Ledare: Samtala och så frön

Moa Duvarci Engman, Skolporten.

Han var stökig, skolkade och drack alkohol redan i mellanstadiet. Men en lärare såg Siavosh Derakhti, ställde krav och brydde sig. ”Läraren som räddade mitt liv”, beskriver Siavosh Derakhti själv honom som.

Efter att ha grundat nätverket Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet tilldelades han Raoul Wallenbergpriset år 2013, vilket ledde till ett möte med USA:s dåvarande president – efter en önskan från Obama själv. Och under sin föreläsning på Skolriksdag 2017 i Stockholm riktade Siavosh Derakhti en uppmaning till publiken, som bland andra bestod av lärare, rektorer och politiker: ”Det är ni som måste höja era röster mot rasism och främlingsfientlighet.”

Men att i skolan veta hur man ska bemöta elever som uttrycker exempelvis rasistiska åsikter kan vara svårt. Lägga locket på? Gå in i en hetsig debatt?

Peter Sundin, som intervjuas i det här numret av Skolporten, växte upp i ett hem där rasismen och nazismen satt i väggarna. När han konfronterades av lärarna i skolan och blev utskrattad av de andra i klassen fick det som följd att han i stället blev ännu mer övertygad nazist.

Peter Sundin lyckades ta sig ur naziströrelsen, och arbetar i dag med förebyggande arbete mot högerextremism. Hans råd när det handlar om elever med intoleranta åsikter är att undvika konfrontation. Samtala i stället, så ett frö av tvivel. Kanske börjar det en dag gro.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens forskningsmagasin
moa.engman@skolporten.se

Foto: Johan Marklund


Ledaren är publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 3 2017. Prenumerera eller beställ ditt ex här

NYHET! Nu kan du även köpa digitala lösnummer i App Store eller Google Play

Sidan publicerades 2017-05-19 11:18 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2017-05-30 15:59 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Skolval för de redan privilegierade

Skolval för de redan privilegierade

Det fria skolvalet gynnar dem som förmår att välja. Det är såväl skolpersonal som elever och föräldrar överens om, konstaterar Anna Ambrose i sin avhandling.

Elever bemöts olika utifrån etnicitet och bakgrund

Elever bemöts olika utifrån etnicitet och bakgrund

Hudfärg och socioekonomisk bakgrund har stor betydelse för hur elever blir bemötta i skolan. Ras och etnicitet är ett undertryckt ämne som det inte talas om i skolan. Det menar Osa Lundberg, som undersökt hur sociala och kulturella skillnader uppstår i skolans praktik.

Konferenser
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Magasin skolporten
Nytt nummer ute 24/10

Nytt nummer ute 24/10

Nästa nummer av Skolportens forskningsmagasin har tema Likvärdighet. Är magasinet nytt för dig? Missa inte vårt erbjudande: prova på 2 nr för bara 99 kr!

Bli prenumerant
Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Rikskonferens
För högstadielärare i svenska
  Foto: Martin Stenmark

För högstadielärare i svenska

Den 1-2 februari 2018 arrangerar Skolporten en rikskonferens för dig som är högstadielärare i svenska. Bland talarna finns bland annat Jonas Hassen Khemiri, en av Sveriges mest hyllade och lästa yngre författare. Välkommen!

Läs mer & boka plats!