Fler nyheter

Domen: Diskriminering när elev med dyslexi inte fick använda hjälpmedel vid nationella prov

En unik dom har avkunnats vid Örebro tingsrätt. Domen slår fast att en elev med dyslexi som inte fått använda sina vanliga hjälpmedel vid nationella proven i svenska har diskriminerats. Nu ska Örebro kommun betala 10 000 kronor i skadestånd.

”Fler lärarassistenter – till skolor som redan har råd”

Bidraget till lärarassistenter är som gjort för att minska likvärdigheten mellan skolor, skriver Expressen på ledarplats.

”Plötsligt blir jag själv den där krävande föräldern”

En 15-åring som besöker samhällsprogrammet har just insett att skolan har så mycket som 1300 elever och verkar uppriktigt bekymrad över hur vi kan hålla reda på dem alla. Med ett skratt svarar jag honom att vi lärare inte behöver ha full koll på alla elever på skolan utan bara dem vi själva undervisar och är mentor för.

Hans forskning ska lyfta skillnader mellan skolreformer

Forskargrupper från fyra länder ska i ett nytt nätverk undersöka och jämföra forskning av utbildningsreformer i olika länder – ett forskningsfält som i dag är splittrat. ”För att förstå utfallet av reformerna måste man göra jämförelserna,” säger Johannes Westberg, professor i pedagogik, som ingår i nätverket.

”L, toppstyrningen av lärare ett stort problem”

Slutreplik från Lärarförbundet om skolan till Liberalerna.

Ystad slår larm om hög elevfrånvaro

Personal i Ystad har slagit larm om att det görs för lite för att få ungdomar att gå i skolan. Nu arbetar kommunen på ett helt annat sätt. ”Vi har arbetat med att ta fram skärpta rutiner under en längre tid,” säger Helena Kindh, skolchef i Ystad kommun till YA.

Stor ökning av skadegörelse på skolor

Anmälningen om skadegörelse har nästan fördubblats i Jönköpings kommun sedan förra året och särskilt skolor och förskolor har drabbats hårt. Krossade rutor, nedskräpning och klotter har blivit en vardag på många ställen och rektorer runt om i kommunen har börjat tröttna.

”Läromedelsförlagen gräver sin egen grav”

Läroböckerna är så dyra att det i praktiken framstår som omöjligt för skolorna att köpa exemplar till varje elev. Men förlagen är nöjda med sina stora vinster och ser ingen anledning att sänka priserna, skriver Rolf Ekelund, tidigare läromedelsförläggare.

Storuman får böta 400 000 för brott mot arbetsmiljön

Luspengymnasiet i Storuman har använt två fordonslyftar som inte besiktats.

Skolvalet ändras i Växjö kommun

Från och med nästa år får föräldrar till barn och elever fritt välja förskola och högstadie.

You can’t believe everything you read online. Many students don’t seem to know that.

A Stanford study showed how a fake video fooled teens, and how they could become savvier.

Slik skal regjeringen fornye skolefagene

Det blir færre kompetansemål, fjerning av sidemål-karakterer, mer læring gjennom lek og satsing på digital dømmekraft. Det er noe av regjeringens løsning på oppgaven: Fornye skolefagene.

Good grades and a desk ‘key for university hopes’

Having a desk to work at, good grades and high expectations from parents, as well as being happy at school, are key factors in encouraging children to go on to university, a study suggests.

Oro bland föräldrar när resursskolor får mindre pengar

Runt 600 elever med neuropsykiatriska funktionshinder i Stockholm kan stå utan skola efter årskiftet. Orsaken är att många elever på kort tid mist det särskilda stöd som resursskolor får utöver den vanliga skolpengen.

Pedagog: Lågaffektivt bemötande eller inte – om en elev kastar möbler har skolan misslyckats

Situationen i skolan handlar om att särskilt stöd inte sätts in eftersom det kostar pengar, skriver signaturen ”Pedagog i skolan, som vill se rektorer som vågar stå upp mot huvudmännen”.

”Lärare måste lockas tillbaka”

En viktig målgrupp som sällan diskuteras i skoldebatten är de nästan 40 000 lärare som har lämnat yrket. Det är märkligt att regeringen inte lagt kraft på dem om man på allvar vill minska lärarbristen, anser Roger Haddad (L), och Anna Svalander (L).

Friskolekoncernen Academedia ger elever ”ambassadörsutbildning”

Sveriges största friskolekoncern Academedia som bland annat driver 29 NTI-gymnasier i Sverige lär högstadie- och gymnasieelever att sprida information om utbildningen på skoltid, rapporterar Dagens Nyheter.

Fem värmländska kommuner nobbar statligt bidrag till lärarassistenter

Åtta miljoner kronor av regeringens satsning på lärarassistenter i skolan brinner inne för Värmlands del. Kommunerna har bara sökt 28 procent av det nya statliga bidraget.

”Stickande skolval”

Lärarnas Riksförbund kritiserar Liberalernas kärnfråga och visar på ideologiska problem, skriver Jacob Sidenvall på ledarplats.

Läroböcker hyllar barnsoldater och kallar Israel för ”djävulen”

Läroböcker från Iran, innehållandes antisemitism och religiös propaganda, har sålts till svenska skolor. Det avslöjar tidningen Världen idag. Via en bokhandel i Göteborg har skolorna köpt böcker där Israel benämns som ”djävulen” och där barnsoldater hyllas.
Konferenser
Läsarundersökning
Vi vill veta vad du tänker!

Vi vill veta vad du tänker!

Hjälp oss att bli bättre genom att svara på Skolportens läsarundersökning. Det tar bara 5 minuter.

Gå till undersökningen
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Fritidshemmet. Fritidshemmets uppdrag är att skapa en meningsfull fritid för eleverna där deras intressen och kompetenser tas till vara, menar forskarna i nya numret av Skolportens magasin. INTERVJU: Det är dags för en jämlik skola – möt Dennis Beach, professor vid Högskolan i Borås.

Läs mer!
Fortbildning
Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk

Välkommen till två dagar med den senaste forskningen och praktiska exempel för lärare i svenska som andraspråk. 2-3 april 2020 i Malmö.

Läs mer om konferensen
Mest läst senaste veckan

”Statsbidrag hotar skolans organisation”

Skolan är inte betjänt av politiska utspel och hierarkiska system. Vi behöver ett nytt ledarskap som utgår från varje skolas unika organisation, skriver Alf Solander, rektor i Botkyrka, skoldebattör och författare.

Ny statistik: Så mycket halkar erfarna lärare efter i lön

Erfarna lärare som arbetat länge på samma arbetsplats har ofta betydligt sämre löneutveckling än yngre och mindre erfarna kollegor, visar en ny analys av 20 000 lärares löner.

”Politiker måste våga säkerställa förutsättningarna för rektorerna.”

Vi uppmanar Malmös politiker och ledande tjänstemän att fundera på om rektorerna i staden kan arbeta i enlighet med sitt kärnuppdrag. Om så inte är fallet behöver systemet ses över. Det skriver Matz Nilsson och Jörgen Håkansson, Skolledarförbundet, som i Malmö idag presenterar en professionsdeklaration för rektorsyrket.

Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Gymnasieelever får pris för kortfilm om klimatsmart mat

I våras vann de tävlingen Unga reportrar med en kortfilm om klimatsmart mat. Idag fick de motta Solrospriset av Klimatkommissionen Kalmar län.

Arbetet med likabehandling gav kvalitetspris

Eriksdalsskolan på Södermalm prisades för sitt arbete med likabehandling när Stockholms stad delade ut Kvalitetsutmärkelsen 2018 till några av stadens mest framgångsrika verksamheter. Tydlig struktur, täta uppföljningar och individuella anpassningar är skolans recept.

Vinnare Malmö pedagogpris 2019 (Grf): Elin Strömgren

Elin Strömgren arbetar på Rosenholmsskolan och överraskades av skolkommunalråd Sara Wettergren (L), grundskoledirektör Anders Malmquist samt Rosenholmsskolans ledning och många kollegor när hon satt och åt lunch med sina elever i årskurs två.

Vinnare Malmö pedagogpris 2019 (Gvf): Åsa Falk och Kajsa Månsson

Åsa Falk och Kajsa Månsson är mottagare av Malmö pedagogpris 2019 i kategorin gymnasieskola och vuxenutbildning.

Förskola får utmärkelser för projekt om kulturellt utbyte

Kättilsmålas förskola i Karlskrona får två kvalitetsstämplar i samband med deras projekt om kulturellt utbyte och samarbete med förskolor från andra länder runtom i Europa.

Läs fler
Namn och Nytt

Han blir nu utbildningschef i Borgholms kommun

Roland Hybelius tillträder som utbildningschef den 1 mars och avslutar då sin tjänst som områdeschef på utbildningsförvaltningen i Växjö.

Isak Skogstad blir ny skolpolitisk expert för Liberalerna

Läraren och skoldebattören Isak Skogstad går in i Liberalerna och blir ny skolpolitisk expert för partiet. Det erfar Expressen. Tanken är att han ska utveckla partiets skolpolitik och återta Liberalernas position som ledande inom området.

Jenny Nordström ny förvaltningsdirektör för Barn- och utbildningskontoret

Jenny Nordström har anställts som förvaltningsdirektör för Barn- och utbildningskontoret i Norrtälje kommun och är nu ansvarig för kommunens utbildningsverksamhet inom förskola, grundskola, gymnasieskola, särskola samt vuxenutbildning.

Lundsbergsrektor ny skolchef i Degerfors

Christer Carlsson, som i somras efter ett år slutade som rektor på Lundsbergs skola, har nu tillträtt som ny kultur- och utbildningschef i Degerfors.

Maja Frankel ny generalsekreterare på Friends

Maja Frankel har utsetts till ny generalsekreterare på stiftelsen Friends. Hon kommer närmast från jobbet som Nordenchef på Ashoka, världens ledande globala nätverk för sociala entreprenörer, och kommer att leda Friends verksamhet från 1 januari 2020.