Ny granskning: Så mycket vanligare är betyget A i friskolorna
Betyget A i årskurs nio är nästan 50 procent vanligare i friskolor, visar Ämneslärarens granskning. Samtidigt ökar betygsinflationen kraftigt även i de kommunala skolorna.
Betyg och bedömning väcker åsikter – håll dig uppdaterad inom ämnet med de senaste nyheterna.
Betyget A i årskurs nio är nästan 50 procent vanligare i friskolor, visar Ämneslärarens granskning. Samtidigt ökar betygsinflationen kraftigt även i de kommunala skolorna.
Skolminister Lina Axelsson Kihlblom reagerar starkt på DN:s uppgifter om att låg utbildning ökar risken att dö ung. Nu öppnar regeringen för att förändra systemet, där betyget F enligt många stänger ute elever från skolan.
Flera lärare vid Internationella Engelska Skolan i Kista och Huddinge vittnar om att de pressats att sätta högre betyg – av både skolledningen och elever. En av lärarna berättar för SVT att situationen blev så dålig att han till slut sade upp sig.
Välkommen till höstens konferens för dig som är lärare i spanska på högstadiet eller gymnasiet. Ta del av den senaste forskningen som rör språkdidaktik, få ämnesfördjupning och utvecklas i din yrkesroll. Möt och nätverka med kollegor från hela landet. Delta på plats i Stockholm eller via vår webbkonferens.
Läs mer och boka din plats här!Betygssystemet behöver kvalitetssäkras, anser Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund. ”Vi måste komma bort från debatten om glädjebetyg och sluta peka finger mot varandra,” säger hon.
En fördjupad analys som Skolverket har gjort visar att samstämmigheten mellan resultaten i PISA 2018, resultaten från nationella prov och elevernas betyg i årskurs 9 är god. (pdf)
Antallet af eksaminer er halveret for årets studenter, og den sparsomme erfaring skaber nervøsitet.
Det finns inget egenvärde i att folk ska ha passerat skolan utan att ha lärt sig något, men med godkända betyg. Målet måste ju vara att unga lär sig så mycket som möjligt, skriver Emma Jaenson.
Betygsinflationen riskerar att underminera förtroendet för svensk skola, anser OECD:s utbildningschef Andreas Schleicher. ”Priset ni får betala är att man inte längre litar på betygssystemet”, säger han.
Dagens budskap till liberala politiker som ger sig in i en skoldebatt de helt enkelt inte behärskar: Det bättre att vara tyst och låta folk tro att man är dum än att öppna munnen och undanröja alla tvivel, skriver Susanne Sjöstedt på ledarplats.
Att ta bort betyget F handlar inte om att sänka kraven, utan om att ge alla elever en vettig chans, skriver Anela Murguz på ledarplats.
Betyget F skapar fler problem än det löser, skriver Martin Tunström på på ledarplats.
Välkommen till höstens konferens för dig som arbetar inom fritidshem. Ta del av ny forskning som rör fritidshemmet och praktiska exempel, samtidigt som du utvecklas i din yrkesroll. Möt och nätverka med kollegor från hela landet. Nyhet: Bjud med din rektor gratis på webbkonferensen!
Läs mer och boka din plats här!Elevers sätt att använda digital teknik och mobiltelefoner kan göra det svårt för lärare att bedöma hur de klarar skolan. Det gör det också svårare att identifiera elevers behov av stöd.
Slutbetygen i musik stiger på många håll snabbare än genomsnittsbetygen i gymnasieskolan. Forskaren och musikpedagogen Niklas Rudbäck hoppas kunna ta reda på vilka krafter som driver på betygsinflationen.
Removing summative assessments from instructional practice can make class more interesting, engaging, and stress free for students.
Flera skolforskare hävdar att dagens betygssystem bidrar till misslyckanden snarare än kunskap. De föreslår istället en ny bedömningsmodell i den svenska skolan.
Håkan Löfgren tycker att skolan fokuserar för lite på elevers känslor. Han och nio lärare i olika ämnen har forskat om vilka konsekvenser lärares agerande och bedömningsarbete kan få för gymnasieelever. Slutsats: det kan påverka hela deras skolgång.
Det finns en viss variation i hur lärare tolkar och viktar olika bedömningskriterier. Det konstaterar Maria Håkansson Ramberg som undersökt språklärares bedömning av elevtexter på tyska.
Vad händer med undervisningen när det mätbara ges allt större vikt? Det undersöker Gustav Borsgård i sin avhandling om politiska implikationer av litteraturundervisning som demokrati- och värdegrundsarbete.
INTERVJU: Läraren och författaren Maria Wiman är väldigt engagerad i skoldebatten. Men hon trivs bäst när hon undervisar. TEMA: Yrkesutbildning i förändring.
Läs mer och prenumerera här!Elever med en psykiatrisk diagnos har betydligt sämre skolresultat än de som inte har någon diagnos. Den diagnos som slår absolut hårdast är adhd, och det gäller både flickor och pojkar, visar Cristian Bortes i sin avhandling.
Läs hela intervjun härSkolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.
Här hittar du alla intervjuerSkolporten ger ut riktade nyhetsbrev för dig som är intresserad av att ta del av nyheter, forskning och rapporter om förskola, grundskola, gymnasieskola eller specialpedagogik. Våra nyhetsbrev är kostnadsfria.
Bli prenumerantHär finner du alla Skolportens fokussidor. På dem sammanställer vi nyheter, rapporter, forskning och utveckling inom utvalda ämnen.
Till alla fokussidor