Lön och karriär

Här samlar vi lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare

  3010 Dela:
Mest läst denna månad

Skolforskare: ”Eleverna vill leva upp till det dåliga ryktet”

För att vända en skolas rykte krävs engagemang från flera håll. En skola med ett dåligt rykte kan påverka elevernas beteende. ”Eleverna vill leva upp till det dåliga ryktet och ”leka tuffa”,” säger Laid Bouakaz, pedagogikforskare vid Malmö universitet.

Nytt projekt ska få uppsagda tjänstemän bli lärare

Fler uppsagda tjänstemän ska lockas att utbilda sig till lärare. Det är målet med ett nytt projekt där bland annat omställningsorganisationen TRR ingår.

Skolorna nobbar lärarpengar – för att undvika orättvisa

Två skolor i Ulricehamn tackar nej till lönetillägg på 10 000 kronor i månaden åt fyra lärare och lärarfacken köper förklaringen. ”Det skulle söndra mer än det hjälper, säger Eva Ek Josefsson, Lärarnas Riksförbund.

Fortbildning
Språkstörning/DLD Webbkonferens
  Konferensen finns tillgänglig på webben från 20 till 30 november 2020

Språkstörning/DLD Webbkonferens

Språkstörning (DLD) är en diagnos som fortfarande inte är välkänd för alla, kanske för att svårigheterna yttrar sig på olika sätt i olika åldrar. Välkommen till en innehållsrik konferens som klargör begreppen, identifierar behoven och erbjuder konkreta verktyg för klassrumsarbete och bedömning. Målet är att fördjupa kunskaperna och skapa en tryggare och mer utvecklande skolsituation för elever med språkstörning.

Läs mer och boka din plats här!
Forskning och utveckling

Konsten att äga sitt klassrum

Vill du utveckla ditt ledarskap? Då måste du utmana dig själv och börja prata om det med dina kollegor. Här ger lärarna Karin Boberg och Anna Sterlinger Ahlring sina bästa tips för att äga klassrummet.

Kollegialt lärande gör digitaliseringen smartare

Skolledarna måste ta kontroll över digitaliseringen, inkludera lärarna i beslutsprocessen och föra deras talan gentemot förvaltningen. Det menar skolledaren Edward Jensinger, som tillsammans med forskaren Marie Sjöholm skrivit en bok om digitalisering.

Häng med mobila förskolan

Mobila förskolor tar ordet utflykt till en ny nivå. Om det ens handlar om utflykter? ”Jag skulle snarare säga upplevelsebaserat lek- och läräventyr”, säger förskolläraren Kent Störzel på Göteborgs mobila förskola.

Rundor med fokus på undervisningskvalitet: Professionell utveckling genom kollegialt lärande för lärare

Internationellt organiseras skolutveckling ofta som kollegialt lärande, som bygger på lärares professionella samarbete. Ändå visar få studier hur kollegialt lärande positivt påverkar skolmiljöer eller elevernas lärande. En sätt att organisera lärares professionella utveckling där forskningen kunnat uppvisa positiva resultat är att använda metoden rundor med fokus på undervisningskvalitet (Quality Teaching Rounds, QTR).

Tuff press på Sveriges rektorer

En fjärdedel av landets rektorer riskerar att bli utbrända. Det visar en studie som Ulf Leo, Centrum för skolledarutveckling vid Umeå universitet gjort tillsammans med forskarkollegor från Lunds universitet.

Fortbildning
Engelska för låg- och mellanstadiet Webbkonferens
  Konferensen finns tillgänglig digitalt 30 oktober till 9 november 2020

Engelska för låg- och mellanstadiet Webbkonferens

Samhället ställer allt högre krav på goda kunskaper i engelska och vi behöver arbeta för att hålla undervisningen modern och relevant. Hur kan vi både stötta och utmana eleverna? Hur skapar vi ett kommunikativt klassrum där språket används på riktigt? Här erbjuds aktuell ämnesdidaktisk forskning, samt praktiska verktyg och gott om språklig input. Välkommen!

Läs mer och boka din plats här!
Nyheter

Partierna vill tillsätta en utredning om förskolan

Läraren har frågat partiernas politiskt ansvariga för förskole- och skolfrågor hur de reagerat på Lärarförbundets förskolerapport och vad de har gjort eller vill göra för att förbättra situationen på landets förskolor.

Facket om nya sparkraven: ”Det känns orimligt”

Skolorna i Vilhelmina måste spara in miljoner. Ny besparingar som både oroar och ifrågasätts av Lärarnas Riksförbund. ”Lärarna kommer att gå på knäna”, säger kommunombudet Emma Selberg.

Sir, can I go and play in the mud kitchen? The fun-filled school with luxury flats attached

Pupils at this new primary will be able to bounce on the playground and grow food on the roof. Shame their teachers won’t be able to afford the high-end homes that funded it.

Friande dom kan stärka lärare i stökiga situationer

En uppmärksammad dom från Högsta domstolen som kom i somras och som anses vägledande ger lärarkåren mer trygghet i våldsamma situationer i skolan, tror Lärarförbundet i Eskilstuna. ”Lärare känner sig ibland lite valhänta kring vad de kan göra utan att själva råka illa ut, det här ger nog mer tydlighet”, säger Cecilia Rahbek Nöhr, Lärarförbundet.

Rød stue affolket: Pædagoger og lærere vil have hurtig adgang til test, for ellers svigtes børnene

Skoler og daginstitutioner må undvære personale, mens de venter på test, i en grad, så det kan blive nødvendigt at sende børn hjem.

Så blir lärare och syv bättre på att samarbeta

Läraren Charlotta Granath och studie- och yrkesvägledaren David Spak vet vad som krävs för att nå ett lyckat samarbete över professionsgränserna. Med en ny utbildningssatsning vill duon sprida sina bästa tips och kunskaper för att stärka samarbetet och göra det meningsfullt.

Meet the Global Teacher Prize 2020 Top 50 finalists!

Meet four of our Top 10 Finalists and our Top 50 Finalists for the Global Teacher Prize 2020!

Lägre lärarbehörighet i segregerade skolor

Skolor i Linköping och Norrköping med en större andel elever med utländsk bakgrund och skolor där en lägre andel av föräldrarna är högutbildade har en lägre andel behöriga lärare. Det visar den granskning som Sveriges Radio har gjort.

Barnen på förskola – trots föräldrarnas karantän

Även om båda föräldrarna sitter i karantän ska barnen fortsätta att gå i skola och förskola, vilket kan innebära en del problem. Det erkänner smittskyddsläkaren i Stockholm där man nu arbetar för fullt med hur restriktionen ska fungera i praktiken.

”Frustrerande att inte kunna ge barnen vad de har rätt till”

Hälften av alla förskollärare känner att de inte hinner med sitt arbete, enligt den enkät som Lärarförbundet låtit göra. ”Det är såklart jättefrustrerande att å ena sidan först få lärarstatus och sedan inte ges rätt förutsättningar att utföra undervisningen vi förväntas hinna med,” säger Cecilia Bross, förskollärare.

Aktuella konferenser
Läs mer inom utvalda kategorier
Fokus på lön

Lärare fick fel lön i tre år

En lärare i Ludvika har fått fel lön. I tre år har lönekuvertet varit betydligt tunnare än vad det ska vara.

Lärarstudentpodden: Så mycket kan du begära i lön

Nya avsnittet av Lärarstudentpodden ger dig bästa tipsen inför första lönesamtalet och flera konkreta råd för bättre ingångslön. (webb-radio)

Skolorna nobbar lärarpengar – för att undvika orättvisa

Två skolor i Ulricehamn tackar nej till lönetillägg på 10 000 kronor i månaden åt fyra lärare och lärarfacken köper förklaringen. ”Det skulle söndra mer än det hjälper, säger Eva Ek Josefsson, Lärarnas Riksförbund.

”Vi kräver ett nationellt rektorslönelyft – genast!”

Efter lärarlönelyftet är det dags för rektorslönelyftet – ett nationellt sådant som måste inrättas nu, skriver Matz Nilsson, Sveriges skolledarförbund.

”Trappsystem ska ge lärare lön efter beprövad erfarenhet”

Förslag på en ny lönemodell för att säkra lärares kompetensutveckling. Det blev resultatet av LR-kongressens beslut. ”Många lärare vill ha ett tarifflönesystem där lönen växer med erfarenhet”, säger Katarina Reineck.