Hoppa till sidinnehåll
Elevinflytande

”Det är live liksom”: Elevers perspektiv på villkor och utmaningar i Idrott och Hälsa

Publicerad:2017-12-05
Uppdaterad:2019-04-23

Vilka villkor och utmaningar i ämnet idrott och hälsa samtalar eleverna om, och vilken framtidssyn har de på ämnet? Det är ett par av frågorna som Madeleine Wikner utforskat i sin avhandling.

Författare

Madeleine Wiker

Handledare

Annica Löfdahl, Karlstads universitet Christian Augustsson, Karlstads universitet

Opponent

Professor Eva-Carin Lindgren, Göteborgs universitet.

Disputerat vid

Karlstads universitet

Disputationsdag

2017-12-15

Titel (se)

”Det är live liksom”: Elevers perspektiv på villkor och utmaningar i Idrott och Hälsa

Titel (eng)

“It’s kinda live” : Pupils’ perspective on the conditions and challenges in Physical Education and Health

Institution

Institutionen för pedagogiska studier

”Det är live liksom”: Elevers perspektiv på villkor och utmaningar i Idrott och Hälsa

I denna avhandling ”Det är live liksom” studerades elevers (årskurs 9) samtal om skolämnet Idrott och Hälsa [IH]. Genom fokusgruppsintervjuer och med stöd i social representationsteori var syftet att öka kunskap om och fördjupa förståelsen för IH:s innehåll och form, sett ur elevernas perspektiv. Vilka villkor och utmaningar i IH samtalar eleverna om, och vilken framtidssyn har de på ämnet?

I analysen av fokusgruppsintervjuerna framkom att eleverna gav uttryck för att betygssystemet i IH är orättvist och ofullständigt. Betyget i IH är dessutom det betyg som eleverna är mest missnöjda med och de ser gärna ett flerbetygssystem i ämnet. Vidare framträdde i intervjumaterialet att idrottsläraren är en viktig aktör i elevernas vision om IH i framtiden som en samhällsinvestering. Därmed blir idrottsläraren en särskilt viktig resurs i skolmiljön som behöver extra stöd för att axla sitt uppdrag. I analysen utvecklades två centrala teman: ett orättvist betygssystem och en mångfacetterad idrottslärarprofession inom IH. Utifrån elevernas perspektiv på villkor och utmaningar i IH finns ett fortsatt behov av att undersöka elevernas förslag till förändring och förbättring, samt konsekvenserna av att IH är ett ämne som ”är live liksom”.

Madeleine Wiker har en yrkesbakgrund som lärare i skolämnet Idrott och Hälsa [IH]. Sedan hösten 2009 har hon varit verksam på Karlstads universitet som främst doktorand i pedagogiskt arbete men även som universitetsadjunkt i idrottsvetenskap. Madeleine antogs till den nationella forskarskolan i idrottsvetenskap, 2009. Hon har ett stort intresse för barn och ungdomar och brinner för frågor som berör IH.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Undervisa i artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens! Programmet utgår från ämnets syftesbeskrivning och ger både forskningsfördjupning och praktiska verktyg för att du enklare ska kunna genomföra kurserna. Innehållet passar även dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev