Physical activity in 6-10 year old children : Variations over time, associations with metabolic risk factors and role in obesity prevention
Svenskt abstrakt:
Bakgrund och syfte: Fetma och övervikt är i dag ett av våra största folkhälsoproblem. Mellan 18-25% av svenska 10-åringar är antingen överviktiga eller feta. Det är en mycket kraftig ökning som har ägt rum de sista åren. Syftet med denna avhandling var att undersöka om man genom ett interventionsprogram i skolan kan förebygga och minska övervikt och fetma hos barn i åldern 6-10 år. Vidare att studera hur stabil fysisk aktivitet är mellan två mättillfällen och att studera skillnader i aktivitetsmönster mellan kön och mellan olika åldrar. Dessutom att undersöka skillnader i metabol risk mellan normalviktiga och överviktiga/feta barn och att studera samband med fysisk aktivitet och aerob kapacitet.
Material och metod: 3135 pojkar och flickor i åldern 6-10 deltog i ett preventionsprojekt, STOPP (Stockholm Obesity Prevention Project). STOPP är en randomiserad studie med fem interventionsskolor och fem kontrollskolor som pågick mellan 2001 2005. De förebyggande insatserna i projektet var framför allt att förbättra kosten i form av en minskning av fett och sockerkonsumtion i skollunchen och mellanmålet i skolan och på fritids. Dessutom att öka den fysiska aktiviteten i skola och på fritids med 30 minuter varje dag under skoltid (utöver idrottslektioner) och att begränsa stillasittande aktiviteter på skol- och fritids tid. Livsmedelsval undersöktes med föräldraenkät. Ätattityder utvärderades genom självrapportering. Den fysiska aktiviteten mättes hos 1293 barn med en aktivitetsmätare, (accelerometer), under en veckas tid. Två grupper av barn hade även upprepade mätningar av fysisk aktivitet. Vidare valdes 68 barn ut utifrån deras BMI till en normalviktig grupp och en grupp med överviktiga/feta barn. Följande tester gjordes: maximalt konditionstest på cykel, kroppssammansättning i röntgen (DEXA), blodtryck och blodprover för att undersöka olika blodfetter, glukos och insulin i blodet.
Resultat: I interventionsskolorna minskade övervikt och fetma från 20.3% till 17.1% I kontrollskolorna ökade övervikten från 16.1% till 18.9%. Skillnaden mellan intervention- och kontrollskolor var signifikant (p
Konklusion: Förändringar över en längre tid i skolan och på fritids med ökad fysisk aktivitet och förbättrad kost har en signifikant effekt på utvecklingen av övervikt och fetma och kan påverka livmedelsval i hemmet. Interventionseffekten berodde sannolikt på hälsosamma ätvanor i skolan, fritids och i hemmet och troligtvis inte på den fysiska aktiviteten eftersom inga skillnader mellan intervention och kontrollskolor i fysisk aktivitet kunde påvisas. Den största skillnaden i fysisk aktivitet mellan pojkar och flickor var under skol- och fritids tid. Barnen är väsentligt mindre fysiskt aktiva när de är lediga under kvällstid och på helger. Upprepade mätningar av fysisk aktivitet visar att det är måttlig korrelation mellan två mättillfällen. Metabola risk faktorer är högre redan bland måttligt överviktiga/feta barn jämfört med normalviktiga barn. Resultaten beror inte på skillnader i fysisk aktivitet och aerob kapacitet mellan viktgrupperna men fysisk aktivitet och aerob kapacitet visade ett samband med insulinnivåer. Måttlig övervikt och fetma visar en skadlig effekt redan hos barn i 8 till 11 års åldern.
Sidan publicerades 2009-04-20 00:00 av
Sidan uppdaterades 2012-03-29 11:43 av