Hoppa till sidinnehåll
Förskola

Matematiserande i förskolan: Geometri i multimodal interaktion

Publicerad:2018-09-11
Uppdaterad:2018-10-23

Hur är miljöer och aktiviteter i förskolan organiserade för att möjliggöra utforskande
av matematik? Det är en av frågorna som Gabriella Gejard utforskar i sin avhandling.

Författare

Gabriella Gejard

Handledare

Docent Helen Melander, Uppsala universitet Docent Marie Karlsson, Uppsala universitet

Opponent

Professor Camilla Björklund, Göteborgs universitet

Disputerat vid

Uppsala universitet

Disputationsdag

2018-10-05

Titel (se)

Matematiserande i förskolan: Geometri i multimodal interaktion

Institution

Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudie

Matematiserande i förskolan: Geometri i multimodal interaktion

I avhandlingen ”Matematiserande i förskolan: Geometri multimodal interaktion” studeras matematik i förskolan som matematiserande, det vill säga som något barn och pedagoger åstadkommer tillsammans i interaktion i vardagen. I dag finns en läroplan som tydligt föreskriver att svenska barn ska ges möjlighet att utveckla sitt matematiska kunnande redan i förskolan. Betydelsen av att barn får möta matematik redan i förskolan poängteras även i tidigare forskning som visar att barn utvecklar betydande matematiska kunskaper i tidiga år. Med utgångspunkt i ett perspektiv på matematiserande som diskurs har ett etnografiskt fältarbete dokumenterat matematiserande i vardagsaktiviteter på två förskolor. Materialet som består av fältanteckningar och videoinspelningar har konstruerats och analyserats utifrån ett etnometodologiskt och samtalsanalytiskt perspektiv med samtalsanalytiska metoder. Analyserna har fokuserat på hur deltagarna använder de semiotiska resurserna tal, kropp och materiell omgivning för att förstå och göra gällande matematikinnehåll, med särskilt fokus på geometri, inom ramen för olika aktiviteter. Avhandlingen bidrar med kunskap om hur barn och pedagoger i interaktion med varandra använder många olika semiotiska resurser samtidigt för att förstå och göra gällande en geometrisk diskurs. Resultaten understryker vikten av att särskilt ta hänsyn till inramningen av olika aktiviteter samt kroppsliga handlingar för att förstå hur förskolebarn visar fram kunnande om matematik.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep
Digital temaföreläsning

Hållbar utveckling i förskolan

Skolportens digitala temaföreläsningar med Cecilia Caiman. Föreläsningarna utvecklar undervisningen för hållbar utveckling utifrån både ett ekologiskt perspektiv och genom estetiska lärprocesser. Ta del av innehållet mellan 14 maj–18 juni!
Läs mer & boka
Fsk
15 maj – 19 jun
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev