Fler nyheter

Skolors arbete med trygghet och studiero

Många skolor klarar arbetet med trygghet och studiero väl, men i vissa skolor finns betydande problem och utmaningar. Med underlag från granskning och bedömning av kvaliteten i nära 400 skolors arbete kan vi nu ge en närmare bild av hur det står till både med tryggheten och med studieron i landets skolor.

Stor studie: Tre av tio unga har ändrat framtidsplaner

Tre av tio gymnasieelever har ändrat sina framtidsplaner under våren, visar en ny undersökning. Antalet som upplever livet som ensamt har dubblerats sedan i höstas. En redan ovanligt ångestfylld generation har fått fler skäl till oro.

Lärare: ”Finns risk att flera av oss slutar”

Digital undervisning sliter på lärare och elever på Globala gymnasiet i Stockholm.

Generation Z blir generation C som i corona

Distansundervisning och inställda högskoleprov slår framtidsdrömmar i kras för de som tar studenten i år och som ska bygga samhället efter corona. Möt fyra ungdomar som snart ska ta studenten.

Lättnad och oro när brittiska skolor öppnar

Under måndagen öppnar skolorna i England för yngre grundskoleelever – efter att ha varit stängda i över två månader. Öppningen väcker debatt och oro hos många föräldrar.

”Politiker har ett för kortsiktigt perspektiv när det gäller unga”

Politikerna har glömt bort de unga under pandemin anser Mimmi Rönnqvist, ordförande för Saco studentråd, och Ebba Kock, ordförande för Sveriges elevkårer. Studentorganisationerna har tagit fram en rad krav för att underlätta för de unga. Bland annat att Arbetsförmedlingen ska förmedla yrkespraktik till nyexaminerade gymnasieelever.

Jaara Åstrand efter gymnasieöppningen: ”Se över resurserna”

Gymnasieskolan kan öppna om två veckor – det står klart efter fredagens presskonferens med statsminister Stefan Löfven och utbildningsminister Anna Ekström.

Risk för dubbelarbete efter välkommet besked om skolöppning

Beskedet att gymnasieskola och vuxenundervisning ska öppna är positivt efter en omtumlande vår, anser Patrik Ribe, Lärarförbundets utredare och expert på gymnasiefrågor. ”Vi är dock lite nervösa för att vi ska se samma utveckling på gymnasiet som på högstadiet vad gäller ökad arbetsbelastning. Det vore förödande,” säger han.

”Jag känner en oro över att behöva starta läsåret på distans”

Jag känner en oro över att kanske tvingas starta läsåret 20/21 på distans på grund av coronakrisen. Vad går förlorat? skriver läraren Katarina Korp i en krönika.

De estetiska utbildningarna på Wik stoppas till hösten

Kulturnämnden i Region Uppsala beslutade 26 maj att stoppa alla intag till Wiks kulturutbildningar i höst. Beslutet innebär att man istället utökar allmän kurs på Wik från och med hösten.

Folkhögskolor kan behöva ett krispaket

Även folkhögskolan kan komma att behöva krispaket för att klara ekonomin. Det menar Gerhard Holmgren, Generalsekreterare i rörelseskolorna organisation, RIO.

Stöd för att provfuskare får behålla poäng

Den som fuskat sig till en studieplats på högskola bör få behålla sina poäng, föreslog regeringens utredare.Och det ser ut som att förslaget har ett ganska brett stöd. Men ett par universitet och studentföreträdare säger bestämt nej.

”Skola fri från extremism.”

Demokratins fiender ska inte få infiltrera skolsystemet. Att personer med kopplingar till våldsbejakande extremism – av vilket slag det vara må – inte ska få driva skolor är knappast en kontroversiell ståndpunkt. Men hur ska agnarna skiljas från vetet? Det skriver Sydsvenska Dagbladet på ledarplats.

”Fler gymnasister borde välja yrkesutbildningar”

Två forskare: Yrkesförberedande gymnasieutbildningar leder till fler jobb och bättre inkomster för de unga vuxna som inte studerar vidare.

Hamid: ”Håll tassarna borta från skolan, politiker”

Det finns flertalet exempel på när politiker och externa aktörer vill tränga sig in i skolan med allsköns mindre genomtänkta förslag på ämnen. Här kommer ett axplock på några förslag från de senaste åren.

Räknar med extra stöd till eleverna – efter distansundervisningen

Dagens besked att gymnasieskolor får öppna igen den 15 juni glädjer gymnasiechefen Pontus Clarin i Umeå. Men kommunen räknar med att behöva sätta in extra stöd till elever som halkat efter under vårens distansundervisning.

England lättar ytterligare på restriktioner

På måndag lättas restriktionerna i England ytterligare. Bland annat öppnar flera skolor igen och människor får träffas upp till sex personer åt gången så länge man är utomhus. Flera vetenskapliga rådgivare har varnat för att lättnaderna kommer för snabbt men regeringen står fast vid sitt beslut.

Kravet på distansundervisning lättas upp

Folkhälsomyndighetens rekommendation om distansundervisning tas bort den 15 juni och elever i gymnasieskolan kan under sommaren och hösten återvända till skolans lokaler. För utbildning för vuxna inom den kommunala vuxenutbildningen, yrkeshögskolan och den högre utbildningen kan fortsatt undervisning behöva ges delvis på distans för att minska smittspridningen.  

Klasspromenader i stället för studenttåg när Hudiksvallsstudenter går ut gymnasiet

I år uteblir Bromangymnasiets studenters festliga tågande genom centrala Hudiksvall på grund av coronaviruset. I stället firar 16 grupper studenten inuti skolan. Det följs av ett firande bortom skolans regi bestående av promenader och parkhäng.

Löfven: Skolorna öppnar till hösten

Folkhälsomyndigheten lyfter sin rekommendation om distansundervisning. Det innebär att eleverna kan återvända till undervisning på plats i gymnasium och på högre utbildningar till hösten.
Konferenser
Skolporten 20 år
Uppdrag: Att göra skillnad

Uppdrag: Att göra skillnad

Skolporten fyller 20 år! Det startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Läs om Skolportens resa sedan starten år 2000.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolportens magasin
  Skolporten nr 3/2020 – ute 15 maj

Skolportens magasin

Intervju: Möt forskaren Gunnlaugur Magnússon, som saknar de mest fundamentala frågorna i debatten. Tema: Rollen som skolchef – så komplex och utsatt är den.

Läs mer här
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Fjärr- och distansundervisning
Skola på distans

Skola på distans

Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

Läs mer
Nyhetskategorier
Läsårstider
När börjar höstterminen?

När börjar höstterminen?

Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

Hitta din kommun
Poddagogen
Missa inte Poddagogen!

Missa inte Poddagogen!

Ny podd om skolforskning med lektorerna Janne Kontio & Sofia Lundmark i samarbete med Skolporten. Lyssna här!

Läs mer
Mest läst senaste veckan

”Stefan Löfven – leken med våra liv måste få ett slut”

Vi kräver att regering och myndigheter använder sommaren till att planera en mer hållbar strategi inför höstterminen, skriver debattörerna.

Beskedet: Skolorna öppnar igen

Till hösten ska skolverksamheten återgå till det normala. Det meddelade statsminister Stefan Löfven.

Elever i kläm i urval till svenska som andraspråk

Cirka 40 procent av de som läser svenska som andraspråk i skolan är födda i Sverige. Och ofta blir det godtyckligt vilka elever som får läsa ämnet.

Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Hon tilldelas prestigefyllt lärarpris: ”Hedrande”

Läraren Annika Sjödahl prisas för sitt jobb i klassrummet. Hon och tre andra lärare tilldelas Svenska Akademiens svensklärarpris 2020.

Skåneskolor prisas för internationella projekt

Lillstjärnans förskola i Malmö och Liljeborgsskolan i Trelleborg – de är vinnarna av årets svenska eTwinning-priser. Skolorna belönas av Universitets- och högskolerådet (UHR) för framgångsrika digitala samarbeten med skolor i andra länder. Priset: presentkort för inköp av teknik till nya digitala projekt.

Årets yrkeslärare hyllar självständigt yrke

Yrket som lastbilschaufför kan fortfarande uppfattas som ett ensamt arbete. Men icke. Det är en förlegad bild av transportbranschen, anser Sandra Petersson som har utnämnts till Årets yrkeslärare.

Läs fler
Namn och Nytt

Ny rektor vid Linköpings universitet

I dag beslutade regeringen att anställa Jan-Ingvar Jönsson som rektor vid Linköpings universitet. Jan-Ingvar Jönsson tillträder tjänsten den 1 juli.

Anna Örjebo slutar som skolchef

Det fortsätter att storma inom skolvärlden i Östersunds kommun. På onsdagen stod det klart att Anna Örjebo slutar som skolchef efter bara nio månaders tjänstgöring. Istället blir hon chef på kulturskolan.

Gd slutar och blir chef på Skolinspektionen

Agneta Broberg har varit Diskrimineringsombudsman i nästan sju år. Nu står det klart att hon kommer att bli regionchef på Skolinspektionen.

Sveriges elevkårer får ny generalsekreterare

Myrra Franzén är utsedd till ny generalsekreterare för Sveriges elevkårer.

Frida Landgren ny barn- och utbildningschef

Nu är det klart att Frida Landgren blir ny chef för barn- och utbildningskontoret. Frida tillträder sin nya tjänst efter sommaren. Fram till dess är Gunnel Weinz fortsatt tillförordnad chef för kontoret.