Lön och karriär

Här samlar vi lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare

Mest läst denna månad

Allt större besparingskrav på skolorna plågar rektorerna

Kommunerna behöver spara in 31 miljarder kronor fram till år 2022, enligt SKL:s ekonomirapport från förra året. Besparingarna lägger sten på börda på skolledarna, som redan måste vända på slantarna.

Dysfunktionella chefer i skolan – vad gör du?

Arbetar du nära en chef som är orättvis eller frånvarande, som hånar eller ironiserar, eller osynliggör en del medarbetare och favoriserar andra? Här är rektor Alf Solanders tre bästa tips till dig.

Skolan förnyade sin fysiska lärmiljö – lyfte alla elever

Skolan förbättrade sin fysiska lärmiljö med små medel. Det ledde till att eleverna nu kan koncentrera sig bättre i klassrummet. ”Det har lyft alla elever”, säger Malin Jönsson, specialpedagog på skolan.

Fortbildning
Gymnasieelever i behov av särskilt stöd

Gymnasieelever i behov av särskilt stöd

Under två dagar fokuserar vi på dig som arbetar på gymnasiet och möter elever i behov av särskilt stöd. Konferensen innefattar föreläsningar om aktuell forskning men kompletteras även av ämnen av mer praktisk karaktär. Välkommen till en alltid lika relevant konferens med fokus på möjligheter!

Läs mer och boka plats
Forskning och utveckling

Att bygga skola på vetenskaplig grund – hur gör man det?

Vad bör en huvudman tänka på vid planering av nybyggnation eller renovering, utifrån såväl forskning som erfarenheter? Det har undersökts i ett analysprojekt om skolmiljöer: Ifous fokuserar: Skolmiljöer.

”Läraryrket är feltolkat i debatten”

Ruhi Tyson menar att vi gör det alldeles för lätt för oss när vi fastnar i den ena diskussionen efter den andra utifrån ideologiska ståndpunkter om vad lärarutbildning ska ge och hur undervisning ska vara. Och att det har liten relevans för det som sker i klassrummet och vad god undervisning egentligen innebär.

De effektiva – om varför välfärdens medarbetare går sönder

I dagarna ger Tankesmedjan Balans ut sin bok “De effektiva”. ”Kanske är det istället dags att göra motstånd mot effektiviseringsmantrat och den ideologiska föreställningen att det går att göra förskolans och skolans verksamhet ständigt bättre men billigare”, skriver Marcus Larsson som tillsammans med Åsa Plesner driver Tankesmedjan Balans.

Årets lärare vill göra skillnad

Hon utsågs till Årets lärare 2018 för sitt digitala utvecklingsarbete på Nya Elementar. Nu ser Mia Hasselblad fram emot att vara med när läraryrket förändras i takt med den tekniska utvecklingen.

Stödjande lärare ger tolerantare elever

Lärare som bryr sig och kan ge stöd, gör ungdomar mer toleranta mot invandrare. Det menar psykologen Marta Miklikowska i ny forskning från Umeå universitet.

Så kan skolan främja tolerans hos elever

För att motverka fördomar och dess negativa konsekvenser såsom mobbing har Riksdagen gett skolan i uppdrag att främja tolerans. Men hur skolorna ska kunna utföra detta uppdrag är tyvärr mindre klart. Ny forskning från Umeå universitet visar att lärare kan främja tolerans och social tillit genom att vara ett stöd för sina elever.

När akademiska värderingar krockar med styrning av universitet

Hur reagerar akademiker på universitets och högskolors alltmer näringslivsinspirerade styrning? Vilka strategier använder de för att anpassa sig – eller göra motstånd? I en ny avhandling i arbetsvetenskap från Handelshögskolan vid Karlstads universitet, beskrivs konflikten som uppstår mellan akademikers värderingar och ”management”.

Gävleforskarna ska få barnens drömmar att flyga

16 forskare från Högskolan i Gävle åker nu ut till 16 skolor i länet för att träffa elever i årskurs 4-9 och berätta om just sin forskarresa.

Karin Berg: Vem vill bli rektor?

Rektorsjobbet ter sig som ett kamikazeuppdrag som omöjligt kan lyckas. Samtidigt finns något i uppdragets komplexitet som, om det lyckas, verkligen kan vara hela skillnaden. Det skriver Skolportens krönikör Karin Berg.

Miljö som odlar delaktighet

Nytt tänk, nya prylar och nytt sätt att se på lärandet. När tränings- och grundsärskolan i Härnösand gjorde om lärmiljöerna fick också elever och lärare en nytändning.

Fortbildning
Gymnasielärare i historia

Gymnasielärare i historia

Ny konferens för dig som undervisar i historia på gymnasiet! Under en heldag fördjupar vi oss i aktuell forskning och intressanta exempel från praktiken som kan inspirera dig i din egen undervisning. Lyssna på forskare och lärarkollegor som alla har fokus på historieämnets utveckling!

Läs mer och boka plats
Nyheter

Förskoleupproret: Fler engagerar sig fackligt

Centerpartiet och Vänsterpartiet är klara för rundabordssamtal med Förskoleupproret i höst. Det står klart efter att de orangeklädda upprorsledarna har träffat samtliga partier i utbildningsutskottet.

Skyddsombud anmäler kommuner – har fått nog av besparingar

Tre skyddsombud har fått nog av besparingarna på skolan i Karlshamn, Trelleborg och Sjöbo. Nu anmäler ombuden kommunerna. ”Kommunerna gör jättestora besparingar och vi känner att vi har kommit till vägs ände”, säger Niclas Wahlgren, skyddsombud i Karlshamn.

Secondary teachers ‘want more flexible working patterns’

Secondary school leaders are being urged do more to accommodate teachers who want to work part-time or flexibly.

Skolministeriet : Vad ska lärarassistenterna göra?

Nu anslår Regeringen nästan en halv miljard kronor i statsbidrag som ska gå till att anställa lärarassistenter. Men vad är det tänkt att den här nya yrkesgruppen ska göra i skolan? Och vad talar för att lärarassistenter kommer att innebära en avlastning för lärarna? (webb-radio)

”Förskolan står inte längre tyst i kulisserna”

Förskolan är det första steget i utbildningstrappan och vi kräver att grunden blir noggrant lagd först. Alltid grunden först, skriver ledningsgruppen för Förskoleupproret.

400 anmälningar om hot och våld på skola

Huvudskyddsombudet på Vivallaskolan i Örebro larmar om en kraftigt försämrad arbetsmiljö. Lärarna har dokumenterat runt 400 händelser med inslag om hot och våld de senaste månaderna, skriver skyddsombudet i en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.

”En skola i kaos och pressade elever – synd att ingen frågade er”

Det är dags att ta farväl, kära elever. Som ni har kämpat. Nio år i grundskolan är slut. Många av er har jag haft ynnesten att undervisa sedan årskurs fyra. Nu är det snart dags för oss att kramas hejdå. Mitt jobb är gjort och ni ska få flyga vidare, skriver Maria Wiman, lärare, författare och föreläsare.

”Utbildningssatsningar krävs när robotarna tar över”

Automatiseringen tros komma att påverka bortåt 30 procent av svenska arbetstillfällen. Samtidigt måste vi jobba längre. Utbildningssatsningar krävs för att klara utvecklingen, skriver arbetsförmedlaren Johan Berg och professorn i företagsekonomi Barbara Czarniawska.

Skolavslutning utan egen skola i Gottsunda

Det har varit ett stökigt läsår för eleverna på Gottsundaskolan efter att skolan brann ner i oktober förra året, men idag är det dags för skolavslutning. ”Vi har lärt oss att vi är starka tillsammans”, säger rektor Elisabeth Viksten Eriksson.

50 förskolebarn tvingades flytta efter explosionen

De barn som i fredags tvingades lämna sin förskola i området där explosionen skedde har nu fått plats på två nya förskolor i Linköping.

Aktuella konferenser
Aktuella tjänster
Se fler lediga tjänster
Aktuella arbetsgivare
Lön under lupp

Historielektion: Så har lärarlönerna förändrats

Det råder stor brist på lärare i Sverige. Många menar att lönerna måste upp för att fler ska lockas till yrket och att de som jobbar som lärare ska stanna kvar i skolans värld.

Här är lärarlönerna högst – och lägst

Lärarna och rektorerna i Stockholms län tjänar bäst. Medan lönerna är lägst i Gotlands, Blekinges, Värmlands, Dalarnas, Jämtlands och Västerbottens län. Hur ligger du till i lönestatistiken?

Så svarar din kommun om lärarlönerna

48 procent av de ledande skolpolitikerna på kommunal nivå vill ge mer i löneökning till lärare än till andra kommunanställda. Här kan du se vad utbildningsnämndens ordförande i din kommun svarar.

Lista: De har högst lön i Sverige

Här hittar du listor över de högst betalda förstelärarna och lektorerna i riket, per huvudman och i landets största kommuner.

Så tycker kommunerna om lärarlönelyftet

Det är starkt skilda åsikter om hur lärarlönelyftet fungerar i kommunerna. Det har varit "en gökunge" enligt en del och andra menar att det är en utopi att klara sig utan det.

Lärares löner närmar sig andra högutbildades

Lärarlönerna vinner mark, i synnerhet på gymnasiet. Men de kännetecknas av höga ingångslöner och sedan en dålig löneutveckling. Det visar en ny rapport från OECD.

Facket: ”Det är en kränkning mot professionen”

Taylorismen är på väg att ta över delar av den svenska skolan. Det säger Andrés Jerez som är LR:s koncernombud inom Academedia. "Man klockar, räknar minuter och elever för att få ut så mycket pengar som möjligt", säger han.

Läs mer inom utvalda kategorier
fortbildning
Elevhälsa - för hela elevhälsoteamet!

Elevhälsa - för hela elevhälsoteamet!

Ur konferensens innehåll: Vilka faktorer påverkar hälsa och lärande? * Samverkan * Skola, BUP och socialtjänst * Hedersrelaterat våld * Antipluggkulturer * Hjärnforskning * Sociala medier * Stress och psykisk ohälsa * Välkommen!

Läs mer och boka plats