Lön och karriär

Här samlar vi lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare

Mest läst denna månad

Alf Solander: Ingen rök utan eld – eller?

Alf Solander, rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, skoldebattör och författare, om ryktesspridning bland personalen och hur man kommer till rätta med det. 

Lärarnas priolista används inte: Okunskap bland rektorer

I Lund tog man 2017 fram en prioriteringslista för att renodla läraruppdraget och minska stressen. Men en ny kartläggning som Lärarnas Riksförbund har gjort visar att priolistan inte används på många skolor.

Anna Ekström: Nu är det slut på hoten mot lärare!

Till höstterminen träder nya skrivningar i läroplanen i kraft, som betonar elevernas plikt att visa respekt för sina lärare och klasskamrater. På samma sätt som elever ska ställa höga krav på sin skolgång, ska skolan ställa höga krav på eleverna och deras vårdnadshavare, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S).  

Yrkesutveckling
Dags att växa?

Dags att växa?

Våren är i antågande och just nu är det många som funderar på sin arbetssituation och möjligheten till nya utmaningar. Går du i samma tankar? Vi har samlat ett antal nyheter om lön, karriär och yrkesutveckling i ett särskilt temabrev för dig som funderar över dina karriärmöjligheter.

Till Tema Karriär
Forskning och utveckling

”Cykelväg till skolan kan vara vägen till framgång”

Aktiva skoltransporter är ingen nyhet, många kommuner har genomfört projekt för att få fler barn att gå och cykla till skolan, skriver forskarna Anna-Karin Lindqvist och Stina Rutberg.

Ökade krav slår hårt mot förskolan

Förskollärarna möter många dilemman. Höga ambitioner och ett vidgat pedagogiskt ansvar krockar med arbetsmiljöproblem och personalbrist. Det visar en studie från Malmö universitet.

Mark Aston: Förändring

Hur medvetna är vi om oss själva, om de värderingar och vanor som styr oss? Och vad händer med självkännedomen om man som lärare släpper taget och ger sig ut i det okända? Det skriver Mark Aston om, en av många brittiska lärare som valt att arbeta utomlands.

Stöttar lärare i dagliga konfliktsituationer

Hallå Ilse Hakvoort, docent i pedagogik vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, som tillsammans med Agneta Lundström vid Umeå universitet är aktuell med boken ”Pedagogiskt ledarskap med konflikter i fokus”.

Policing the school: In between dialogues and crime reports

The purpose of the present study was to investigate how different professional groups – school health teams and police officers – related to and understood various measures taken to handle school violence. The authors focused in particular on the increasing tendency to report crimes in schools and the consequences of this trend. (pdf)

Skolanställda ambivalenta när de hanterar våld i skolan

Skolan är den plats där svenska ungdomar oftast blir utsatta för våld av olika slag och utsätter andra ungdomar för samma sak. Samtidigt har skolpersonal ett ambivalent förhållande till hur våld och konflikter i skolan bör hanteras, där en polisanmälan signalerar att de förlorat kontrollen. Det framgår av en studie vid Göteborgs universitet.

Skolportens lärarpanel: ”Viktigt behålla ett nyfiket perspektiv”

Att läsa forskning vässar den egna kompetensen och gynnar i förlängningen eleverna. Det menar Inga-Lill Mårtensson och Eddie Andersson, som bägge är lärare på Sturebyskolan i Stockholm och medlemmar i Skolportens lärarpanel.

Compassion-based strategies for managing classroom behavior

By addressing student behavior with compassion — even when they’re acting out — teachers can find productive ways to get kids on task or engage in relationship-building.

Creating classrooms that teach the whole kid

Teachers should work to establish classrooms that are safe places for students to learn communication and problem-solving skills, writes Dina Strasser of EL Education. Strasser offers three classroom-management tips to help teachers support the whole child, including adopting restorative practices.

Vad är okej beröring mellan lärare och elev?

Fysisk kontakt är naturligt för de flesta, men mellan lärare och elev är det inte alltid självklart vad som är okej och inte. Var går gränsen mellan lämplig och olämplig beröring? (webb-tv)

Fortbildning
Gymnasielärare i historia

Gymnasielärare i historia

Ny konferens för dig som undervisar i historia på gymnasiet! Under en heldag fördjupar vi oss i aktuell forskning och intressanta exempel från praktiken som kan inspirera dig i din egen undervisning. Lyssna på forskare och lärarkollegor som alla har fokus på historieämnets utveckling!

Läs mer och boka plats
Nyheter

Lärarmarsch mot effektiviseringar i skolan

Nu planeras landsomfattande protester mot effektiviseringarna i skolorna i Sverige. Initiativet går under parollen Lärarmarschen och Jokkmokk är hittills den enda ort i Norrbotten som anslutit sig.

Elevernas lösning på den pinsamma gympaduschen

Omklädningsrummet beskrivs ofta som skolans mest otrygga plats. Nu har ett gäng elever på en skola i Bromölla startat en namninsamling för att lösa problemet. Deras förhoppning är att alla ska kunna duscha utan problem efter gympan.

Riksdagsledamoten Fredrik Malms kritik mot att skolan försökte stoppade Annas tal om Israel

Skolan i Göteborg försökte stoppa eleven Annas tal om Israel. Nu reagerar riksdagsledamot Fredrik Malm (L) starkt på lärarnas agerande. ”Man kan inte lägga munkavle på en elev bara för att andra elever i klassen är emot Israel”, säger han.

Efter larm om dålig arbetsmiljö på Vivallaskolan – facket kräver åtgärder

En lista med 16 punkter med sådant som måste förbättras har skickats till Vivallaskolans rektor. Avsändare är Lärarförbundets huvudskyddsombud i Örebro kommun.

”Lärarens ord kan staka ut hela livet”

Jag tänker ofta på alla dessa små ögonblick i en lärares liv, ögonblick som ramlar förbi i er vardag. Men som faktiskt förändrar livet för oss, era elever. Tänker ni på det själva? Känner ni också hur det liksom knäpper till i kroppen när ett barn får positiv förstärkning och en spiral startats som kan fortsätta rulla i flera år? skriver Åsa Erlandsson.

”Nu måste resultaten bli bättre”

Viktigaste frågorna? – De gamla vanliga, svarar Anna Ekström. Kunskapsresultaten måste förbättras, bryta den nedåtgående trenden i likvärdigheten, och lärarförsörjningen. Skolledaren träffar den nya utbildningsministern.

Fler vill ha ledigt från skolan utanför loven

Ledighetsansökningar har ökat kraftigt de senaste åren, menar Sveriges skolledarförbund.

Frida berättar om sin egen vrå i skolan

Frida går i trean på Björkbackaskolan. Hennes klassrum ser inte ut som andra klassrum och här berättar hon varför.

S-ledamoten: Inför premie för lojala lärare

De lärare som stannar på skolan istället för att byta arbetsgivare i sökandet efter högre lön borde premieras. Det tycker socialdemokraten Nermina Mizimovic. ”Det behövs en strategi för att behålla lärare på ett och samma ställe. För elevernas skull”, säger hon

Experten: Det skolan gör är förståeligt – men fel

Christer Mattsson är lektor i pedagogik och demokratiforskare. Han förstår att skolan har agerat som den gjort. Men risken finns att man i stället lär eleverna att det är en konflikt man ska undvika att diskutera.

Aktuella konferenser
Aktuella tjänster
Se fler lediga tjänster
Aktuella arbetsgivare
Lön under lupp

Historielektion: Så har lärarlönerna förändrats

Det råder stor brist på lärare i Sverige. Många menar att lönerna måste upp för att fler ska lockas till yrket och att de som jobbar som lärare ska stanna kvar i skolans värld.

Här är lärarlönerna högst – och lägst

Lärarna och rektorerna i Stockholms län tjänar bäst. Medan lönerna är lägst i Gotlands, Blekinges, Värmlands, Dalarnas, Jämtlands och Västerbottens län. Hur ligger du till i lönestatistiken?

Så svarar din kommun om lärarlönerna

48 procent av de ledande skolpolitikerna på kommunal nivå vill ge mer i löneökning till lärare än till andra kommunanställda. Här kan du se vad utbildningsnämndens ordförande i din kommun svarar.

Lista: De har högst lön i Sverige

Här hittar du listor över de högst betalda förstelärarna och lektorerna i riket, per huvudman och i landets största kommuner.

Så tycker kommunerna om lärarlönelyftet

Det är starkt skilda åsikter om hur lärarlönelyftet fungerar i kommunerna. Det har varit "en gökunge" enligt en del och andra menar att det är en utopi att klara sig utan det.

Lärares löner närmar sig andra högutbildades

Lärarlönerna vinner mark, i synnerhet på gymnasiet. Men de kännetecknas av höga ingångslöner och sedan en dålig löneutveckling. Det visar en ny rapport från OECD.

Facket: ”Det är en kränkning mot professionen”

Taylorismen är på väg att ta över delar av den svenska skolan. Det säger Andrés Jerez som är LR:s koncernombud inom Academedia. "Man klockar, räknar minuter och elever för att få ut så mycket pengar som möjligt", säger han.

Läs mer inom utvalda kategorier
fortbildning
Elevhälsa - för hela elevhälsoteamet!

Elevhälsa - för hela elevhälsoteamet!

Ur konferensens innehåll: Vilka faktorer påverkar hälsa och lärande? * Samverkan * Skola, BUP och socialtjänst * Hedersrelaterat våld * Antipluggkulturer * Hjärnforskning * Sociala medier * Stress och psykisk ohälsa * Välkommen!

Läs mer och boka plats