Fjärr- och distansundervisning

Verktyg och information om att undervisa på distans.

2020-03-19 10:49 Dela:
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER

Är du nyutbildad lärare och önskar fler handfasta verktyg? I kursen Relationer och ledarskap arbetar vi med att bygga goda relationer med elever, hantera konflikter och bli en trygg ledare i klassrummet. I film och text presenterar Maria Wiman information, uppgifter och tips för din undervisning. Flexibel start och tydligt upplägg. Kursintyg ingår!

Läs mer och boka din plats här!
Nyheter

Färre skolkare under pandemin

Hemundervisning har fått fler gymnasieelever att delta på lektionerna. För antalet skolkare på gymnasiet har minskat rejält under pandemin, enligt CSN:s senaste statistik.

Fler unga mår dåligt under pandemin – 20 procents ökning till BUP i Jämtlands län

På flera håll i landet ökar antalet remisser till barn- och ungdomspykiatrin, BUP. I Jämtlands län såg man till exempel i fjol en 20-procentig ökning. Där tror man att pandemin bidragit genom ökad social isolering.

Larmet: Ätstörning ökar bland unga under pandemin

Antalet ungdomar med ätstörning har mer än fördubblats i Blekinge under pandemin. En anledning är skolans distansundervisning. ”Hemstudier gör att de tappar de så viktiga vardagliga rutinerna”, säger Gunilla Kvarnström, specialistpsykolog på BUP.

”Unga i farozonen måste fångas upp tidigare”

Liberalernas Nyamko Sabunis fokuserar på den tid som ska komma efter pandemin, och i synnerhet på skolfrågan. ”Konsekvenserna av distansundervisningen kommer att märkas under lång tid”, säger hon.

Högre andel gymnasiebehöriga bland årets nior – trots distansundervisning

Fem av nio sörmländska kommuner har ökat andelen gymnasiebehöriga elever som avslutat sina studier i kommunernas grundskolor i år, visar en kartläggning som SVT har gjort. Detta trots distansundervisning och hemmastudier i pandemin.

Flickor mådde sämst av undervisning på distans

Flickorna mådde sämre och upplevde sig mer förbisedda än pojkarna under perioden av distansundervisning. Det visar Skolinspektionens granskning av 119 gymnasieskolor.

Distansundervisning mer negativt för tjejer

Distansundervisningen i gymnasieskolan var påfrestande för många, men kanske mer för tjejer än för killar. En granskning som Skolinspektionen har gjort tyder på att tjejerna i högre grad känt sig förbisedda.

Senaste nytt
Webbkonferens hos Skolporten
Hem-och konsumentkunskap - ny konferens i höst!

Hem-och konsumentkunskap - ny konferens i höst!

Välkommen till en konferens för dig som undervisar i hem- och konsumentkunskap! Ta del av aktuell forskning och praktiska metoder kring en bredd av ämnen inom HKK, med särskild fokus på undervisning om hållbar matkonsumtion.

Läs mer och boka din plats här!
Forskarintervjuer

Så kan matematiklärare använda digital teknik i geometrin

Digitala verktyg kan bidra till ökad förståelse av geometri. Det visar Peter Markkanens avhandling om undervisning i geometri i grundskolan.

Stop motion-animationer synliggör det osynliga i naturvetenskap

Genom att göra stop motion-animationer i naturvetenskapen blir naturvetenskapliga fenomen tydligare för eleverna. Det visar Daniel Orraryds avhandling.

Känslor triggar dynamiken i leken

I sin avhandling belyser Nadezda Lebedeva nyanlända barns lek i förskolan. Det som visade sig vara mest betydelsefullt för leken var barnens känslomässiga tillstånd, säger hon.

Rätt tekniskt stöd kan stärka lärande och närvaro hos gymnasieelever

Gymnasieelever i behov av stöd är sällan nöjda med de anpassningar de får och känner därmed begränsad delaktighet i skolarbetet. Moa Yngves forskning visar att individanpassad information- och kommunikationsteknik (IKT) kan öka både närvaro och delaktighet i skolaktiviteter.

Skolportens konferenser
Fördjupning
Fortbildning viktigt vid digitalisering
  Annika Agélii Genlott. Foto: Linnea Bengtsson.

Fortbildning viktigt vid digitalisering

Om digitalisering ska leda till förbättrad undervisning och ökat lärande behöver lärare gemensamma referensramar och fortbildning.

Läs hela intervjun här
Forskning och utveckling

How an online space for student art builds community

When students can see and comment on the art created by their peers, they learn empathy and communication skills.

A problem for math teachers: Solving the dilemma of learning lost to a year of Zoom

Teachers say pandemic-related setbacks in mathematics will linger well into the coming school year, especially for students who suffered the most during shutdowns. Unable to peer over their students’ shoulders and correct their work, math teachers lost the ability to offer on-the-spot tutorials.

Learning without limits: Increasing tech accessibility in the K–12 classroom

With a return to in-person learning on the horizon, how do schools ensure continuing availability of accessible technologies?

Bringing students together in math class

For math teachers who will have students learning at home next year, fostering a feeling of community will be as important as building skills.

Fler forskningsnyheter
Skolportens digitala kurser
Fokussida

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Fördjupning
Kollegialt lärande gör digitaliseringen smartare

Kollegialt lärande gör digitaliseringen smartare

Digitaliseringen lyckas bättre om den sker inom ramen för det kollegiala lärandet. Det är ett av budskapen i boken Att integrera digitalisering och kollegialt lärande (Studentlitteratur 2020) av skolledaren Edward Jensinger och läraren, skolutvecklaren och forskaren Marie Sjöholm.

Läs hela artikeln här
SKOLPORTENS MAGASIN
Nr 3 2021

Nr 3 2021

Intervju med den kanadensiske skolforskaren Steven Katz som gärna talar om för lärare att deras fortbildning ger klena resultat – och varför. Stort tema om komvux i förändring.

Läs mer och prenumerera här!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Prenumerera
Ta del av våra nyhetsbrev

Ta del av våra nyhetsbrev

Skolporten ger ut riktade nyhetsbrev för dig som är intresserad av att ta del av nyheter, forskning och rapporter om förskola, grundskola, gymnasieskola eller specialpedagogik. Våra nyhetsbrev är kostnadsfria.

Bli prenumerant
Fokussidor
Fler fokusområden

Fler fokusområden

Här finner du alla Skolportens fokussidor. På dem sammanställer vi nyheter, rapporter, forskning och utveckling inom utvalda ämnen.

Till alla fokussidor