Lön och karriär

Här samlar vi lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare

2018-10-02 11:48 Dela:
Mest läst denna månad

Fler lärare sjukskrivna på grund av hot och våld

Mer än var fjärde grundskollärare har blivit utsatt för hotfulla situationer, enligt en färsk rapport från Lärarförbundet. Samtidigt ser Arbetsmiljöverket att sjukfrånvaron bland personal ökar på flera håll – särskilt drabbad är region Östergötland.

Axel Darvik om kritiken: ”Jag vill vara ärlig, inte till lags”

Göteborg inför en lärarakademi, som ska syssla med fortbildning. Starten blir till hösten. Det berättar Axel Darvik (L) skolkommunalråd som det blåser kring.

Tegnell: ”Inga skäl att vaccinera skolbarn än”

Barn som är tolv år och äldre måste få företräde i vaccinkön, annars riskerar vi stora utbrott av deltavarianten när skolan börjar i höst. Det skriver ett antal forskare på DN Debatt. Men Folkhälsomyndigheten ser i dagsläget inget sådant behov.

Webbkonferens hos Skolporten
Ny konferens med elevhälsa i fokus!

Ny konferens med elevhälsa i fokus!

Konferensen vänder sig till dig som arbetar med och i elevhälsoteam. Ta del av sju föreläsningar om aktuell forskning och praktiska exempel som berör elevhälsoteamets viktiga arbete. Välkommen!

Läs mer och boka din plats här!
Forskning och utveckling

Forskarskola ska knyta närmare band mellan forskning och läraryrket

Vetenskapsrådet har beviljat nära 40 miljoner kronor till ett projekt som leds från Lunds universitet som handlar om samverkan mellan skola och akademi. Målsättningen är att överbrygga glappet mellan den erfarenhetsbaserade verksamheten ute i skolor och akademisk forskning inom utbildningsvetenskap och lärarutbildningen.

Guidebok till lärarens komplexa vardag

Innehållet i guideboken är uppdelat i tre större avsnitt. Det första handlar om din roll i klassrummet och belyser ledarskapet, lektionsstruktur, förberedelser och bedömning, anpassningar, termin­sstart och att skapa relationer. I avsnitt två ligger fokus på din lärarroll utanför klassrummet.

Debunking the great myths about school principals

For the April 2021 issue on ”The Empowered Principal,” we asked educators to share what they believe is the greatest myth about school principals. Read their stories in Educational Leadership.

Ny bok lyfter fram kunskapsutbyte mellan lärare och forskare

Hur kan en forskarskola för språklärare se ut? I en ny antologi delar tio lärare med sig av sin forskning om lärande, undervisning och bedömning av språk. Alla har de deltagit i en nationell forskarskola i de främmande språkens didaktik, FRAM.

Recept på framgångsrik samverkan mellan hem och skola

Lagom involverade föräldrar som accepterar skolans spelregler, som deltar på möten och tar kontakt med skolan om det behövs. Det är den ideala formen av föräldrasamverkan, enligt lärarna i en ny studie. Föräldrarna å sin sida vinner på att använda sig av sina sociala och kulturella resurser.

SKOLPORTENS DIGITALA KURSER

Är du nyutbildad lärare och önskar fler handfasta verktyg? I kursen Relationer och ledarskap arbetar vi med att bygga goda relationer med elever, hantera konflikter och bli en trygg ledare i klassrummet. I film och text presenterar Maria Wiman information, uppgifter och tips för din undervisning. Flexibel start och tydligt upplägg. Kursintyg ingår!

Läs mer och boka din plats här!
Nyheter

Skola i Skinnskatteberg i samarbete med Systemair: ”Kommer höja elevernas motivation”

I höst kommer årskurs 8 på Klockarbergsskolan i Skinnskatteberg att ha delar av matematik, fysik och teknikundervisningen förlagd på Systemair. Förhoppningen är att samarbetet mellan det internationella ventilationsföretaget och skolan kommer att öka elevernas motivation i ämnena.

Tegnell: ”Inga skäl att vaccinera skolbarn än”

Barn som är tolv år och äldre måste få företräde i vaccinkön, annars riskerar vi stora utbrott av deltavarianten när skolan börjar i höst. Det skriver ett antal forskare på DN Debatt. Men Folkhälsomyndigheten ser i dagsläget inget sådant behov.

”Inför flexibla skoltider för gymnasieelever”

Vi behöver arbeta vidare med att minska trängseln under rusningstider. Därför vill vi diskutera med bland andra gymnasieskolorna och kommunerna i Västra Götaland om flexibla skoltider, skriver Björn Thodenius (M), Ulrika Frick (MP) och Axel Bergström (S).

Ingen klädkod på förskola i varmt väder

Sommar och sol och linne på jobbet. Eller? Vad får anställda på förskolor och fritids egentligen ha på sig när de arbetar?

Lärare: ”Jag blev mordhotad av en elev”

Klassas som högriskgrupp – men trots det upplever lärare att man inte erbjuds skydd.

Cederbergskolan satte stopp för våldet

Anmälningarna om hot och våld i skolan har ökat de senaste åren. Men Cederbergsskolan i Krokoms kommun har samtidigt gått från kris till succé.

”Vaccinera barn från 12 år inför höstens skolstart”

Utan tidigt vidtagna åtgärder riskerar kombinationen av deltavarianten och oskyddade barn och ungdomar att till hösten utgöra en mycket stor utmaning, skriver artikelförfattarna.

Fler lärare sjukskrivna på grund av hot och våld

Mer än var fjärde grundskollärare har blivit utsatt för hotfulla situationer, enligt en färsk rapport från Lärarförbundet. Samtidigt ser Arbetsmiljöverket att sjukfrånvaron bland personal ökar på flera håll – särskilt drabbad är region Östergötland.

Extrajobb under gymnasietiden är vanligare bland kvinnor än bland män

Under 2019 arbetade 60 procent av gymnasieeleverna någon gång extra vid sidan av sina studier. Bland kvinnor arbetade 65 procent någon gång under året medan motsvarande andel för män var 57 procent.

”Den intellektuella miljön behöver vara sensuell”

I Sverige bygger vi inte längre vackra universitet. Annorlunda är det i USA, där den intellektuella miljön också är sensuell och kroppslig. Lars Strannegård, rektor vid Handelshögskolan i Stockholm, skriver om vikten av skönhet i undervisningen.

Skolportens konferenser
Prenumerera
Ta del av våra nyhetsbrev

Ta del av våra nyhetsbrev

Skolporten ger ut riktade nyhetsbrev för dig som är intresserad av att ta del av nyheter, forskning och rapporter om förskola, grundskola, gymnasieskola eller specialpedagogik. Våra nyhetsbrev är kostnadsfria.

Bli prenumerant
Läs mer inom utvalda kategorier
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokus på lön

Lista: Så mycket tjänar generaldirektörerna

Sveriges myndighetschefer har fått löneökningar. Så mycket tjänar generaldirektörerna inom skola och utbildning.

Wiman: Vi får dubbelt så mycket jobb – för samma lön

Att klona lärare kanske inte är en så tokig idé ändå tänker Maria Wiman när hon får höra om beskedet att närundervisning ska vara huvudregel i höst men distansundervisning ändå kan bli aktuellt i vissa fall.

Grattis Östersund och Örnsköldsvik!

Årets lönetårta blev två tårtor – Östersund, som fick sin första tårta redan 2016, delar äran i år med Örnsköldsvik. Löneökningarna för Sveriges Skolledarförbunds medlemmar var där bäst i landet – sju procent för Östersund, 6,5 procent för skolledarna i Örnsköldsvik.

”Arbetsgivaren spelar ut lön och arbetsmiljö mot varandra”

Friskolekoncernerna bör prioritera förbättringar av lärarnas arbetssituation framför fortsatt expansion. Det menar Robin Smith som är lärare i svenska och engelska på Viktor Rydberg gymnasium i Stockholm.

Nya siffror: Så mycket tjänar lärarna – yrkesgrupp för yrkesgrupp

Lärare på friskolor har lägre lön än sina offentligt anställda kollegor.

Fokussidor
Fler fokusområden

Fler fokusområden

Här finner du alla Skolportens fokussidor. På dem sammanställer vi nyheter, rapporter, forskning och utveckling inom utvalda ämnen.

Till alla fokussidor