Hoppa till sidinnehåll
Programmering

Practice beyond technology when programming and mathematics teaching converge

Publicerad:30 januari

Ana Fuentes Martinez har i sin avhandling undersökt hur programmering och matematikundervisning
förenas i närvaro av en reviderad kursplan för matematik på gymnasiet.

Författare

Ana Fuentes Martinez

Handledare

Professor Lars Svensson, Högskolan Väst

Opponent

Professor Anders Mørch, Universitetet i Oslo

Disputerat vid

2023-02-02

Disputationsdag

Högskolan Väst

Abstrakt

Denna avhandling undersöker hur programmering och matematikundervisning förenas i närvaro av en reviderad kursplan för matematik på gymnasiet. Fokus ligger på strategier som myndigheterna införde, hur lärare taktiskt navigerade de spänningar och motsägelser som uppstod i deras undervisning, och hur dessa taktiker senare konsoliderades i praktiken.

Två taktiska tillvägagångssätt blev tydliga när lärare började integrera programmering i matematik: Dual undervisning och sammanvävd programmering. Lärarens användning av duala undervisningsmetoder eller sammanvävd programmering var olika taktiker som formades av och som respons på villkoren i den nya läroplanen samt deras egna preferenser och syn på studenternas lärande. Dessa två taktiker avslöjar olika ontologiska åtaganden i förhållande till de strategier som representeras i styrdokumenten.

Successivt utvecklades de omgivande villkoren och gav upphov till ny undervisningspraxis. En andra omgång av intervjuer avslöjade hur senare reformer och nya insikter förändrade lärarnas praxis över tid. Lärarnas ursprungliga beslut både bekräftas och finslipas med nya erfarenheter och reflektioner. Andra taktiker behöver uppdateras, medan vissa kasseras. Processen mot en etablerad matematikundervisning med programmering ilustreras i relevanta kategorier där det framträder hur förändringen sker via bejakandet av programmering som praxis snarare än teknologi.

Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev