Fler nyheter

Federal website to help schools prepare for threats

The federal government has started SchoolSafety.gov, a website to offer guidance on possible threats to school safety, including physical threats as well as natural disasters. The program was created by the departments of Health and Human Services, Homeland Security, Education and Justice.

Philippines: Renewed attacks on teachers and their union

Despite international solidarity, human and trade union rights abuses continue in the Philippines. The red-tagging and vilification campaign targeting members of the Alliance of Concerned Teachers is escalating.

”Det är vinstintresset som är problemet”

När vi pratar om aktiebolagsdrivna skolor och problematiken med dessa syftar vi på de friskolor som plockar ut mängder med vinst. Vi är väl medvetna om att det finns friskolor som är icke-vinstdrivna.  Det är just vinstintresset som är problemet. Ett vinstintresse är inte förenligt med ett elevintresse, skriver Rebecca Roth, Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening, i en replik.

Parents in Japan and Hong Kong struggle as schools shut

Hong Kong and Japan have shut schools as the coronavirus spread worsens leaving parents stuck at home.

Informing employees in small and medium sized firms about training

Informing employees in small and medium sized firms about training: results of a randomized field experiment. (pdf)

Alla elever borde få möjlighet att driva UF-företag

Skola och näringsliv behöver fler arenor för möten och dialog för att kunna stärka och utveckla samarbetet. Det vittnar inte minst lärare och unga entreprenörer om. Tillfällen som frukostträffar stärker de ungas entreprenörskap.

Stort engagemang på SYV-dagen i Växjö

Det var med stort intresse och engagemang som 34 av Kronobergs läns 40 studie- och yrkesvägledare deltog i Svenskt Näringslivs SYV-dag den 17 februari. Den som eventuellt inte tidigare känt till vilken bredd och variation av yrkeskunskaper det krävs i dagens företag, fick en givande genomgång, både i föreläsningar och vid nedslag i verkligheten.

Teknikföretagens matteserie prisas för nytt grepp

Teknikföretagens webbserie vi räknar på det!  tar hem segern i årets första omgång av Månadens content, en prestigefylld utmärkelse som delas ut av tidskriften Resumé.

Utbildningssystemet för yrkesbytare måste bli bättre

”Systemet för vuxna som vill byta arbete fungerar inte.” Det menar Anneli Gunnars som är vd och skolchef vid Älvdalens Utbildningscentrum. ”Resultatet har blivit att företag i många branscher skriker efter kompetent personal”.

Ungas porrvanor ska kartläggas

Barnombudsmannen har fått i uppdrag av regeringen att se över barns och ungas porrkonsumtion och eventuella negativa effekter den kan ha på deras hälsa och relationer.

”Listan på reformer som vill väl men som försämrat skolan kan göras lång”

Distansundervisningen leder till motsatt effekt. De lärare som finns kommer få jobba hårdare och mer. Färre lärare vill ta jobbet. Och vips så har skolans läge blivit sämre, skriver gymnasieläraren Peter Dahlgren.

Coronaviruset: Så hanterar skolorna risken för smitta

Coronaviruset sprids i länder som Italien och Iran dit många svenskar reser. Inte minst i sportlovstider. Men för skolelever och lärare finns inga officiella restriktioner.

Årets digitaliseringsledare: ”Överlägset hjälpmedel”

Stojanka Drinic, biträdande rektor på Nya Elementar i Stockholm utsågs till Årets digitaliseringsledare vid den stora skolledargalan på Berns i Stockholm.

Coronalarm på dansk skola – medarbetare satt i karantän

Coronaviruset fortsätter sprida sig. På fredagen konstaterades att en anställd vid en dansk skola drabbats av viruset. Medarbetaren har blivit satt i karantän, skriver danska TV2.

S: Moderaternas löften om skolan är bara tomma ord

Ingen blir gladare än jag av att höra att även Moderaterna vill göra upp med friskolereformens avarter. Men alla som läser deras förslag kan konstatera att partiet inte orkar göra upp med sin historia och sina misstag, replikerar ordföranden i riksdagens utbildningsutskott Gunilla Svantorp (S).

Sex miljoner till Forum för levande historia

Forum för levande historia får sex miljoner kronor av regeringen för att öka kunskaperna i skolan och samhället om bland annat Förintelsen och antisemitismen.

Rektor tvingades ta ner text – kommun JK-anmäls

Skuruprektorn Mattias Liedholm beordrades ta ner en artikel från skolans Facebook, där Skolverket gav sin syn på slöjförbud. Kommunen ska ha ifrågasatt att föräldrar vill veta vad Skolverket tycker. Skurup, som planerar ett slöjförbud, har JK-anmälts för brott mot yttrandefriheten.

Eleverna som tar lov när de vill

I många skolor diskuteras det om elever ska få ledigt utanför loven. På Lillängsskolan i Mariestad får eleverna ta lov när de vill.

Skolchefen i Säffle är kritisk till Migrationsverkets bedömning

Skolchefen i Säffle, Erica Andrén, har hanterat studieplanläggningen för de afghanska flyktingar som nu hotas av utvisning. Hon är kritisk till hur Migrationsverket hanterat den här frågan.

Ett tiotal flyktingar i Säffle gick fel utbildning – riskerar utvisning

Ett tiotal afghanska flyktingar som bor och studerar i Säffle enligt den så kallade flyktinglagen riskerar nu att utvisas. Migrationsverket anser att den vuxenutbildning som de går inte motsvarar gymnasiala stu
Konferenser
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Nyhetskategorier
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolportens magasin

Skolportens magasin

TEMA FÖRSKOLEKLASSEN: En brygga eller en vallgrav mellan förskola och skola? Förslaget om en tioårig grundskola gör diskussionen om förskoleklassen livligare än någonsin.

Läs mer!
Läsårstider
När börjar höstterminen?

När börjar höstterminen?

Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

Hitta din kommun
Poddagogen
Missa inte Poddagogen!

Missa inte Poddagogen!

Ny podd om skolforskning med lektorerna Janne Kontio & Sofia Lundmark i samarbete med Skolporten. Lyssna här!

Läs mer
Mest läst senaste veckan

Rektor dödshotas efter slöjdebatt

Dödshoten har kommit på telefon, över mejl – och i vykort hem till familjen. När rektorn Mattias Liedholm meddelade att slöjförbudet i Skurup inte skulle tillämpas i skolan blev han en tydlig måltavla för slöjkritiker i Sverige. Från kommunen är stödet närmast obefintligt, säger han.

Så kom de till rätta med sjuktalen

Vivallas förskolor tog tag i sina arbetsmiljöproblem och anställde en expert. Satsningen har lett till att både personal och chefer mår bättre, och nu kan lägga ­pengarna på annat än vikarier.

”Samband mellan lärande och studiero”

Mobilförbud i klassrummen och flytt av hotfulla elever. Det är några av åtgärderna som kan bli aktuella för att öka studieron i svenska skolor.

Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Teknikföretagens matteserie prisas för nytt grepp

Teknikföretagens webbserie vi räknar på det!  tar hem segern i årets första omgång av Månadens content, en prestigefylld utmärkelse som delas ut av tidskriften Resumé.

Enskede skola har Sveriges smartaste femteklass – igen

Enskede skola från Stockholm har för andra året i rad Sveriges smartaste femteklass.

Årets rektor på Skolledargalan 2020: Semira Vikström

Semira Vikström, rektor på Visättraskolan (F-6) i Huddinge fick priset som Årets rektor vid Skolledargalan på Berns i Stockholm.

Malmös bästa skolor blir utan pris – S+L-styret körs över

Socialdemokraterna och Liberalerna vill prisa Malmöskolor som presterar bättre än förväntat – där elever och personal är extra ”positiva” och ”motiverade”. Men det blir inget pris. Återigen kör den samlade oppositionen över styret.

Skolledare från norr till söder nominerade till Stora Skolledarpriset

​Helena Öhman, Töre i Kalix kommun, Jonas Frankel, Vellinge, och Semira Vikström, Huddinge, är de tre slutkandidaterna till Stora Skolledarpriset på 100 000 kronor. Priset, som delas ut den 17 mars på Nordiska Skolledarkongressen i Göteborg för tredje gången, är Sveriges största pris för skolledare.

Läs fler
Namn och Nytt

Årets digitaliseringsledare: ”Överlägset hjälpmedel”

Stojanka Drinic, biträdande rektor på Nya Elementar i Stockholm utsågs till Årets digitaliseringsledare vid den stora skolledargalan på Berns i Stockholm.

Årets rektor på Skolledargalan 2020: Semira Vikström

Semira Vikström, rektor på Visättraskolan (F-6) i Huddinge fick priset som Årets rektor vid Skolledargalan på Berns i Stockholm.

Klart med ny rektor för Färsingaskolan

Mikael Wahlberg blir högstadieskolans nya rektor och tillträder tjänsten den 1 april 2020. Ett uppdrag han ser framemot att axla. ”Att få komma till en renodlad högstadieskola med ett spännande uppdrag att arbeta ihop tre skolor till en, känns väldigt roligt”, säger han.

Anders Sundström ordförande för universitetets nya rådgivargrupp

Framtidens teknologi, hållbara naturresurser och regionens utveckling. Strategiska satsningar för att hitta lösningar på samhällsutmaningar inom dessa tre områden är huvudfokus för Luleå tekniska universitets nya externa rådgivargrupp – som får Anders Sundström som ordförande.

Semira Vikström från Huddinge är Årets rektor

Semira Vikström, rektor för Visättraskolan i Huddinge har blivit utsedd till Årets rektor av Lärarförbundet Skolledare och Lärarstiftelsen.