Förskolebrevet

För dig som arbetar i förskolan/förskoleklass

Logo Skolporten

Nr 9/2012

Stora S och jag bakar. Jag skriver stora, för hon är sex år och går i förskoleklass. Det är stort. Vi måttar och räknar och väger och delar ägg. Det är ren matematik, hela vägen.
- Tänk vad bra att du kan räkna,
säger jag, annars hade det här aldrig gått.
- Jag älskar matte
, säger stora S, det är det roligaste som finns! Men när man börjar trean, då tycker man att matte är jättetråkigt. Det säger de andra barnen.

I dag gör förskolor runt om i Sverige ett enormt viktigt arbete med att skapa lust, intresse och förståelse för matematik och de naturvetenskapliga ämnena. Grundskolan har i sin tur ett lika viktigt uppdrag när det gäller att fånga upp  det intresset: att behålla kreativiteten och lusten i matematiken och naturvetenskapen. Att gå i förskoleklass och tänka att i årskurs tre är matematik plötslig tråkigt, är förödande i min värld. Den enskilda inställningen hos varje individ styr så mycket. Där tänker jag att grundskolan kan inspireras mer av förskolan, som ofta är så bra på att hitta det lustfyllda lärandet.

 

God läsning önskar

Hedda Lovén

Hedda

Hedda Lovén, redaktionschef
Skolporten AB, hedda.loven@skolporten.se

1. SVT granskar förskolan
3. Ris och ros till surfplattor
2. Vetenskapen ska berika förskolan
4. Brist på förskollärare i flera kommuner
5. Årstaförskola prisad för ljudmiljö
6. Musikens viktiga roll i förskolan tas inte på allvar
7. Förskolan där orden flödar
8. Dagis eller förskola? En het potatis

1. SVT granskar förskolan

"De sover tätt som sillar i rum utan fönster". SVT Nyheters granskning visar att barngruppernas storlek är flest människor missnöjda med, såväl föräldrar som anställda.
Sveriges Television

3. Ris och ros till surfplattor

Läsplattor gör succé i IT-projekt i Stockholm.
Skolporten

Minst var fjärde kommun satsar på pekplattor i förskolan.
Sveriges Television

Koncentrationsstörande eller ett bra pedagogiskt verktyg? Åsikterna om användandet av surfplattor i förskolan går isär.
Sveriges Television

2. Vetenskapen ska berika förskolan

Hur tar förskolan emot barn på bästa sätt utifrån deras individuella förutsättningar? Yrkesverksamma förskollärare har tagit klivet in på Karlstads universitet för att forska i saken (scrolla till sidan 18 i pdf:en).
Karlstads universitet

4. Brist på förskollärare i flera kommuner

Bristen på vikarier i Luleå förskola leder till inställda utbildningar och frustrerad personal. - Vi skulle starta ett projekt i matematik för flera månader sedan men det har vi inte kunnat göra, säger Pia Jakobsson, förskollärare, Örarna.
Norrländska Socialdemokraten

I Ulricehamn är läget i förskolan ansträngt. Att spara mer på personalen är inte möjligt menar cheferna.
Borås Tidning

– Vi och våra medlemmar har gång på gång framfört att det inte finns tillräckligt med personal i förskolorna, säger Cecilia Rahbek Nöhr, Lärarförbundets ordförande i Eskilstuna.
Eskilstuna Kuriren

5. Årstaförskola prisad för ljudmiljö

På Skogsbackens förskola i Årsta i Stockholm har man jobbat med både ljud, ljus och luft för att få en lugnare ljudmiljö. Nu prisas stadsdelen av Hörselskadades förening.
Kommunalarbetaren

6. Musikens viktiga roll i förskolan tas inte på allvar

Musik i förskolan har en viktig funktion och kan användas som ett redskap för så väl språkstimulans som social träning. Men musik är ett kunskapsområde som personalen allt för ofta väljer bort och inte vill ta ansvar för, visar Anna Ehrlins forskning.
forskning.se

7. Förskolan där orden flödar

En språkvetare har skrivit ner vartenda ord han hört från personalen. Sedan har det diskuterats synonymer på förskolorna. Förhoppningen är att det ska gå bättre i skolan för barnen i Nynäshamn.
Språktidningen

8. Dagis eller förskola? En het potatis

I min krönika om problemen i dagisvärlden skrev jag om för stora barngrupper, om för lite personal. Läsarreaktionerna rasar in och folk är upprörda – över att jag skrev ”dagis”. Herregud, när ska vi börja prata om det som är viktigt på riktigt, skriver Åsa Erlandson.
Aftonbladet

Detta e-brev är skickat till: $email$
Avregistrera dig från detta utskick

Dark border
 
  Logo Skolporten Följ Skolporten på:
  Facebook Twitter
grey border
 
  Skolporten AB | 118 82 Stockholm | 08-5622 6800
info@skolporten.se | www.skolporten.se