Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

  19220 Dela:
Mest lästa internationella nyheterna senaste veckan

Skolöppning gav inte ökad spridning i Danmark

Beslutet att låta barn i Danmark återgå till sina skolor och förskolor har inte lett till en ökad virusspridning, enligt smittskyddsorganet Statens serum institut (SSI). Samma bedömning gör motsvarande myndigheter i Finland och läget där.

Lättnader för skolor och förskolor i Norge

Från och med den 2 juni får hela skol- och förskoleklasser samlas i Norge, oavsett hur stora klassrummen är, rapporterar den norska nyhetsbyrån NTB.

Fortbildning
Svenska som andraspråk
  Konferensen äger rum 8-9 september 2020 i Malmö.

Svenska som andraspråk

Lärare i svenska som andraspråk har ett brett undervisningsområde. Utöver kursplanens innehåll ska läraren kunna sätta sig in i de flerspråkiga elevernas olika förmågor till inlärning av svenska språket. Under två dagar behandlar konferensen den senaste forskningen i ämnet, och praktiska exempel presenteras. Varmt välkommen!

Läs mer och boka plats
Senaste internationella nyheterna

Skolöppning gav inte ökad spridning i Danmark

Beslutet att låta barn i Danmark återgå till sina skolor och förskolor har inte lett till en ökad virusspridning, enligt smittskyddsorganet Statens serum institut (SSI). Samma bedömning gör motsvarande myndigheter i Finland och läget där.

Lättnader för skolor och förskolor i Norge

Från och med den 2 juni får hela skol- och förskoleklasser samlas i Norge, oavsett hur stora klassrummen är, rapporterar den norska nyhetsbyrån NTB.

Engelska skolor kan börja öppna igen

Delar av skolorna i England kan börja öppna igen från den 1 juni, meddelar premiärminister Boris Johnson.

Brittisk studie kan ge Sverige rätt om skolan

Risken att barn och unga ska bli sjuka i covid-19 är mindre än hälften så stor som för vuxna. Slutsatsen i en brittisk studie av tillgänglig forskning är att barn är den grupp som tryggast går att släppa ut i samhället. ”För barn visar riskanalysen en klar fördel för att skicka dem tillbaka till skolan,” säger professor Russel Viner till The Guardian.

Oro bland brittiska föräldrar när skolor ska öppna igen

Den brittiska regeringens beslut att de första skolorna i Storbritannien ska öppna igen från och med den förste juni har väckt intensiv debatt i landet. Många brittiska föräldrar är inte övertygade om att det är säkert nog att skicka sin barn till skolorna igen.

Sydkoreanska elever tillbaka i klassrummen

Hundratusentals sydkoreanska elever har återvänt till skolan i takt med att landet öppnas igen efter två månaders nedstängning till följd av coronapandemin.

Is it safe to reopen schools?

Half of parents are so scared they won’t send their children back, but keeping them at home is risky too.

Stegvis nystart i Europas skolor

I glesa rader och steg för steg öppnar allt fler av Europas skolor igen efter coronakrisen. Oron är stor över hur nedstängningen har slagit mot de svaga.

Mittuniversitetet stoppar utbytesstudenter i höst

Mittuniversitetet har bestämt sig för att stoppa utbytesstudenter från lärosäten man samarbetar med runt om i världen. Det betyder att cirka 100 utländska studenter kommer saknas i Östersund och Sundsvall i höst.

Danmark öppnar skolor och restauranger

Ny vecka, nya restriktionslättnader. Under måndagen släpper en rad länder på flera av de åtgärder som införts för att stoppa smittspridningen.I Danmark öppnar skolor, restauranger och gudstjänstlokaler.

Läs fler internationella nyheter
Fortbildning
Franska
  Konferensen äger rum 6-7 oktober 2020 i Stockholm.

Franska

Välkommen till en konferens för dig som undervisar i franska från årskurs 6 till gymnasiet. Under två dagar får du ta del av föreläsningar på både franska och svenska om aktuell forskning och praktiska exempel, som vi hoppas ska ge fördjupning och inspiration till din undervisning. Bienvenue!

Läs mer och boka plats
Internationell FoU

Skolresor och den framtida medborgaren

I Portugal har skolresor genom historien använts för att modernisera skolundervisningen och samhället. Detta som ett led i arbetet med landets utveckling och framsteg. Det framkommer i en ny avhandling av Inês Félix vid Umeå universitet. Hon har granskat skolresornas historia, framförallt med fokus på statliga regleringar, utbildningsdiskussioner och undervisningsformer.

John Hattie: Det nära sambandet mellan feedback och formativ utvärdering

Om utbildningsvetenskapliga begrepp hamnar i facket populära trender, så kan det lätt leda till att förenklade och generella recept för klassrummet proklameras och införs, något som inte gagnar vare sig elever eller lärare. Det menar professor John Hattie, verksam vid University of Melbourne.

Professorn som bytte åsikt: ”Jag hade fel”

Professorn som bytte åsikt: ”Jag hade fel”

Som biträdande utbildningsminister i USA på 1990-talet var hon en förespråkare för marknadslösningar i skolan – i dag har Diane Ravitch tänkt om och är en av systemets ihärdigaste kritiker.

Dylan Wiliam: Till den formativa bedömningens försvar

Nej, formativ bedömning är inte ”ännu en utbildningsfluga”. Det är helt enkelt ett av de mest effektiva och minst kostsamma sätten att förbättra utbildning, skriver Dylan Wiliam, professor emeritus vid University College London.

Läs fler internationella FoU-nyheter
Skolportens magasin
Skolportens magasin
  Skolporten nr 2/2020 – ute 6 april

Skolportens magasin

Tema: SKOLBIBLIOTEK. Drygt hälften av Sveriges elever saknar ett bemannat skolbibliotek. Nu har regeringen tillsatt en särskild utredare för att ändra på det.

Läs mer
Nyhetskategorier
Mest lästa nyheterna under veckan

Kartläggning: Behovet av sommarskola ökar i år

Distansundervisning, ökad frånvaro och ökad psykisk ohälsa. Skälen är många till att sommarskolorna väntas bli fyllda i sommar. Läraren har kartlagt sommarskolebehoven i pandemins Sverige.

Östersunds rektorer larmar om ohållbara budgetkrav

Rektorerna i Östersund har gått samman och skriver i ett öppet brev att nedskärningarna som krävs för att få ihop kommunens budget inte är hållbara. Mest drabbade blir elever i behov av särskilt stöd.

”Stefan Löfven – leken med våra liv måste få ett slut”

Vi kräver att regering och myndigheter använder sommaren till att planera en mer hållbar strategi inför höstterminen, skriver debattörerna.

Elever i kläm i urval till svenska som andraspråk

Cirka 40 procent av de som läser svenska som andraspråk i skolan är födda i Sverige. Och ofta blir det godtyckligt vilka elever som får läsa ämnet.

Beskedet: Skolorna öppnar igen

Till hösten ska skolverksamheten återgå till det normala. Det meddelade statsminister Stefan Löfven.

BEO-rättegången klar – domen blir prejudicerande

På onsdagen gick sista ronden i den rättsliga kampen om den BEO-anmälde läraren. Skolvärlden har pratat med båda parter.

Trots skyhög frånvaro – här är sommarskola inte aktuellt

Högaholmsskolan i Malmö hade 81 procent frånvaro i början av coronapandemin, men klarar sig ändå utan lovskola. ”Sommarskola är inte aktuellt för vår del”, säger rektorn Anders Lassnack.

Tar bort leksaker och sanerar – så här blir förskolorna giftfria

2015 bestämdes att en ny förskola skulle byggas i Vingåker. Precis som på många andra håll i landet behövde kommunen fler förskoleplatser. Rektorn Lars-Åke Mård tog tillfället i akt och satsade på en kemikaliefri förskola – från första pennstrecket.

Läs fler nyheter