Fler nyheter

Skolstart med krav på munskydd i Danmark

Frågan om munskydd splittrar fortfarande coronavärlden. I Danmark har regeringen kovänt och på två gymnasieskolor blir det skolstart med krav på munskydd.

Corona: Frågor och svar inför skolstart – det här gäller för lärare

Corona-oron växer inom lärarkåren inför terminsstarten. Elisabeth Ollesdotter, Lärarnas Riksförbund, svarar på lärarnas vanligaste frågor kring viruset inför skolstarten.

Lärarförbundet kritiskt: ”Kommer innebära dubbelarbete”

Även om gymnasieskolorna återgår till utbildning i klassrummen behöver de också kunna erbjuda distansutbildning ifall de har elever med symptom eller i riskgrupp. Nu menar facket Lärarförbundet att detta kommer leda till dubbelarbete för lärare.

Munskydd i höst: ”Studenternas hälsa kommer först”

Från och med höstterminens start rekommenderar Karolinska institutets rektor Ole Petter Ottersen studenterna att bära munskydd i universitetets lokaler.

De halverade lärarnas sjukskrivningar

De anställde tolv klassmentorer, helt utan lärarutbildning. Och sjukfrånvaron nästan halverades. Välkommen till Norrängsskolan i ­Lycksele.

Dags att utreda hur två lärarfack kan bli ett

Två förbund är ett för många. Det tycker Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund, som nu gemensamt vill utreda frågan hur en framtida organisering av Sveriges lärare skulle kunna se ut.

Tidigare Lundsbergsrektor tar över Thoren Business School i Karlstad

Lena Bjuresäter drev en egen friskola i 15 år innan hon sålde verksamheten till ThorenGruppen. Fem år senare – bland annat efter en tid som biträdande rektor på Lundsbergs skola – korsas vägarna igen då Lena kliver in som ny rektor för Thoren Business School i Karlstad.

Gymnasiestarten innebär nya rutiner i Västernorrlands skolor

När höstterminen startar nästa vecka välkomnas eleverna tillbaka till skolorna. Men den pågående pandemin tvingar skolorna till strikta rutiner.

Snart återvänder eleverna – Sollefteå gymnasium tar höjd för utmaningar

Att eleverna återvänder betyder nya utmaningar för gymnasieskolorna. Sollefteå gymnasium har tagit höjd och är beredd på olika scenarier som kan ställa till det.

125 miljoner munskydd till USA:s skolor

USA:s regering kommer att förse landets skoldistrikt med 125 miljoner återanvändbara munskydd, meddelar landets president.

4 av 10 skolor i världen saknar möjligheter till grundläggande handhygien

Barn i 43 procent av världens skolor saknar grundläggande möjligheter att tvätta händerna med vatten och tvål. Det visar en ny rapport från WHO och Unicef.

Så arbetar regeringen för att högskoleprovet ska kunna genomföras och för fler utbildningsplatser

Högskoleprovet är en viktig andra chans för att komma in på en högskoleutbildning. Med anledning av det nya coronaviruset har regeringen vidtagit en rad åtgärder, dels för att ansvariga myndigheter och lärosäten ska säkerställa att allt som kan göras för att genomföra provet har gjorts, dels för att fler ska ha möjlighet att studera.

Så blir vardagen på Linnéuniversitetet i höst

Snart börjar en ny termin och många studenter samlas åter på Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö efter att ha tagit del av undervisning digitalt i våras. Även om studenterna samlas igen så är mycket annorlunda.

Systerveckan ska stärka unga tjejer

Inför gymnasiestarten stärks unga tjejer för att göra Sverige mer jämställt. Deltagarna får öva på att bli mer självsäkra och lär sig metoder för att uppnå sina mål.

Dansk skolstart i munskydd: ”En liten trygghet”

Munskydd har blivit storsäljare i Danmark efter myndigheternas kovändning i munskyddsfrågan. Första dagen efter sommarlovet möts gymnasieeleverna i Roskilde av ett nytt krav: Obligatoriskt munskydd i korridorerna.

”Satsningen på lärarassistenter är skrattretande”

Redan innan pandemin var lärarnas arbetsmiljö föremål för mycket diskussion. Från regeringens håll försökte man blidka lärarkåren genom satsningar på lärarassistenter. Detta menar jag är en chimär. Det skriver Hamid Zafar, barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun, i en krönika.

Satsning i utsatta områden ska lyfta lärare kollegialt

Berättarministeriets nya lärarfortbildningar riktar sig till utvalda skolor i socioekonomiskt utsatta områden som är i särskilt behov av stöd.  Målet är att stärka elevernas språkutveckling och främja det kollegiala lärandet på skolorna.

Gymnasium om skolstarten: ”Vi kan inte göra allt”

Snart återgår gymnasierna till klassrumsundervisning och en av skolorna som kämpar med förberedelserna är Rudbecks gymnasium i Sollentuna. Det är mycket att tänka på, säger Linus Nygren, skolchef för gymnasiet.

Minst tre högskoleprov per år under 2021-2023

Minst tre högskoleprov ska genomföras per kalenderår, varav två under vårterminen.

L kräver obligatorisk förskola för femåringar

För att stärka språkkunskapen i svenska för utrikes födda barn eller barn med utrikes födda föräldrar vill Liberalerna att det införs obligatorisk förskola för femåringar.
Konferenser

Förändringar i höstens konferenser

På grund av rådande omständigheter övergår några av höstens konferenser helt till digitalt format. Du som är anmäld till en fysisk konferens flyttas då automatiskt över till webbkonferensen och behåller din plats. Vi kontaktar dig personligen för mer information.

Förändringarna gäller alla konfernser som var planerade att genomföras i september och oktober. Läs mer här.

Fortbildning
Skolporten satsar på digitala konferenser

Skolporten satsar på digitala konferenser

I höst storsatsar Skolporten på digital fortbildning. "Vi tror att vår digitala satsning kommer att komma många i skolan och förskolan till nytta", säger Birgitta Hartzell, Skolportens vd.

Läs hela artikeln
Läsårstider
När börjar höstterminen?

När börjar höstterminen?

Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

Hitta din kommun
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fjärr- och distansundervisning
Skola på distans

Skola på distans

Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

Läs mer
Namn och Nytt

Tidigare Lundsbergsrektor tar över Thoren Business School i Karlstad

Lena Bjuresäter drev en egen friskola i 15 år innan hon sålde verksamheten till ThorenGruppen. Fem år senare – bland annat efter en tid som biträdande rektor på Lundsbergs skola – korsas vägarna igen då Lena kliver in som ny rektor för Thoren Business School i Karlstad.

Ny statssekreterare på Utbildningsdepartementet

Regeringen har utsett Stefan Engström till statssekreterare hos Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Skolporten 20 år
Uppdrag: Att göra skillnad

Uppdrag: Att göra skillnad

Skolporten fyller 20 år! Det startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Läs om Skolportens resa sedan starten år 2000.

Läs mer
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Nyhetskategorier
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolportens magasin
  Skolporten nr 3/2020 – ute 15 maj

Skolportens magasin

Intervju: Möt forskaren Gunnlaugur Magnússon, som saknar de mest fundamentala frågorna i debatten. Tema: Rollen som skolchef – så komplex och utsatt är den.

Läs mer här
Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Nytt stort pris för Linköpings Universitet

Kulturgatan i Bodafors tillsammans med Linköpings Universitet har med bidrag ifrån Kamprads Stiftelse möjliggjort ett nytt stipendium för utövare inom trä och konshantverk.

Läs fler