Lön och karriär

Här samlar vi lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare

Mest läst denna månad

6 skolprofiler om ordningsomdömen, nedskärningar och ökad status för lärare

Är ordningsomdömen ”en osedvanligt dum idé” eller en ”viktig signal till eleverna”? Nedskärningarna inom skolan – vad händer nu? Hur ska läraryrkets status stärkas? Skolvärlden ställde frågorna till sex skolprofiler.

Forskning: Individuella löner lockade inte fler lärare

Med införandet av individuell lönesättning ville man höja lärarnas löner och statusen på yrket – och därmed lyckas rekrytera fler lärare. Reformen ledde till att lärarlönerna ökade, men de höjda lönerna verkar inte ha påverkat vilka som valde att bli lärare. Det visar en ny rapport från IFAU.

BEO tar soffincident till Högsta domstolen – kritiseras hårt

Både tingsrätten och hovrätten friade den lärare som lyfte upp och flyttade på en högstadieelev som vägrade flytta på sig. Barn- och elevombudet (BEO) väljer ändå att överklaga fallet till Högsta domstolen. Nu möts beslutet av stark kritik

Fortbildning
Gymnasieelever i behov av särskilt stöd

Gymnasieelever i behov av särskilt stöd

Under två dagar fokuserar vi på dig som arbetar på gymnasiet och möter elever i behov av särskilt stöd. Konferensen innefattar föreläsningar om aktuell forskning men kompletteras även av ämnen av mer praktisk karaktär. Välkommen till en alltid lika relevant konferens med fokus på möjligheter!

Läs mer och boka plats
Forskning och utveckling

Mentorships work wonders for new teachers

Though every school district faces unique struggles to support teachers, two programs offer promising models for school leaders to develop structure and stamina for budding educators.

Kollegial stöttning genom auskultation – ett sätt att utveckla ett akademiskt lärarskap

I ett lärarlag på en språkinstitution vid Stockholms universitet har man arbetat fram en modell med särskilda mallar för auskultation, återkoppling och kollegiala samtal.

12 ways teachers can build resilience so they can make systemic change

Author Elena Aguilar hopes that when educators build their own resilience they’ll not only continue teaching, but they’ll have more energy to change the systems that are depleting them.

Lärarrummet : Lågaffektivt bemötande – effektivt?

Lågaffektivt bemötande är ett förhållningssätt för pedagoger där ansvaret alltid ligger hos läraren om en elev bråkar och stör. Men lågaffektivt bemötande som metod har också mött motstånd, kritiker har raljerande döpt om det till låg-effektivt bemötande och menat att det leder till kravlöshet och kaos. (webb-radio)

Educator: How to support new teachers

Why We All Need to Help New Teachers Succeed.

How autism-friendly architecture can change autistic children’s lives

For autistic children, the importance of environment is magnified, as are the benefits that can be achieved through appropriate architecture and design.

Forskere: Sådan skaber vi et mere aktivt frikvarter

Hvordan sikrer vi, at eleverne får frisk luft og bevægelse, som vi ved, de har godt af?

Skolministeriet: Vad ska bort från skolan?

I tider av lärarbrist och rapporter om stress och press hos både lärare och elever, höjs nu röster som menar att vi behöver tänka om. Istället för att fråga oss vad skolan kan göra mer, bör vi fundera på vad som skulle kunna plockas bort från skolans uppdrag (webb-radio).

Brist på skugga dåligt för lek

Förra årets värmebölja visar att extrem hetta också ställer till det inom förskolan.

Förskolepersonal i Lerum får lära sig stärka sin hälsa och hantera krav

Lerums kommuns satsning inom projektet HälsoGReppet handlar om att ge medarbetare på förskolor utbildning genom programmet Hjärnhälsa. Syftet är att hjälpa medarbetarna att stärka sin hälsa och hantera krav i arbetet och på fritiden.

Fortbildning
Gymnasielärare i historia

Gymnasielärare i historia

Ny konferens för dig som undervisar i historia på gymnasiet! Under en heldag fördjupar vi oss i aktuell forskning och intressanta exempel från praktiken som kan inspirera dig i din egen undervisning. Lyssna på forskare och lärarkollegor som alla har fokus på historieämnets utveckling!

Läs mer och boka plats
Nyheter

Lärarförbundet: Lönepåslaget drar isär kåren

Lärare på skolor i socioekonomiskt utsatta områden kan få 10 000 kronor extra i lön. Men statsbidraget gäller bara förstelärare och det kritiseras av Lärarförbundet.

Södertäljerektor: Lönetillägget blir en drivkraft

Från första augusti kan lärare på skolor i socioekonomiskt utsatta områden få 10 000 kronor extra i lön. Men statsbidraget gäller bara förstelärare och det kritiseras av Lärarförbundet.

Fackets larm: Rika föräldrar lägger sig i lärarnas arbete

Föräldrar till elever i välbärgade områden betraktar allt oftare sig själva och sitt barn som kunder i skolan – och det skapar problem. Det menar Andrea Meiling, ordförande i Lärarförbundet region väst.  

Inför skolstarten: Lärarbrist i en tredjedel av Västerbottens län

Skolstarten närmar sig och en tredjedel av kommunerna i länet uppger att man har lärarbrist. En av kommunerna är Dorotea, där man saknar ett antal behöriga lärare i både mellanstadiet och högstadiet.

100 goda råd ska hjälpa lärarna

Goda råd som lyfter lektionerna tackar väl ingen lärare nej till.  

”Politiker måste lära sig att lärare inte växer på träd”

Dagens lärarbrist var lätt att förutse. Men i stället för att bekämpa problemet har regeringar drivit politik som kräver ännu fler av de lärare som inte finns, skriver Expressen på ledarplats.

”Dags att öppet granska BEO:s bedömningar”

Rädslan bland lärare att ingripa är farlig för utvecklingen i skolan. Den överdrivna anmälningskulturen måste granskas. Som ett led i detta bör Skolinspektionen offentliggöra den interna kritiken mot Barn- och elevombudet (BEO), skriver Roger Haddad (L).

”Föräldrarnas tjat förstör vår skola”

Både föräldrar och politiker måste börja tro på lärarnas kompetens. Men det är svårt i ett system där eleverna ses som kunder, skriver Susanna Kierkegaard på ledarplats.

Efter bottensiffror lockas nya lärare till Vingåker

På Slottsskolan har antalet behöriga pedagoger ökat från 40 till 60 procent inför skolstart.

Utbildningsministern om lärarbristen: Blir tyvärr inte förvånad

”Jag blir tyvärr inte förvånad. Vi vet att lärarbristen är ett av den svenska skolans största problem”, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Aktuella konferenser
Aktuella tjänster
Aktuella arbetsgivare
Lön under lupp

Historielektion: Så har lärarlönerna förändrats

Det råder stor brist på lärare i Sverige. Många menar att lönerna måste upp för att fler ska lockas till yrket och att de som jobbar som lärare ska stanna kvar i skolans värld.

Här är lärarlönerna högst – och lägst

Lärarna och rektorerna i Stockholms län tjänar bäst. Medan lönerna är lägst i Gotlands, Blekinges, Värmlands, Dalarnas, Jämtlands och Västerbottens län. Hur ligger du till i lönestatistiken?

Så svarar din kommun om lärarlönerna

48 procent av de ledande skolpolitikerna på kommunal nivå vill ge mer i löneökning till lärare än till andra kommunanställda. Här kan du se vad utbildningsnämndens ordförande i din kommun svarar.

Lista: De har högst lön i Sverige

Här hittar du listor över de högst betalda förstelärarna och lektorerna i riket, per huvudman och i landets största kommuner.

Så tycker kommunerna om lärarlönelyftet

Det är starkt skilda åsikter om hur lärarlönelyftet fungerar i kommunerna. Det har varit "en gökunge" enligt en del och andra menar att det är en utopi att klara sig utan det.

Lärares löner närmar sig andra högutbildades

Lärarlönerna vinner mark, i synnerhet på gymnasiet. Men de kännetecknas av höga ingångslöner och sedan en dålig löneutveckling. Det visar en ny rapport från OECD.

Facket: ”Det är en kränkning mot professionen”

Taylorismen är på väg att ta över delar av den svenska skolan. Det säger Andrés Jerez som är LR:s koncernombud inom Academedia. "Man klockar, räknar minuter och elever för att få ut så mycket pengar som möjligt", säger han.

Läs mer inom utvalda kategorier
fortbildning
Elevhälsa - för hela elevhälsoteamet!

Elevhälsa - för hela elevhälsoteamet!

Ur konferensens innehåll: Vilka faktorer påverkar hälsa och lärande? * Samverkan * Skola, BUP och socialtjänst * Hedersrelaterat våld * Antipluggkulturer * Hjärnforskning * Sociala medier * Stress och psykisk ohälsa * Välkommen!

Läs mer och boka plats