Hoppa till sidinnehåll
Internationellt

Classical Education in the Restoration Grammar School: A Case Study of Orationes et carmina aliaque exercitia (Canterbury Cathedral Archives, Lit. MS E41)

Publicerad:2020-02-26

Tommi Alho har i sin avhandling undersökt den klassiska utbildningen vid grammar schools under tiden för den engelska restaurationen i slutet på 1600-talet.

Författare

Tommi Alho

Opponent

Professor Sarah Knight, University of Leiceste

Disputerat vid

Åbo Akademi

Disputationsdag

2020-02-22

Titel (eng)

Classical Education in the Restoration Grammar School: A Case Study of Orationes et carmina aliaque exercitia (Canterbury Cathedral Archives, Lit. MS E41)

Abstrakt

Utgående från manuskriptet Orationes et carmina aliaque exercitia (Lit. MS E 41, Canterbury Cathedral Archives) har jag i denna avhandling undersökt den klassiska utbildningen vid grammar schools under tiden för den engelska restaurationen. Grammar schools kunde jämföras med trivialskolorna i Sverige-Finland. Manuskriptet innehåller tal, dikter och skådespel som eleverna vid Canterbury King’s School framförde under åren 1665–1684 på latin, engelska och grekiska. I skolan firades under året fyra tal- och skådespelsdagar, och i manuskriptet är texterna indelade i motsvarande undergrupper. Den 29 maj firades restaurationen av monarkin och födelsedagen av konung Karl II på vad som kallades Oak Apple Day. Den 5 november firades minnet av den misslyckade krutkonspirationen på vad som kallades Guy Fawkes-dagen. I december ansökte eleverna om jullov av dekanus för Katedralen i Canterbury, och innan fastan inleddes tävlade skolgossarna om vem som var bäst i att lösa gåtor och att framföra tal. Manuskriptet omfattar 69 föreställningar arrangerade i 17 årligen återkommande cykler. Hittills har forskningen kring den klassiska utbildningen i England under den tidigmoderna tiden fokuserat i huvudsak på sekundära källor, såsom läroböcker, skolundervisningsplaner och manuskript som lärare författat. Det är förmodligen av denna orsak som skolundervisningen under denna tidsperiod har av forskningen framförts som utpräglat konservativ. I min avhandling utmanar jag dock denna uppfattning. Jag analyserar texter som skolgossarna själva skrivit. Manuskriptet Orationes utgör den mest omfattande samling av denna typs texter från den tidigmoderna perioden i England. Metodologiskt använder jag mig främst av filologisk texttolkning, mindre av litteraturforskningsmetoder. Forskningshelheten består av fyra delpublikationer. Publikation I undersöker texterna i Orationes ur performativitessynpunkt, särskilt hur grammatiken framställs. Publikation II betraktar textsamlingens tal och dikter såsom skolexerciser. Jag påvisar hur exerciserna förenar undervisningen i retorik med skolelevernas etiska uppfostran. Publikation III diskuterar en särskild dramatisk genre, de så kallade bellum grammaticale-skådespelen. I artikeln inordnar jag föreställningarna vid King’s School i en större dramatisk kontext. Publikation IV diskuterar föreställningarna på Guy Fawkes-dagen mot bakgrund av det litterära och politiska läget under början av 1600-talet. På basis av avhandlingen kan man göra två centrala observationer. Dels fann jag att drama och performativitet var särskilt viktiga element i skolundervisningen under restaurationen och dels framkom vikten av dialogiskheten i Orationes-texterna med den samtida litteraturen och med aktuella samhälleliga händelser.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep
Digital temaföreläsning

Hållbar utveckling i förskolan

Skolportens digitala temaföreläsningar med Cecilia Caiman. Föreläsningarna utvecklar undervisningen för hållbar utveckling utifrån både ett ekologiskt perspektiv och genom estetiska lärprocesser. Ta del av innehållet mellan 14 maj–18 juni!
Läs mer & boka
Fsk
15 maj – 19 jun
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev