Förskola för hållbar utveckling. Förutsättningar för barns utveckling av handlingskompetens för hållbar utveckling
Maria Hedefalk har undersökt vilka förutsättningar som finns för barns meningsskapande om undervisningsinnehållet hållbar utveckling i förskolan.
Svenskt abstrakt:
Det övergripande syftet med avhandlingen är att bidra med kunskap om förutsättningar för barns meningsskapande om hållbar utveckling i förskolepraktik. Fokus ligger på barns möjligheter att utveckla en kritisk handlingsförmåga.
I avhandlingen fokuseras de didaktiska frågorna om vad, hur och varför; det vill säga frågor om vilket undervisningsinnehåll och vilka undervisningssätt som barnen möter på sin förskola; varför de möter just dessa och de förutsättningar som de ger för meningsskapande. För att kunna undersöka inkludering av innehåll och arbetssätt introduceras och utvecklas begreppet undervisningsprinciper. Det används för att undersöka vilka handlingar som privilegieras – det vill säga vilka handlingar som inkluderas och görs relevanta – i olika undervisningssituationer i förskolan.
Resultatet visar att lärare påverkar barnens meningsskapande genom att rikta deras uppmärksamhet mot ett specifikt undervisningsinnehåll. Möjligheter för barnen att utveckla handlingskompetens för hållbar utveckling påverkas av vilka handlingar som privilegieras i situationen. Analyserna av barnens möjligheter att handla kritiskt visar sig när:
– Undervisningsinnehållet består av moraliska frågor det vill säga att det inte finns ett självklart rätt svar. Värderingar måste göras.
– Det finns en variation av synsätt att ta del av i undervisningssituationen. En röst räcker inte utan fler röster måste kunna lyftas – så att man kan ställa något mot något annat.
– Trygghet i att uttala motstridiga tankar måste finnas.
Även om situationer där barn handlar kritisk är få i denna studie, är det viktigt att lyfta fram dem, speciellt då det finns få studier som undersöker hur meningsskapandeprocesser ser ut när kritiska handlingar privilegieras. Denna avhandling bidrar därmed till forskningsfältet genom att bidra med analyser av situationer där barn i en förskolepraktik handlar kritiskt.
Sidan publicerades 2014-02-11 12:08 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2014-05-02 15:13 av Moa Duvarci Engman