Forming i barnehagen i lys av Reggio Emilias atelierkultur
Genom att undersöka hur förskolan formas i mötet med Reggio Emilia-pedagogiken vill Kari Carlsen utveckla ny kunskap om hur lärandet sker på förskolan.
Svenskt abstrakt:
Estetiska ämnen och skapande verksamhet med material och redskap har mindre utrymme i förskolan än tidigare. Politisk fokus på barns tidiga inlärning har lett till en förskjutning av förskolans innehåll i riktning mot andra ämnen och till krav om individuella tester av kunskapsnivån hos de minsta barnen.
Många förskolor hämtar inspiration från praxis och filosofi i de kommunala förskolorna i Reggio Emilia, Italien. Inte minst aktualiseras sammanhanget mellan förskolans ämne ”bild och form” (norska: forming) och erfarenheterna från Reggio Emilia genom den roll som verkstaden och ateljén spelar i barnens lärande. Det är detta som är avhandlingens utgångspunkt tillsammans med ett dokumenterat behov av mer kunskap om förskolans innehåll.
Avhandlingens överordnade syfte är att utveckla ny kunskap om hur lärande går till i förskolan genom att undersöka förskoleämnet bild och form i mötet med inspiration från Reggio Emilias ateljékultur. Det empiriska materialet är inhämtat genom en kvalitativ, etnografisk studie där fältarbetet är utfört i förskolan. Ett omfattande och mångfacetterat material har analyserats.
Resultaten är presenterade utifrån tre teman: Den fysiska miljön, relationer och handlingar i samverkan, samt uttrycksformer och formuttryck. I resultaten från fältarbetet framträder det potential för lärande som verksamhet med bild och form ger barnen i ljus av ateljékulturen. Den pedagogiska verksamhet som beskrivs kännetecknas av utforskande och lekfulla handlingar då barns sinnen, nyfikenhet och hypoteser samverkar med material och redskap. Hur inlärningen går till inom ämnet bild och form i förskolan i möte med inspirationen från Reggio Emilias ateljékultur diskuteras i spänningsfältet mellan pedagogisk filosofi, nordisk förskolekultur och nyliberala trender som förskolepedagogerna måste förhålla sig till. Diskussion av resultaten leder till estetiska, etiska, demokratiska och ekologiska reflexioner som har giltighet även på en praktisk handlingsnivå.
Sidan publicerades 2015-04-07 12:45 av
Sidan uppdaterades 2015-08-18 11:37 av