Hoppa till sidinnehåll
Digitalisering

Läsplattor gör succé i IT-projekt i Stockholmsskolor

Publicerad:2012-10-24
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Pilotprojektet med Ipads i undervisningen i Stockholms stad har fått ett mycket gott gensvar. Såväl elever som pedagoger anser att läsplattor kan bli ett bra verktyg i undervisningen.

Copyright: David Malan/Digital Vision/Getty Images
Copyright: David Malan/Digital Vision/Getty Images

I våras fick 13 utvalda grundskolor i Stockholm totalt 2 300 digitala läsplattor utdelade till eleverna, en satsning på 10 miljoner kronor. Syftet med projektet var att se hur läsplattor skulle kunna fungera som ett stöd i undervisningen, särskilt för elever med särskilda behov.

Ambitionen var också att utreda vad skolorna har för förväntningar på läsplattorna, hur de kan användas och om de nya verktygen uppfyller förväntningarna. I satsningen finns verksamhet från förskoleklass till gymnasieskolor och även särskoleverksamhet. Samtliga skolor som deltagit i projektet är kommunala.

Stockholms stads satsning på surfplattor har nu utvärderats i en första delrapport. Genomgående har satsningen fått ett mycket gott mottagande. Lärarna ser många intressanta möjligheter, och tycker att eleverna under den korta tid de använt läsplattor i undervisningen gjort förbättringar. Många deltagare tror att läsplattorna kommer att ersätta datorer i klassrummen eftersom de är smidigare, enklare och snabbare att använda.

Enligt rapporten menar pedagoger att läsplattorna kan ”vara det bästa som hänt i introduktion av IT i Stockholms stad för undervisning”. Läs hela första utvärderingen här (pdf): Elever i behov av särskilt IT-stöd (SITS)

Moa Duvarci Engman

Stockholm

Undervisa i Artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens konferens för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens. Ta del av aktuell forskning som utgår från ämnets syftesbeskrivning, och få praktiska verktyg som hjälper dig att planera och genomföra kurserna. Innehållet är även intressant för dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt, samt för dig som undervisar inom vuxenutbildningen.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev