Buffra stress i riktning mot välbefinnande. Interventionsstudier och utforskande studier med fokus på unga flickor
Svenskt abstrakt:
Bakgrund: Stress är idag ett omfattande samhällsproblem. Kvinnor har mer stressrelaterad ohälsa än män och en ökning ses framför allt hos unga flickor. Det övergripande syftet var därför att utvärdera och utforska vad som buffrar stress i vardagen i riktning mot väl-befinnande med fokus på unga flickor.
Artikel I: Syfte: Att jämföra och utvärdera det självrapporterade hälsotillståndet hos kvinnor efter att de deltagit i ett stresshanteringsprogram. Design: Pilotstudie. Intervention med modifierad crossover design. Metod: Fyrtio kvinnor uppdelade i två grupper deltog i ett interventionsprogram innehållande diskussioner om stress samt mental träning och massage. Ett frågeformulär fylldes i före och efter interventionen och efter ytterligare 8 veckor. Resultat: Efter interventionen visade båda grupperna färre allmänna symtom, minskad stress samt en förbättrad KASAM. Slutsats: Resultaten indikerar att kombinationen av mental träning och massage i ett stresshanteringsprogram har positiv påverkan på hälsotillståndet hos deltagande kvinnor.
Artikel II: Syfte: Att utvärdera ett skolbaserat hälsopromotivt program för ungdomar med fokus på välbefinnande relaterat till stress. Design: Interventionsstudie och utvärderande studie med för- och eftertest. Metod: Ett hälsofrämjande program bestående av mental träning och massage genomfördes under ett läsår i en skola (n=153) för att stärka och vidmakthålla välbefinnandet. I en annan skola genomfördes ingen intervention (n=287). Ett frågeformulär arbetades fram och testades vilket resulterade i 23 frågor (Cronbach´s alpha 0,86). Resultat: I interventionsskolan vidmakthöll både pojkar och flickor ett mycket gott eller gott välbefinnande relaterat till stress inom fler områden än i kontrollskolan. Slutsats: Massage och mental träning för ungdomar bidrog till att vidmakthålla deras välbefinnande relaterat till stress under ett läsår.
Artikel III: Syfte: Att generera en teoretisk modell om underliggande sociala processer som utlöser stress i vardagen hos unga flickor. Design: Utforskande. Metod: Fjorton 17-åriga flickor djupintervjuades om sina erfarenheter av stress hemma, i skolan och under fritiden. Data analyserades enligt grounded theory. Resultat: Stress utlöstes i interaktionen mellan ansvar och bemötande. Olika känslomässiga reaktioner på stress utlöstes beroende på om flickorna tog ett frivilligt eller tvingande ansvar i interaktion med ett bemötande känne-tecknat av närhet eller distans. Slutsats: Modellen beskriver och förklarar en komplex bild av de underliggande sociala processerna som utlöser stress i vardagen hos 17-åriga flickor.
Artikel IV: Syfte: Att belysa tonårsflickors erfarenheter och reflektioner om vad som gör dem mindre stressade i vardagen. Design: Utforskande. Metod: Djupintervjuer genomfördes med femton 17-åriga flickor. Data analyserades enligt Kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Tre kategorier framkom med det latenta innehållet Tillgång till kraftkällor . Slutsats: Resultatet visar olika typer av kraftkällor som var för sig och tillsammans hjälper 17-åriga gymnasieflickor att buffra stress i vardagen.
Implikationer: Ur ett folkhälsoperspektiv kan resultaten utgöra underlag för såväl praktisk tillämpning som i framtida studier för att buffra stress i riktning mot välbefinnande med fokus på unga flickor.
Sidan publicerades 2009-05-25 00:00 av
Sidan uppdaterades 2012-03-29 10:40 av