Betyg och bedömning

Betyg och bedömning väcker åsikter – håll dig uppdaterad inom ämnet med de senaste nyheterna.

  34046 Dela:
Mest läst senaste veckan

20 miljoner mot glädjebetygen

Tjugo miljoner för att öka kontrollen av glädjebetyg och att konfessionella skolor följer läroplanen. Det får Skolinspektionen i regeringens budgetförslag. ”Det är viktigt att huvudmännen känner flåset i nacken”, säger Roger Haddad, (L).

Disadvantaged students narrow GCSE attainment gap in England

Analysis shows improved results despite fears of bias in teacher assessments.

Högskoleprovet blir av i höst – planen klar

Höstens högskoleprov genomförs söndagen 25 oktober, bekräftar regeringens provsamordnare Peter Honeth. För den som vill göra provet är det först i kvarn som gäller. ”Klart det hade varit önskvärt att ge möjlighet till alla, men då hade det inte blivit något prov”, säger han.

Fortbildning
Engelska för låg- och mellanstadiet Webbkonferens
  Konferensen finns tillgänglig digitalt 30 oktober till 9 november 2020

Engelska för låg- och mellanstadiet Webbkonferens

Samhället ställer allt högre krav på goda kunskaper i engelska och vi behöver arbeta för att hålla undervisningen modern och relevant. Hur kan vi både stötta och utmana eleverna? Hur skapar vi ett kommunikativt klassrum där språket används på riktigt? Här erbjuds aktuell ämnesdidaktisk forskning, samt praktiska verktyg och gott om språklig input. Välkommen!

Läs mer och boka din plats här!
Fler nyheter

”Kan vara avgörande för att komma in på sin utbildning”

I våras ställdes högskoleprovet in på grund av corona. Nu i oktober blir det av, men i begränsad form. Mittuniversitetet kommer låta 700 personer skriva och de platserna reserveras för dom som aldrig skrivit provet förut.

Högskolan Väst kritiska till att högskoleprovet blir av

Högskolan Väst tar fram drygt 500 platser i flera olika lokaler i Västområdet. Många lärosäten har, precis som Högskolan Väst, varit kritiska eftersom det kan bli orättvist när inte alla som vill får göra provet.

”Genomför två högskoleprov till våren”

Rektorer vid 21 lärosäten anser att det är vanskligt att hålla högskoleprovet i höst med tanke på risken för att covid-19 sprids. Genomför i stället två högskoleprov till våren, skriver Rebecca Nilsson.

Högskoleprovet blir av i höst – planen klar

Höstens högskoleprov genomförs söndagen 25 oktober, bekräftar regeringens provsamordnare Peter Honeth för TT. För den som vill göra provet är det först i kvarn som gäller.

Högskoleprovet blir av i höst – planen klar

Höstens högskoleprov genomförs söndagen 25 oktober, bekräftar regeringens provsamordnare Peter Honeth. För den som vill göra provet är det först i kvarn som gäller. ”Klart det hade varit önskvärt att ge möjlighet till alla, men då hade det inte blivit något prov”, säger han.

Disadvantaged students narrow GCSE attainment gap in England

Analysis shows improved results despite fears of bias in teacher assessments.

Mer prat om fusk ska öka vetenskaplig hederlighet

Antalet anmälda fall för fusk på Uppsala Universitet har blivit rekordmånga under distansundervisningen. Universitetet kommunicera mer om vad som är fusk till studenterna, berättar Lena Holmqvist som arbetar med att motverka fusk på Uppsala universitet.

Högskolor: Systemet kan uppfattas som orättvist

Flera universitet och högskolor i landet anser att ett genomförande av högskoleprovet i höst kan komma att uppfattas som orättvist. Detta visar Ekots genomgång av de svar som i dag kommit in till den nationella samordnaren Peter Honeth, efter hans förslag om ett först till kvarn-system.

Högskoleprov – nej, kanske, eventuellt

Höstens högskoleprov har ställts in och åter blivit aktuellt. Kanske. Om det hinns. Så här har turerna gått.

Förslag om först till kvarn riskerar bli orättvist

Att ha ett system med först till kvarn för att få göra Högskoleprovet riskerar att bli orättvist, anser Sveriges Förenade Studentkårer, SFS.

Fortbildning
Rättssäker betygssättning

Rättssäker betygssättning

Gå Skolportens webbkurs "Rättssäker betygssättning" i höst, och säkerställ att hela arbetslaget sätter betyg på samma premisser. Tillsammans ser ni två filmer om det konkreta bedömningsarbetet, läser studielitteratur, jobbar med instuderingsfrågor och avslutar med ett kunskapstest. Kursen är framtagen i samarbete med betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad.

Läs mer
Forskning och Utveckling

Tell us about your grading policy changes for remote learning

In our monthly column ”Tell Us About,” readers get to share their personal experiences. For the September 2020 issue on ”Grade Expectations,” we asked educators to share how they’ve changed their grading policy or process during remote learning. Read their stories in Educational Leadership.

Eight essential principles for improving grading

Drawing on their panel discussion at an assessment conference, grading experts Susan Brookhart, Thomas Guskey, Jay McTighe, and Dylan Wiliam, share eight principles that will help grading be part of a balanced assessment system. Read more in Educational Leadership.

Vad säger forskningen om skolans problem?

Skolan och dess problem är ständigt under debatt. Två forskare vid Linköpings universitet är redaktörer för en bok som utifrån forskning diskuterar aktuella frågeställningar i skolan.

SKOLPORTENS MAGASIN
Skolportens magasin
  Skolporten nr 4/2020 – ute 11 september

Skolportens magasin

Tema: Specialpedagogik. Större barngrupper och mindre resurser – hur ska specialpedagogiken i förskolan hinnas med? Intervju: Författaren och sfi-läraren Sara Lövestam letar efter kreativiteten – både hos sina elever och i sitt eget skrivande.

Läs mer här
Debatt
Vi behöver betyget godkänt
  Foto: Moa Duvarci Engman

Vi behöver betyget godkänt

Utan betyget godkänt kan lärare inte hjälpa mindre kunniga elever, och utan behörighetskrav ökar antalet gymnasieelever som hoppar av eller får gå om, skriver betygsexperten Per Måhl.

Läs intervjun
Rapporter om betyg och bedömning

Analyser av likvärdig betygssättning mellan elevgrupper och skolor - Jämförelser mellan betyg och nationella prov i årskurs 9

I denna rapport analyserar vi hur betygen i grundskolans årskurs 9 sätts i relation till resultaten på de nationella proven. (pdf)

Genomföra och bedöma nationella prov i grundskolan

Som lärare har du detaljerade anvisningar för hur du genomför och bedömer proven. Det är viktigt att skolan har rutiner för att proven ska göras på ett så säkert sätt som möjligt.

Allmänna råd om betyg och betygssättning

Dessa allmänna råd ger rekommendationer om lärares, rektorers och huvudmäns arbete för att betygen ska bli rättvisande och likvärdiga. (pdf)