Lön & Karriär

Här samlar vi lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare

Mest läst denna månad

Skolexperten: Så ska tilliten till lärare öka

Det krävs en ökad tillit till lärarna för att styrningen av skolan ska bli mer lyckosam.  Det menar Elisabet Nihlfors som är professor i pedagogik vid Uppsala universitet. ”Mycket av den kontroll vi haft de senaste åren har snarare skadat professionen”, säger hon

Ny metod kan minska sjukskrivningar bland lärare

En ny metod kan minska risken för utmattningssyndrom bland lärarna. Den kräver två timmar arbetstid i veckan och kan minska sjukskrivningstalen inom offentlig sektor, enligt SKL.

Uppsägningar när lärare fråntas lönelyft

Lärare som nu blir av med det statliga lönelyftet mår dåligt och säger upp sig. ”Vi har varnat för de här reaktionerna, men kommunen har inte lyssnat,” säger LR:s lokala ombud.

Fortbildning

Det är under de första skolåren som grunderna för fortsatt lärande läggs. Du som lärare i årskurs 1-3 är en viktig person i elevernas utveckling. För att skapa kreativa miljöer med en undervisning som är intresseväckande och levande behöver du få utvecklas i dina ämneskunskaper och få inspiration kring verktyg för hur man undervisar. Varmt välkommen till Skolportens fortbildningsdagar för dig som arbetar på lågstadiet.

Läs mer och boka plats
Forskning och utveckling

Avtryck som synliggör

Ensamarbetets dagar är till ända, för elevers och lärares skull. Fast vi är inte riktigt där än. I väntan på detta finns det anledning att uppmärksamma om och hur pedagogiskt förhållningssätt skiljer sig åt i ett kollegium, skriver Marcus Samuelsson, leg slöjdlärare och professor.

Metoden förbättrade skolans tillgänglighetsarbete

Bättre studiero, högre elevresultat och mer tillgängliga lärmiljöer på skolan. Det är några av fördelarna med metoden Universal design for learning som läraren Aida Kotorcic använder i undervisningen. Metoden gynnar alla elever, säger hon.

Pål Christensson: Den demokratiske läraren

Vad innebär det att vara en “demokratisk lärare” och finns det utrymme för ett sådant professionsutövande någonstans mellan gårdagens auktoritativa lärarroll och dagens produktionslogik? Det undrar Pål Christensson, leg. lärare och utvecklingspedagog.

Om pedagogisk skicklighet – hur bedöms det?

Att bedöma pedagogisk skicklighet – är det verkligen så svårt? Klara Bolander Laksov, föreståndare för Centrum för Universitetslärarutbildning vid Stockholms universitet, har gjort en studie av skillnader i bedömningar mellan vetenskapligt och pedagogiskt sakkunniga.

Få alla bitar på plats lättare sagt än gjort

Forskarna vet vilken skolkultur som borgar för framgång.  Men erbjuder ingen quick fix för dem som saknar den.

Nytt snabbspår för nyanlända forskare

Nu startar ett snabbspår för nyanlända forskare vid Göteborgs universitet i samarbete med Chalmers, Högskolan i Borås, Högskolan Väst och Arbetsförmedlingen. Programmet ska underlätta för nyanlända forskare att få in en fot i den svenska universitetsvärlden och snabbare komma ut på arbetsmarknaden.

”Mätandet gör lärarna till marionetter”

Filosofen Jonna Bornemark vill se en renässans för det subjektiva och omätbara i skolan, till pedanternas förtret.

”En gång lärare alltid lärare”

Lärare trivs och stannar länge i yrket. Möjlighet till variation, vidareutbildning och tillfälliga pauser är ofta avgörande. Det visar en studie av lärare under ett kvarts sekel, skriver Per Lindqvist och Ulla Karin Nordänger, professorer i pedagogik vid Linnéuniversitetet.

After work

Alla mår bra av att då och då släppa alla krav, koppla bort jobbet och göra något kul ihop med kollegorna. Här är fyra exempel att ­inspireras av.

Ämnet i fokus ger vardagen djup

Fortbildning kan bidra till att lärare upplever ökad mening i sitt arbete. Felriktad kan den tvärtom skapa mer stress. I Varberg är ämnesdidaktiska samtal en del av skolans vardag.

Nyheter

”Det snackades lite om det då men sen släpptes det ju helt”

För ett år sedan träffade DN högstadieelever och pratade om #metoo. Vi frågade dem om något förändrats i skolan det senaste året. (webb-tv)

”Vi satsar på arbetsmiljö för att behålla våra lärare”

Utbildningsförvaltningens chef i Vilhelmina, Christer Staaf, ser god arbetsmiljö som en konkurrensfördel i jakten på behöriga lärare.

Kvarsittning används sällan

Rektorer satsar hellre på förebyggande arbete och ordningsregler än disciplinära åtgärder för att skapa trygghet och studiero i grundskolor och gymnasier. Det visar Skolverkets kartläggning.

Rektorer tror mer på samtal än kvarsittning

Rektorer är mycket väl medvetna om vilka disciplinära åtgärder de kan ta till mot elever. Men de väljer oftast bort åtgärderna och tycker att samtal och stöd har bättre effekt, visar Skolverkets undersökning.

De går mot strömmen för en bättre arbetsmiljö

Det finns kommuner som går mot strömmen, där lärarna tycker att arbetsbördan är rimlig och där god arbetsmiljö står i centrum. Vilhelmina är en av dem.

Rektorerna: Större effekt med ordningsregler

Ordningsregler har större betydelse för elevers trygghet och studiero i skolan än vad disciplinära åtgärder har. Det anser rektorerna i en ny kartläggning som Skolverket har gjort.

Sexuella trakasserier i akademin

Det internationella #MeToo-uppropet hösten 2017 fick ett stort genomslag i Sverige. En majoritet av svenska lärosäten har gjort ett intensivt arbete med att förebygga förekomsten av sexuella trakasserier.

Dålig kunskap om sexuella trakasserier på högskolan

Det är stor brist på kunskap om hur problemet med sexuella trakasserier inom svenska högskolor och universitet ser ut enligt en ny rapport.

Dålig kunskap om sexuella trakasserier på högskolan

Ny rapport visar på stor brist på kunskap om sexuella trakasserier på lärosätena.

”Sluta förstör skolan med postmodernism – objektiv fakta finns”

Det är inte bara låga löner, utan framför allt politiska trendideologier som har förstört den svenska skolan, skriver Emma Jaenson på ledarplats.

Aktuella konferenser
Aktuella tjänster
Se fler lediga tjänster
Aktuella arbetsgivare
Lön under lupp

Historielektion: Så har lärarlönerna förändrats

Det råder stor brist på lärare i Sverige. Många menar att lönerna måste upp för att fler ska lockas till yrket och att de som jobbar som lärare ska stanna kvar i skolans värld.

Här är lärarlönerna högst – och lägst

Lärarna och rektorerna i Stockholms län tjänar bäst. Medan lönerna är lägst i Gotlands, Blekinges, Värmlands, Dalarnas, Jämtlands och Västerbottens län. Hur ligger du till i lönestatistiken?

Så svarar din kommun om lärarlönerna

48 procent av de ledande skolpolitikerna på kommunal nivå vill ge mer i löneökning till lärare än till andra kommunanställda. Här kan du se vad utbildningsnämndens ordförande i din kommun svarar.

Lista: De har högst lön i Sverige

Här hittar du listor över de högst betalda förstelärarna och lektorerna i riket, per huvudman och i landets största kommuner.

Så tycker kommunerna om lärarlönelyftet

Det är starkt skilda åsikter om hur lärarlönelyftet fungerar i kommunerna. Det har varit "en gökunge" enligt en del och andra menar att det är en utopi att klara sig utan det.

Lärares löner närmar sig andra högutbildades

Lärarlönerna vinner mark, i synnerhet på gymnasiet. Men de kännetecknas av höga ingångslöner och sedan en dålig löneutveckling. Det visar en ny rapport från OECD.

Facket: ”Det är en kränkning mot professionen”

Taylorismen är på väg att ta över delar av den svenska skolan. Det säger Andrés Jerez som är LR:s koncernombud inom Academedia. "Man klockar, räknar minuter och elever för att få ut så mycket pengar som möjligt", säger han.

Läs mer inom utvalda kategorier
fortbildning

Lärare i svenska som andraspråk har ett brett undervisningsområde. Utöver läroplanens innehåll ska läraren även kunna sätta sig in i de flerspråkiga elevernas olika förmågor till inlärning av svenska språket. Under två dagar behandlar konferensen den senaste forskningen i undervisningsämnet men även praktiska exempel presenteras.

Läs mer och boka plats