Karin Berg: Låt oss lära av Rosling

 

KRÖNIKA/KARIN BERG

Karin Berg”Det är inte via medier du lär dig att förstå världen” dundrar Hans Rosling i det berömda Youtube-klippet där han läxar upp en dansk journalist och avslutar kort och gott med: ”Det är inget att diskutera, jag har rätt och du har fel.” Jag har sett det där klippet massor av gånger.

Jag har använt det i undervisningen och jag har fascinerats över det privat. Budskapet från den nyligen bortgångne Hans Rosling är viktigt för oss att förstå i en tid då information med olika sanningsgrad sköljs över oss ständigt och jämt. I en tid då de snabba globala förändringarna som sker i världen på det stora hela förbättrar människors levnadsvillkor, men överskuggas helt av nyheter om flyktingkatastrofer och terrordåd. ”Men förbättringarna sker långsamt utan stora sensationer och kommer därför inte med på nyheterna”, sa Hans Rosling.

Främlingsfientligheten, rasismen och nationalismen är på frammarsch, inte bara i Sverige, utan också i Europa och USA. Kriget i Syrien, IS terrordåd och den illa hanterade flyktingvågen in i Europa som fyller våra medier kan vara förklarliga orsaker. Men också den möjlighet som sociala medier skapat och som gör det lättare för vem som helst att sprida information och budskap. Demokratiskt kan man tycka, men när alla kan sprida budskap blir det svårare att avgöra vad som är sant och vad som är falskt. Dessutom är det ofta de enkla, oreflekterade, populistiska budskapen som blir virala, vilket skapar felaktiga bilder av hur det faktiskt står till i världen. När de etablerade medierna i jakten på läsare och klick dessutom faller för samma förenklingar piskas stämningarna upp.

Den nionde mars i år tog Sveriges regering beslutet att göra förtydliganden och förstärkningar i bland annat läroplaner, kursplaner och ämnesplaner för grundskolan och gymnasieskolan för att stärka elevernas digitala kompetens.

När man tittar närmare och skalar bort de rent tekniska färdigheterna en elev bör kunna, blir källkritiken kvar och det är ingen slump. Källkritik har aldrig varit viktigare. Om ett samhälle fritt ska kunna njuta av alla de fördelar som digitaliseringen för med sig, måste vi också ta ansvar och se till att samhällets medborgare har förmågan att förstå världen – och kan stå emot när människor utnyttjar teknikens möjligheter för att sprida falska nyheter. Annars dröjer det inte länge förrän samhället blir stängt och främlingsfientligt.

Det är inte via medierna du lär dig att förstå världen, utan genom fakta, menade Hans Rosling. Det är med kunskap vi kan granska medierna och vara källkritiska. Hans Roslings livsmission handlade om att undervisa oss om världens verkliga tillstånd. Låt oss hedra hans minne genom att låta källkritiken prägla våra elevers undervisning från första dagen, till den sista.

Fakta/Karin Berg är gymnasielärare på Schillerska gymnasiet i Göteborg. Hon driver även tankesmedjan Skolsmedjan, som arbetar för en likvärdig skola och en lärande skolorganisation. Karin bloggar och twittrar under pseudonymen Fröken Bagare

Artikeln är tidigare publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 3 2017, prenumerera eller beställ ditt ex här! 

NYHET!

Nu kan du även köpa digitala lösnummer av Skolporten i App Store eller Google Play!

Sidan publicerades 2017-06-19 10:05 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Karin Berg: Läsning för livet

Vi sätter sällan fingret på vad läsningen gör med oss. Litteraturen skapar inte bara ett rikare liv för den enskilde, den skapar ett rikare samhälle för oss allihop. Det skriver Skolportens krönikör Karin Berg.

Kämpar för tjejerna

Varje skola behöver en policy för hur man ska agera mot hedersrelaterat förtryck och våld. Det menar Mariet Ghadimi, verksamhetschef på TRIS – Tjejers rätt i samhället. Läs Skolportens intervju med henne här.

Konferenser
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Magasin skolporten
Nytt nummer ute 24/10

Nytt nummer ute 24/10

Nästa nummer av Skolportens forskningsmagasin har tema Likvärdighet. Är magasinet nytt för dig? Missa inte vårt erbjudande: prova på 2 nr för bara 99 kr!

Bli prenumerant
Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Rikskonferens
För högstadielärare i svenska
  Foto: Martin Stenmark

För högstadielärare i svenska

Den 1-2 februari 2018 arrangerar Skolporten en rikskonferens för dig som är högstadielärare i svenska. Bland talarna finns bland annat Jonas Hassen Khemiri, en av Sveriges mest hyllade och lästa yngre författare. Välkommen!

Läs mer & boka plats!