Dela:

Digitala verktyg

Vi tipsar om några kostnadsfria digitala verktyg som vi tror kan underlätta organisationen av din vardag som lärare, men också några som kan vara ett konkret verktyg i undervisningen.

doodle

Tröttnat på att synka kalendrar i evigheter för en gemensam aktivitet? Doodle i dess enklaste form är gratis och låter dig ange ett antal datumförslag så att inbjudna kan kryssa för när de kan. Enkelt, tidsbesparande och demokratiskt.

Till Doodle


 dropbox

 Dropbox erbjuder gratis lagring av filer på webben, upp till en viss storlek. Istället för att skicka stora filer (tex en video du vill att eleverna ska se) kan du dela en unik länk med eleverna – eller en specifik mapp. Särskilt användbart för material som inte ska delas publikt utan bara med eleverna eller deras föräldrar.

Till Dropbox


 ladda-ned

Anteckna, spara bilder och webbsidor. Evernote är en digital anteckningsbok för allt du behöver komma ihåg eller vill spara. Programmet laddar du ner gratis till din dator och den finns även som app. Fördelen med Evernote  är att den synkar mot ditt konto i molnet: du antecknar på jobbet, stänger ner, och fortsätter jobba med precis samma anteckning i din mobil eller på datorn hemma. Du behöver inte tänka på versioner eller var du har sparat – Evernote synkar själv. Dessutom organiserar du enkelt dina anteckningar i olika anteckningsböcker.

Till Evernote


google_classroom

Google Classroom har utformats tillsammans med elever och lärare för att skapa enkel kommunikation i klassen och spårning av elevernas resultat. Tjänsten är gratis och i kontot ingår en mängd olika funktioner, till exempel ”Drive”, där ni kan skapa, dela och kommentera varandras dokument.  Funktionen ”Classroom” är en digital mötesplats för lärare och elever, ”Sites”, låter dig och eleverna snabbt gör egna interna webbplatser för samarbete som inte behöver vara publikt – om ni inte vill.

Till Google Classroom

Notera: Frågan om Googles molntjänster är också utredd ur ett rättighetsperspektiv och borde inte utgöra ett problem för skolor som vill ansluta sig.


 kahoot

Om eleverna har tillgång till en surfplatta eller en smartphone kan du enkelt göra ett digitalt frågespel som de svarar på individuellt eller i grupp. Ett bra sätt att stämma av om kunskaperna är på plats – och roligt på samma gång.

Till Kahoot


padlet

Padlet är ett enkelt sätt att skapa och samarbeta: du kan skapa digitala anslagstavlor (själv eller eller i grupp, den senare tex för brainstorming) eller ”exit tickets” för (utvärdering/återkopppling). Du kan även skapa ett ”rum” för ett arbetsområde, till exempel för ett ämnesövergripande projekt.

Till Padlet

Försteläraren Jenny Edvardsson beskriver här hur hon arbetar med Padlet.


 ladda-ned-1

Slack är ett diskussions- och samarbetsforum i dess enklaste form – dessutom kompatibelt med Google Drive. Bjud in deltagare och skapa grupper för samarbete och diskussion. Finns till din desktop och som app.

Till Slack


 storybird

Storybird låter dig skriva berättelser i ett visuellt tilltalande bokformat, och till dina texter finns ett stort utbud av fantastiska illustrationer att välja mellan. Skriv, läs och dela med din omgivning.

Till Storybird


 whiteboard

Whiteboard.fi är ett digitalt formativt bedömingsverktyg för klassrummet. Du skapar ett virtuellt klassrum med två klick, din elever ansluter via surfplatta, dator eller telefon. De svarar på frågor på sin digitala whiteboard och du kan följa om de har förstått. Deras svar behöver inte visas ut för någon annan än dig.

Till Whiteboard.fi


 i_nigma

 En webbadress, en videofilm eller varför inte en ljudfil/bild du har lagt i din Dropboxmapp, kan du enkelt göra om till en QR kod som du printar och delar ut (eller gör en tipspromenad av?). När eleverna scannar koden med gratisappen I-Nigma, kommer de direkt till webbsidan, videofilmen eller ljudfilen. Kräver att eleverna har en smartphone eller surfplatta. Finns både i App-store och Google play.


Inte tillfredsställd? Det finns förstås mycket, mycket mer: försteläraren Patricia Diaz har en formidabel länklista på sin blogg att botanisera i, och är du intresserad av appar så rekommenderar vi ett besök på skolappar.nu

Sidan publicerades 2016-09-23 10:11 av
Sidan uppdaterades 2016-10-12 12:04 av


Relaterat

Arbeta språkutvecklande i fysik och svenska med IKT

“Mot rymden via cyberspace” är ett ämnesövergripande projekt i ämnena fysik och svenska med syfte att utveckla elevernas kommunikationsförmåga och digitala kompetens. Artikeln, skriven av Annelie Adolfsson och Lisa Petterson i Nacka, riktar sig till lärare i årskurserna 4-9 som vill arbeta språkutvecklande i sina ämnen.

Digitala resurser ökar intresset och skapar diskussion i klassrummet

Med digitala verktyg i undervisningen blir biologiämnet både intressantare och mer begripligt. Det visar Kristina Ottander, som i sin utvecklingsartikel beskriver en rad positiva effekter av digitala hjälpmedel i skolan.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolporten nr 3/2023 ute nu!

Skolporten nr 3/2023 ute nu!

TEMA: Så kan skola, polis och socialtjänst arbeta tillsammans för att förhindra skoldåd. INTERVJU: Forskaren Michael Tengberg om hur återkoppling, observation och gruppreflektion kan öka kvaliteten på undervisningen.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Så kan du använda resiliens i ditt ledarskap i skolan
  Kristina Bähr. Foto: Magnus Aronson

Så kan du använda resiliens i ditt ledarskap i skolan

Läs Skolportens intervju med Kristina Bähr, chefshandledare, barnläkare och författare. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i fokus och kommer att tala om resilient ledarskap i skolan.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Utmärkelser

Förskolorna prisas för viktiga naturinsatser – hit går prispengarna

I Götene kommun prisas förskolorna med både ära och cash. GULLD-fonden delar årligen ut medel till någon som vill förverkliga sin idé om hållbara insatser i biosfärområdet. Pengarna kommer bland annat gå till en härlig utflykt för barnen.

Marie Gustafsson är Sveriges Bästa Lärare 2023

Sydsvenska Handelskammarens årliga utmärkelse ”Sveriges Bästa lärare” går i år till Marie Gustafsson från Vendestigens Skola i Djursholm. ”Det är med stor glädje och tacksamhet som jag tar emot priset för Sveriges bästa lärare. Jag känner mig hedrad!”

Svenska Akademien prisar Hammarkullsskolans svensklärare och skolbibliotekarie ”Det känns overkligt”

Varje år utser Svenska Akademien årets svensklärare och årets skolbibliotekarie. I år går prisen till två medarbetare på Hammarkullsskolan i Göteborg – Marika Abrahamsson, svensklärare och Jonna Bruce, skolbibliotekarie.

Läs fler
Namn och Nytt
Ester Alavei går in som tillförordnad utbildningsdirektör

Efter att Sofie Lindén meddelat att hon slutar i kommunen är det nu klart att det blir Ester Alavei som går in som tillförordnad utbildningsdirektör.

Ny förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen i Marks kommun

Rachel Törnell är namnet på kommunens nya chef för barn- och utbildningsförvaltningen (BUF). ”Det känns spännande och inspirerande”, säger hon.

Ny rektor på Katarina södra skola

Naiyya Westberg är ny rektor på Katarina södra skola. Hon har bland annat arbetat på förskolor, Språkcentrum och Johannes skola tidigare.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Nyhetskategorier