Lön och karriär

Här samlar vi lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare

2018-10-02 11:48 Dela:
Mest läst denna månad

Inspektion under pandemin väckte rektorsilska

I april 2020, mitt under pandemin, meddelade Skolinspektionen att de skulle börja inspektera Sveriges skolor digitalt. Ett debattinlägg med 364 underskrifter från rektorer över hela landet som protesterade mot inspektionerna gav ett starkt eko i skolvärlden.

Regioner ger olika besked till skolorna

Hårt covid-drabbade regioner ger olika rekommendationer till gymnasieskolorna. Från den 1 april är det upp till skolhuvudmännen att bestämma om de fortsätter med distans eller inte – i dialog med regionens smittskydd.

Nytt avtal för lärarfacken och SKR

Lärarnas samverkansråd har tecknat ett nytt avtal med Sveriges kommuner och regioner, SKR, om bland annat arbetstid, arbetsbelastning och lön.

Webbkonferens hos Skolporten
Idrott och hälsa
  Tillgänglig på webben 19 oktober – 5 november

Idrott och hälsa

Välkommen till Skolportens konferens för dig som undervisar i idrott och hälsa på högstadiet och gymnasiet. Ta del av den senaste forskningen och få praktiska verktyg för att inspireras och utvecklas i din yrkesroll.

Läs mer och boka din plats här!
Forskning och utveckling

Matematiklyftet förbättrade inte elevernas resultat

Matematiklyftet har inte nått de höjder regeringen hoppades på. I en ny rapport ser en grupp forskare vid Mälardalens högskola ingen skillnad på kunskaperna hos elever vars lärare har deltagit i fortbildningssatsningen och de som inte deltagit.

Kvalitetsteamet i Burlövs kommun

Vad är fortbildning? Hur arbetar vi mest effektiv för lärarnas professionsutveckling och undervisningsutveckling? Kvalitetsteamet består av nio skickliga lärare som arbetar för våra grundskolor och förskolor. Arbetet utgår alltid ifrån skolenheternas systematiska kvalitetsarbete, där enheterna identifierar sina utvecklingsområden.

Research matters / What kind of leader are you?

The times call for leaders who can navigate change and inspire others.

What great principals really do

A new research study sheds light on the impact of effective principals—and what makes them different.

Study links later middle, high school start times to better student achievement

Researchers suggest moving start times could be an ”inexpensive option to increase academic outcomes” at a time when budgets are tight.

Webbkonferens hos Skolporten
Specialpedagogik för grundskolan
  Tillgänglig på webben 18–31 maj

Specialpedagogik för grundskolan

Välkommen till en webbkonferens för dig som möter elever på grundskolan som är i behov av särskilt stöd! Ta del av aktuell forskning och praktiska metoder, med fokus på möjligheter och utveckling.

Läs mer och boka din plats här!
Nyheter

Från yrkesgymnasium till slöjdlärare

Björn Nilsson, 51 år, som sadlar om från yrkeslärare till slöjdlärare på grund av att Stockholms byggtekniska gymnasium har lagts ner.

Farliga kemikalier på många förskolor

På lekplatser, lekland och förskolor finns fallskydd och lekutrustning som innehåller hälso- och miljöfarliga ämnen. I en ny granskning hittades förbjudna halter av ämnen i var tionde undersökt produkt.

Material i barns offentliga miljöer

Denna rapport beskriver ett tillsynsprojekt om material i barns offentliga miljö, och är en av de insatser som utförts inom ramen för regeringsuppdraget Handlingsplan för en giftfri vardag.

Kommunens vändning – nu får skolpersonal skyddsutrustning

Kritiken mot att Uppsala kommun inte tillhandahåller skyddsutrustning till skolpersonal har funnits länge. Men nu backar kommunen efter påtryckningarna. ”Mutationerna har förändrat läget”, säger Christina Stenhammar, skolchef.

Rapport: Farliga kemikalier i barnmiljöer

På lekplatser, lekland och förskolor finns fallskydd och lekutrustning som innehåller hälso- och miljöfarliga ämnen. I en ny granskning hittades förbjudna halter av ämnen i var tionde undersökt produkt.

Kommunen backar: Lärare får munskydd och visir

Beslutet att inte förse lärare med visir och munskydd har mötts av skarp facklig kritik. Nu backar kommunen. ”Äntligen ser arbetsgivaren att det vi säger är rimligt”, säger Helena Dübeck, LR:s föreningsombud.

Debatt: Utred lärares undervisningstid

Undervisningen får inte vila på oklara grunder. Lärarna måste veta vad som förväntas i uppdraget, skriver Skolupprorets Alexander Skytte och vill se en statlig utredning iscensatt av Anna Ekström.

Hungary’s poor Roma children struggle with digital education

Many students from Hungary’s Roma minority do not have access to computers or the internet and are struggling to keep up with online education during the pandemic.

Asian Americans wary about school amid virus, violence

Asian American families are wrestling with whether to send their children back to classrooms as high schools, middle schools and elementary schools across the country widely reopen amid rising anti-Asian harassment.

First schools reopen in Mexico in southern state of Campeche

For the first time in a year, Mexican school children have returned to classrooms — at least in the southern state of Campeche.

Skolportens konferenser
Prenumerera
Ta del av våra nyhetsbrev

Ta del av våra nyhetsbrev

Skolporten ger ut riktade nyhetsbrev för dig som är intresserad av att ta del av nyheter, forskning och rapporter om förskola, grundskola, gymnasieskola eller specialpedagogik. Våra nyhetsbrev är kostnadsfria.

Bli prenumerant
Läs mer inom utvalda kategorier
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokus på lön

Får alla lärare och skolledare 2 000 kronor extra på junilönen?

Det är en fråga som kommit till Sveriges Skolledarförbunds rådgivning den senaste veckan med anledning av det nya läraravtalet. Förbundsdirektör Maria Andrén Bergström svarar här.

Lärarbristen: ”Hög lön räcker inte för att locka behöriga lärare”

LR:s föreningsombud Monika Johansson vill prioritera obehöriga som visar intresse att kunna jobba parallellt med lärarstudier.

Hur mår din ekonomi?

Drar du dig för att öppna det orangea kuvertet ­eller att se över dina utgifter? Tror du att börsen inte är något för dig? Studier visar att kvinnor ofta halkar efter ekonomiskt på grund av att de inte vågar ta kontroll, stå på sig och ta risker. Ekonomi-PT:n Mia Ingelström vet hur du tar makten över din ekonomi.

Högskoleministern duckar för löneskillnaderna

Högskoleminister Matilda Ernkrans (S) är inte beredd att hantera löneproblematiken på lärarutbildningarna där nyexade lärare kan tjäna mer än sina lärare efter examen.

Lærere og lektorer kom dårligst ut av de siste fem lønnsoppgjørene

Tre ganger siden 2015 har lærerne opplevd at prisveksten har vært høyere enn lønnsveksten deres. Det er mer enn for andre yrkesgrupper.

Fokussidor
Fler fokusområden

Fler fokusområden

Här finner du alla Skolportens fokussidor. På dem sammanställer vi nyheter, rapporter, forskning och utveckling inom utvalda ämnen.

Till alla fokussidor