Dela:

Idrottsutövandets estetik: en narrativ studie om meningsskapande och lärande

Estetiska omdömen spelar stor roll i idrotten. Bland annat bidrar de till att utveckla aktiviteten. Det är en av slutsatserna i Ninitha Maivorsdotters avhandling ”Idrottsutövandets estetik: en narrativ studie om meningsskapande och lärande”.

Fakta
Disputation

2012-01-27

Titel (sv)

Idrottsutövandets estetik: en narrativ studie om meningsskapande och lärande

Författare

Ninitha Maivorsdotter

Opponent

Försteamanuensis Fiona Dowling

Institution

Hälsoakademin

Lärosäte

ÖU – Örebro universitet

Länkar
Läs hela avhandlingen
Läs Skolportens intervju med Ninitha Maivorsdotter

Svenskt abstrakt:

I avhandlingen Idrottsutövandets estetik. En narrativ studie av meningsskapande och lärande riktas intresset mot idrottsutövandets estetik, dels med avseende på vilket lärande som synliggörs med hjälp av John Deweys estetikbegrepp, och dels med avseende på det estetiska erfarandets betydelse för meningsskapande och lärande i idrottsutövning. Undersökningen genomförs med hjälp av narrativa analyser av idrottstövares berättelser. Berättelserna är skrivna av såväl idrottslärarstudenter som de professionella författarna och tillika skridskoåkaren respektive långdistanslöparen Jenny Diski och Haruki Murakami. Undersökandet sker med fokus på de praktiska epistemologier som framträder i idrottsutövarnas berättelser. Avhandlingen visar på sätt att förstå och undersöka lärande i idrottsutövning som en komplex och mångfasetterad process, där känslor och förnimmelser har stor roll, men där andra element av erfarande – så som sociala, kulturella, historiska, fysiska och mentala, sammantaget leder idrottsutövandet vidare.

Sidan publicerades 2012-01-04 00:00 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2012-03-12 15:26 av Moa Duvarci Engman


Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med Ifous

Läs mer
Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolporten nr 3/2023 ute nu!

Skolporten nr 3/2023 ute nu!

TEMA: Så kan skola, polis och socialtjänst arbeta tillsammans för att förhindra skoldåd. INTERVJU: Forskaren Michael Tengberg om hur återkoppling, observation och gruppreflektion kan öka kvaliteten på undervisningen.

Läs mer och prenumerera här!
5 mest lästa på FoU
Så skapar alla nya trender kaos i skolan

Det räcker nu. Allt fler börjar tröttna på nya oprövade ­pedagogiska trender. ”Skolverket måste sluta ge pengar åt ovetenskapliga trendkoncept,” säger Anita Norlund, professor i pedagogiskt arbete vid Högskolan i Borås.

Skolstängningar dålig metod mot segregation visar simulering

På senare år har kommuner ibland stängt skolor dominerade av elever med invandrarbakgrund för att motverka segregation. Men nya datasimuleringar som gjorts av forskare vid Linköpings universitet visar att metoden sällan kommer att leda till önskat resultat.

Forskarintervju: Alla barn har behov av kontinuitet och trygghet

En skolövergång är en relationsskapande process som kräver samarbete mellan överlämnande och mottagande lärare. Samarbetet leder till att det skapas bättre förutsättningar för att eleven ska kunna landa i sitt nya sammanhang. Therese Welén visar i sin doktorsavhandling att förutsättningarna kan se väldigt olika ut, och att barn som har särskilda behov riskerar att hamna i kläm.

Ny rapport: Positiv satsning i Trollhättan att flytta elever för minskad skolsegregation

Idag presenterades en forskningsrapport kring hur elever, lärare och rektorer upplevt sammanslagningarna av skolor i Trollhättan. Forskare vid Högskolan Väst har sedan stängningen av två skolor i ett segregerat område hösten 2021 följt förändringen. Det sammantagna resultatet visar en övervägande positiv bild.

Linnea Lindquist: ”Stök beror ofta på språkbrister”

På Hammarkullsskolan var läsningen viktig för att vända den negativa utvecklingen. "För att utveckla ett rikt språk behöver du parallellt jobba med att lära dig läsa, skriva och även tala svenska", säger Linnea Lindquist, biträdande rektor och skoldebattör, som nu är aktuell med en ny bok.

Att läsa en avhandling

Att läsa en avhandling

Att läsa en avhandling handlar till stor del om att vaska fram det som är intressant – inte om att plöja sig igenom hela texten från början till slut. Här hittar du några tips på hur du gör det.

Läs mer
Skolportens digitala kurser