Debatt
Debatt

Senaste opinions- och debattartiklarna.
Senast publicerat
Läs fler nyheter här.”Nationella prov ersätter aldrig lärare”
Vi kan inte tvinga fram lärande på ett enkelt sätt. Genom att sätta press på elever med fler läxor, fler prov och tätare uppföljningar riskerar vi att skapa ytliga prestationer snarare än genuin kunskap, skriver läraren Keltoum Bentaher Oulehri.
Nyhetskategorier
”Våra medarbetare riskerar att tystna”
Nyligen kritiserade justitieombudsmannen (JO) Halmtads kommun efter att en rektor kallat upp en lärare som skrivit om in arbetssituation på Facebook. ”Om inte lärare och skolpersonal deltar i skoldebatten kommer skolpolitiken utformas i mötesrum, långt bort från vår verklighet”, skriver krönikören Linnea Lindquist.
Nyhetskategorier
”Fritidsläraryrket har blivit ett luftslott av fina intentioner som inte går att uppfylla”
Ambitionerna för fritidshemmen har under lång tid höjts – samtidigt som förutsättningarna försämras. Lärare i fritidshem är splittrade mellan en mängd uppdrag. När samtidigt utbildningsnivån på de anställda sjunkit drastiskt de senaste tio åren blir det eleverna som får betala priset, skriver fem lärare i fritidshem.
Nyhetskategorier
Anna Ekström: Ett svek mot folkhögskolan
Regeringen har återigen valt att bortse från Sveriges folkhögskolor. Det framgår i vårändringsbudgeten som presenterades den 15 april. Anna Ekström, ordförande för Rörelsefolkhögskolorna, ser med oro på beslutet och beskriver det som djupt beklagligt.
Nyhetskategorier
Debatt: Normrelaterade prov leder till sämre lärande
Vilka effekter normrelaterade uppgifter/prov får för elevernas inlärning och betygens likvärdighet är fortfarande en blind fläck i Sverige, skriver Per Måhl, lärare och författare.
Nyhetskategorier
Söderberg: De yngsta får en egen dator – men ingen slöjd
Skolan kan inte vinna kampen mot det konstanta flödet av dopaminkickar från Tiktok, Snapchat och Youtube. Hela samhället måste ta ansvar. Men skolan kan erbjuda något annat, skriver slöjdläraren.
Nyhetskategorier
Debatt: Vi tränar elever att härma – inte att tänka
Eleverna förväntas härma lösningar och memorera tillvägagångssätt genom upprepad träning. Det leder till en ytlig förståelse, där matematiken reduceras till mekaniska upprepningar, skriver matematikläraren Pooya Mehrpooyan.
Nyhetskategorier
”Låt inte barn få slippa gå till skolan”
Det har blivit mer accepterat att låta barn slippa närvara i skolan. Föräldrar anmäler oftare frånvaro. Det är en utveckling som måste motarbetas och föräldrar måste ta större ansvar, skriver Jan Jönsson (L), borgarråd i Stockholms stad.
Nyhetskategorier
”Rädda sexualundervisningen!”
Trygga elever lär sig mer. Men nu vill regeringen ta bort en av skolans viktigaste skyddsfaktorer. Specialläraren Davor Delic kritiserar utredningen som vill demontera sexualundervisningen.
Nyhetskategorier
”Det behövs mer sex och porr på schemat”
Sexualundervisningen förebygger sexuellt våld. Bättre sexualundervisning skulle göra det ännu mer effektivt. Om regeringen tar bort rektorers ansvar för undervisningen blir den inte bättre. I värsta fall uteblir den helt. Det skriver Emil Nordfjell i en ledare.
Nyhetskategorier
”Så kan du använda AI i sva-undervisningen”
AI är ett värdefullt redskap som kan avlasta läraren från rutinuppgifter och ge eleverna möjlighet att utveckla sina språkliga färdigheter mer självständigt, skriver läraren.
Nyhetskategorier
”Straffa inte skötsamma kristna förskolor”
Liberalerna tänker fel när de vill lägga ned välfungerande förskolor bara för att de är konfessionella. Det skriver Mathias Bred i en ledare.
Nyhetskategorier
”Lärare som bär slöja legitimerar det hedersförtryck som många unga flickor lever under”
I en debattartikel i GP menar Dania Rashid att slöjan är ett fritt val och uttryck för identitet, och att lärare som bär slöja kan erbjuda trygghet åt hedersutsatta elever. Denna hållning speglar en naiv syn på vad flickor i hederskulturer faktiskt utsätts för, skriver tre sverigedemokrater.
Nyhetskategorier
Replik: ”Sanningen är att S aldrig sätter skolan först”
Socialdemokraternas kommunalisering, målstyrning och avreglering, tillsammans med borgerlighetens friskolereform och en konstruktivistisk kunskapssyn är alla 90-talsreformer som skolan lider av idag. Liberalerna gör nu sitt yttersta för att göra upp med de reformerna, skriver Fredrik Malm (L), m.fl. i en replik
Nyhetskategorier
”Lärares arbetsmiljö ett recept på utmattning”
”Vi får höra att vi är viktiga – men det syns inte i praktiken. ’Lärare är så värdefulla’, säger man. Samtidigt pressas vi till gränsen, går back på vårt schema och får inget långsiktigt stöd. Detta är inte att värna om personalen – det är falska ord i en miljö präglad av total nonchalans, skriver…
Skolportens magasin


Skolporten är ett populärvetenskapligt forskningsmagasin med fokus på förskola och skola.