Hoppa till sidinnehåll
Didaktik

Maktlöshet hos tonårsföräldrar

Publicerad:2012-01-31
Uppdaterad:2012-04-20
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Känslan av maktlöshet gör att föräldrar till tonåringar reagerar på ett sätt som kan få negativa konsekvenser. Det visar Terese Glatz i sin avhandling Parent’s reactions to adolescents’ problematic behaviors: how, when and why? .

Terese Glatz

Född 1983 i Hällefors

Disputerade
2011-12-16

vid Örebro universitet

Läs abstract och ladda ner avhandlingen nedan

Avhandling

Parent’s reactions to adolescents’ problematic behaviors: how, when and why?

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Jag skrev min D-uppsats om vad som händer i föräldra-barn-relationen efter enskilsmässa. Jag blev då intresserad av vad som händer i relationen över tid och specielltunder ungdomsåren när föräldrar kan möta många nya svårhanterliga beteenden.Tidigare studier har visat hur föräldrar påverkar sina barn, men jag ville undersöka hurbarn kan påverka sina föräldrar.

Vad handlar avhandlingen om?

– Avhandlingen handlar om hur föräldrar tänker och känner när de möter beteendenhos ungdomar som de tycker är problematiska och hur detta påverkar hur de reagerarbeteendemässigt.- Jag har studerat ADHD-symptom och alkoholdrickande hos ungdomar, beteenden somär problematiska för föräldrarna på olika sätt och som belyser olika tidsaspekter. Vidungdomars alkoholberusning blir föräldrar ofta tvingade att reagera snabbt, medan omde har ett barn med ADHD-symptom så har de upplevt dessa symtom under en längretid.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Tidigare forskning har visat att när föräldrar möter problematiska beteenden reagerarde på ett sätt som kan ha negativa effekter på barnet. Till exempel tenderar föräldrar attminska sitt stöd och börja skrika eller ignorera barnet. Avhandlingen utgår från dessaresultat och jag presenterar teoretiska förklaringar till varför föräldrar reagerar som degör – vilka känslor och tankar som skapar negativa beteenden. Känslan av maktlöshet till exempel verkar vara väldigt viktig för hur föräldrar sedanbeter sig.

Vad överraskade dig?

– Jag överraskades av att föräldrar tenderar att reagera mer emotionellt. De minskar istöd och värme gentemot barnet snarare än i kontroll.

Vem har nytta av dina resultat?

– Alla yrkesverksamma som kommer i kontakt med föräldrar kan ha stor nytta avresultaten från avhandlingen. Jag har visat vilka tankar och känslor som kan kopplas tillföräldrars negativa reaktioner, vilket gör att kliniker kan se om föräldrar är i riskzonen,till exempel om de känner maktlöshet.
– I ett längre perspektiv kan resultaten bidra till att utveckla föräldraprogram eftersomavhandlingen ger information om vilka känslor och tankar man kan fokusera på. Kanman lära föräldrar strategier för att lösa problem så de inte känner sig maktlösa kandet hjälpa dem att klara av dagliga konflikter med barn och ungdomar och undvika attreagera negativt.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev