Lön och karriär

Här samlar vi lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare

Mest läst denna månad
”Statsbidrag hotar skolans organisation”

”Statsbidrag hotar skolans organisation”

Skolan är inte betjänt av politiska utspel och hierarkiska system. Vi behöver ett nytt ledarskap som utgår från varje skolas unika organisation, skriver Alf Solander, rektor i Botkyrka, skoldebattör och författare.

Ny statistik: Så mycket halkar erfarna lärare efter i lön

Erfarna lärare som arbetat länge på samma arbetsplats har ofta betydligt sämre löneutveckling än yngre och mindre erfarna kollegor, visar en ny analys av 20 000 lärares löner.

Ingångslönen för svenska lärare ökar stort – de tjänar mest i Europa

Ingångslönen för svenska grundskolelärare ökar nästan mest i Europa. Men fortfarande ligger lärarkåren i Sverige långt efter de länder där lärarna tjänar mest, visar en ny rapport från EU-kommissionen.

Fortbildning
Studie- och yrkesvägledare
  Konferensen äger rum 12-13 mars i Göteborg.

Studie- och yrkesvägledare

Omvärlden förändras i snabb takt, en stor utmaning ligger i det omfattande utbudet av utbildningar, arbetslivets snabba förändringar och samhällets digitalisering. I den processen har studie- och yrkesvägledare en central roll. Välkommen till två dagar med fokus på studie- och yrkesvägledningens viktiga uppdrag!

Läs mer och boka plats
Forskning och utveckling

How school leaders create the conditions for effective coaching

A coaching culture isn’t productive unless school leaders design and implement positive conditions for coaching, say educators Isobel Stevenson and Sarah Woulfin. Here are four essential conditions coaches need to transform leading, teaching, and learning.

Safeguarding the mental health of teachers

Why it’s important for teachers — and their schools — to create space to acknowledge and respond to the stress of the job.

Overhauling the classroom

A Michigan school district is changing teaching and learning for the better by redesigning classrooms, says Steve Laatsch, assistant superintendent of instructional services for Saline Area Schools. In this interview, he shares how the spaces and technology – including Chromebooks and materials from Discovery Education – support deeper learning.

29 lärare: Här är vår önskelista för samtalet om skolan

Istället för ett initierat samtal om skolan, baserat på kunskap, pågår en märklig debatt om “icke-frågor” på landets ledar- och debattsidor, där de som faktiskt jobbar med utbildning har svårt att känna igen sig i beskrivningen av skolan. Här ges en önskelista på hur samtalet om skolan borde föras, undertecknad av 29 lärare.

Ny forskningsantologi inom utbildningsvetenskap

Varje år sedan 2005 har resultat från utbildningsvetenskaplig forskning sammanfattats inom ramen för Resultatdialog. Samtliga projekt har finansierats av Vetenskapsrådet. De 28 projekt som presenteras i Resultatdialog 2019 involverar runt 120 forskare från ett 20-tal lärosäten. Tillsammans visar de den stora spännvidden inom utbildningsvetenskap.

Fortbildning
Fortbildning för dig som undervisar i svenska
  Konferensen äger rum 19-20 mars i Stockholm.

Fortbildning för dig som undervisar i svenska

Svenskämnet är mångfacetterat med en bred variation av arbetsområden. Det centrala innehållet i kursplanerna sträcker sig från allt mellan argumentationsteknik och skönlitteratur till källkritik och språkriktighet. Som lärare är det viktigt att hålla sig uppdaterad med den senaste forskningen och få inspiration till sin undervisning. Välkommen att under två dagar få ta del av en fortbildning som ger dig båda delarna!

Läs mer och boka plats
Nyheter

Synen på läraren förändras i forskarvärlden – måste ta mer plats

Pisa-resultatet presenterades 3 december och enligt det fortsätter resultatet från matematiken att stiga.

Nya arbetstider på Wiks folkhögskola får lärare att säga upp sig

Ett nytt arbetstidsavtal på Wiks folkhögskola har lett till att lärare sjukskriver sig och säger upp sig. Lärare förbjuds också att vistas i skolans lokaler efter arbetstid och ledningen anser det olämpligt att lärare umgås med deltagare på fritiden.

”Trycket är för hårt – skolan skapar ångest”

Det borde vara självklart i alla skolor att göra återkommande undersökningar av elevernas upplevelse av skolmiljön – och att göra eleverna delaktiga i förbättringsarbetet, skriver Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris Leo Gerdén, ordförande Sveriges Elevråd.

Lärarbrist – men risk för varsel

Behovet av nya lärare räknas i tiotusental. Men på de största lärarutbildningarna har nybörjarna blivit färre. Samtidigt befarar lärarfacken att kommunernas besparingar kan leda till att lärare varslas.

Elevernas betyg på prisade Ronnebyläraren: ”Den bästa läraren”

I 20 år har han jobbat som lärare på gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby. Nu har Fredrik Johansson vunnit pris som årets nytänkande lärare – något som blev möjligt tack vare hans elever.

Fem tips: Så blir du en bra lärare

Hur blir man en bra lärare och hur ska man göra för att få eleverna tycka om att gå i skolan. Den prisade Ronnebyläraren Fredrik Johansson ger sina fem bästa tips på hur man lyckas med detta.

Läxor – inget för Sveriges bästa gymnasielärare

Förra helgen blev Björn Grönqvist på Klaragymnasiet i Karlstad är utsedd till årets bästa gymnasielärare i Sverige. ”Han är den bästa läraren på skolan,” det tycker alla, säger Tuva Lindén i årskurs på gymnasieskolan.

Listan: Så mycket tjänar förstelärare – alla kommuner

Färgelanda och Botkyrka ligger i toppen – medan Munkfors och Bjurholm hamnar i botten. Hur ser medellönen ut bland förstelärare i just din kommun? Kolla in hela listan från Tidningen Grundskolans granskning här!

Förstelärares löner skiljer sig enormt – han tjänar mest i Sverige

Det skiljer drygt 50 000 kronor i månadslön mellan den högsta och lägsta avlönade försteläraren i landet. Det visar en stor granskning av vår systertidning Grundskolan. Skillnaderna är också stora mellan kommunerna. Kolla vad förstelärarna tjänar i din kommun – samt de 30 lärare som tjänar bäst respektive sämst i hela landet.

Karriärteam i stället för sommarlov

När kollegerna går på sommarlov stannar de elva karriärlärarna på Norra Reals gymnasium kvar på skolan. De utgör karriärlärarteamet som valt bort loven för sitt uppdrag att strategiskt utveckla undervisningen för hela skolan.

Aktuella konferenser
Lön under lupp

Historielektion: Så har lärarlönerna förändrats

Det råder stor brist på lärare i Sverige. Många menar att lönerna måste upp för att fler ska lockas till yrket och att de som jobbar som lärare ska stanna kvar i skolans värld.

Här är lärarlönerna högst – och lägst

Lärarna och rektorerna i Stockholms län tjänar bäst. Medan lönerna är lägst i Gotlands, Blekinges, Värmlands, Dalarnas, Jämtlands och Västerbottens län. Hur ligger du till i lönestatistiken?

Så svarar din kommun om lärarlönerna

48 procent av de ledande skolpolitikerna på kommunal nivå vill ge mer i löneökning till lärare än till andra kommunanställda. Här kan du se vad utbildningsnämndens ordförande i din kommun svarar.

Lista: De har högst lön i Sverige

Här hittar du listor över de högst betalda förstelärarna och lektorerna i riket, per huvudman och i landets största kommuner.

Så tycker kommunerna om lärarlönelyftet

Det är starkt skilda åsikter om hur lärarlönelyftet fungerar i kommunerna. Det har varit "en gökunge" enligt en del och andra menar att det är en utopi att klara sig utan det.

Lärares löner närmar sig andra högutbildades

Lärarlönerna vinner mark, i synnerhet på gymnasiet. Men de kännetecknas av höga ingångslöner och sedan en dålig löneutveckling. Det visar en ny rapport från OECD.

Facket: ”Det är en kränkning mot professionen”

Taylorismen är på väg att ta över delar av den svenska skolan. Det säger Andrés Jerez som är LR:s koncernombud inom Academedia. "Man klockar, räknar minuter och elever för att få ut så mycket pengar som möjligt", säger han.

Läs mer inom utvalda kategorier
fortbildning
Elevhälsa - för hela elevhälsoteamet!

Elevhälsa - för hela elevhälsoteamet!

Ur konferensens innehåll: Vilka faktorer påverkar hälsa och lärande? * Samverkan * Skola, BUP och socialtjänst * Hedersrelaterat våld * Antipluggkulturer * Hjärnforskning * Sociala medier * Stress och psykisk ohälsa * Välkommen!

Läs mer och boka plats