Metodik, personlighet och forskning: Kontinuitet och förändring i vårdlärarutbildarnas kunskapskultur 1958-1999
Svenskt abstrakt:
I den här avhandlingen fokuseras kontinuitet och förändring i en lokal kunskapskultur, vårdlärarutbildningen i Stockholm, under åren 1958 till 1999, med stark tonvikt på föreställningar om kunskap och lärande. Analysbegrepp hämtas från Basil Bernstein, Ludwik Fleck, Reinhart Koselleck och genusteori.
Resultatet visar såväl kontinuitet som förändring i kunskapskulturen. Den första perioden, 1958-1974, kännetecknas av kontinuitet i relation till erfarenhetsrummet. Metodisk kunskap är viktig. Den andra perioden, 1975-1979, karaktäriseras av stora förändringar, och inleds med ett kraftigt brott där tidigare föreställningar och värden överges. Den tidigare periodens fokusering av viktiga, yttre kunskaper ersätts av föreställningen om att människan och hennes inre förmågor och egenskaper är den viktigaste resursen i yrket. Föreställningar och värden överges inte helt under den sista tidsperioden, 1979-1999. Värden som kan förknippas med personlighetsutveckling kvarstår, och nya värden uppstår som en konsekvens av den statliga styrningen mot forskningsanknytning.
Tidsandan, nya medarbetare, förändrad statlig styrning, värdenas ideologiska karaktär och den kvinnliga dominansen inom utbildningen ger en förståelse för den kraftiga förändringen av föreställningar och värden i mitten av 1970-talet. En stabil kår av vårdlärarutbildare, värdenas ideologiska och könskodade karaktär och en traditionell särskildhet och avskildhet från andra lärarutbildningsinriktningar ger en förståelse för det personlighetsutvecklande inslagets stabilitet.
Den manliga könskodningen av innehållet under den första perioden kan förstås utifrån medicinares inflytande på utbildningen, statlig styrning i riktning mot utbildningsteknologi och harmoni med erfarenhetsrummet. Under hela perioden finns kvinnligt kodade föreställningar som rör vårdlärarutbildarnas arbetsuppgifter; kollektivitet, betoning av praktiska handlingar och kontroll av närhet till studerandegruppen.
Sidan publicerades 2009-08-25 00:00 av
Sidan uppdaterades 2012-03-29 10:26 av