Hoppa till sidinnehåll
Arbetsmarknad

Epistemology of practice and its consequences in practice: Educating for knowing-in-action in working life

Publicerad:2021-10-26

Marie Moström Åberg vill med sin avhandling bidra till en djupare förståelse för vad en praktisk syn på kunskap är och vilka konsekvenser den har för synen på professionell kompetens och hur en utbildning kan designas.

Författare

Marie Moström Åberg

Handledare

Professor Susanna Toivanen, Mälardalens högskola Kerstin Isaksson, Mälardalens högskola Ing-Marie Andersson, Högskolan Dalarna Gunnar Rosén, Högskolan Dalarna Lena Wilhelmson, Stockholms Universitet Tina Forsberg, Högskolan Dalarna

Opponent

Professor Camilla Thunborg, Stockholms universitet

Disputerat vid

Mälardalens högskola

Disputationsdag

2021-10-29

Titel (eng)

Epistemology of practice and its consequences in practice: Educating for knowing-in-action in working life

Abstrakt

Utbildning och kompetensutveckling har fått ökat intresse i dagens samhälle och i organisationer, för att öka anställdas mobilitet och bidra till organisationers globala konkurrens. Som en konsekvens har formel och informell utbildning ökat i omfattning. Ett antal dilemman skapar dock problem; att överbrygga gapet mellan teori och praktik, att öka anställningsbarheten hos studenter från högre utbildning och en nedgradering av professionellas kunskap. Dessa dilemman kan delvis bero på synen på kunskap, dvs epistemologi, och svårigheten att handla i enlighet med din epistemologi. Tidigare forskning har beskrivit Teknisk Rationalitet (TR) som orsaken till problemet och presenterat en praktisk epistemologi som ett alternativ. I denna avhandling är målet att skapa en djupare förståelse för vad en praktisk epistemologi är, och vilka konsekvenser den har för synen på professionell kompetens och hur en utbildning kan designas i olika kontexter. Utöver detta analyseras även vilken kvalité av lärande som krävs för att omvärdera sin epistemologi. Det teoretiska ramverket baserar sig på Schöns arbete om praktisk epistemologi, professionellas kompetens – reflektion och kunskapande-i-handling, och utbildningsdesign – ett reflekterande praktikum. Utöver detta används Mezirows teori om Transformativt Lärande (TL) för att analysera lärandets kvalité. De fyra inkluderade studierna används som exempel på olika utbildningssituationer i olika kontexter; i studie 1 och 3 hur chefer i en forskningsintervention lär sig att bli främjande chefer; i studie 2 hur elever i yrkesinriktade gymnasieprogram förbereds att minimera arbetsmiljörisker i deras kommande yrken; och i studie 4 hur Personal och Arbetslivsstudenter lär sig att främja kollektivt lärande i organisationer. Resultatet visar vikten av att vara medveten om din epistemologi och att agera i linje med den. Utifrån perspektivet praktisk epistemologi, är den övergripande slutsatsen att det inte räcker med att lägga till praktik, det är viktigt att balansera teori, praktik och reflektion för att främja kunskapande-i-handling. Lärarens/handledarens roll att kunna hantera både teori, praktik och reflektion genom att reflektera-i/efter-handling betonas. Utbildningens design behöver anpassas till deltagarnas tidigare erfarenheter och tillgång till praktik. För att möjliggöra omvärdering av epistemologi föreslås TL, eftersom det krävs en kvalité på lärande som möjliggör djuplärande.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Undervisa i artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens! Programmet utgår från ämnets syftesbeskrivning och ger både forskningsfördjupning och praktiska verktyg för att du enklare ska kunna genomföra kurserna. Innehållet passar även dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev