Fler nyheter

”Jag såg hur flickorna bara försvann från klassrum”

Hon packade nio skolböcker i ryggsäcken mitt i natten. Ett år senare gick hon från tält till tält för att prata om vikten av skola. I dag är hon ”flyktingarnas Malala”. SvD har träffat Muzoon Almellehan.

Svensk chef varnar: Två miljoner skolbarn tvingas bort

Omskakande människoöden mötte svenska Charlotte Petri Gornitzka, vicechef för Unicef, under en resa i Mali. Barn tvingas bort från skolorna i det instabila landet där Sverige har FN-styrka, berättar hon.

M vill se utredning om slöjförbud i skolan

Moderaternas partistyrelse vill se en statlig utredning om ett införande av slöjförbud i förskolan och grundskolan, rapporterar DN. ”Det finns goda argument för att skolan ska vara en frizon där flickor och pojkar behandlas lika”, säger Gunnar Strömmer, (M), partisekreterare.

M-ledningen vill att slöjförbud i skolan utreds

Frågan om slöjförbud i skolan splittrar Moderaterna inför partiets stämma i höst.  Nu har partistyrelsen satt ned foten – de står bakom en statlig utredning om förbud i förskola och grundskola. ”Det finns goda argument för att skolan ska vara en frizon där flickor och pojkar behandlas lika”, säger Gunnar Strömmer, (M), partisekreterare.

Skolplattformen – lika dyr som Game of thrones och Mars-satellit

Vad har Stockholms stads skolsajt gemensamt med Game of thrones och en indisk satellit som skickats till mars? De har alla kostat hundratals miljoner. Men där slutar likheten, plattformen fungerar nämligen inte lika bra som tv-serien och satelliten.

Elever kan tvingas sluta när skola elitsatsar

Inför nästa läsår kommer elever i Skapaskolan i Huddinge behöva klara ett antagningsprov i bild eller musik för att få gå kvar i skolan. ”Min son har redan ångest över nationella proven, nu måste han börja spela ett instrument för att få gå kvar i sin skola”, säger Adriana Delgado.

”Bättre skola ger starkare samhälle”

Ska svensk skola åter bli världsledande behöver vi göra mer, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S), och Caroline Helmersson Olsson (S).

Lärarrummet : Sveriges minsta skola

I det här programmet diskuteras byskolans roll i en avfolkad glesbygd. På en kulle mellan två fjälltoppar i byn Ammarnäs i Västerbotten ligger en av Sveriges minsta skolor. (webb-tv)

”Alla skolor borde ha en Eva – eller helst flera”

Svenska lärare jobbar jättemycket men undervisar förhållandevis lite, skriver  Maria Wiman, lärare i svenska och SO, i en krönika.

Fler med flyktingbakgrund väntas till högskolan

Var femte ung, välutbildad person som fick uppehållstillstånd i Sverige av skyddsskäl 2011 hade börjat plugga vid ett svenskt lärosäte hösten 2018. Var tredje i gruppen valde utbildningar inom hälso- och sjukvård och social omsorg, det vill säga områden där det finns stort behov av arbetskraft, skriver Universitetskanslersämbetet.

Lärare som lyfte bort elev fall för HD

När har en lärare rätt att ingripa mot en elev? Frågan kan komma att prövas i Högsta domstolen.

Förskolläraren som slog jobbar vidare på annan skola i Lund

Enligt kommunens personalchef så kommer förskolläraren inte tillbaka till samma skola efter slaget mot en elev i femårsåldern.

Omfattande kritik mot Skolplattformen

Stockholms stads digitala skolplattform är fortfarande delvis stängd efter säkerhetsproblemen som upptäcktes igår. Och många föräldrar är mycket kritiska till hur Skolplattformen fungerar.

Kom in på läkarprogram efter fusk på högskoleprov – riskerar två års fängelse

En man från Skaraborg fuskade på högskoleprovet med hjälp av avancerad utrustning. Provresultatet blev så bra att han kom in på läkarprogrammet vid en svensk högskola. Nu åtalas han för grov osann försäkran, eftersom han vid provet på heder och samvete skrev under att det skedde utan fusk.  

Ljusdals kommun måste spara 35-40 miljoner på skolan

Budgetramen för Ljusdals kommuns förskolor och skolor sänks med närmare 22 miljoner till 2022. Dessutom saknas redan över elva miljoner kronor inför nästa år. Med de kostnadsökningarna som kommer att tillkomma kan det handla om så mycket som 35-40 miljoner som måste sparas.

”Satsa mer på de yngre lärosätena”

De nya universiteten och högskolorna behövs i lika hög utsträckning som de etablerade universiteten, skriver Kerstin Tham och Anders Linde-Laursen, Malmö universitet, i en replik.

”Alla som arbetar som lärare måste vara välkomna”

Vem ÄR lärare egentligen? Vilka kommer att kunna vara medlemmar i Lärarförbundet efter 1 januari 2020, frågar sig flera representater för Lärarförbundet.

BEO tar fallet med kränkt elev till Högsta domstolen

En lärare lyfte bort en elev som blockerade vägen och vägrade flytta på sig. Nu driver Barn- och elevombudet, BEO, ärendet till Högsta domstolen – med motiveringen att eleven blev kränkt och har rätt till 10.000 kronor i skadestånd. Samtidigt riktas hård kritik mot att myndigheten driver ärenden som gör att lärare inte vågar in

Nu startar Sveriges första förskola för särbegåvade barn

I höst startar Stockholms första förskola för särbegåvade barn på Kungsholmen. 30 barn ska få specialpedagogik anpassad för just deras begåvning.

Yrkesprogrammen tappar gymnasiesökande igen

Gymnasieskolans vårdprogram minskar detta läsår, eftersom antalet sökande har gått ned med 14 procent jämfört med föregående år. Även bygg- och anläggningsprogrammet backar märkbart, med 10 procent färre sökande.
Konferenser
Lediga jobb
Alla lediga jobb
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Skolans styrning
  Skolporten nr 3/2019 – ute nu

Tema: Skolans styrning

Sveriges rektorer slits mellan budgetkrav och elevers rätt till likvärdig utbildning.

Prova på-pris: 2 nr/99 kr!
Pedagogiska poddar
Poddar om utbildning och läraryrket

Poddar om utbildning och läraryrket

Det finns en mängd podcasts om undervisning, lärande och lärarprofessionen i sig: här länkar vi till ett urval, välkommen in och börja botanisera!

Läs mer
Fördjupning
Dags att söka dig vidare?

Dags att söka dig vidare?

Funderar du på nytt jobb efter sommaren? Missa inte Skolportens fokussida med nyheter om lön och karriär för dig som är lärare och skolledare!

Till Lön och karriär
Mest läst senaste veckan

Sex av tio gymnasielärare vill lämna yrket

I dag drar skolorna i gång efter sommarlovet på flera håll i landet. Men för många gymnasielärare innebär skolstarten en oro, enligt en undersökning gjord av Lärarnas Riksförbund.

”Sverige förtjänar en rejäl lärarbrist”

Jag har varit bedrövad över lärarbristen en lång tid, oroad och upprörd. På senare tid har min förtvivlan övergått till en ny känsla, en känsla av hopplöshet, skriver Isak Skogstad, gymnasielärare.

”Mitt barn vill inte gå till skolan, när ska jag bli orolig?” – här svarar specialpedagogen

Det blir allt vanligare med problematisk skolfrånvaro, men det är inte samma sak som skolk. Det menar specialpedagogen och föreläsaren Annelie Karlsson som inför skolstarten träffat föräldrar, skolpersonal och politiker i Västerås.

Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier