Fler nyheter

Skoldirektören: ”Absolut nödvändigt att vidta åtgärder”

Skolförvaltningen i Sundsvall måste skära ned 60 miljoner. På måndagen presenterades förslaget som innebär att flera mindre skolor läggs ned.

”Skolan tål inte fler nedskärningar”

Politiska beslut måste vara långsiktiga och hållbara. Att investera i utbildning är lönsamt på sikt och bör prioriteras framför skattesänkningar för de rikaste och stora satsningar på militären, skriver Feministiskt initiativ:s Farida al-Abani, Annika Nylén och Karin Stubbergaard.

”Skolverkets preciseringar kan bli ett farligt prejudikat”

Den signal som Skolverket vill ge stänger dörren för vad litteraturen är, och stryper den till att bli en socialpedagogisk nyttighet, skriver Jonas Thente i sitt svar till Skolverkets Anna Westerholm.

Skolnedläggningar upprör: ”Det är barnen som får sitta emellan”

Det blev upprört när föräldrar ställdes inför kommunens skolförslag på måndagsförmiddagen. Fem skolor föreslås läggas ned och Sandra Malmsten i Ankarsvik pendlar mellan ilska och förtvivlan: ”Det är barnen som får sitta emellan”, säger hon.

”Ut med ideologin ur skolan – in med vetenskapen”

Betyg, grupparbeten eller elevinitiativ? För ekonomipristagarna torde svaret vara självklart: det som visar sig fungera i tydliga fältexperiment, inte det som är ideologisk utopi.

”Nyttan med läxor är långt ifrån självklar”

Att kräva att barn och ungdomar ska lägga stora delar av sin fritid på läxläsning när de redan tillbringat större delen av dagen i skolan, är att spä på den psykiska ohälsa. Att arbeta läxfritt betyder inte att undervisningen är kravlös eller flummig, skriver Pernilla Alm i en replik.

”Var finns visionen för svensk skola?”

”Skolverkets inbjudan till lärare att medverka i en ”revidering” av läroplanen är ett sofistikerat sätt att ytterligare inkludera lärarna i ett system som knappast bidrar till att höja kvaliteten på skolarbetet”, skriver Rolf Ekelund.

Specialpedagogens 5 tips: Så minskar du behovet av extra anpassningar

Genom att arbeta strukturerat utifrån en gemensam grund, når man många elever och behovet av extra anpassningar minskar. Det menar specialpedagogen Diana Storvik.

”Läroplanen är inte allt”

Skolverkets förslag på ändringar i grundskolans läroplan har stått i fokus för debatten på senare tid. Men lärarnas personliga egenskaper, kunskaper och förutsättningar att göra ett gott jobb är troligen mer avgörande, skriver Göteborgs-Posten på ledarplats.

Stora förändringar inom skolan i Ånge kommun

Även Ånge kommun planerar stora förändringar inom skolverksamheten. Enligt en färsk utredning föreslås skolor i den östra delen av kommunen att bantas eller läggas ner. Förslaget innebär bland annat att högstadieelever från Torpshammar, Fränsta och Ljungaverk flyttas till Minervaskolan i Ånge tätort. Det betyder fyra-fem mils resa till skolan för elever i Torpshammar.

Schools in deprived areas face further cuts next year, unions say

Study shows extra government funding will not ease pressure in poorest parts of England.

Mentally ill students risk academic penalties for missing classes

Leading British universities have no support policies in place, Guardian finds.

Högstadiets nya vapen mot psykisk ohälsa

På högstadieskolor i en handfull skånska kommuner testas nu ett samtalsprogram där ungdomar ska lära sig att hantera sina egna och andras känsloliv.

Hermanssons nya plan – att ta över Göteborgs folkhögskola

Anställda på Göteborgs folkhögskola protesterar mot att Selma folkhögskoleförening, med före detta S-ledaren Ann-Sofie Hermansson i spetsen, vill ta över skolan.

Klart med två nya chefer i Svedala kommun

Kommunstyrelsen har fattat beslut att anställa två nya toppchefer i Svedala kommun. Fredrik Aksell tar över som utbildningschef och Boris Blumenfeld blir ny ekonomi- och utvecklingschef.

Färre vill bli lärare men Mittuniversitetet står sig bra

Antalet sökande till lärarutbildningarna i höst minskade igen. Men Mittuniversitetet klarar sig förhållandevis bra.

Utbildning en del av rehabilitering

Intresset för att utbilda sig är stort på landets anstalter. Med en examen får den som levt i kriminalitet en chans till ett annat liv efter frisläppning.

”Stärk säkerheten i förskolorna”

Säkerheten i Borås stads förskolor är ojämn. Ibland är det alltför lätt att ta sig in på området eller i värsta fall röva bort ett barn, skriver sverigedemokrater.

Kräver åtgärder mot kränkning i skola

Barn- och elevombudet kräver att Norrköpings kommun vidtar åtgärder i arbetet mot kränkande behandling efter skolanmälan.

Flera protester mot besparingar i skolan: ”Det räcker nu”

Under helgen hålls demonstrationer mot besparingar i skolan på flera håll i landet, bland annat på Sergels torg i Stockholm på söndagen.
Konferenser
Lediga jobb
Alla lediga jobb
Nyhetsbrev
Häng med i nyhetsflödet

Häng med i nyhetsflödet

Vi bevakar ett hundratal nyhetskällor, organisationer och myndigheter varje dag. Prenumerera på våra nyhetsbrev så missar du inga viktiga skolnyheter!

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Elevhälsa. Samordningen av elevhälsan ses nu över av Skolverket och Socialstyrelsen. Inte en dag för tidigt, menar forskarna. INTERVJU: Möt Susanne Kjällander, som forskar om digital teknik i förskolan. SPECIAL: 13 sidor om läsning!

Läs mer!
Mest läst senaste veckan

Besparingar på grundskolan i många kommuner

Hälften av landets kommuner har i år gjort besparingar inom skolan. Och i var fjärde svensk kommun har det blivit färre personal räknat per elev. Det visar en enkät som Sveriges Radio genomfört.

Kommuner tvingas spara i grundskolorna

Samtliga halländska kommuner flaggar för nedskärningar och besparingar inom grundskolan nästa år.

Anna Ekström om kommunernas besparingar: ”Allvarligt”

Utbildningsminister Anna Ekström ser allvarligt på svaren i Ekots enkät som visar att en stor andel av landets kommuner sparar på skolan. Det är ett kommunalt ansvar, men staten kan hjälpa till, säger hon.

Fortbildning
Källkritik i fokus

Källkritik i fokus

Vilka praktiska verktyg finns till hjälp för att utesluta falsk information? Välkommen till en konferens med fokus på källkritik - 28 januari 2020.

Läs mer om konferensen
Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Våga-vara-snäll stipendiet gick till skola

Pelle Stipendiet 2019 gick till Borgmästarskolan i Luleå för att de arbetar med karaktärerna kring Pelle Svanslös och att eleverna då utvecklar en större förståelse för varandras olikheter. På prischecken står det 46 500 kronor.

Susanne Kjällander, forskare vid Stockholms universitet, får Guldäpplejuryns särskilda pris 2019

Juryn för Guldäpplet har utsett Susanne Kjällander, filosofie doktor och lektor vid Stockholms universitet, till mottagare av Guldäpplejuryns särskilda pris 2019.

Skolans kvalitetspris till Edina Muratagic

Edina Muratagic, biträdande rektor på Järvenskolan i Katrineholm , tilldelas 2019 års kvalitetspris från bildningsnämnden. Hon får det för sitt engagerade arbete med att utveckla studiehandledning för nyanlända elever.

Lundaläraren har fler än 3,14 anledningar att jubla

Lundaläraren Martin Nilsson är ny världsrekordhållare i Pi Matrix, det vill säga att minnas decimaler i talet pi ≈ 3,14.

LMK-stiftelsens Medicinpris 2019

Årets Medicinpris tilldelas forskaren Johan Mårtensson. Temat för årets pris är  ”Tvärvetenskap i fokus – möten mellan medicin och humaniora”. Mårtenssons forskning syftar till att utveckla metoder som kan förstå, förklara och förbättra möjligheterna för lärande.

Läs fler
Namn och Nytt

Klart med två nya chefer i Svedala kommun

Kommunstyrelsen har fattat beslut att anställa två nya toppchefer i Svedala kommun. Fredrik Aksell tar över som utbildningschef och Boris Blumenfeld blir ny ekonomi- och utvecklingschef.

På nytt jobb: ”Jag pekar inte med hela handen”

Hon är en prisad dirigent och en erfaren rektor med meriter från flera av Stockholms förortsskolor. Men som ny rektor för Adolf Fredriks musikklasser har Anna Alvring helt nya utmaningar att ta sig an.

Lars Bergström ny vice preses vid KVA

Lars Bergström, professor i teoretisk fysik vid Stockholms universitet, har tillträtt som ny förste vice preses i Kungliga Vetenskapsakademin.

Skolans kvalitetspris till Edina Muratagic

Edina Muratagic, biträdande rektor på Järvenskolan i Katrineholm , tilldelas 2019 års kvalitetspris från bildningsnämnden. Hon får det för sitt engagerade arbete med att utveckla studiehandledning för nyanlända elever.

Lena Gumaelius är utsedd till ny prorektor för Mälardalens högskola

Mälardalens högskola utser Lena Gumaelius till ny prorektor. Lena Gumaelius kommer närmast från ett uppdrag som lektor vid KTH, där hon leder forskningsgruppen ”Ingenjörsutbildningens roll i samhället”.