Fler nyheter

”Nästa steg bör vara att förbjuda nikotinprodukter i skolan.”

Sverige är det enda land i Norden som tillåter att nikotinprodukter används i skolan. Det skriver Helen Stjerna, generalsekreterare för A Non Smoking Generation.

”Slöjden är föråldrad och irrelevant – byt ut den mot något nyttigare ämne”

Oliver Palm vill hellre ha mer matte än slöjd i skolan.

Mobilappen ska göra Norrköpings skolor tryggare

Händer något allvarligt på skolan kan lärare larma via en app. Systemet finns redan på en del friskolor, och nu funderar Norrköpings kommun på att införa det också i kommunala skolor.

Försökte kidnappa flera lågstadiebarn

Monbijouskolan i Malmö har polisanmält tre försök att kidnappa lågstadiebarn under vintern och våren – senast nu i förra veckan, skriver Sydsvenskan. Skolans rektor har skickat brev till alla vårdnadshavare med information om händelserna.

Insändare. ”Låt lärare få vaccin mot covid-19 före andra”

Folkhälsomyndigheten måste lyssnar vuxna som måste vara på plats i skolan.

Varning för Tiktokutmaning efter skolors larm

Polisen varnar för vad de kallar en ”tafsardag” och uppmanar vuxna att polisanmäla misstänkta brott. Det är på skolor och bland fältassistenter man sett uppmaningen spridas bland unga och kopplat in polisen.

Förslaget: Ställ krav på skolgårdsyta

Svenska skolgårdar krymper – och det saknas regler för hur stora de ska vara. Nu vill Boverket tvinga kommunerna att ge barn och elever en viss yta vid nybyggen av förskolor, skolor och fritidshem.

Anneli Schwartz föreslås bli ny direktör på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen

Kommunstyrelsens arbetsgivarutskott har beslutat att föreslå Anneli Schwartz som ny direktör på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Malmö.

Kritik efter formulering om skolsegregation: ”Rasism”

En av Sveriges ledande arbetsgivarorganisationer har hamnat i blåsväder.Anledningen är ett remissvar som blev inskickat till regeringen i november förra året om skolsegregation. Laid Bouakaz, forskare vid Malmö universitet, tar till hårda ord mot formuleringen.– Sådana uttalanden delar upp samhället. Det är ren rasism, säger Laid Boukaz.

Vilma: Varför pratar vi inte om hur högskolestudenterna mår?

Pandemipatrullen träffar studenten Vilma Stockvall-Carlsson som vill få fokus på vad ett år av ensamstudier gjort med högskolestudenterna. ”Det blir ju väldigt ensamt till slut”, säger Vilma Stockvall-Carlsson.

”Tvåspråkig inte samma sak som halvspråkig”

Att vara tvåspråkig handlar om att behärska båda språken utan att det sker på det andra språkets bekostnad. Att vara tvåspråkig är inte att vara halvspråkig, skriver Annakarin Johansson Sandman, IES, i en replik.

Finlands exitplan: Öppna skolor och restauranger inom kort

I dag presenterade den finländska regeringen sin exitstrategi, redan i april väntas flera restriktioner att lyftas, däribland kan restauranger komma att öppnas och barn i högstadiet återgå närundervisning inom kort.

Kunskapsresultaten förbättras i svenska skolan

Sverige har haft ett av de mest högpresterande och jämlika skolsystemen i världen. Dit ska vi igen. Flera indikatorer visar att kunskapsresultaten har vänt uppåt, men mer behöver göras. Regeringen fortsätter satsningarna på mer tid för lärande, åtgärder för att tidigt fånga upp elever i behov av stöd och bättre förutsättningar för lärarna att bedriva undervisning av hög kvalitet.

Alla kommunens förstelärare sägs upp

Alla förstelärare i kommunen sägs upp och måste söka om sin tjänst. Kritiken från Lärarnas Riksförbund är hård. ”Många ifrågasätter om deras arbete varit tillräckligt”, säger Gunnar Hermansson, föreningsombud i Uddevalla.

”Elever ska inte vara sociala medier-content”

Att huvudmän och rektorer inte reagerar starkare mot lärare som influencers är ofattbart, skriver Malin Lernfeldt på ledarplats.

Kompetensförsörjning i fokus i avtal med lärarna

SKR, Sobona och Lärarnas Samverkansråd är överens om ett nytt avtal med fokus på ett stärkt lokalt samarbete mellan arbetsgivare och fackförbund i syfte att möta skolans utmaningar.

Så kan arbetsmiljön bli bättre

Tydligare statlig reglering av rektorsuppdraget även på huvudmannanivå. Gör den nationella politikens roll tydlig i förhållandet till rektors uppdrag och skapa rutiner för hantering av anmälningar till Skolinspektionen. Så kan arbetssituationen förbättras för Sveriges rektorer.

Hur skapar man en tillgänglig lärmiljö för alla i ämnet idrott och hälsa?

Alva Appelgren, Skolforskningsinstitutet, ska tillsammans med Karin Fröding, SPSM, tala om tillgänglig lärmiljö för alla i ämnet idrott och hälsa på Skolportens webbkonferens Specialpedagogik för grundskolan.

SKR: ”Det här är vi mest nöjda med i nya avtalet”

Skolavtal 21 är en bra grund för de gemensamma åtaganden som behövs för att stärka skolan och läraryrket, säger Niclas Lindahl, SKR:s förhandlingschef.

Fyra tunga profiler: Så kan kulturskolan nå fler barn

Kulturskolans utmaningar växer. Här delar fyra av talarna under Kulturskoledagarna med sig av sina åsikter om hur man bör arbeta för att utvidga deltagandet, både ur ett socioekonomiskt och geografiskt perspektiv.
Skolportens konferenser

Förändringar av våra konferenser

På grund av rådande läge kan vi tvingas besluta om förändringar av våra konferenser. Läs om eventuella förändringar här.SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

Intervju: Mer läsning lyfter eleverna i alla ämnen i skolan – inte bara i svenska. Möt Jenny Edvardsson! Stort tema: Skolmisslyckanden.

Läs mer och prenumerera här!
Fokussida
Skola på distans

Skola på distans

Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

Till fokussida fjärr- och distansundervisning
Skolportens konferenser
Hur skapar man en tillgänglig lärmiljö för alla i ämnet idrott och hälsa?
  Alva Appelgren, Skolforskningsinstitutet

Hur skapar man en tillgänglig lärmiljö för alla i ämnet idrott och hälsa?

Alva Appelgren, Skolforskningsinstitutet, ska tillsammans med Karin Fröding, SPSM, tala om tillgänglig lärmiljö för alla i ämnet idrott och hälsa på Skolportens webbkonferens Specialpedagogik för grundskolan.

Skolporten
Fokussida
Fokus på förskola

Fokus på förskola

Aktuell forskning och utveckling för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussidan förskola
Skolportens konferenser
Deltagarna uppskattar Skolportens webbkonferenser

Deltagarna uppskattar Skolportens webbkonferenser

När coronakrisen slog till i Sverige ställde Skolportens konferensavdelning om till digitala konferenser – en lösning som har visat sig vara väldigt uppskattad. "En klar majoritet av deltagarna är väldigt positiva, och det känns fantastiskt", säger Birgitta Hartzell som är vd på Skolporten.

Läs hela artikeln
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Namn och Nytt
Anneli Schwartz föreslås bli ny direktör på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen

Kommunstyrelsens arbetsgivarutskott har beslutat att föreslå Anneli Schwartz som ny direktör på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Malmö.

Han blir ny avdelningschef för grundskolan i Skellefteå

Från 2 augusti tar Henrik Bolin över som ny avdelningschef för grundskolan inom förvaltningen för Utbildning och arbetsmarknad i Skellefteå kommun. För närvarande arbetar han som samordnande rektor vid Dragonskolan i Umeå.

Ny grundskolechef rekryterad

Christina Stenhammar blir ny verksamhetschef för grundskolan i Östhammars kommun Hon kommer närmast från Uppsala kommun där hon jobbar som avdelningschef för barn- och elevhälsan. Hon tillträder tjänsten den 1 juli.

Läs fler Namn och Nytt
Fokus Covid-19 och skolan

Vill du hitta nyheter och forskning om skolan och Covid-19? Besök vår fokussida där vi samlar det nya på området.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

För Ingvars elever är latin inte rena rama grekiskan

Får utmärkelsen för sin entusiasm och kreativitet: ”Undervisning måste vara lite aptitligt också”.

Rätt plats fick Charlotte att lysa

Hon är barnskötaren som får kollegor och barn att skratta och röra sig mer. I år får Charlotte Hübner priset Årets förskolekraft. Men hennes liv har tidigare kantats av svåra utmaningar.

Rektor Tina Bjerström är årets ledare i Tomelilla

Utmärkelsen årets ledare tilldelas Tina Bjerström, rektor, som har fortsatt arbetet med att göra måluppfyllelsen relevant genom att definiera och förtydliga verksamhetens gemensamma mål tillsammans med alla som möter elever och vårdnadshavare.

Läs fler
Nyhetskategorier
This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.