Lön och karriär

Här samlar vi lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare

Mest läst denna månad

Corona-enkät: Så påverkas lärarna i fem kommuner

Teknikstrul, oro för elever som behöver stöd och funderingar kring betyg och bedömning. Det är några av de saker som lärarna brottas med just nu.

Johanna Hallberg är Årets pedagog i Trelleborg 2020

Johanna Hallberg har tilldelats utmärkelsen Årets pedagog i Trelleborg 2020 av bildningsnämndens ordförande Lars Mikkelä (M) och utbildningschef Sofia Henderup Larsson. Johanna Hallberg arbetar som fritidspedagog på Serresjöskolan.

Förskolornas arbetsmiljö i stor granskning

När Arbetsmiljöverket granskar arbetsmiljön i kommunerna hamnar förskolorna under lupp. ”Kommunerna har begränsade medel, men arbetsmiljölagen gäller”, säger projektledaren Heli Aarnipuro.

Fortbildning
Svenska som andraspråk för vuxna
  Konferensen äger rum 13-14 oktober 2020 i Stockholm.

Svenska som andraspråk för vuxna

Välkommen till en konferens som riktar sig till dig som undervisar vuxna elever i svenska som andraspråk på grundläggande eller gymnasial nivå! Under två dagar fokuserar vi på den elevgrupp som inte är nyanländ till Sverige, utan har kommit en bit på väg i sina kunskaper i svenska språket. Föreläsningarna kommer att beröra den senaste forskningen inom andraspråksundervisningen, liksom konkreta verktyg till din undervisning.

Läs mer och boka plats
Forskning och utveckling

Hon vill utveckla det digitala ledarskapet i grundskolan

Digitalisering av skolan pågår för fullt. Nyckelpersoner i detta arbete är skolledarna men många upplever att de saknar nödvändig kompetens. I ett nytt forskningsprojekt på Högskolan Väst är målet att utveckla det digitala ledarskapet i grundskolan.

Deras forskning föreslår hur framtidens skolor ska byggas

Bullriga skolmatsalar, glaspartier som stör koncentrationen under lektionen och för små skolgårdar. Dagens skolmiljöer kräver ofta en del förbättringar. Didaktikforskarna Anneli Frelin och Jan Grannäs på Högskolan i Gävle har deltagit i det fristående forskningsinstitutet Ifous projekt ”Bygga skola” med syfte att utforska hur dagens skolor fungerar i praktiken.

5 saker du gör – som skapar konflikter

Ditt ledarskap kan vara orsaken till oro och konflikter på arbetsplatsen, även om det inte är meningen från din sida. Här är fem vanliga misstag – och vad du kan göra i stället.

Six tips for improving behaviour in school

There are six strategies that can help educators support better behavior among students, according to a report from the Education Endowment Foundation. Among them are to know and understand students — and their influences — and adopt classroom management practices that support good behavior.

Olika typer av tid skapar bättre förskola

Sedan 2011, då förskoleområde N9 startades, har personalen jobbat med att definiera sin tid i A,B, C och O-tid. ”Vi såg att alla sprang på alla bollar och det i sin tur ledde till att barnen inte fick den förskola och den undervisning som de har rätt till”, säger Ninni Hyleborg, rektor för Juvelens förskola, Lugnets förskola och Sjöhästens förskola.

Fortbildning
Tyska
  Konferensen äger rum 6-7 oktober 2020 i Stockholm.

Tyska

Välkommen till en konferens för dig som undervisar i tyska från årskurs 6 till gymnasiet. Konferensen innehåller föreläsningar både på tyska och svenska om aktuell forskning samt praktiknära exempel på hur du kan arbeta i klassrummet. Herzlich willkommen!

Läs mer och boka plats
Nyheter

”Olika uppdrag – samma behov?”

Regeringen anser att bättre kompetensutveckling är nödvändig inom svenska skola. Det har den alldeles rätt i. Inte minst har små skolor och huvudmän svårt att ordna bra kompetensutveckling, skriver rektor Torbjörn Hanö.

Många visar tecken på ohälsa

Nära fyra av fem av skolledarna skattar sin hälsa som bra eller mycket bra, men ändå finns det anledning att resa varningsflagg – cirka 25 procent av dem visar tidiga tecken på psykisk ohälsa.

Heltidsmentorer minskar stressen

Mobilfritt och heltidsmentorer – det hänger kanske ihop? På Kalmarsundsskolan bestämde man att ha en mobilfri skoldag redan 2017. Och de som ser till att mobilerna varje dag samlas ihop är just heltidmentorerna. Mindre stress för skolans lärare och mer aktiva elever på rasten.

Barnskötarens krav: Inför restriktioner på förskolan

Trots rinnande näsa lämnas barn på förskolan.Och personalen går på knäna när sjukskrivningarna ökar, samtidigt som barn lämnas på förskolan trots att föräldrarna själva är hemma.Nu varnar förskolepersonal om en ohållbar situation.

Kommunala arbetsmiljön under lupp – AMV granskar förskolan

Arbetsmiljöverket har inlett en inspektion av det systematiska arbetsmiljöarbetet i samtliga kommuner och regioner. Först ut var Skara, som hyllar initiativet.

”Nu gäller det att vi tar hand om varandra”

Det stormar i världen av svallvågorna från coronasmittan. Läget är allvarligt, men det finns ett ljus i slutet av tunneln, skriver Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet.

Facklig kritik: Lärare riskerar att omplaceras utanför skolan

Lärare på kommunala skolor skulle tillfälligt kunna omplaceras till ett helt annat verksamhetsområde – utan att krisavtalet aktiveras. Det menar SKR. ”Där är vi djupt oense, och det har vi framfört mycket tydligt,” säger LR:s chefsförhandlare Ingrid Lindholm.

Elever uppmanas sköta extrastädning under corona

Två grundskolor i Uppsala har uttalat att eleverna kan utföra städning under coronapandemin. ”De säger att elever kan torka av borden för att säkra extrastädningen”, säger huvudskyddsombudet Ingela Grehn på Lärarförbundet.

Lärare i riskgrupper tvingas åka till jobbet

I Göteborg tillåts inte lärare som tillhör riskgrupper för Covid-19 att jobba hemifrån – trots att de undervisar på distans.

Elever uppmanas sköta extrastädning under corona

Två grundskolor i Uppsala har uttalat att eleverna kan utföra städning under coronapandemin. ”De säger att elever kan torka av borden för att säkra extrastädningen”, säger huvudskyddsombudet Ingela Grehn, Lärarförbundet.

Aktuella konferenser
Lön under lupp

Historielektion: Så har lärarlönerna förändrats

Det råder stor brist på lärare i Sverige. Många menar att lönerna måste upp för att fler ska lockas till yrket och att de som jobbar som lärare ska stanna kvar i skolans värld.

Här är lärarlönerna högst – och lägst

Lärarna och rektorerna i Stockholms län tjänar bäst. Medan lönerna är lägst i Gotlands, Blekinges, Värmlands, Dalarnas, Jämtlands och Västerbottens län. Hur ligger du till i lönestatistiken?

Så svarar din kommun om lärarlönerna

48 procent av de ledande skolpolitikerna på kommunal nivå vill ge mer i löneökning till lärare än till andra kommunanställda. Här kan du se vad utbildningsnämndens ordförande i din kommun svarar.

Lista: De har högst lön i Sverige

Här hittar du listor över de högst betalda förstelärarna och lektorerna i riket, per huvudman och i landets största kommuner.

Så tycker kommunerna om lärarlönelyftet

Det är starkt skilda åsikter om hur lärarlönelyftet fungerar i kommunerna. Det har varit "en gökunge" enligt en del och andra menar att det är en utopi att klara sig utan det.

Lärares löner närmar sig andra högutbildades

Lärarlönerna vinner mark, i synnerhet på gymnasiet. Men de kännetecknas av höga ingångslöner och sedan en dålig löneutveckling. Det visar en ny rapport från OECD.

Facket: ”Det är en kränkning mot professionen”

Taylorismen är på väg att ta över delar av den svenska skolan. Det säger Andrés Jerez som är LR:s koncernombud inom Academedia. "Man klockar, räknar minuter och elever för att få ut så mycket pengar som möjligt", säger han.

Läs mer inom utvalda kategorier