Lön och karriär

Här samlar vi lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare

Mest läst denna månad

Skolledarnas löner ökade 4,1 procent men ordföranden långt ifrån nöjd

En skolledare i Sverige tjänar 52 800 kronor i månaden. Det är 4,1 procent mer än 2018. Men skillnaderna är stora i landet. Flyttar en skolledare från Gotland till Stockholm kan årslönen öka med drygt 140 000 kronor.

Juristen: Det här gäller vid fysiska ingripanden som lärare

Som lärare kan du ha rätt att rent fysiskt tillrättavisa en elev ur klassrummet. Men även om du har lagen på din sida kan det få konsekvenser. Så hur ingriper man på rätt sätt när en elev stör ordningen? LR:s chefsjurist Kristina Rollbäck reder ut.

Du och din lön 2019 – Med aktuell lönestatistik för skolledare

För sjunde året i rad har Sveriges Skolledarförbund glädjen att presentera en unik lönestatistik för Sveriges viktigaste chefer, Du och din lön 2019. (pdf)

Fortbildning
Källkritik i fokus

Källkritik i fokus

I det informationssamhälle vi lever i är det ibland svårt att avgöra vad som är fakta respektive falska påståenden. Som lärare ska du förmedla vikten av källkritik men det är även viktigt att veta vilka faktorer som styr vårt källkritiska förhållningssätt samt vilka praktiska verktyg som finns till hjälp för att utesluta falsk information. Välkommen till en konferens med fokus på källkritik!

Läs mer och boka plats
Forskning och utveckling

”Hierarki bland lärare upplevs som ett hot”

Förstelärare med tydliga uppdrag har stärkt lärarnas autonomi. Samtidigt har reformen gjort lärarkåren mer hierarkiskt indelad. Det visar forskning vid Göteborgs och Lunds universitet.

Förstelärare stärker svensk skola

Förstelärare kan bidra till en starkare lärarkår. Det visar forskning vid Göteborgs och Lunds universitet som sammanfattas i den nyutgivna boken Lärarkåren och förstelärarna- splittrad, stärkt och styrd profession.

Förstelärare både stärkande och splittrande för lärarkåren

Förstelärarereformen har stärkt lärarnas autonomi och inflytande, framförallt på organisatorisk nivå. Samtidigt har reformen också inneburit att lärarkåren blivit mer hierarkiskt indelad, visar forskning vid Göteborgs och Lunds universitet.

Children may struggle more with a noisy classroom than adults

Background noise in the classroom may harm students’ learning, according to a study led by Marc Vander Ghinst, a researcher at a developmental neuroscience center at the Free University of Brussels in Belgium.

Att genom lek stödja och stimulera barns sociala förmågor – undervisning i förskolan

I en ny systematisk översikt från Skolforskningsinstitutet behandlas lekens betydelse för att utveckla barns sociala förmågor. Översikten kan fungera ett underlag för förskollärares kollegiala utveckling av undervisningen i förskolan (sammanfattning).

Lågaffektivt bemötande – Vad? Hur? Varför?

Just nu är Lågaffektivt bemötande en av de metoder – eller förhållningssätt – det diskuteras mycket om i skolvärlden. Vi har träffat Hanna Mellin, lärare i förskoleklass på Alviksskolan som använder sig av det, för att lära oss mer. (webb-tv)

Filosofiprofessor:”Lärare ska inte göra det kul”

Förmedlingspedagogik är inte lydnadskultur. Man kan ha en demokratisk skola men samtidigt strukturerad undervisning, säger Åsa Wikforss, professor i filosofi vid Stockholms universitet.

Når Verdens bedste job bliver for hårdt – En undersøgelse af, hvordan lærere har det i folkeskolen

Rapporten Når verdens bedste job bliver for hårdt bygger på en kvalitativ undersøgelse af 1232 lærere, der med egne ord har svaret på, hvordan de har det i folkeskolen. (pdf)

Verdens bedste job, som mange lærere ikke holder til

Et fantastisk og meget hårdt job. Misforhold mellem krav og resurser, mislykket inklusion, manglende tid til forberedelse. Det er lærerjobbet, når man spørger lærerne selv. Det har tre forskere gjort og fået svar fra 1232 lærere.

Om kollegialt lärande som en väg mot framtidens skola

Hallå Ulf Blossing, professor och skolforskare vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, som tillsammans med Ann-Christine Wennergren är aktuell med boken ”Kollegialt lärande. Resan mot framtidens skola”.

Nyheter

Lärare jobbar sjuka på grund av vikariebristen

Vi är mitt inne i ”vabruari”, en månad som slår hårt mot skolan. Fyra av tio lärare uppger att det sällan eller aldrig tas in vikarier när de blir sjuka, visar en ny undersökning från Lärarförbundet. Istället tvingas de täcka upp och jobba sjuka för att inte belasta sina kollegor.

”Ganska stort problem” med sjuka lärare som jobbar

Besparingar har gjort att vikariepoolen för lärare i Helsingborgs stad inte används i lika hög grad som förr. Det har gjort att lärare jobbar fast de är sjuka, enligt Lärarförbundet.

”Vi skickar till skolan det käraste vi har”

Johan Hallberg, rektor i Kolsva skolområde, skriver om kränkningar, konflikter och skolpolitik.

Fler lärarassistenter – men många yrkeshögskolor får nej

Majoriteten av de yrkeshögskolor som vill börja utbilda lärarassistenter till hösten har fått avslag. Ett skäl är att utbildningarna inte håller eftergymnasial nivå. Ett annat att man inväntar riktlinjer från Skolverket.

Over half new teachers do not plan to stay in classroom long term amid mental health problems, figures show

Exclusive: Teachers are looking to quit the profession within months of starting due to anxiety

Lärare betalar för att göra sina arbetsuppgifter i matsalen

En gymnasieskola vill ha lärarna närvarande på elevernas lunch utan att de ska behöva betala. Skatterättsnämnden däremot anser att lunchen ska förmånskattas, men alla ledamöter är inte överens. Samtidigt får lärare i Falkenberg betala för pedagogiska måltider trots att den är skattefri och i januari höjde kommunen priset.

”Varför kräver inte föräldrar att deras barn beter sig väl?”

Hur kan det vara så att vi lärare får skulden för att elever beter sig illa mot oss och andra i skolan? Vi blir attackerade av både elever och föräldrar för att vi försöker undervisa, utbilda och upprätthålla de ordningsregler som finns, skriver läraren Catrin Johansson.

Lärare ville sprida positiv bild av jobbet – fick tusentals följare

Två lärare på Näsbyskolan i Kalix ville ge en mer positiv bild av vardagen som lärare, därför startade de Instagramkontot #vara.sma.klassrum för ett halvår sedan. Nu har kontot över 6 000 följare

Experten om Elmeskolans nya elevkontor: ”Uppfriskande”

Malin Valsö som är psykolog och som nyligen kommit ut med en bok som handlar om fysisk lärmiljö, menar att de förändringar som Elmeskolan har gjort i klassrummen minskar distraktionerna för barnen. Men hon ser samtidigt en risk att det blir svårare att samarbeta elever emellan.

Krisen i Sjöbo växer: 8 av 10 lärare vill lämna skolan

Lärarna på Färsingaskolan larmar om höga stressnivåer och hälsoproblem – nu hotas skolan av personalflykt. Hela 83 procent av lärarna på skolan säger att de har sökt, eller tänker söka, nytt jobb under vårterminen

Aktuella konferenser
Aktuella tjänster
Se fler lediga tjänster
Aktuella arbetsgivare
Lön under lupp

Historielektion: Så har lärarlönerna förändrats

Det råder stor brist på lärare i Sverige. Många menar att lönerna måste upp för att fler ska lockas till yrket och att de som jobbar som lärare ska stanna kvar i skolans värld.

Här är lärarlönerna högst – och lägst

Lärarna och rektorerna i Stockholms län tjänar bäst. Medan lönerna är lägst i Gotlands, Blekinges, Värmlands, Dalarnas, Jämtlands och Västerbottens län. Hur ligger du till i lönestatistiken?

Så svarar din kommun om lärarlönerna

48 procent av de ledande skolpolitikerna på kommunal nivå vill ge mer i löneökning till lärare än till andra kommunanställda. Här kan du se vad utbildningsnämndens ordförande i din kommun svarar.

Lista: De har högst lön i Sverige

Här hittar du listor över de högst betalda förstelärarna och lektorerna i riket, per huvudman och i landets största kommuner.

Så tycker kommunerna om lärarlönelyftet

Det är starkt skilda åsikter om hur lärarlönelyftet fungerar i kommunerna. Det har varit "en gökunge" enligt en del och andra menar att det är en utopi att klara sig utan det.

Lärares löner närmar sig andra högutbildades

Lärarlönerna vinner mark, i synnerhet på gymnasiet. Men de kännetecknas av höga ingångslöner och sedan en dålig löneutveckling. Det visar en ny rapport från OECD.

Facket: ”Det är en kränkning mot professionen”

Taylorismen är på väg att ta över delar av den svenska skolan. Det säger Andrés Jerez som är LR:s koncernombud inom Academedia. "Man klockar, räknar minuter och elever för att få ut så mycket pengar som möjligt", säger han.

Läs mer inom utvalda kategorier
fortbildning
Elevhälsa - för hela elevhälsoteamet!

Elevhälsa - för hela elevhälsoteamet!

Ur konferensens innehåll: Vilka faktorer påverkar hälsa och lärande? * Samverkan * Skola, BUP och socialtjänst * Hedersrelaterat våld * Antipluggkulturer * Hjärnforskning * Sociala medier * Stress och psykisk ohälsa * Välkommen!

Läs mer och boka plats