Få hjälp att undervisa nyanlända i reguljär klass
Sponsrat innehåll |

Anna Modigh, redaktör för Clio Förberedelseklass.
Idag går drygt 80 000 nyanlända elever i den svenska skolan. Det är ungefär åtta procent av det totala elevantalet.
Eftersom det är upp till varje huvudman och skola att bestämma hur organisationen av undervisningen av nyanlända organiseras, ser situationen väldigt olika ut runt om i landet. I vissa kommuner finns det en mottagningsenhet som står för den initiala undervisningen, i vissa skolor finns det förberedelseklasser och i andra får eleverna börja direkt i reguljär klass. Clio Förberedelseklass är tänkt att kunna användas i alla dessa sammanhang och i alla skolans ämnen.
Clio Förberedelseklass vänder sig till elever i åk 4-9 samt språkintroduktion, och är strukturerad i sex huvudområden. ”Fokus ligger självklart på svenska språket, men eftersom det tar allt från två till åtta år att lära sig ett nytt språk, finns skolans alla ämnen representerade i portalen”, förklarar Anna Modigh, redaktör för Clio Förberedelseklass.
I arbetsområdena NO och SO finns texter och aktiviteter som berör allt från demokrati, Sveriges geografi och de abrahamitiska religionerna till genetik, kretslopp och energi. Texterna och aktiviteterna täcker de mest centrala delarna av det centrala innehållet för åk 4-9 och arbetar mot kunskapskraven för åk 6 och 9.
För att stötta eleverna ytterligare finns det inlästa studiehandledningar på fem språk; arabiska, persiska, somaliska, tigrinska och engelska, till samtliga texter och aktiviteter i dessa ämnen. Studiehandledningarna ger en sammanfattning av texten respektive aktivitetens innehåll och går även igenom nyckelord och lärandemål.
I arbetsområdet Övriga ämnen finns också material om matematik, engelska och praktisk-estetiska ämnen. Dessa texter och aktiviteter är mer tänkta som en introduktion till ämnet. De ger eleven en förståelse för ämnet och ger dem möjlighet att aktivt träna på ord och begrepp de möter på lektionerna.
Området Välkommen hit är tänkt att ge våra nyanlända elever en inblick i det svenska samhället och innehåller vitt skilda texter och aktiviteter om allt från det svenska skolsystemet till jämställdhet och att lära sig klockan.
”Samtliga aktiviteter i Clio Förberedelseklass följer en tydlig, progressiv struktur där det i början är mycket stöttning och arbete i grupp för att sedan gå mot ett mer självständigt arbete”, berättar Anna Modigh. ”Eftersom forskning visar att ord- och begreppskunskapen är en av de viktigaste faktorerna för att läsförståelsen ska utvecklas optimalt får eleverna alltid börja med att arbeta med textens nyckelord.” De får översätta, uttala och arbeta med enkla, självrättande övningar som ger dem möjlighet att träna så länge de behöver.
Med Clio Förberedelseklass vill Bonnier Education erbjuda ett digitalt och interaktivt läromedel som ger våra nyanlända elever möjlighet att utveckla sina språk- och ämneskunskaper parallellt så att de på sikt ska kunna uppnå kunskapskraven i skolans alla ämnen. Tack vare ett samarbete med Bonnier AB erbjuds portalen helt kostnadsfritt.
Läs mer och prova på clioonline.se
Den här artikeln är ett sponsrat innehåll, framtaget av vår partner Bonnier/Clio Online. Artikeln är inte producerad av Skolportens redaktion. |
Sidan publicerades 2017-08-13 20:00 av
Sidan uppdaterades 2017-08-09 10:40 av