Fjärr- och distansundervisning

Verktyg och information om att undervisa på distans.

  3298 Dela:
Nyheter

Malmö universitet fortsätter med distansstudier

Malmö universitet fortsätter med distansundervisningen nästa termin. Samtidigt ges studenterna nu möjlighet att träffas någon gång på skolan.

Rektorn efter skolstängningen i Strängnäs: ”Mycket enkelt beslut att fatta”

Europaskolan i Strängnäs är den första skolan i Sörmland, sedan alla skolor återgått till normalundervisning, som väljer att stänga ner på grund av covid-19.

Sverige lärare tilldelas Guldäpplets Särskilda pris 2020

”Under vårterminen 2020 ställdes skolan inför extraordinära utmaningar. Vi har sett ett fantastiskt arbete i skolor för att hantera en svår och osäker situation som vi aldrig varit med om förut”, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Alla Sveriges lärare får Guldäpplejuryns Särskilda Pris 2020

Nu firar vi Sveriges lärare för deras insatser, engagemang, kompetens och kreativitet i mötet med pandemin. Guldäpplets Särskilda Pris 2020 tilldelas alla Sveriges lärare!

Fredrika Bremer-gymnasiet stänger efter coronautbrott

Fredrika Bremer- gymnasiet i Haninge kommun stänger efter att fem elever och en lärare bekräftats smittade av covid-19.

50-tal studenter får distansundervisning efter coronautbrott

Efter att flera studenter bekräftats vara smittade med coronaviruset har Örebro universitet vidtagit åtgärder. Ett 50-tal studenter får nu distansundervisning.

Distansutbildning stor utmaning för elever på SFI

Elever på Svenska för invandrare (SFI) har inte alltid den datorvana som krävs för distansutbildning. I Fagersta lämnade ett tiotal elever undervisningen i våras, på grund av digitala svårigheter under coronapandemin.

Senaste nytt
Fortbildning
Webbkonferens Skolbibliotek
  Konferensen finns tillgänglig digitalt 7–17 december 2020

Webbkonferens Skolbibliotek

Välkommen till årets konferens för skolbibliotek! Ta del av forskares, bibliotekariers, rektors, lärares, journalisters och författares perspektiv för att skapa ett kraftfullt och modernt skolbibliotek.

Läs mer och boka din plats här!

Skolsverige tipsar! – Så löser vi undervisningen

Skolsveriges tips, tankar och goda exempel. Läs om hur personal ute i skolorna hanterar det svåra och unika läget som coronapandemin skapat.

“Varje lärare kan inte pussla ihop sin egen verktygslåda"

Nu ska all undervisning på gymnasieskolan, vuxenutbildningen och universiteten ske på distans – en enorm omställning för Sveriges lärare. Vad ska de tänka på när lärmiljön blir digital? Skolporten har frågat forskaren Anna Åkerfeldt.

“I den virtuella miljön krävs det tydlighet – övertydlighet”

Att eleverna kan jobba var de vill, med tydliga uppgifter, samt att många elever tycker att det är skönt att få studiero. Det är några av fördelarna med distansundervisning, menar Pernilla Gustavsson, rektor på Korrespondensgymnasiet i Torsås kommun.

Skolahemma.se – nytt stöd för distansundervisning i skolan

Skolverket har med flera aktörer startat en ny webbplats som sammanställer stöd till skolor om distansundervisning. Detta för att hjälpa skolor att hantera konsekvenser av Coronapandemin.

Fortbildning
Modersmål Webbkonferens
  Konferensen finns tillgänglig digitalt 26 januari – 4 februari 2021

Modersmål Webbkonferens

Välkommen till en webbsänd konferens där vi fördjupar oss i flerspråkighet och modersmålsundervisningens komplexitet! Under tio dagar har du tillgång till fyra föreläsningar, som låter dig ta del av aktuell forskning och praktiska metoder med fokus på möjligheter och utveckling.

Läs mer och boka din plats här!
Forskarintervjuer

Lägre internetanvändning bland unga med intellektuell funktionsnedsättning

Unga med intellektuell funktionsnedsättning har sämre tillgång till digitala enheter som mobiltelefon och få söker information på nätet jämfört med ungdomar generellt. Det här är en viktig aspekt för delaktighet, konstaterar Kristin Alfredsson Ågren.

Förändrade villkor för barns lek i digitala gemenskaper

I sin forskning om barns digitala lek belyser Marina Wernholm hur den fysiska och den digitala leken har flätats samman. Något vi behöver förstå som en verklighet, menar hon.

Videoanimationer hjälper förskolebarn att få syn på kemin

Videoanimationer är ett bra sätt att introducera kemi för förskolebarn. Med hjälp av animationer kan barnen föreställa sig abstrakta saker som atomer och molekyler, visar Clara Vidal Carullas.

Att bli sedd och bekräftad viktigast för engagemang i klassrummet

Det vanligaste skälet till varför elever engagerar sig i lärande är relaterat till den sociala interaktionen, som ger eleven en känsla av att bli sedd och bekräftad. Det visar Nina Bergdahl som forskat om IT och gymnasieelevers engagemang.

Forskning och utveckling

Using a portfolio to document remote teaching experience

Chronicling the school year in an online portfolio is a solo form of professional development for educators to track accomplishments and it allows for later reflection. Education consultant Monica Burns recommends that educators spend just a few minutes each week to document activities and resources used in class, photos taken and a few sentences of insight.

How to manage a hybrid classroom

Strategies for hybrid classroom teachers who are trying to simultaneously balance face-to-face and virtual students.

Q&A: Melissa Lim on embracing change and tech during distance learning

The tech integration specialist sees teachers getting more comfortable with integrating technology into instruction.

Att skapa närvaro på distans

Erfarenheter och framgångsfaktorer från distansundervisning på gymnasiet, gymnasiesärskolans nationella program och Studium i Göteborg vt 2020.

Fler forskningsnyheter
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute 22 oktober!

Nytt nr ute 22 oktober!

Tema: En skola på vetenskaplig grund? Intervju: Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson vill inte släppa lärarperspektivet.

Läs mer här

Fler fokussidor

Fokussidor
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer