Fler nyheter

LR:s krav: Lärare måste få ett stärkt rättsskydd

Lärarnas Riksförbund vill att lärare ska omfattas av ett starkare rättsskydd, liknande det skydd som finns för blåljuspersonal. ”Det ska vara allvarligare att ge sig på en lärare än att ge sig på en civilperson,” säger Åra Fahlén.

Lärarstudenter: Bristande corona-anpassning kan kosta oss vår examen

Hårda närvaroregler under VFU-perioden ligger fast trots restriktioner som tvingar studenter att stanna hemma – och i slutändan riskerar att missa examen.

Efter övervakningskritiken – skolans kameror plockas ner

Kamerabevakningen inne på gymnasieskolan Vipan har fått lärarfacken att reagera starkt. Lunds kommun svarar nu på kritiken och meddelar att alla kameror ska monteras ner, men frågor kvarstår enligt facken.

Förslaget: Lättare att stänga av studenter som begår grova brott

Studenter som begått grova brott har inte kunnat stängas av från högskolor och universitet. Det vill regeringen ändra på.

”Ta bort orimliga krav i den nya gymnasielagen”

Tusentals ungdomar riskerar att få sina liv förstörda om inte regeringen agerar. Omänskliga krav ställs på de unga som sökt asyl i Sverige och fått ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i och med den nya gymnasielagen. Det skriver en rad företrädare för den ideella sektorn.

UHR: Ingen ökad risk för fusk på coronasäkert högskoleprov

Flera åtgärder har vidtagits för att minska smittspridningen på söndagens högskoleprov. Bland annat görs legitimationskontroller utan kroppskontakt.

Karantänhot hänger ständigt över tyska elever

En elev testas positivt för covid-19 – och hela klassen skickas hem i två veckor. Det är verklighet för skolbarn i tyska München, som får ont i huvudet av att gå runt i munskydd om dagarna.Trots det tycker många elever att Tyskland har valt rätt väg.

Inget stopp för dagmammor

Förslaget om att införa ett etableringsstopp för pedagogisk omsorg, alltså dagmammor och familjedaghem ser inte ut att kunna bli verklighet. Enbart Vänsterpartiet vill ha ett stopp för pedagogisk omsorg.

Ännu ovisst om två högskoleprov är möjligt till våren

På söndag hålls årets enda högskoleprov, för ett begränsat antal deltagare. Och regeringens ambition att det ska bli två högskoleprov till våren istället för ett ligger fast. Men den nationella samordnaren för högskoleprovet, Peter Honeth, vill ännu inte lova att det blir så.

”Förskoletvång baseras inte på kunskap”

De olika förslagen om obligatorisk förskola som förts fram grundas inte på fakta utan på tro och förhoppningar om förskolans potential och på att skyldigheter är bättre än rättigheter. Det skriver professor emerita Ulla Waldenström.

Årets enda högskoleprov präglas av pandemin

På söndag hålls årets enda högskoleprov, i kraftigt begränsad upplaga. De nästan 27 000 deltagarna kommer att märka av pandemin på många sätt.

”Därför lyfte jag fram Hamid Zafar”

Janne Josefsson: Han ingav stor respekt för att han inte hycklade om läget i skolan.

Smittskyddsläkaren: ”Skolor dominerar inte i smittspridningen”

Den senaste veckan har det rapporterats om nya coronafall på ett flertal skolor i Kalmar län. Under gårdagen höll smittskyddet ett digitalt stormöte med skolledare runt om i hela länet. Men bilden av att smittspridning främst sker på skolor är inte representativ enligt smittskyddsläkaren.

Så ska Göteborgs elever få närmare till skolan

Efter haveriet: Nytt förslag om elevers placering i kommunens skolor.

Höstlovet ska vara ett lov för läsning

Regeringen har sagt att de vill att höstlovet ska kallas för läslov, eftersom man vill att barn ska börja läsa fler böcker. Nästa vecka drar det igång, men hur är det egentligen med läsviljan hos skolbarnen inför ledigheten.

Hård kritik mot att slopa kötid till friskolor

Det är diskriminerande om skolor ska börja sortera elever i kategorier som ”flicka från Afghanistan” eller ”barn till högutbildade föräldrar”. Det skriver Engelska skolan i ett skarpt formulerat remissvar till regeringens utredning om hur jämställdheten i den svenska skolan ska öka.

Skolanställda använder säkerhetssystem efter upprepade hot

Lärare som hotats och utsatts för våld. Efter flera händelser under hösten har Nytorpsskolan i Hammarkullen, Göteborg, infört ett särskilt säkerhetssystem. Hör Elsemarie Hallqvist, rektor på Nytorpsskolan och Helene Odenljung, ordförande i grundskolenämnden i Göteborg.

Mjukbyxe-rektorn kan vara skyldig till diskriminering

Klädkoden på Jensens skolor kan bryta mot yttrandefriheten. Jensen-rektorn i Göteborg som uttalat att skolan inte är ”för alla” kan vara skyldig till diskriminering. Det menar Maria Refors-Legge, expert på skolrätt.

”Chefernas omsättning – förödande för skolan”

”Vi måste prata om varför vi helt har tappat stabiliteten”, skriver Matz Nilsson, apropå den nya statistiken om den höga omsättningen av rektorer och skolchefer.

Analys av klassresultat saknas ofta

När rektorer följer upp och utvärderar elevers resultat sker det på individ- och skolnivå. Och när enskilda elever behöver stöd sätts det in, ofta som en reaktion på en händelse. Men det är mycket sällsynt att stöd sätts in efter en analys av resultat på klassnivå. Det visar en ny granskning av Skolinspektionen.
Konferenser

Förändringar av höstens konferenser

På grund av rådande läge övergår samtliga höstens konferenser till digitalt format. Du som är anmäld till en fysisk konferens flyttas automatiskt över till webbkonferensen och behåller din plats. Vi kontaktar dig personligen för mer information. Läs mer här.

SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute 22 oktober!

Nytt nr ute 22 oktober!

Tema: En skola på vetenskaplig grund? Intervju: Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson vill inte släppa lärarperspektivet.

Läs mer här
Betyg & Bedömning
Temabrev om betyg & bedömning
  Temabrev från 7 oktober 2020

Temabrev om betyg & bedömning

I vardagen närmar det sig skarpt läge för landets lärare när höstterminens betyg ska sättas. Under en pågående pandemi är det mer komplicerat än någonsin. I det här brevet har vi samlat de senaste nyheterna, debatterna, forskningsrönen men också lärarstöd om betyg och bedömning.

Läs hela brevet här
Erbjudande
Bedömningsunderlag lärarlönelyftet

Bedömningsunderlag lärarlönelyftet

Ska du se över fördelningen av lärarlönelyftet 2020? Med Skolportens bedömningsunderlag för lärarlönelyftet får du ett enkelt verktyg som hjälper till i det komplexa arbetet.

Läs mer och beställ här
KONFERENS
Så hanterar du utmanande personalsamtal
  Foto: Marcus Gustafsson

Så hanterar du utmanande personalsamtal

Jakob Carlander, leg psykoterapeut, handledare och författare, ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskolan. Han ska tala om strategier som kan underlätta hanteringen av svåra personalsamtal, och vad rektorer bör undvika för att inte hamna i konfliktfyllda situationer med medarbetare.

Läs mer
Fortbildning
Skolporten satsar på digitala konferenser

Skolporten satsar på digitala konferenser

I höst storsatsar Skolporten på digital fortbildning. "Vi tror att vår digitala satsning kommer att komma många i skolan och förskolan till nytta", säger Birgitta Hartzell, Skolportens vd.

Läs hela artikeln
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Läsårstider
När börjar höstterminen?

När börjar höstterminen?

Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

Hitta din kommun
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Namn och Nytt

Tillsättningen av rektorstjänsterna i Trelleborgs kommun är nu klar

Nu är rekryteringen till rektorstjänsterna i Trelleborgs kommun avslutad och följande personer kommer att tillträda tjänsten som rektor i något av Trelleborgs nio nya rektorsområden.

Rektor invald i nationell styrelse

På dagens förbundsförsamling har rektor Martin Hellström blivit invald som styrelseledamot i Sveriges universitets- och högskoleförbunds, SUHF, styrelse för perioden 2021-2023.

UHR:s tidigare gd blir ny utbildningsordförande hos IVA

Karin Röding blir ny ordförande för Utbildning och forskning vid Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien.

Rektor på Allbo lärcenter får lämna sin tjänst

Rektorn på Allbo lärcenter i Alvesta Daniel Söderberg får lämna sin tjänst efter att ha varit rektor där sedan 2013.

Skolchef Fredric Norlin slutar i Kristinehamns kommun

Efter snart åtta år som skolchef på skolförvaltningen i Kristinehamns kommun meddelar Fredric Norlin under måndagen att han nu går vidare till ett nytt uppdrag på Region Värmland och därmed avslutar sin anställning i Kristinehamn.

Skolporten 20 år
Uppdrag: Att göra skillnad

Uppdrag: Att göra skillnad

Skolporten fyller 20 år! Det startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Läs om Skolportens resa sedan starten år 2000.

Läs mer
Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Nya Läraren nominerad igen – till europeiskt kommunikationspris

Nya Läraren, webbplatsen och magasinen, är nominerad – igen. Den här gången till ett av Europas tyngsta kommunikationspris. Dubbelt upp, till och med.

Sverige lärare tilldelas Guldäpplets Särskilda pris 2020

”Under vårterminen 2020 ställdes skolan inför extraordinära utmaningar. Vi har sett ett fantastiskt arbete i skolor för att hantera en svår och osäker situation som vi aldrig varit med om förut”, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Alla Sveriges lärare får Guldäpplejuryns Särskilda Pris 2020

Nu firar vi Sveriges lärare för deras insatser, engagemang, kompetens och kreativitet i mötet med pandemin. Guldäpplets Särskilda Pris 2020 tilldelas alla Sveriges lärare!

Läs fler
Fjärr- och distansundervisning
Skola på distans

Skola på distans

Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

Läs mer
Nyhetskategorier