Fler nyheter

Här schemalägger skolan extra motion för eleverna

Tusentals elever från Leksand, Rättvik och Gagnef samlades för att lyssna på hjärnforskaren Anders Hansen och hans föreläsning om hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan. Aktiviteten är något som profilskolan Excel Education i Leksand tagit fasta på.

”Utbildning i hela landet bygger ett starkt samhälle”

Ett starkare samhälle kan bara byggas på jämlik tillgång till utbildning oavsett var du bor och dina föräldrars bakgrund. Därför fortsätter vi utbyggnaden av högskolan i hela landet, skriver Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

”MP:s skolpolitik kräver register över etnicitet”

Lottning, bussning och kvotering baserat på etnicitet. Det är i praktiken konsekvenserna av Miljöpartiets förslag för större likvärdighet i skolan. Vi bör se upp när barn görs till medel för politiska visioner, skriver Carl Hellström, psykolog och skribent.

Begåvningstester och sömn stoppar polisstudenterna

Många platser på landets polisutbildningar står tomma, bara 651 av de över 17 000 som sökte kom in. Sökande faller bort i de inledande begåvningstesten – och på grund av dålig sömn.

Dalarnas rektorer tjänar sämst i Sverige

​Dalarnas skolledare har den sämsta genomsnittslönen i Sverige. Månadslönen i snitt för en rektor är 50 100. Det är nästan fem tusen kronor mindre än genomsnittet i landet. Men löneökningstakten har ökat lite jämfört med förra året.

Bästa löneökningen i landet för Norrbottens skolledare

Skolledarna i Norrbotten hade den bästa löneutvecklingen 2019 med 6,3 procent av alla skolledare i Sverige. Det visar statistik som Sveriges Skolledarförbund presenterar idag.

Bra löneutveckling för Gotlandsrektor – Men lönerna fortfarande låga

​Lönerna för Gotlands skolledare ökade med sex procent 2019. Nästan mest i landet. Men fortfarande ligger genomsnittslönen för rektorerna nästan lägst i landet.

Du och din lön – Med aktuell lönestatistik för skolledare 2020

Du och din lön 2020 baseras på den löneenkät som 77 procent av Sveriges Skolledarförbunds yrkesverksamma medlemmar med e-post svarade på i höstas. (pdf)

Årets lönestatistik klar – Lönerna för Sveriges rektorer ökade 4,3 procent

Lönerna för Sveriges rektorer ökade med 4,3 procent 2019. En skolledare i Sverige tjänar i snitt 54 900 kronor i månaden. Bäst lön har rektorerna i Stockholm, 60 600 i månaden, lägst löner finns i Dalarna där medellönen är 50 100.

”Likvärdighet ger alla en ärlig chans”

Övertyga varandra om de framsteg ni vill pröva tillsammans och med era elever! Ta med er lärarfackens hejarop och låt skolledning, kommun och Skolverk följa er väg, råder den före detta läraren och skolledaren Margareta Elfgren Alsiö.

Oppositionen ger till skolan – genom att ta från skolan

En halv miljard som regeringen vigt åt lärarassistenter ska finansiera oppositionens extra pengar till välfärden. ”Logiskt”, säger Vänsterpartiets Daniel Riazat.

Så räddar välfärdspengarna Malmös skolor

Malmö skulle skära 50 miljoner i grundskolan – men räddas av välfärdsmiljarderna. ”Men vi tror fortfarande att det är viss underfinansiering”, säger Marie Wall Almquist, ordförande för Lärarförbundet i Malmö.

”Skolor lockar elever med resor och pengar”

En gymnasieskola erbjuder sina elever gratis gymkort. En annan ger sina elever en ”studiebonus” på 1 000 kronor i månaden. Flera skolor erbjuder sina elever datorer eller studieresor. Det är dags att granska gymnasieskolornas marknadsföring, skriver Ebba Kock, Sveriges Elevkårer.

Hot och våld inom grund- och gymnasieskola

Detta faktablad omfattar anställda inom grund- och gymnasieskolan. Arbetsskadeanmälan som gjorts till Försäkringskassan avser här våld eller hot från personer utanför företaget, riktat mot de skadade inom ramen för deras arbete. Antal anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro orsakade av hot och våld inom grund – och gymnasieskola är vanligast bland kvinnor. (pdf)

Ändrad tidplan för digitala nationella prov

Tidplanen för införande av digitala nationella prov är justerad. Det innebär att provtjänsten kommer tas i bruk 2022 för ett antal betygsstödjande digitala bedömningsstöd och de första digitala nationella proven kommer att genomföras 2023. Justeringen görs för att ge både Skolverket och skolorna den förberedelsetid som behövs.

Lärarbrist: Tungt ansvar vilar på arbetsgivarna

Om mindre än 15 år väntas det saknas cirka 45 000 behöriga lärare och förskollärare i Sverige. ”Det går inte att utbilda bort lärarbristen. Den är alldeles för stor”, säger Marie Kahlroth som är senior utredare på Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

Nedskärningar: ”För vissa kommuner är läget akut”

Nedskärningarna fortsätter att slå hårt mot skolan även i år. ”En del kommuner har extremt svårt att få ihop ekonomin”, säger Annika Wallenskog som är chefsekonom på SKR.

Moderaterna öppnar upp för metalldetektorer på Uppsalaskolor

Moderaterna i Uppsala vill utreda om det kan bli verklighet att sätta in metalldetektorer i Uppsalas högstadie- och gymnasieskolor.

Anna Ekström talar vid utdelningen av Hédi Frieds lärarpris

I morgon, fredag den 24 januari, ska utbildningsminister Anna Ekström hålla ett tal vid utdelningen av Hédi Frieds lärarstipendium 2020 i Stockholm.

Nytt spel ska förebygga grooming – testas på skolor i Västerås

Ett spel med fokus på grooming som utspelar sig på en äventyrs-ö med undangömda skatter. Spelet är en kombination av ett klassiskt brädspel och ett mobilspel med AR-teknik. Det spelet ska nu cirka 30 låg- och mellanstadieskolor i Västerås börja spela.
Konferenser
Poddagogen
Missa inte Poddagogen!

Missa inte Poddagogen!

Ny podd om forskning inom skolvärlden med Janne Kontio & Sofia Lundmark.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Pojkar i skolan. Genom att bryta antiplugg-kulturer och maskulinitetsnormer kan pojkars skolresultat bli bättre.

Läs mer!
Nyhetskategorier
Mest läst senaste veckan

Carolin är 25 år – jobbar som rektor

Carolin Lindström har jobbat som barnskötare och inom förskolan, pluggat till legitimerad förskollärare, varit föräldraledig och fått jobb som biträdande rektor – och är bara 25 år gammal.

Välfärdsmiljarder: Så mycket får din kommun

Så fördelas regeringens utlovade 3,5 miljarder till kommunerna. Se hela listan – kommun för kommun.

Skolsköterska gav elev varmt vaccin – anmäls av kommunen

En skolsköterska i Sörmland har vaccinerat ett barn med vaccin som varit alldeles för varmt, enligt en anmälan från kommunen till Inspektionen för vård och omsorg.

Skolportens expertpanel

Jenny Edvardsson: Pojkars och flickors läsning

Om vi vill att våra elever ska bli läsare måste vi också läsa och vi måste tala om vår egen läsning med eleverna. Det gäller för alla lärare – inte bara de som undervisar i svenska, skriver Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia.

”Statsbidrag hotar skolans organisation”

Skolan är inte betjänt av politiska utspel och hierarkiska system. Vi behöver ett nytt ledarskap som utgår från varje skolas unika organisation, skriver Alf Solander, rektor i Botkyrka, skoldebattör och författare.

Jenny Edvardsson: Klassiker i undervisningen!

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, skriver för Skolportens expertpanel om varför man som lärare ska läsa klassiker med eleverna.

Läs fler experttexter
Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Maria prisas för sitt arbete med syv

Studie- och yrkesvägledaren Maria Järgenstedt tilldelas Lärarnas Riksförbunds likvärdighetspris för sitt engagemang för likvärdig studie- och yrkesvägledning. ”En bra vägledning kan göra skillnad för väldigt många elever”, säger hon.

”Läraryrket är en konst”

Utnämningen ”Världens bästa lärare” firar ett hantverk, inte en person. Det tycker vinnaren och bildläraren Andria Zafirakou som vill att kreativiteten ska få större tyngd i skolan.

Årets Vikarie 2019 är Erik Börjesson, 19 år, från Enskede i Stockholm

Utmärkelsen Årets Vikarie 2019 tilldelades i veckan Erik Börjesson, som har jobbat som vikarie för Pedagogpoolen sen han tog studenten i våras. Han vikarierar i alla ämnen i grundskolan och även på förskola.

Tre skolor fick ta emot utmärkelser för vinnande kvalitetskultur

Under en ceremoni på Rikskonferensen Bättre Skola i Upplands Väsby fick Framtidskompassens förskolor i Vellinge kommun, Virginska gymnasiet i Örebro och Nya Rydsskolan i Linköping ta emot kvalitetsutmärkelser.

Förskolepersonal filmade sig själva på jobbet – vann jämställdhetspris

Sju pedagoger på Derome förskola filmade sig själva för att upptäcka om de behandlade pojkar och flickor olika. I efterhand är de nöjda med det modiga beslutet att granska sig själva.

Läs fler
Namn och Nytt

Magnus Wallerå ny chef för utbildning, forskning & innovation

Magnus Wallerå är ny chef för Svenskt Näringslivs avdelning för utbildning, forskning och innovation. Han börjar sin tjänst 15 mars.

Ny rektor på Utsäljeskolan i Huddinge

Utsäljeskolans nuvarande rektor Kicki Holmgren-Larsson avslutar sin tjänst på skolan den 31 januari 2020. Hennes efterträdare – Marianne Widercrantz – tillträder sin tjänst den 1 april.

Ny rektor på Hagaskolan i Dals-Eds kommun

Rektorsrekryteringen på Hagaskolan åk 4-9 är nu klar. Maria Engström, 41 år, från Melleruds kommun tillträder tjänsten den 1 augusti. Maria bor tillsammans med sin familj i Mellerud och har de tre senaste åren arbetat som rektor i Åmåls kommun.

Chef för utbildningsförvaltningen är utsedd

Nu är det klart att Linda Lindahl blir förvaltningschef för utbildningsförvaltningen i Enköping från den första januari.

Han blir utbildningschef i Borgholms kommun

Roland Hybelius tillträder som utbildningschef den 1 mars och avslutar då sin tjänst som områdeschef på utbildningsförvaltningen i Växjö.