Betyg och bedömning

Betyg och bedömning väcker åsikter – håll dig uppdaterad inom ämnet med de senaste nyheterna.

2017-10-31 14:40 Dela:
Mest läst senaste månaden

Skolinspektionen dömer ut 30 rektorers arbete mot glädjebetyg

Skolinspektionen har granskat 30 rektorers arbete för att motverka för höga betyg på gymnasieskolor i Sverige. Alla rektorerna får sämsta möjliga omdöme.

Skolministern öppnar för ny typ av yrkesskola

Regeringen överväger att införa en ny yrkesskola för elever som inte har tillräckligt många godkända betyg för att komma in på ett nationellt program i gymnasieskolan.

”Glädjebetygen kan tvinga oss att införa antagningsprov”

Alltför många skolor sätter för höga betyg. Handelshögskolan i Stockholm överväger nu att överge det nationella antagningssystemet och i stället införa ett eget system med rödflaggning av vissa skolor, skriver rektorn Lars Strannegård.

KONFERENS HOS SKOLPORTEN
Skolporten konferens – Elevhälsa

Skolporten konferens – Elevhälsa

Skolportens årliga konferens för hela elevhälsoteamet! Ta del av aktuell forskning och praktiska exempel som berör elevhälsoteamets viktiga arbete. Välj att delta i Göteborg eller på distans. JUST NU! Boka-tidigt-pris t.o.m. 31 oktober.

Läs mer och boka din plats här!
Fler nyheter

”Svensk skola behöver en ny läroplan”

För ett stort antal elever är skolan en plats där drömmar släcks. Barn har olika förutsättningar och styrkor som måste tas tillvara, skriver tidigare skolminister Lina Axelsson Kihlblom m.fl.

Fullt av pikar när Andersson (S) och Pehrson (L) möts i debatt: ”Du hade fått F”

Regeringen gör de största satsningarna på skolan på över 30 år, menar Johan Pehrson. Men det är en uträkning som Magdalena Andersson inte skriver under på.

”Jag ser inga förslag för att motarbeta påtryckningar”

Läraren Rickard Öhman i slutreplik till Friskolornas Riksförbunds vd Ulla Hamilton: Man får inte glömma att det finns personer, som inte är lärare, som kan tjäna en förmögenhet på glädjebetyg som affärsidé.

”Sänk inte ribban för ungdomarna – håll i den”

När det känns motigt behöver man någon som tror på en, som både hjälper och ställer krav. När samhället sänker förväntningarna på ungdomar som inte klarar skolan gör man dem en björntjänst, skriver Ann-Sofie Hermansson på ledarplats.

Sveriges lärare: Elever testas – men får inte rätt stöd

Elever i grundskolan får ofta genomgå diagnostiska prov. Men därefter får de ändå inte det särskilda stöd som provet visar att de behöver. Det visar en ny undersökning från Sveriges Lärare.

Nyfiken på central rättning och extern bedömning av nationella prov

I Helsingborg deltar Högastensskolan i Skolverkets försöksverksamhet inför digitala nationella prov. Här har man också fått vara med i ett första test av central rättning och extern bedömning av de nationella proven i Engelska. Engelsklärarna Louise Hall och Kristin Jarring berättar om sin medverkan i försöket under vårterminen.

Podcast: Så jobbar vi med bedömning i förskolan

Bedömning i förskolan – varför provocerar det så många? Måste vi inte jobba med bedömning om vi ska kunna utvecklas? I senaste avsnittet av podden ”Förskolan” diskuteras bedömning. (webb-radio)

Lärarens varning: ”F-betyget är ett arbetsmiljöproblem”

F-betyget i grundskolan innebär ett arbetsmiljöproblem för många lärare. ”Dessutom slår det ut en mängd elever varje år”, säger Nicklas Mörk, högstadielärare i Lindesberg.

KONFERENS HOS SKOLPORTEN
Hem- och konsumentkunskap

Hem- och konsumentkunskap

Skolportens konferens för dig som undervisar i hem- och konsumentkunskap! Ta del av den senaste forskningen som rör ditt ämne, utvecklas i din yrkesroll och möt kollegor från hela landet. Delta på plats i Stockholm eller via webbkonferensen!

Läs mer och boka din plats här!
Forskning och Utveckling

Mobilforbud på skolen førte til bedre karakterer

Skoler med mobilforbud har mindre mobbing og bedre karakterer enn de uten. Størst effekt er det blant jentene, viser en ny studie.

”NP i SO – en tidstjuv med tveksamt värde för bedömning”

Genomförandet av nationella prov i SO-ämnen är problematiskt, och risken är att förlusten i undervisningstid för eleverna är större än vinsten med proven. Fredrik Sellerfors önskar att SO-ämnet ska präglas mer av undervisning och utveckling, och mindre av centralt påbjuden kunskapsmätning.

Studenter gillar AI och Chat GPT – men undrar när det blir fusk

Studenter i Sverige är positiva till AI-verktyg som Chat GPT i studierna. Men var går gränsen för fusk? Det är högst oklart, enligt studenterna.

Forskaren: ”Bedömningen av barns kunskaper behöver bli tydligare”

Det är bara att inse: vi förskollärare bedömer barn i förskolan, vare sig vi gillar det eller ej. Därför måste vi fundera mer kring hur bedömningarna görs, menar förskolläraren och forskaren Eva M Johansson.

Skolportens konferenser
Forskarintervjuer

Lärarstudenter behöver diskutera bedömning i engelskämnet

Mer diskussion under lärarutbildningen om bedömning och betygssättning i engelskämnet kan stärka studenterna och skapa en mer jämlik bedömning. Det visar Anna-Marie Csöreghs avhandling i ämnet.

Bedömningskriterier tolkas olika av språklärare

Det finns en viss variation i hur lärare tolkar och viktar olika bedömningskriterier. Det konstaterar Maria Håkansson Ramberg som undersökt språklärares bedömning av elevtexter på tyska.

Rimligt med mindre styrning i vissa frågor

Vad händer med undervisningen när det mätbara ges allt större vikt? Det undersöker Gustav Borsgård i sin avhandling om politiska implikationer av litteraturundervisning som demokrati- och värdegrundsarbete.

SKOLPORTENS MAGASIN
Skolporten nr 3/2023 ute nu!

Skolporten nr 3/2023 ute nu!

TEMA: Så kan skola, polis och socialtjänst arbeta tillsammans för att förhindra skoldåd. INTERVJU: Forskaren Michael Tengberg om hur återkoppling, observation och gruppreflektion kan öka kvaliteten på undervisningen.

Läs mer och prenumerera här!
Forskarintervju
Psykiatriska diagnoser slår hårt mot elevers betyg

Psykiatriska diagnoser slår hårt mot elevers betyg

Elever med en psykiatrisk diagnos har betydligt sämre skolresultat än de som inte har någon diagnos. Den diagnos som slår absolut hårdast är adhd, och det gäller både flickor och pojkar, visar Cristian Bortes i sin avhandling.

Läs hela intervjun här
Skolportens digitala kurser
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Prenumerera
Ta del av våra nyhetsbrev

Ta del av våra nyhetsbrev

Skolporten ger ut riktade nyhetsbrev för dig som är intresserad av att ta del av nyheter, forskning och rapporter om förskola, grundskola, gymnasieskola eller specialpedagogik. Våra nyhetsbrev är kostnadsfria.

Bli prenumerant
Fokussidor
Fler fokusområden

Fler fokusområden

Här finner du alla Skolportens fokussidor. På dem sammanställer vi nyheter, rapporter, forskning och utveckling inom utvalda ämnen.

Till alla fokussidor