Hoppa till sidinnehåll
Förskola

Early Numeracy Development : Identifying and Supporting Children at Risk for Mathematical Learning Difficulties

Publicerad:2021-05-19
Uppdaterad:2021-06-30

Heidi Hellstrand lyfter i sin avhandling tidig kartläggning av grundläggande matematiska färdigheter samt skräddarsydda stödåtgärder för att säkerställa att barn med risk för matematiska inlärningssvårigheter får ändamålsenligt stöd.

Författare

Heidi Hellstrand

Handledare

Associate Professor Johan Korhonen, Åbo Akademi Docent Karin Linnanmäki, Åbo Akademi Professor Pirjo Aunio, Åbo Akademi

Opponent

Associate Professor Dieter Baeyens KU Leuven

Disputerat vid

Åbo Akademi

Disputationsdag

2021-07-05

Titel (eng)

Early Numeracy Development : Identifying and Supporting Children at Risk for Mathematical Learning Difficulties

Abstrakt

Sammantaget belyser resultaten från avhandlingens tre delstudier vikten av tidig och kontinuerlig kartläggning av tidiga grundläggande matematiska färdigheter samt skräddarsydda stödåtgärder för att på bästa sätt säkerställa att barn med risk för matematiska inlärningssvårigheter identifieras och får ändamålsenligt stöd. Kunskap om hur tidiga matematiska färdigheter samspelar och hur dessa färdigheter utvecklas borde ligga till grund för såväl undervisning som utveckling av forskningsbaserat material för kartläggning och intervention. Därtill ger resultaten empirisk grund för den pedagogiska modellen av Aunio och Räsänen (2016) med fyra grundläggande matematiska färdighetsområden: tal- och antalsuppfattning, förståelse för matematiska samband, räknefärdigheter och aritmetiska basfärdigheter. Modellen utgör en god pedagogisk modell att användas för att planera, förverkliga och utvärdera ändamålsenliga stödåtgärder. Då både kartläggning och stödåtgärder baseras på samma forskningsbaserade modell möjliggör det en närmare koppling mellan kartläggning och stödåtgärder, med målsättningen att säkerställa att alla barn får tillräckliga tidiga grundläggande matematiska färdigheter.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep
Digital temaföreläsning

Hållbar utveckling i förskolan

Skolportens digitala temaföreläsningar med Cecilia Caiman. Föreläsningarna utvecklar undervisningen för hållbar utveckling utifrån både ett ekologiskt perspektiv och genom estetiska lärprocesser. Ta del av innehållet mellan 14 maj–18 juni!
Läs mer & boka
Fsk
15 maj – 19 jun
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev