Lön och karriär

Här samlar vi lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare

2018-10-02 11:48 Dela:
Mest läst denna månad
Hjärnsmart ledarskap i förskolan

Hjärnsmart ledarskap i förskolan

Lena Skogholm, beteendevetare och författare, ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskolan. Hon kommer att tala om hjärnsmart ledarskap.

Rektorer ständigt i skottlinjen

Sex av tio skolledare i grundskolan har utsatts för hot av vårdnadshavare under de senaste tolv månaderna. Sju procent för faktiskt fysiskt våld. Fyra av tio svarar att de under det senaste året mött elever som har utsatt dem för hot och var fjärde svarar att de har blivit utsatta för våld. Det visar en enkätundersökning där 840 skolledare i grundskolan svarat på frågor om hot och våld.

”CPS-modellen skulle kunna förebygga många av skolans bränder”

”Att lösa den här typen av identifierade problem är mycket enklare än att gång efter gång tillrättavisa eller utvisa elever från klassrummet”, skriver Annika Laestadius.

Webbkonferens hos Skolporten
Ny konferens för dig som är rektor i grundskolan eller gymnasiet!

Ny konferens för dig som är rektor i grundskolan eller gymnasiet!

Vad innebär det att leda hjärnsmart? Det får du veta mer om på vår konferens för rektorer i förskolan som även tar upp frågor som kommunikation med vårdnadshavare, hur förskolor kan arbeta med hållbar utveckling och hur man kan genomföra utvecklingsprocesser tillsammans med medarbetare.

Läs mer och boka din plats här!
Forskning och utveckling

How school leaders can support enhanced rigor in instruction

With the right guidance, teachers can promote students’ independence in the pursuit of challenging goals.

Harvard EdCast: Giving thanks in the classroom

How bringing gratitude into the classroom can have a positive impact on student learning.

Forskning: Destruktiva chefer vanligare i offentlig sektor

Mer än var tredje svensk anser sig ha en destruktiv chef, visar ny forskning. Och läget är värst inom offentlig sektor. ”Jag är förvånad över att så lite görs åt ett så omfattande problem”, säger forskaren och psykologen Robert Lundmark vid Umeå universitet.

Walking a mile in a teacher’s shoes: The role of the teacher in ed tech development

Educational technology companies should be hiring teachers or former teachers to help develop and enhance their products, Jason Carroll of Texthelp asserts. Their insights can address edtech’s much-needed elements of specific needs, usage impact and workflow effect, Carroll explains.

How students can tell their story on the class bulletin board

Hallway bulletin boards are often created by teachers, but giving students more control nurtures their sense of belonging.

KONFERENS HOS SKOLPORTEN
Matematik för låg- och mellanstadiet!

Matematik för låg- och mellanstadiet!

Välkommen på en konferens som vänder sig till dig som undervisar i matematik i årskurserna 1-6. Ta del av föreläsningar om bland annat hur aritmetik kopplas till algebraiskt tänkande, exempel på hur man kan undervisa om tal i bråkform och vad som är viktigt att tänka på i mötet med elever med språkstörning.

Läs mer och boka din plats här!
Nyheter

”När barnslighet är en riktig yrkeskunskap”

Det är ofta i den lekfulla dimensionen som de mest galna idéerna föds och kan hjälpa oss att tänka utanför boxen, skriver förskollärare Marie Eriksson i en krönika.

Längre skoldagar ”ett världsfrånvänt förslag”

”Det är ett ganska världsfrånvänt förslag.” Det menar Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand om att förlänga skoldagarna för alla elever från lågstadiet med en timme om dagen. Ett första steg för att förverkliga förslaget har röstats igenom när riksdagen antog budgetreservationen från M, KD och SD.

Lärarförbunden: Ge professionsprogrammet rätt utformning, Ekström

Efter flera års väntan finns äntligen ett förslag från regeringen som syftar till att införa ett så kallat professionsprogram för lärare. Men tyvärr är regeringen på väg att missa en historisk möjlighet att bygga upp ett program med rätt utformning, skriver Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet.

”Jag är väktare och eleverna är fast i min sal”

”Hos de flesta eleverna ser jag hur det glittrar till i ögonen av förväntan, de vet att det är något nytt på gång. Utan ett leende, bredbent och med armarna i kors står jag framför dörren”, skriver matteläraren Andreas Ekblad.

Elever grundar ny arbetsförmedling

Restaurangbranschen har saknat personal samtidigt som arbetslösheten varit stor. Därför startade Emil Häggström, 17, och hans kompisar på Hvitfeldtska gymnasiet ”Krogtjänsten UF”.  

”Lägg ner BEO och slopa elevers medbestämmande”

Skolans ledning måste ha fullt mandat att stifta ordningsreglerna, skriver debattören.

Lärarna jobbade under hela pandemin – fick en tårtbit

Ragnar Sjölander, LR Stockholm: ”Vi lärare är en av de yrkesgrupper som varit mest utsatta under pandemin”.

Hård kamp för arbetskläder har gett resultat

Efter årtionden av kamp för arbetskläder för lärare i förskola, förskoleklass och fritidshem har Lärarförbundet i Umeå och Göteborg nu fått politikerna att lätta på penningpåsen. I Göteborg omfattas även idrottslärarna.

Anette blev årets lärare Karlskrona

– Det var väldigt överraskande. Men det är ju ett kvitto på att man gör något som är bra, säger Anette Evertsson, lärare på Rödebyskolan som utsetts av eleverna till  Karlskrona kommuns bästa lärare.

Fotbollsproffset blir lärare – och får unga att läsa

Viktor Elm är numera fotbollspensionär men har fortfarande många bollar i luften. Han utbildar sig till gymnasielärare i engelska och idrott och hälsa. Dessutom driver han ett läs­projekt tillsammans med sin tidigare klubb Kalmar FF. Syftet är att väcka läslusten hos skolbarn.

Skolportens konferenser
Prenumerera
Ta del av våra nyhetsbrev

Ta del av våra nyhetsbrev

Skolporten ger ut riktade nyhetsbrev för dig som är intresserad av att ta del av nyheter, forskning och rapporter om förskola, grundskola, gymnasieskola eller specialpedagogik. Våra nyhetsbrev är kostnadsfria.

Bli prenumerant
Läs mer inom utvalda kategorier
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokus på lön

Lojala lärare fick rejält lönelyft – för att matcha nyanställdas

När nyutexaminerade lärare gick om mer erfarna lärare i löneligan i Hedemora kommun bestämde sig facket att det var dags att satsa på de lojala. Resultatet blev i vissa fall ett lönelyft på flera tusenlappar.

Podcast: Vi avslöjar vår lön

Har vi tydliga lönekriterier? Förskollärarna Fredrik Kahn och Eva Lindström diskuterar lön och avslöjar exakt hur mycket de själva har. (webb-radio)

Eleverna sätter poäng på lärare – kan påverka lönen

Eleverna på Tiundaskolan i Uppsala ska svara på 198 frågor i en enkät, där de ska sätta poäng på sina lärare.

Lönetoppen: Här har lärarna mest betalt

I Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun hamnar Botkyrka i bottenskiktet i flera av de tyngsta kategorierna. Utom i en. ”Lönen handlar om marknadskrafter. Vi får inte glömma arbetsmiljön”, säger Mirlinda Quranolli, Lärarförbundets ordförande i kommunen.

”Skolan måste få större lönegap”

Skolans huvudmän och lärarnas fackliga organisationer måste låta löneläget för olika ämnesområden få slå igenom även i skolan. Annars kommer det att bli svårare att locka duktiga lärare i alla ämne, skriver Gunnar Wetterberg på ledarplats.

Fokussidor
Fler fokusområden

Fler fokusområden

Här finner du alla Skolportens fokussidor. På dem sammanställer vi nyheter, rapporter, forskning och utveckling inom utvalda ämnen.

Till alla fokussidor