Betyg och bedömning

Betyg och bedömning väcker åsikter – håll dig uppdaterad inom ämnet med de senaste nyheterna.

2017-10-31 14:40 Dela:
Mest läst senaste månaden

Betygsutslagning kopplas till hög dödlighet bland unga

På två decennier har Sverige rört sig från att ha den lägsta dödligheten bland unga i Västeuropa till att ha en av de högsta. Nu menar forskare på Karolinska Institutet och Göteborgs universitet att förklaringen till det kan vara det unika svenska skolsystemet.

Stjärnrektorns fem insatser som ska höja betygen i Hjulstaskolan

Bassem Jerbi fick utmärkelsen ”Årets skolledare i grundskolan” 2018. Nu är han ny rektor på Hjulstaskolan som 2017 hade bland de lägsta skolresultaten i Sverige. Men med ny strategi ska det bli ändring på det. Hör fem tips på hur elevernas betyg ska lyftas i videon ovan.  

Lærere på aarhusiansk successkole: Vi blev presset til at fuske

Søndervangskolen i Aarhus er kendt for at have fordoblet sit karaktergennemsnit og opnået tårnhøj forældretilfredshed. Men flere af de flotte resultater er hentet hjem via regulært snyd, lyder de alvorlige anklager fra en stor gruppe nuværende og tidligere ansatte.

KONFERENS HOS SKOLPORTEN
Hem-och konsumentkunskap - ny konferens i höst!

Hem-och konsumentkunskap - ny konferens i höst!

Välkommen till en konferens för dig som undervisar i hem- och konsumentkunskap! Ta del av aktuell forskning och praktiska metoder kring en bredd av ämnen inom HKK, med särskild fokus på undervisning om hållbar matkonsumtion.

Läs mer och boka din plats här!
Fler nyheter

Ämnesbetyg införs på gymnasiet för att bättre spegla elevers kunskaper

Regeringen föreslår i en proposition att ämnesbetyg ska ersätta kursbetyg i gymnasieskolan och lämnar även förslag till andra ändringar i betygssystemet. Syftet med förändringarna är att betygen i framtiden bättre ska spegla elevers kunskaper och främja deras kunskapsutveckling.

Digitalisering av de nationella proven

Skolverket tar fram digitala nationella prov. För att eleverna ska kunna genomföra proven digitalt behöver alla skolor ha nödvändig teknik och kompetens på plats. Skolverket ger huvudmän och skolor stöd i förberedelsearbetet.

Begränsade högskoleprov minskade inte ungas chanser att bli antagna till högskolan

Coronapandemin har medfört att färre personer fått skriva högskoleprovet det senaste året. Men att högskoleprovet genomförts med begränsningar har haft liten påverkan på alla åldersgruppers möjligheter att komma in på höstens högskole­utbildningar. Det gäller särskilt de allra yngsta.

”Tydligt mått på elevernas kunskaper behövs”

Att avskaffa betygen skulle göra svensk grundskola värre än usel. Betygssystemet är i behov av en omfattande reform och avideologisering, skriver gymnasieläraren Måns Axkull i en insändare.

Mellanstadiebarnen om betyg i fyran: ”Vi är för unga”

Mer studiero, men även stress. Det tror några fyror som Lilla Aktuellt träffat att de kommer se mer av under den kommande terminen då de betygsätts för första gången.

”Öka resurserna eller sänk kraven i skolan”

Barnen befinner sig i dag i en kravfylld men underfinansierad skola där elever bedöms efter ett betygssystem som hellre fäller än friar. Vi leker med elden. Det behövs mer resurser eller förändrade krav i skolan nu, skriver läraren Maria Wiman.

Lærere på aarhusiansk successkole: Vi blev presset til at fuske

Søndervangskolen i Aarhus er kendt for at have fordoblet sit karaktergennemsnit og opnået tårnhøj forældretilfredshed. Men flere af de flotte resultater er hentet hjem via regulært snyd, lyder de alvorlige anklager fra en stor gruppe nuværende og tidligere ansatte.

Uppdrag om nationella prov inom komvux

Redovisning av uppdrag om nationella prov inom kommunal vuxenutbildning givet i regleringsbrevet för 2020.

Konferens hos Skolporten
Dags för ny konferens om Religionskunskap för högstadiet och gymnasiet!

Dags för ny konferens om Religionskunskap för högstadiet och gymnasiet!

Fyra kunniga föreläsare presenterar de senaste forskningsrönen om bland annat etikundervisning, kontroversiella frågor och globaliseringens effekter på religionen. Delta i Stockholm den 10 november eller se inspelade föreläsningar när du har tid, 15–29 november. Tips! 15% rabatt om du även vill gå på konferensen i Historia, 9 november.

Läs mer och boka din plats här!
Forskning och Utveckling

The case against zeros in grading

Teachers can rethink their grading practices to make them more mathematically fair for students and allow for redemption for a missed assignment.

Nationalekonomens uppmaning – ett annat betygssystem

Vad sker när skolresultaten görs tydligare för eleverna? Knäckta självförtroenden blev för en del följden av de mer fingradiga betygen i grundskolan, som infördes 2011. Detta visar en ny studie gjord vid Lunds universitet som ­publicerades sent i våras.

Så påverkas resultaten när elever från nedlagda skolor flyttar in

Studieresultaten blir varken bättre eller sämre hos eleverna i klasser som tar emot elever från skolor som lagts ner, visar ny forskning. För lärarna är det ändå viktigt att göra en nivågruppering och anpassa undervisningen så att alla elever kan ta den till sig.

Betygshets i skolan ger ökad stress och ohälsa

Skolan kan vara en bidragande orsak till ökad psykisk ohälsa bland unga. Nedstämdhet, svårt att sova, huvudvärk och stress har ökat markant efter skolreformerna från 2011, som gav större fokus på kunskapsmätningar, tester och betyg.

Forskare: Flytt av elever påverkar inte betygen

Skolan Kronan i Trollhättan kämpade med niornas låga behörighet till gymnasiet – men att flytta elever till andra skolor påverkar oftast inte deras betyg, enligt forskaren Jonas Larsson Taghizadeh vid Uppsala Universitet som studerat 97 skolstängningar.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

INTERVJU: Inkluderingen har gått för långt, ropar röster i skoldebatten. Tvärtom, menar MARA WESTLING ALLODI, professor i specialpedagogik. Inkludering är viktig för demokratin – och vi har inte ens börjat.

Läs mer!
Forskarintervju
Betygsintagning påverkade elevernas grundskolebetyg

Betygsintagning påverkade elevernas grundskolebetyg

När reformen med betygsintagning infördes till kommunala gymnasieskolor i Stockholm fick det en positiv påverkan på elevers genomsnittliga betyg i årskurs 9, enligt Lucas Tilleys avhandling.

Läs hela intervjun här
Skolportens digitala kurser
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Prenumerera
Ta del av våra nyhetsbrev

Ta del av våra nyhetsbrev

Skolporten ger ut riktade nyhetsbrev för dig som är intresserad av att ta del av nyheter, forskning och rapporter om förskola, grundskola, gymnasieskola eller specialpedagogik. Våra nyhetsbrev är kostnadsfria.

Bli prenumerant
Fokussidor
Fler fokusområden

Fler fokusområden

Här finner du alla Skolportens fokussidor. På dem sammanställer vi nyheter, rapporter, forskning och utveckling inom utvalda ämnen.

Till alla fokussidor