Gymnasiearbetet på högskoleförberedande program ska redovisas i en vetenskaplig rapport. Eleverna knyter ihop sina studier på programmet och visar att de är förberedda för framtida studier. I den här kursen får du som handleder gymnasiearbetet handfasta verktyg för att lotsa eleverna genom den akademiska skrivprocessen.
Genom att varva teoretiska avsnitt med filmklipp och övningar att använda i klassrummet, får du praktiska förslag på hur du kan hjälpa eleverna att välja frågeställning, söka information och disponera sin text.
Se Maria Axinge själv presentera kursen!
För vem?
Gymnasiearbetets rapport vänder sig till gymnasielärare som handleder elever i gymnasiearbetet på studieförberedande program. Kursen kan också vara användbar för dig som undervisar i vetenskapligt skrivande i svenskkurserna på gymnasiet eller inom vuxenutbildningen. Kursen förutsätter inget övrigt material och du kan genomföra den när som helst under läsåret.
Vad?
Kursen ger information och råd kring hur du kan stötta eleverna i sökstrategier, lässtrategier, disposition, det akademiska språket och referenshantering.
Efter genomgången kurs kommer du att känna dig tryggare som handledare. Du får både teoretisk och praktisk information om hur en vetenskaplig rapport på gymnasienivå bör se ut, samt konkreta förslag på övningar att göra tillsammans med eleverna. Du blir också medveten om vilka krav högskolan ställer på nyblivna studenter, och på så sätt hjälper du dina elever att minska gapet mellan de två utbildningsformerna.
Hur?
I sex kapitel varvas filmade genomgångar med skriftlig information och konkreta övningar för klassrummet, samt reflektionsuppgifter för dig att genomföra under kursens gång. Kursen avslutas med ett kursintyg.
Kursmål
Målet är att du ska:
få förslag på hur du kan lära dina elever att formulera en frågeställning
bli medveten om olika slags sökstrategier
få klassrumsövningar i lässtrategier
bli säkrare på hur en vetenskaplig rapport bör disponeras
lära dig hur elever kan utveckla sitt akademiska språk
behärska referenshantering och kunna lära ut detta.
Maria Axinge arbetar som skrivhandledare på Örebro universitet. Där handleder hon både studenter och lärare i det akademiska språket inom många discipliner och utbildningsprogram. Hon är legitimerad gymnasielärare i svenska och historia med många års uppdrag som förstelärare.
När du klickar på Boka-knappen dirigeras du vidare till Coursios hemsida, där du registrerar ett kundkonto och skapar ett lösenord.
Betalning hanteras genom Klarna Checkout, som erbjuds i samarbete med Klarna AB. Du kan välja på Klarna faktura, Klarna konto, att betala direkt med kort eller med banköverföring. Du kan läsa de fullständiga villkoren för Klarna checkouthär.
När köpet gått igenom kan du ta del av kursmaterialet via ditt kundkonto på https://app.coursio.com/.
Om du inte kan boka plats, vill ha faktura utställd till din arbetsgivare, eller har frågor om kursen, kontakta Skolporten via e-post: kurser@skolporten.se.
Har du frågor gällande betalningen, kontakta Coursio via e-post: support@coursio.com
Licensen för den digitala kursen är individuell och gäller för 1 deltagare. Du har fri tillgång till materialet under 6 månader från det datum du köper kursen. Det är inte tillåtet att dela på en licens eller sprida lösenordet till kontot.
Bokningen är bindande när kursen har betalats. Se användarvillkor på kursens bokningssida.
Rättigheterna till kursmaterialet tillfaller Skolporten AB. Det är inte tillåtet att sprida materialet.
När köpet gått igenom kan du ta del av kursmaterialet via ditt kundkonto på https://app.coursio.com/.
Notera att du behöver den senaste versionen av Chrome, Firefox eller Edge för att kursen ska fungera optimalt.
Du går igenom materialet i din egen takt under de 6 månader som kursen finns tillgänglig från köp.
Kursen är interaktiv och har ett tydligt upplägg.
Kursen innehåller både filmat material, texter och övningsuppgifter.
Uppskattad tidsåtgång anges för respektive kurs, men kan variera mycket beroende på hur mycket engagemang du lägger ner på övningsuppgifterna.
Övningsuppgifterna fungerar som ett stöd för att kontrollera att du har förstått innehållet, eller ger dig möjlighet att reflektera. Många kurser innehåller konkreta lektionsförslag att testa tillsammans med din klass.
När du genomfört kursens alla avsnitt får du ett personligt kursintyg. Intyget skickas till din e-post.