Hoppa till sidinnehåll
Bedömning

Bedömning för lärande ett kraftfullt verktyg

Publicerad:2014-01-29
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Elevers sjunkande resultat är en tydlig trend. Socioekonomiska faktorer brukar omnämnas som en av orsakerna. Men skillnaden i resultat är störst mellan klasser – inte mellan skolor. Och det beror på läraren.

Andreia Balan
Andreia Balan föreläser om bedömning i Stockholm.

Det säger Andreia Balan, matematik- och fysiklärare på gymnasiet, som disputerade år 2012 med en avhandling om bedömning för lärande i matematik.

– Frågan jag ställde mig var: Vad kan jag som lärare göra? Forskningen som gav de rätta verktygen var just bedömning för lärande, säger Andreia Balan.

– Bedömning för lärande är ett av de mest kraftfulla verktygen för att höja elevers resultat. Och det är de svaga eleverna som förbättrar sina resultat mest, visar min studie.

En viktig strategi i bedömning för lärande är att läraren förtydligar vilka mål och kriterier som eleverna ska uppnå.

Kamratbedömning har visat sig vara en annan framgångsrik strategi.

Andreia Balan överraskades av att eleverna upplevde att de lärde sig så mycket när de satt och gav kamratrespons i grupper.

– De sa att det hade öppnat sig en helt ny värld. I och med diskussionerna upplevde de att de hade fått en bättre förståelse för de matematiska begreppen, säger hon.

Andreia Balan är i dag anställd som lektor på skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborg, där hon arbetar med utvecklingsfrågor.

Hon föreläser om sina forskningsresultat på Skolportens konferens “Bedömning för och av lärande” i Stockholm den 6 februari 2014.

Moa Duvarci Engman

Stockholm

Undervisa i artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens! Programmet utgår från ämnets syftesbeskrivning och ger både forskningsfördjupning och praktiska verktyg för att du enklare ska kunna genomföra kurserna. Innehållet passar även dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev