Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

Så kan man väcka elevernas intresse för slöjd

Publicerad:2022-05-11
Uppdaterad:2023-08-31
John Miller
Skribent:John Miller


Karolin Wagner

Hallå där, Karolin Wagner, slöjd- och hantverkslärare på Innovitaskolan i Landskrona. Du kommer att tala på Skolportens konferens Slöjd.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning ska handla om hur jag aktivt arbetar för att inspirera mina elever till att nå en högre måluppfyllelse. Jag försöker hitta slöjduppgifter som ligger nära deras intressen. Det kan handla om exempelvis undersökande uppgifter eller problemlösning. Jag kommer visa hur jag anpassar uppgifterna utifrån den elevgruppen jag har och hur jag leker in lärandet i de yngre åldrarna. Deltagarna kommer att få konkreta exempel och tips på hur jag gör och vad som fungerar för mig.

Vad kan vara svårt med att inspirera och motivera elever?

– Elever idag är så lustfyllda och lärarna måste hela tiden vara på tårna för att fånga deras intresse. Många gånger upplever jag att om eleverna inte känner att undervisningen ligger på deras nivå, så tappar de intresset. Därför är det viktigt att differentiera undervisningen så att alla elever kan ta del av kunskaperna, att man har anpassat uppgifterna utifrån den elevgruppen man har.

Vilken är den mest påtagliga förändringen som skett med slöjdundervisningen de senaste åren?

– Det första jag kommer att tänka på är att eleverna inte har den finmotorik som de hade för några år sedan. Vissa saker som jag tidigare gjorde i min undervisning redan i årskurs 4, kan jag inte göra idag. Generellt har eleverna sämre finmotorik än tidigare. Det kanske har att göra med de senaste årens digitalisering, exempelvis att barn inte längre skriver lika mycket med penna utan med dator eller annat som förr utvecklade deras finmotorik. Samtidigt har digitaliseringen förhöjt slöjdämnet på många sätt med flera nya verktyg och tekniker.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning? 

– Jag hoppas att deltagarna får med sig ett nytt sätt att tänka på sin slöjdundervisning och känner ”Åh, det här ska jag prova”. Jag ser gärna att slöjdlärarna inspireras att börjar planerar undervisningen utifrån sina elevgrupper så att eleverna tycker slöjdämnet är intressant och roligt.

Av John Miller

Du kan lyssna till Karolin Wagner på Skolportens konferens Slöjd den 20-21 september!

Om konferensen och boka plats

Konferensen berör bland annat:

  • Slöjdämnets kursplan i Lgr22 – vad innebär förändringarna?
  • Slöjd som ett ämne – undervisning i helklass med två pedagoger.
  • Slöjddidaktik möter specialpedagogik.
  • Kommunikation i slöjdundervisningen – instruktionens betydelse för lärandet.
  • Estetiska dimensioner som didaktiskt verktyg i slöjd.
  • Hur kan vi motivera och inspirera elever i slöjden?
  • Slöjdundervisning med nyanlända elever.
  • Hållbar utveckling i slöjdämnet.

 

Stockholm

Undervisa i Artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens konferens för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens. Ta del av aktuell forskning som utgår från ämnets syftesbeskrivning, och få praktiska verktyg som hjälper dig att planera och genomföra kurserna. Innehållet är även intressant för dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt, samt för dig som undervisar inom vuxenutbildningen.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev