Fler nyheter

Så jobbar Joel med vägledning för nyanlända

Vägledning har en avgörande roll för nyanlända elevers möjligheter att forma sin framtid. Joel Granström tar sig an uppgiften genom att arbeta med tydliga strategier och undvika krångliga begrepp. ”Det är bättre att inspirera än att informera”, säger han.

”Har stängda skolor blivit Sveriges nya strategi?”

I Sverige ser smittläget lite bättre ut nu efter jullovet – precis som vi såg en kraftfull minskning av smittan i samband med sommarlovet förra året. Det är en av indicierna som visar skolors roll för att etablera nya smittkedjor. Den som inte är så insatt skulle nu kunna tro att vi går tillbaka till att ha skolorna öppna i Sverige och att den svenska modellen med öppna skolor fungerar. Men sanningen är ju faktiskt den motsatta, skriver skolexperten Per Kornhall.

”Landsbygdens skolor behöver bättre förutsättningar”

Under den senaste tidens skoldebatt har ofta friskolor och det fria skolvalet pekats ut som faktorer som driver på segregationen. Det är att ge en förenklad bild av verkligheten. Kan vi inte hitta de verkliga orsakerna till segregation finns heller ingen möjlighet att hitta en lösning. Det skriver Academedias Jens Eriksson som pekar på skillnaderna mellan städernas och landsbygdens skolresultat.

Lärarkrav efter pandemin – mindre grupper

Kostnaden för pandemin drabbar både elever och lärare. Men utbildningsminister Anna Ekström (S) har varken löften om mer pengar eller lättnader. Läraren Tony Lindfors är orolig för de elever som har svårt i skolan och som halkar efter. ”Det är inte rocket science. Vår fysiska närvaro är väldigt viktig”, säger han.

Efter Lärarförbundets krav – kommunen pudlar

Förvaltningen i Göteborg backar om covid-skydd – som nu blir tillåtet för lärare. – Det här borde vi inte behövt strida för, säger Andrea Meiling, Lärarförbundets ordförande i Göteborg.

Tog ut vinster – hotas av konkurs

Två av de resursskolor i Stockholm som idag säger att de befinner sig i en akut ekonomisk situation, hade vinstmarginaler på över 10 procent 2019.

Kommunen backar – lärare får visir och munskydd

Lärare i Göteborgs kommun ska få visir och munskydd – om de vill. Det meddelade grundskolenämnden i dag. ”Vi har lyssnat på Lärarförbundet och justerar reglerna”, skriver grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L) på Twitter.

”C vill släppa skolplatser som man släpper konsertbiljetter”

Det skulle missgynna barn till sjuksköterskor, lastbilschaufförer, lagerarbetare och alla andra som inte kan gå ifrån under arbetstid och sitta redo när platserna släpps, skriver Daniel Suhonen, Katalys, i en replik.

Coronafrånvaro kan kosta 10 miljarder

Från fosterstadiet långt upp i jobbkarriären. Coronakrisens effekter kan hänga i under lång tid för barnen som föds och växer upp nu. Särskilt drabbas de som har svagare skyddsnät, visar en ny forskningsrapport.

Sva blir ett valbart ämne på grundlärarutbildningen

Svenska som andraspråk ser ut att bli ett valbart ämne i grundlärarutbildningen både på låg- och mellanstadiet. Men det, i sva-kretsar, efterlängtade beskedet möts inte direkt av några hurrarop. ”Vissa frågetecken kvarstår”, säger sva-profilen Anna Kaya.

”Att uppmärksamma Förintelsen i klassrummet”

Skolan har ett stort och viktigt uppdrag att undervisa i demokratins rättigheter och skyldigheter. Värdegrunden som följer i ett land som har tryck- och yttrandefrihet behöver läras, upplevas och diskuteras. Det här är ett arbete som görs dagligen och alldeles synnerligen kan det göras en dag som den 27 januari, skriver läraren Karin Boberg.

Efter Lärarförbundets krav – kommunen pudlar

Förvaltningen i Göteborg backar om covid-skydd – som nu blir tillåtet för lärare. ”Det här borde vi inte behövt strida för”, säger Andrea Meiling, Lärarförbundets ordförande i Göteborg.

Lärare hotades – ”helt galet, lärarna saknar mandat”

När Paula Ternström arbetade som lärarvikarie hotades hon av en elev med vad hon uppfattade som en pistol. Eleven sprang i väg, och hon var nästan ikapp när hon tvekade: ”Jag kan bli anmäld om jag tar tag hårt i hans arm”. Lärarförbundet varnar för att det håller på att växa fram en kultur av osäkerhet och rädsla i skolan.

Det går politiktroll i utredningen om lärarutbildningen

Flera ingrepp föreslås i utredningen om lärarutbildningen. Men det som förvånar är förslaget om att förkorta kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), en från början utskälld reform med en struken konsekvensanalys, skriver Altingets Josefin Lingström i en analys.

Schools in England need post-Covid fund to tackle mental health decline, says report

Study finds worsening wellbeing and self-esteem among teenagers, raising fears pandemic will exacerbate trend.

Stadigt flere unge skodder skolesmøgerne

På tre år er hver tredje ungdomsuddannelse blevet røgfri, viser nye tal. 1. august gælder det hele landet.

Skola i Höör sätter in väktare – anhöriga följer inte smittskyddsreglerna

Enebackeskolan i Höör kommer på onsdagen att sätta in väktare för att se till att vårdnadshavare och anhöriga håller sig till smittskyddsbestämmelserna.

Friskolor för funktionsnedsättning delar ut stora vinster

Friskolor för barn med funktionsnedsättning delar ut stora vinster till ägarna. Det här visar en granskning som Ekot har gjort. Hör samtal med Anna-Karin Sivberg, reporter på Ekot, som tillsammans med Hanna Malmodin gjort granskningen.

Debatt: Avveckla skolmarknaden – utveckla valfriheten

Det är dags att reformera friskolesystemet så att det styr mot en bättre skola för fler. Börsnoteringar och vinstutdelning har ingen plats i en jämlik skola, skriver debattörerna.

Rektor köpte badkar för skolans pengar

Rektorn för en Malmöskola misstänks ha använt över 180 000 kronor av skolans pengar till sina egna behov, och köpt bland annat skor, kläder och hemelektronik. Nu åtalas rektorn mot sitt nekande för grov trolöshet mot huvudman – ett brott som kan ge upp till sex års fängelse.
Konferenser

Förändringar av våra konferenser

På grund av rådande läge kan vi tvingas besluta om förändringar av våra konferenser. Läs om eventuella förändringar här.Högt betyg till webbkonferenser

Flera deltagare vittnar om att Skolportens webbkonferenser fungerar bra eller till och med bättre än fysiska konferenser. Hör mer i filmen nedan.
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu

Nytt nr ute nu

Tema: Nationella prov. Intervju: Forskaren Maria Jarl vill ge mer makt åt professionen.

Läs mer och prenumerera här!
Fokussida
Skola på distans

Skola på distans

Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

Till fokussida fjärr- och distansundervisning
KONFERENS
Hur kan man tänka kring kritiskt tänkande inom yrkesämnena?
  Mattias Nylund

Hur kan man tänka kring kritiskt tänkande inom yrkesämnena?

Mattias Nylund, universitetslektor, Göteborgs universitet, ska föreläsa på Skolportens konferens Lärare i yrkesämnen. Han kommer att tala om hur man kan tänka kring kritiskt tänkande på yrkesprogram.

Läs mer
Fokussida
Fokus på förskola

Fokus på förskola

Aktuell forskning och utveckling för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussidan förskola
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fortbildning
Deltagarna uppskattar Skolportens webbkonferenser

Deltagarna uppskattar Skolportens webbkonferenser

När coronakrisen slog till i Sverige ställde Skolportens konferensavdelning om till digitala konferenser – en lösning som har visat sig vara väldigt uppskattad. "En klar majoritet av deltagarna är väldigt positiva, och det känns fantastiskt", säger Birgitta Hartzell som är vd på Skolporten.

Läs hela artikeln
Namn och Nytt

Han kom in som ny kulturskolechef mitt under pandemin

Michael Bäck är ny verksamhetschef på kulturskolan i Hässleholm.

Förändringar i AcadeMedias koncernledning

Paula Hammerskog har utsetts till ny kommunikationsdirektör för AcadeMedia. Nuvarande kommunikationsdirektör Annette Lilliestierna har bestämt sig för att lämna bolaget. Ändringen gäller från och med den första februari 2021.

Rekryterar skolchef från Lidköping

Ulf Karlsson, som i flera år haft ledande befattningar inom gymnasieskolan i Lidköping har rekryterats till posten som VD för friskolan Olinsgymnasiet med verksamhet i Skara och Götene, och framöver kanske också i Falköping.

Hon blir rektor för nya Realgymnasiet i Borlänge

Hösten 2021 startar Lärande i Sverige AB upp ett nytt Realgymnasium i Borlänge. Rektor för skolan blir Maria Hag, som tillträder sin tjänst i april 2021.

Mats Strandler ny rektor för Viktor Rydbergs skola Fisksätra

Den kommunala rektorn Mats Strandler har efter en gedigen rekryteringsprocess anställts som ny rektor för Viktor Rydbergs skola Fisksätra, verksamhetsstart hösten 2021.

Fokus Covid-19 och skolan

Vill du hitta nyheter och forskning om skolan och Covid-19? Besök vår fokussida där vi samlar det nya på området.

Till fokussida
Erbjudande
Bedömningsunderlag lärarlönelyftet

Bedömningsunderlag lärarlönelyftet

Ska du se över fördelningen av lärarlönelyftet 2020? Med Skolportens bedömningsunderlag för lärarlönelyftet får du ett enkelt verktyg som hjälper till i det komplexa arbetet.

Läs mer och beställ här
Utmärkelser

Raija Ikonen är årets rektor

Raija Ikonen, rektor på Enbacksskolan i Tensta, har utsetts till årets rektor i Stockholms stad.

Hyllat lärarlag sprider tips och arbetssätt

Ett lärarlag på Observatorielundens skola fick nyligen utmärkelsen Årets lärarlag 2020. Det goda samarbetet i lärarlaget har bland annat lett till att flera av lagets modeller och arbetssätt – till exempel schema för fritidsplaneringen – har spridit sig över hela skolan.

Dibber Rullen särskola får Kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola 2020

Även i år får en friskola Kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola – Dibber Rullen särskola i Solna. ”När nu Rullen särskola får utmärkelsen igen, blir de ett lysande exempel på att kvalitetsarbete handlar om ständiga förbättringar”, konstaterar Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund.

Läs fler
Nyhetskategorier