Lön och karriär

Här samlar vi lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare

2018-10-02 11:48 Dela:
Mest läst denna månad
”Uttalsundervisning är intimt sammankopplad med läs- och skrivutveckling”

”Uttalsundervisning är intimt sammankopplad med läs- och skrivutveckling”

Tomas Riad ska föreläsa på Skolportens konferens Svenska som andraspråk. Han kommer att tala om vidgad uttalsundervisning.

”Skolledarlönerna är inte rekryterande”

Skolledarnas löner är inte tillräckligt konkurrenskraftiga. Kan du få motsvarande en Mallorcaresa i månaden någon annanstans så är valet kanske inte så svårt. Det konstaterar Lärarförbundet förhandlingschef Mathias Åström.

Rapport: Brist på speciallärare leder till sena insatser

Elever som behöver specialpedagogisk hjälp får det alldeles för sent – oftast inte förrän i nionde klass. Samtidigt är bristen störst där behovet är som störst. Anledningen är brist på specialpedagogisk personal. Lärarnas Riksförbund har räknat ut att det saknas 5 000 tjänster i Sverige.

KONFERENS HOS SKOLPORTEN
Konferens med tema Källkritik

Konferens med tema Källkritik

Konferensen vänder sig till dig som är skolbibliotekarie eller lärare i alla ämnen där källkritik är ett viktigt verktyg. Fortbildningen kan även vara intressant för rektorer. Ta chansen att nätverka med kollegor från hela landet den 13 oktober i Stockholm eller välj att i lugn och ro delta på vår webbkonferens, öppen den 18 oktober–4 november.

Läs mer och boka din plats här!
Forskning och utveckling

”Kunniga pedagoger utmanar barnen”

Pedagogisk kompetens innebär att kunna omsätta kunskap om barns språkliga utveckling i praktisk handling genom att bekräfta och utmana barns språkande. Denna kompetens går att utveckla. Ytterst handlar det om att vilja förändras, skriver Polly Björk-Willén, fil.dr och biträdande professor i pedagogiskt arbete.

Forskaren: Detta får lärarna att stanna

Arbetshälsa, motivation och stöd från kollegorna. Det är faktorer som kan få lärare att stanna i jobbet, enligt ny forskning från Karolinska institutet. ”Det här är en arbetsgrupp där man kräver mycket men som man inte värnar om”, säger doktoranden Jeffrey Casely-Hayford.

Forsker: Skal forældre virkelig bruge fire-fem fridage om året på skolearrangementer?

’Det grænseløse forældreskab’ hedder en ny bog af sociolog Maria Ørskov Akselvoll, som tidligere har skrevet ph.d. om skole-hjemsamarbejde. Hun opfordrer til, at man ser på, om de mange, mange forældrearrangementer virkelig gavner eleverne og opfordrer til, at lærernes tager kontrollen tilbage.

Tidigare erfarenhet avgörande för rektorsutbildning

Rektorer med ett organisatoriskt förhållningssätt till arbetet och tidigare erfarenhet av ledarskap vidareutvecklas genom att delta i rektorsprogrammet. Däremot lyckas inte programmet engagera deltagare som saknar erfarenhet eller som har en annan syn på rektorsrollen. Det framgår av en ny avhandling vid Göteborgs universitet.

Tidigare erfarenhet avgörande för rektorsutbildning

Rektorer med ett organisatoriskt förhållningssätt till arbetet och tidigare erfarenhet av ledarskap vidareutvecklas genom att delta i rektorsprogrammet. Däremot lyckas inte programmet engagera deltagare som saknar erfarenhet eller som har en annan syn på rektorsrollen. Det framgår av en ny avhandling vid Göteborgs universitet.

KONFERENS HOS SKOLPORTEN
Konferens för svensklärare på låg- och mellanstadiet

Konferens för svensklärare på låg- och mellanstadiet

Ta del av sju föreläsningar om bland annat formativ kartläggning av elevers läsfärdighet, assisterande teknik vid läs- och skrivundervisning, källkritik och cirkelmodellen. Föreläsningarna riktar sig till dig som är lärare på låg- och mellanstadiet.

Läs mer och boka din plats här!
Nyheter

Lärargrupperna som lämnar yrket

Majoriteten av de som tar en lärarexamen är fortfarande kvar i yrket fem år efteråt – men nära 40 procent av förskollärarna arbetar med något annat.

Ny podd för lärare

Vad måste göras för lärarnas arbetsmiljö? Vad bör styras upp för att undvika ytterligare skoldåd? Och vilken trendmetod funkar inte alls i klassrummen? Nu startar podden Läraren. Där diskuterar lärare de viktigaste frågorna i Lärarsverige.

Malmö når inte skolgårdsnormen: ”Tycker det är ganska lagom”

Boverket anser att grundskoleelever ska ha minst 30 kvadratmeter var att leka på utomhus. Malmö stad tycker att det räcker med hälften så stor area, med tanke på stadens begränsade markytor.

JENSEN grundskola är bäst i Sverige på studiero enligt Skolinspektionens stora enkät

I Skolinspektionens enkät som genomförts på grundskolor i Sverige våren 2022 når JENSEN högst resultat inom studiero av Sveriges alla fristående och kommunala skolhuvudmän (som har fler än en skola).

Sjukhusskolan i Åbo finns till för att undervisa barn som vårdas på sjukhus – lärare: “Vi är en del av vården men samtidigt en egen enhet”

Som lärare på en sjukhusskola får man lov att fokusera på det väsentliga, säger specialläraren Gabriella Stenvall-Vihervuori. Hennes främsta uppgift är att se till att eleverna får en mjuk landning i sin egen skola efter tiden på sjukhuset.

Lärarens möte med före detta elev viralt på Twitter

Varje år ser lärare sina elever lämna skolan och ge sig ut i vuxenvärlden – men ibland inträffar kära återseenden senare i livet. Ett som stack ut var det som läraren Jonas Nilsson på Stordammens skola i Uppsala nyligen hade med en före detta elev.

Arbetslagets lösningsfokus räddning efter branden

Tydlighet och struktur tillsammans med ett aldrig sinande lösningsfokus har gjort att lärarna på branddrabbade Rosengårdsskolan snabbt kommit igång med undervisningen igen i tillfälliga lokaler på gamla Segevångsskolan.

Experten: ”Varför skulle det inte bli fler skolattacker?”

Åsa Erlandsson, författare och DN-journalist, blev inte förvånad när hon fick höra om attacken på gymnasieskolan Malmö Latin. – Varför skulle det inte hända igen, säger hon i nya podden ”Läraren”.

Så många lärare var kvar i yrket efter fem år – ”Ingen bra siffra”

Åtta av tio som utexaminerades 2015/16 arbetade som lärare fem år senare. LR:s vice ordförande Sara Svanlund är inte nöjd med siffran.

Här är Malmös minsta skolgård – en halv p-plats per elev

Enligt Boverket bör en elev i grundskolan ha minst 30 kvadratmeter att röra sig fritt på utomhus. På Västra skolan i Malmö har eleverna bara sex kvadratmeter skolgårdsyta var, det vill säga häften av en vanlig parkeringsruta.

Skolportens konferenser
Prenumerera
Ta del av våra nyhetsbrev

Ta del av våra nyhetsbrev

Skolporten ger ut riktade nyhetsbrev för dig som är intresserad av att ta del av nyheter, forskning och rapporter om förskola, grundskola, gymnasieskola eller specialpedagogik. Våra nyhetsbrev är kostnadsfria.

Bli prenumerant
Läs mer inom utvalda kategorier
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokus på lön

Double shift: 6 stories of teachers with side hustles

Bartender. Nanny. Waitress. Retail worker. Painter. Housekeeper. Graphic designer. One of the realities of classroom teachers in the United States is that many do not make enough money to rely solely on their salary. So they seek out second jobs and side hustles.

Sänkt statsanslag till lärare – så påverkas du

Skolverket går ut med sänkningar i anslaget till Lärarlönelyftet, och Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand är orolig att det leder till sänkta löner. Göteborgs stad lovar dock att ändringen inte drabbar enskilda lärare.

Här lovar kommunen Läraren att inte sänka lärarlönerna

Skolverket går ut med sänkningar i anslaget till Lärarlönelyftet, och Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand är orolig att det leder till sänkta löner. Göteborgs stad lovar dock att ändringen inte drabbar enskilda lärare.

Därför strejkar finska lärarna – för första gången på 38 år

22 000 lärare i Finland strejkar för högre löner och en rimlig arbetsbelastning. Lärarstrejken är den första i Finland sedan 1984. ”Arbetsgivaren har inte lyssnat på oss. Nu går vi inte med på det här längre”, säger Inger Damlin, Finlands svenska lärarförbund.

Lärarlönelyftet nedmonteras nästa år – ”Oerhört problematiskt”

Tiotusentals lärarlöner kan påverkas när regeringen stuvar om bland statsbidragen till skolan. Två miljarder på två år ska flyttas från lärarlönelyftet till likvärdighetsbidraget. Skolministern säger att några lärarlöner inte kommer att sänkas, men Lärarnas Riksförbund är kritiska.

SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussidor
Fler fokusområden

Fler fokusområden

Här finner du alla Skolportens fokussidor. På dem sammanställer vi nyheter, rapporter, forskning och utveckling inom utvalda ämnen.

Till alla fokussidor