From Eye to Us: Prerequisites for and levels of participation in mainstream school of persons with Autism Spectrum Conditions
Specialpedagogen Marita Falkmer har forskat om det sociala samspelet hos elever i grundskolan med autismspektrumtillstånd, AST, samt upplevelsen av delaktighet. – Om du har en elev med AST i din klass krävs det inte bara insikt i elevens situation, det krävs också kunskap om hur AST påverkar elevens sätt att tänka och förstå, säger Marita Falkmer.
Svenskt abstrakt:
Denna avhandling handlar om grundläggande förutsättningar för delaktighet i sociala samspel samt om observerad och upplevd delaktighet i svenska grundskolor hos elever med Autismspektrumtillstånd (AST), t.ex. autism eller Aspergers syndrom. AST kännetecknas av begränsningar inom tre områden: socialt samspel, kommunikation och föreställningsförmåga. Den nya svenska skollagen slår fast att elever med AST inte ska placeras i särskolan om de inte också har intellektuella funktionsnedsättningar. Detta har lett till att fler elever med AST får sin undervisning i grundskolan. Svensk skolpolicy har tydligt uttalat att målet för svenska grundskolor är att de ska vara inkluderande. En inkluderande skola ska vara anpassad så att den kan tillgodose alla elevers behov, både vad gäller möjlighet att uppnå kunskapsmålen och av att känna sig delaktiga och accepterade i skolmiljön. Trots detta är kunskapen om hur elever med AST själva upplever sin delaktighet i skolan begränsad. Det har dock visat sig att man inte alltid får samma resultat om man låter elever skatta sin egen delaktighet som vid observationer. Dessutom saknas samlad kunskap om vad föräldrar till barn med AST tycker är viktigt för att skolan ska fungera inkluderande.
Eftersom skolor är sociala miljöer krävs det sociala färdigheter, dels för att kunna vara delaktig i inlärningssituationer, dels för att kunna delta i aktiviteter utanför klassrummet. Att delta i positiva sociala samspel med klasskamrater är viktigt för att känna sig delaktig i sin skolmiljö. Eftersom AST medför svårigheter med socialt samspel och kommunikation riskerar dessa elever att känna sig mindre delaktiga än sina klasskamrater i grundskolan. Därför måste möjligheter att aktivt delta i skolmiljön erbjudas. Dessutom måste eleven ha vilja och förmåga att delta i de aktiviteter och samspel som erbjuds. Lärare har en viktig roll när det gäller hur delaktiga elever med AST upplever sig vara. Läraren bör därför ha god insikt i sina elevers situation, förmåga och intressen.
En grundläggande förmåga som möjliggör socialt samspel är att kunna känna igen och tolka ansikten. Redan spädbarn uppmärksammar ansikten och ögon. Ögon är extra viktiga för att känna igen människor samt för att uppfatta uttryck för känslor. Att inte uppmärksamma ögon kan därför vara en nackdel när man samspelar med andra människor. Personer med AST har ofta svårt att tolka ansikten och ansiktsuttryck, vilket anses vara en av orsakerna till deras svårigheter i sociala samspel. Det finns dock motstridiga uppgifter om hur vanligt det är med dessa svårigheter och hur personer med AST tittar på ansikten när de ska känna igen en person eller ett ansiktsuttryck. Personer med AST tittar troligen inte så mycket på ögonen utan fokuserar mer på munnen.
Sidan publicerades 2013-01-21 15:33 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2013-03-12 10:46 av Moa Duvarci Engman