Lön och karriär

Här samlar vi lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare

Mest läst denna månad

Matz Nilsson: Renodla uppdraget för skolans anställda

Låt skolans anställda fokusera på kärnuppdraget och ge staten ett ökat ansvar för finansiering av skolan, skriver Matz Nilsson vid Sveriges skolledarförbund.

”Fysisk skolmiljö spelar roll för lärandet”

”Fysisk skolmiljö spelar roll för lärandet”

Vi behöver inom de närmsta tio åren bygga över 1000 nya skolor och förskolor. Då fordras ny kunskap för att åstadkomma praktiska och ändamålsenliga utbildningsmiljöer för framtidens lärande, skriver Suzanne de Laval, som lett forskningsprojektet Ifous fokuserar: Bygga skola.

Specialpedagoger prisas för likvärdighetsarbete: ”Vi jobbar stenhårt”

Ett nätverk av specialpedagoger och speciallärare i Kalmarsunds gymnasieförbund prisas för sitt likvärdighetsarbete. ”Vi är en grupp som sällan lyfts fram”, säger Ann-Katrin Wijk, specialpedagog på Stagneliusskolan.

Fortbildning
Gymnasieelever i behov av särskilt stöd

Gymnasieelever i behov av särskilt stöd

Under två dagar fokuserar vi på dig som arbetar på gymnasiet och möter elever i behov av särskilt stöd. Konferensen innefattar föreläsningar om aktuell forskning men kompletteras även av ämnen av mer praktisk karaktär. Välkommen till en alltid lika relevant konferens med fokus på möjligheter!

Läs mer och boka plats
Forskning och utveckling

Pedagogiskt ledarskap med konflikter i fokus

Det är inte enkelt för skolan idag att avgöra vad som är en konflikt eller en pågående mobbningssituation. En lärare ska leda ett kollektiv av olika individer och samtidigt ta hänsyn till den forskning som finns om konflikter och mobbning samt också den allt starkare juridifiering som skett i skolan. Skolan ska vila på vetenskaplig grund och samtidigt förhålla sig till skollagen.

Det pedagogiska ledarskapets ideala modell – finns den?

Jakten på det pedagogiska ledarskapets kärna och framgångsfaktorer fortgår med oförminskad styrka. Skolforskarna Jan Håkansson och Daniel Sundberg har med Utmärkt ledarskap i skolan presenterat sin tredje bok där internationell och svensk skolforskning sammanfattas – med fokus just på att leda för elevers måluppfyllelse.

Klassisk musik i klassrummet hyllas av eleverna

En tredjeklass på Långmosseskolan i Gårdsten har haft besök av Göteborgs Symfoniker – dels återkommande i en musikapp som tagits fram för att ge studiero, men också i form av en exklusiv harpspelning. ”Jag tycker att det är lugnare sedan vi började med det här. Innan var det lite snurrigt i huvudet”, konstaterar eleven Sara Abraha.

Full gas i smarta skolan

”Vart ska du?” Så fort jag sätter foten på Bobergsskolans skolgård uppmärksammas mitt besök. Två elever i sexan, följer mig glatt till rektorsexpeditionen en trappa ned. Stockholms senaste skola tar vänligt emot.

Bygg ett centrum för skolmiljöer

Inrätta en samlad kunskapsinstans som arkitekter, husplanerare och skolledare kan luta sig emot. Och skapa byggnader som tål förändring! Det budskapet ger Suzanne de Laval, som under många år studerat landets skolmiljöer.

Fortbildning
Gymnasielärare i historia

Gymnasielärare i historia

Ny konferens för dig som undervisar i historia på gymnasiet! Under en heldag fördjupar vi oss i aktuell forskning och intressanta exempel från praktiken som kan inspirera dig i din egen undervisning. Lyssna på forskare och lärarkollegor som alla har fokus på historieämnets utveckling!

Läs mer och boka plats
Nyheter

Utbildningschefen sågar regeringens bidrag: Känns som ett skämt

Regeringens satsning på lärarassistenter är långt ifrån tillräckligt menar skolchefer i Sörmland. Flera väljer bort pengarna.

Utbildningschefen sågar regeringens bidrag: Känns som ett skämt

Regeringens satsning på lärarassistenter är långt ifrån tillräckligt menar skolchefer i Sörmland. Flera väljer bort pengarna.

”Tystnadskultur i skolans värld är ett politiskt problem”

Det borde vara självklart att lärare har rätt att berätta om vilka förutsättningar de ges att göra ett bra jobb, men många räds att sprida artiklar om arbetsmiljö och nedskärningar, skriver Marcus Larsson, Tankesmedjan Balans.

”Friåret bara till offentliganställda”

Lärarförbundet vill att regeringen riktar det nya ”friåret” enbart till lärare och andra offentliganställda.

”Vi pratar sällan om det vi är bra på i svensk skola”

Ett Sverige i miniatyr, säger Per Nilsson, Sundbyberg, om sin skola. Han uppskattar mixen av elever.

L vill stoppa bönestunder under rasterna

Ingen skola ska få ha konfessionella inslag under skoldagen. Det föreslår Liberalerna inför sitt Landsmöte senare i höst.

Skolministeriet : Bråket om BEO

En kritikstorm mot BEO har rasat under året. Lärare vågar inte längre ingripa mot stökiga elever har det sagts. Och man varnar för att en anmälningskultur brer ut sig i skolan. Vad handlar det här om? (webb-radio)

Lärarna demonstrerar i Norrköping: ”Har knutit handen i fickan”

Lärare i Östergötland har tröttnat på kommunernas nedskärningar i skolan. På söndag samlas de i Norrköping för en protestmarsch genom stan. ”Politikerna måste förstå att de inte kan fortsätta spara på skolan”, säger initiativtagaren Daniela Hell.

”Lärarbristen är en ödesfråga”

Var tredje lärare saknar legitimation och om fem år, år 2025, kommer det att saknas 65 000 behöriga lärare i grundskolan, visar färska siffror från Skolverket.

Rektorn löneförhandlar – med egna släktingen

Rektorn på Gamlestadsskolan, Olof Stigert, anställde sina egna familjemedlemmar. Efter avslöjandet häromveckan utreds nu anställningarna av kommunen. Samtidigt kan GT avslöja nya uppgifter: Att Stigert gett ytterligare en släkting fast tjänst vid skolan – en släkting han även förhandlar lönen med.

Aktuella konferenser
Aktuella tjänster
Se fler lediga tjänster
Aktuella arbetsgivare
Lön under lupp

Historielektion: Så har lärarlönerna förändrats

Det råder stor brist på lärare i Sverige. Många menar att lönerna måste upp för att fler ska lockas till yrket och att de som jobbar som lärare ska stanna kvar i skolans värld.

Här är lärarlönerna högst – och lägst

Lärarna och rektorerna i Stockholms län tjänar bäst. Medan lönerna är lägst i Gotlands, Blekinges, Värmlands, Dalarnas, Jämtlands och Västerbottens län. Hur ligger du till i lönestatistiken?

Så svarar din kommun om lärarlönerna

48 procent av de ledande skolpolitikerna på kommunal nivå vill ge mer i löneökning till lärare än till andra kommunanställda. Här kan du se vad utbildningsnämndens ordförande i din kommun svarar.

Lista: De har högst lön i Sverige

Här hittar du listor över de högst betalda förstelärarna och lektorerna i riket, per huvudman och i landets största kommuner.

Så tycker kommunerna om lärarlönelyftet

Det är starkt skilda åsikter om hur lärarlönelyftet fungerar i kommunerna. Det har varit "en gökunge" enligt en del och andra menar att det är en utopi att klara sig utan det.

Lärares löner närmar sig andra högutbildades

Lärarlönerna vinner mark, i synnerhet på gymnasiet. Men de kännetecknas av höga ingångslöner och sedan en dålig löneutveckling. Det visar en ny rapport från OECD.

Facket: ”Det är en kränkning mot professionen”

Taylorismen är på väg att ta över delar av den svenska skolan. Det säger Andrés Jerez som är LR:s koncernombud inom Academedia. "Man klockar, räknar minuter och elever för att få ut så mycket pengar som möjligt", säger han.

Läs mer inom utvalda kategorier
fortbildning
Elevhälsa - för hela elevhälsoteamet!

Elevhälsa - för hela elevhälsoteamet!

Ur konferensens innehåll: Vilka faktorer påverkar hälsa och lärande? * Samverkan * Skola, BUP och socialtjänst * Hedersrelaterat våld * Antipluggkulturer * Hjärnforskning * Sociala medier * Stress och psykisk ohälsa * Välkommen!

Läs mer och boka plats