Hoppa till sidinnehåll
Kompetensutveckling och fortbildning

Critical features and impacts of mathematics teacher professional development programs: Comparing and characterizing programs implemented at scale

Publicerad:2017-12-20
Uppdaterad:2018-02-26

Jannika Lindvall har forskat om två storskaliga kompetensutvecklingsprogram (KUP) för att bidra till kunskap om kritiska aspekter av sådana program samt deras inverkan på lärare, undervisning och elevresultat.

Författare

Jannika Lindvall

Handledare

Professor Andreas Ryve, Mälardalens högskola, Professor Marie Wiberg, Umeå universitet

Opponent

Docent Torulf Palm, Umeå universitet

Disputerat vid

Mälardalens högskola

Disputationsdag

2018-01-19

Titel (eng)

Critical features and impacts of mathematics teacher professional development programs: Comparing and characterizing programs implemented at scale

Abstrakt

I denna avhandling har två storskaliga kompetensutvecklingsprogram (KUP) för lärare använts som fall för att bidra till kunskap om kritiska aspekter av sådana program samt deras inverkan på lärare, undervisning och elevresultat. Det första programmet, Räkna med Västerås (RäV), var obligatoriskt för alla kommunala grundskolelärare som undervisade i matematik i kommunen. Det andra programmet, Matematiklyftet, har genomförts av 76 % av alla grundskolelärare i Sverige som undervisar i matematik. Under den tidsperiod som studien genomfördes var det möjligt att göra en jämförelse mellan programmen, då det vid tillfället fanns lärare i kommunen som antingen deltagit i RäV, Matematiklyftet, eller inget program alls. Data gällande programmens inverkan på lärare, undervisning och elevresultat samlades in både direkt och ett år efter lärarnas deltagande. Med andra ord gjorde studiens kontext det möjligt att svara upp mot nyliga uppmaningar om att det behövs fler studier som studerar: (a) inverkan av KUP som genomförts i större skala, (b) KUPs inverkan på lärare, undervisning och elevresultat, (c) KUPs långsiktiga inverkan, och (d) variationen mellan olika KUPs inverkan. Resultaten visar att de studerade programmen är ytterst lika om de karaktäriseras enligt etablerade ramverk om vad som utgör kritiska faktorer av KUP för lärare, samtidigt som de visar på olika inverkan på lärare, undervisning och elevresultat. I ljuset av dessa resultat föreslås en utveckling av två kritiska aspekter gällande KUP för lärare: innehållsfokus och samstämmighet. Genom att utveckla ett mer finkänsligt verktyg för att karaktärisera programmens innehållsfokus upptäcktes också skillnader mellan dem. Tillsammans med en systematisk litteraturöversikt av forskningslitteraturen kring ”samstämmighet” utgjorde dessa resultat en bas för att diskutera möjliga förklaringar till skillnaderna i programmens inverkan, samt en utveckling av de kritiska aspekterna innehållsfokus och samstämmighet. Sammantaget bidrar denna avhandling med: (a) empiriska resultat i förhållande till storskaliga KUPs inverkan, (b) metodologiska resultat i form av verktyg för att karaktärisera KUPs innehållsfokus och samstämmighet, och (c) teoretiska resultat då etablerade ramverk för att karaktärisera KUPs har studerats genom praktisk användning och i ljuset av resultaten föreslås även utvecklingar av dem.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep
Digital temaföreläsning

Hållbar utveckling i förskolan

Skolportens digitala temaföreläsningar med Cecilia Caiman. Föreläsningarna utvecklar undervisningen för hållbar utveckling utifrån både ett ekologiskt perspektiv och genom estetiska lärprocesser. Ta del av innehållet mellan 14 maj–18 juni!
Läs mer & boka
Fsk
15 maj – 19 jun
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev