Lön och karriär

Här samlar vi lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare

2018-10-02 11:48 Dela:
Mest läst denna månad

Rektor om skolattacker: Viktigt att personalen är väl förberedd

På Carlforska gymnasiet i Västerås har personalen utbildats i hur man beter sig vid pågående dödligt våld. Så sent som i förra veckan knivskars en lärare av en 15-årig elev i Eslöv. ”Det är viktigt att personalen är väl förberedd”, säger rektorn Johanna Kamph.

Prestationsångest hos elever ökar – så ser du varningssignalerna

I grunden vill du nog ha dem, eleverna med prestationsångest. De är noggranna, fuskar aldrig, slarvar absolut inte och driver sig själva hårt. De blir allt fler, bekräftar flera studier, men hur kan du hjälpa dem?

Digitala verktyg i särskolans läs- och skrivundervisning

Digitala verktyg i särskolans läs- och skrivundervisning

Jenny Samuelsson, logoped på DART och doktorand vid Göteborgs universitet, ska tala om digitala verktyg i särskolans läsundervisning på Skolportens konferens Grund- och gymnasiesärskolan.

Webbkonferens hos Skolporten
Ny konferens med sfi i fokus!

Ny konferens med sfi i fokus!

Konferensen riktar sig till dig som är lärare eller rektor inom sfi. Intressanta föreläsningar om bl.a bedömning, hur språkundervisning på arbetsplatsen kan fungera genom gott samarbete, hur vi utvecklar elevers digitala kompetens och vilken effekt språkstödjare kan ha. Välkommen!

Läs mer och boka din plats här!
Forskning och utveckling

Att göra alla delaktiga i utveckling

Med egensnickrade formler för delaktighet och transparenta processer kring tjänstefördelning var all personal på Risebergaskolan med på tåget när resan från en lågstadie- till en F-6-skola började. ”Som skolledare är jag till för att med ledstänger och tankestöttor i vardagen möjliggöra för de som jobbar med eleverna att må ännu bättre och göra ett ännu bättre jobb, säger rektor Peter Hansson.

If outdoor learning is safer during covid, why aren’t more schools doing it?

Seventeen outdoor math stations — with garden-tending in between – have helped improve engagement and comprehension and reduced stress among fifth-grade students at Centreville Elementary School in Virginia, teacher Angela Ninde says in this interview. Teachers and other education experts explain why some schools haven’t embraced outdoor classes and offer solutions to perceived hurdles.

5 characteristics of an effective science teacher – from a researcher who trains them

Elementary-school teachers can spark students’ curiosity and wonder in science by focusing on Next Generation Science Standards and assessing students based on their explanations rather than right or wrong answers, Meenakshi Sharma, an assistant professor of science education writes in this commentary. Incorporating science into subjects such as math and language arts can broaden their critical thinking skills.

Why new teacher mentoring can fall short, and 3 ways to fix it

Effective mentoring of novice teachers requires appropriate time, resources and training, according to a report by the National Institute for Excellence in Teaching. Built upon an analysis of programs in Louisiana and Texas, the report outlines three characteristics found in effective mentoring programs.

Här anpassas lärmiljön till barnen

Om någon skulle resa med en tidsmaskin från 1920-talet till i dag, så skulle hen säkert känna igen en hel del i ett klassrum. Visserligen är katedrar och bänkar nya, men principen densamma. Det passar inte alla. På Parkskolans studieverkstad har lärmiljön anpassats till eleverna och inte tvärtom.

WEBBKONFERENS HOS SKOLPORTEN
Ny konferens om Idrott och hälsa i höst!

Ny konferens om Idrott och hälsa i höst!

Åtta kunniga föreläsare presenterar de senaste forskningsrönen och ger praktiska verktyg för din undervisning. Fortbilda dig om friluftsliv, bedömning och tillgängliga lärmiljöer, med mera. Delta i Stockholm 14–15 oktober eller se inspelade föreläsningar när du har tid, 19 oktober–5 november.

Läs mer och boka din plats här!
Nyheter

Stärkt kompetensförsörjning och utbildning som leder till jobb

För att möta Sveriges behov av välutbildad arbetskraft på kort och lång sikt behövs god tillgång till utbildning. Regeringen har sedan 2014 gjort stora satsningar på utbildningsplatser, inom ramen för kunskapslyftet, i hela landet och ytterligare ökat takten för att möta de behov pandemin har skapat.

Gällivarerektor vill nyansera diskussionen kring lärarbristen i kommunen

Trots att det är akut lärarbrist på Sjöparksskolans högstadium i Gällivare gäller det inte allla skolor i kommunen. Mia Sörblom Groth, rektor på Hedskolan, tycker det är dags att nyansera diskussionen kring lärarbristen.

Västeråslärare tog hem EU-pris – byggde drönare med eleverna

Läraren Juan Bergdahl på Hahrska gymnasiet i Västerås är en av vinnarna av EU-kommissionens nya europeiska lärarpris för innovativ undervisning.

Elever tar fram egna ”må bra-planer”

Det kan handla om relationer, arbetsmiljö och studiero. På Engelbrektsskolan i Örebro pågår ett projekt där elever ska planera en rad olika aktiviteter för att förbättra sin hälsa och sina betyg.  

”Fyra steg mot en bättre arbetsmiljö”

Sveriges Skolledarförbunds fokus i höst är din arbetsmiljö. ”Det är dags att kavla upp ärmarna och säkerställa en bättre arbetsmiljö” skriver förbundsordförande Matz Nilsson.

”Vi måste ställa krav på att lärare blir en skyddad yrkestitel”

Lärarna John Nilsson och Simon Sandström skriver i en debattartikel att de vill ogiltigförklara begreppet ”obehörig lärare” och ställer krav på att lärare blir en lagstadgad yrkestitel.

Arbetsmiljöverkets nya beslut: Delta gör skolan till en utsatt miljö

Efter LR:s anmälan hotar Arbetsmiljöverket med vite på 100 000 kronor om kommunen inte agerar för att minimera smittorisken i skolan. ”Ingen arbetstagare ska riskera att bli sjuk av att vistas på sin arbetsplats”, säger Ulrika Scholander, enhetschef.

Mats Wahl: I alltför många skolor lider barn och personal

Det är stötande att kapitalister gör stora vinster på friskolor. Men det är skillnad på vad som är stötande och vad som är fasansfullt. Fasansfullt är att barn och personal i otaliga skolor far känslomässigt illa, skriver Mats Wahl.

Pilotstudie visar: För varma inomhustemperaturer på förskolor i Örebro

Förskolor i Örebro har svårt att hålla behagliga inomhustemperaturer under varma sommardagar. Det visar en nypublicerad pilotstudie från arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Örebro där man tittat på fyra förskolor i kommunen under sommaren 2020.

”Vi genomför vår plan för en tryggare skola”

Med regeringens kommande reformer skapas bättre förutsättningar för att alla skolor är trygga och varje elev får studiero, skriver Anna Ekström (S), i en replik.

Skolportens konferenser
Prenumerera
Ta del av våra nyhetsbrev

Ta del av våra nyhetsbrev

Skolporten ger ut riktade nyhetsbrev för dig som är intresserad av att ta del av nyheter, forskning och rapporter om förskola, grundskola, gymnasieskola eller specialpedagogik. Våra nyhetsbrev är kostnadsfria.

Bli prenumerant
Läs mer inom utvalda kategorier
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokus på lön

”Folkhögskollärarna halkar efter vid varje lönerevision”

Nu börjar valåret på riktigt och det är upp till oss som jobbar och verkar inom folkhögskolan att sätta det politiska samtalet om folkhögskolan, skriver tidningen Folkhögskolan på ledarplats.

Lärarförbundet: Skolan bryter mot lagen

Lärarförbundet tog strid för Camilla Ovesdotter. Men förlorade i förvaltningsrätten. ”Det är ett beklagligt beslut”, säger Hannah Edström, förbundsjurist på Lärarförbundet.

Camilla nobbades – för en obehörig

Hon sökte lärarjobbet och fick det. Men när Camilla Ovesdotter ville ha samma lön som hon haft tidigare sa arbetsgivaren Nässjö kommun nej. Jobbet gick till en obehörig.

”Upp till bevis om lärarnas villkor, Almega”

Löneläget för lärarna på friskolor är på en oacceptabelt låg nivå. Det är nu upp till bevis för Almega i de pågående avtalsförhandlingarna att man förmår skapa attraktiva villkor för legitimerade och behöriga lärare. Det skriver Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbund

Vil lokke Oslo-lærere med mer lønn og mindre studielån

Høyre er bekymret for mange ukvalifiserte lærere særlig i utsatte områder i Oslo. SV blir provosert over Høyres omsorg for Oslo-skolen i valgkampen.

Fokussidor
Fler fokusområden

Fler fokusområden

Här finner du alla Skolportens fokussidor. På dem sammanställer vi nyheter, rapporter, forskning och utveckling inom utvalda ämnen.

Till alla fokussidor