Hoppa till sidinnehåll
Universitet och högskola

Managing Thesis Projects in Higher Education – Through Learning Analytics

Publicerad:2020-07-29
Uppdaterad:2020-09-07

Ken Larsson har i sin avhandling bland annat undersökt vilka faktorer som ligger bakom ofullständiga högskoleuppsatser eller uppsatser som inte avslutas i tid.

Författare

Ken Larsson

Handledare

Docent Jalal Nouri, Stockholms universitet

Opponent

Associate Professor Daniel Spikol, Malmö universitet

Disputerat vid

Stockholms universitet

Disputationsdag

2020-08-26

Titel (eng)

Managing Thesis Projects in Higher Education – Through Learning Analytics

Institution

Institutionen för data- och systemvetenskap

Abstrakt

För en student är examenprojektet vid de flesta universitet det sista steget inför examen som ger ökade möjligheter i karriären. Det är inte ovanligt att studenter kämpar med sin uppsats för att kunna slutföra examen, vilket resulterar i rubbade planer, förseningar i att avsluta utbildningen och i värsta fall, att utbildning inte fullföljs alls. Detta är ett oönskat resultat inte bara för den enskilda studenten eller universiteten utan också för samhället i stort. Effekterna av att misslyckas med uppsatsen är ett slöseri med resurser och leder till minskad tillgång till kvalificerad individer i samhället. För studenten blir effekten sämre karriärmöjligheter och lägre lön. Avhandlingen undersöker problemet att hantera resurser inom högre utbildning, särskilt när det gäller examensarbete. Det finns tre aspekter av det övergripande problemet som tas upp i avhandlingen. Ett praktiskt problem med för många ofullständiga uppsatser, eller uppsatserr som inte avslutas i tid. Ett annat praktiskt problem är ökande efterfrågan på högre utbildning, som inte möts av ökande tilldelning av resurser i motsvarande grad. Den tredje aspekten av problemet är bristen på kunskap för att förstå de faktorer som påverkar uppsatsprocessen vilket resulterar i bortfall eller oönskade förseningar. Bristen på denna kunskap kan leda till en blind ledningsprocess. Två forskningsfrågor formuleras för att undersöka problemet, vilka faktorer påverkar uppsatsen fullbordande eller ej. Faktorer som kan vara användbara för ledningen att känna till, och för det andra vilka ledningsprinciper kan vara till hjälp för att säkerställa hög kvalitet i högre utbildning. Frågorna besvaras genom flera studier som använder blandade metoder och learning analyticstekniker, inklusive data mining och tillämpning av statistika metoder och maskininlärningsalgoritmer. Totalt har över 3 000 uppsatsprojekt studerats. Avhandlingen bidrar till en bättre förståelse av de faktorer som påverkar avslutande eller icke avslutande av ett uppsatsprojekt, samt riktlinjer för uppsatsprocessen pekar dessutom på en ny metodik som använder learning analytics och maskininlärning för att stödja datadrivna beslut om uppsatsprocesser.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Undervisa i Artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens konferens för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens. Ta del av aktuell forskning som utgår från ämnets syftesbeskrivning, och få praktiska verktyg som hjälper dig att planera och genomföra kurserna. Innehållet är även intressant för dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt, samt för dig som undervisar inom vuxenutbildningen.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt
Digital temaföreläsning

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

Skolportens digitala föreläsning med Issis Melin, för dig som vill lära dig mer om arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan. Föreläsningen fokuserar på hur elevhälsoteamet kan identifiera hedersrelaterade beteenden, samt hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Ta del av denna föreläsning mellan 22 april–5 juni!
Läs mer & boka
Åk F–Gy
22 apr – 5 jun
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev