Tiden tycks inte alltid räcka till för att hinna förbereda eleverna för att hålla muntliga framföranden. I den här kursen får du effektiva verktyg och gott om konkreta övningar som stärker elevernas retoriska förmåga och skapar mod och lust att vilja tala. Du får kunskap om hur eleverna blir tryggare i gruppen, i sig själva och i värderingen av sin prestation vid muntliga framföranden.
Se Klara Härgestam själv berätta om kursen i filmen ovan.
För vem?
Trygga talare i svenska vänder sig till lärare i svenska på högstadiet och gymnasiet. Du kan ha nytta av kursen även i andra ämnen där eleverna behöver tala inför grupp. Kursen förutsätter inget övrigt material och du kan genomföra den när som helst under läsåret.
Vad?
Vi arbetar med att låta eleverna öva och bli vana vid olika moment i det muntliga framförandet, som att göra entré, etablera kontakt med publiken, våga höras, använda sitt kroppsspråk och förstå sin nervositet. Du får kunskap om talrädsla och hur du kan hjälpa eleverna att förstå, hantera och minska den. Du får också verktyg för att hjälpa eleverna att reflektera över sin talarprestation på ett konstruktivt sätt.
Hur?
I tre kapitel varvas filmade genomgångar med skriftlig information, miniföreläsningar, konkreta övningar för klassrummet och reflektionsuppgifter för dig att genomföra under kursens gång. Kursen avslutas med ett kursintyg.
Kursmål
Målet för kursen är att du ska:
Få större förståelse för varför muntliga framföranden är skrämmande för många.
Öka din förmåga att stötta eleverna i retoriska utmaningar.
Hjälpa eleverna att känna trygghet i gruppen, i sig själva och i värderingen av sin prestation.
Få konkreta övningar som ger tydlig effekt på elevernas förmåga, vilja och lust att tala.
Upptäcka något om dig själv som talare och i din lärarroll.
Klara Härgestam är retoriker och utbildar lärare, elever, chefer, medarbetare och föreningsaktiva i retorik. Hon har varit retoriklärare på gymnasiet och undervisar nu i retorik på universitetsnivå. Klara är ordförande för Stora Retorikpriset och driver två podcasts samt skriver om retorik.
När du klickar på Köp-kurs-knappen dirigeras du vidare till vårt bokningsformulär där du fyller i dina uppgifter, vi återkommer sedan med ett aktiveringsmejl till dig för att skapa ett kundkonto och ett lösenord.
Betalning sker med faktura för både privatpersoner och företag/organisationer.
Om du behöver hjälp med att köpa kursen eller har frågor om kursen, kontakta Skolporten via e-post: kurser@skolporten.se.
Licensen för den digitala kursen är individuell och gäller för 1 deltagare. Du har fri tillgång till materialet under 6 månader från det datum du blir inbjuden till kursen. Det är inte tillåtet att dela på en licens eller sprida lösenordet till kontot.
Bokningen är bindande när kursen har betalats. Se användarvillkor i vår kursportal.
Rättigheterna till kursmaterialet tillfaller Skolporten AB. Det är inte tillåtet att sprida materialet.
När du aktiverat ditt konto via aktiveringsmejlet som skickas ut från oss kan du ta del av din kurs på kurser.skolporten.se.
Notera att du behöver den senaste versionen av Chrome, Firefox eller Edge för att kursen ska fungera optimalt.
Du går igenom materialet i din egen takt under de 6 månader som kursen finns tillgänglig.
Kursen är interaktiv och har ett tydligt upplägg.
Kursen innehåller både filmat material, texter och övningsuppgifter.
Uppskattad tidsåtgång anges för respektive kurs, men kan variera mycket beroende på hur mycket engagemang du lägger ner på övningsuppgifterna.
Övningsuppgifterna fungerar som ett stöd för att kontrollera att du har förstått innehållet, eller ger dig möjlighet att reflektera. Många kurser innehåller konkreta lektionsförslag att testa tillsammans med din klass.
När du genomfört kursens alla avsnitt får du ett personligt kursintyg. Intyget laddar du ner från kursportalen.