "Jag kommer bland annat att prata om fritidshemmens lärandeuppdrag, som har förtydligats i de nya reviderade styrdokumenten."

Läs intervjun med Ann Pihlgren
Mest lästa nyheterna

Läsa-skriva-räkna-garanti: Så ska den stärka lärarna

Nya åtgärdsgarantin ska tvinga skolledare och huvudmän att lyssna på lärarnas bedömning av elevers behov. ”Det ska inte krävas att föräldrarna anmäler skolan för att deras barns ska få stöd,” säger Gustav Fridolin till Skolvärlden.

Mer pengar krävs för att infria Fridolins skolplaner

Redan i förskoleklass ska alla barns förmågor kartläggas, och stöd till elever som verkar behöva det sättas in. På så sätt vill utbildningsminister Gustav Fridolin infria sitt gamla löfte om en läsa-skriva-räkna-garanti. Men blir det någon verklig skillnad jämfört med nuvarande lag?

”Lärarna behöver inte fler politiska pekpinnar”

Två av tre lärare säger att tiden inte räcker till, de hinner inte planera och följa upp sin undervisning på rätt sätt. Därför är utbildningsminister Gustav Fridolins nya förslag om en läsa-skriva-räkna-garanti inte vad som behövs för att förbättra svensk skola.  

”Friskolereformen var ett experiment utan dess like”

Det är intressant att Hamilton menar att en jämlikhetssträvande reform i skolan är ”socialt ingenjörsskap”. Särskilt när friskolereformen som sådan varit en experimentverkstad utan dess like, skriver Lina Stenberg, Tiden, och Anders Österberg (S) i en slutreplik.

Läs fler nyheter
Magasin Skolporten
Ur nr 3/2017:

Ur nr 3/2017:

Tema: Rasism och främlingsfientlighet. Samtal i stället för konfrontation är det bästa sättet att bemöta rasistiska åsikter i skolan, menar forskarna. Stor intervju med den belgiska skolforskaren Pedro de Bruyckere, om moderna myter om lärande och utbildningar, bla lärstilar. Reportage: Maktlekar – dolda kränkningar av elever i skolan.

Läs mer