Hoppa till sidinnehåll
Förskola

Responses to Children’s Crying: Emotion Socialization in a Swedish Preschool

Publicerad:2020-06-16
Uppdaterad:2020-06-23

Malva Holm Kvist har undersökt barns gråt i förskolan och hur pedagoger och andra barn responderar och hanterar barns gråt.

Författare

Malva Holm Kvist

Handledare

Professor Asta Cekaite, Linköpings universitet Polly Björk-Willén, Linköpings universitet

Opponent

Professor Lasse Lipponen, Helsingfors universitet

Disputerat vid

Linköpings universitet

Disputationsdag

2020-05-20

Titel (eng)

Responses to Children’s Crying: Emotion Socialization in a Swedish Preschool

Institution

Institutionen för tema, Tema Barn

Abstrakt

Föreliggande avhandling undersöker små barns (1-4 år) gråt i en svensk förskola. Studien har en videoetnografisk ansats där data består av 68 timmar videoinspelningar. Avhandlingen tar sin utgångspunkt i ett sociokulturellt teoretisk perspektiv på hur socialt samspel utgör grunden för barns moraliska och emotionella socialisation. Genom att studera barns deltagande i dagliga aktiviteter på förskolan undersöks i) hur barn använder gråt som kommunikativ resurs i sina lekkonflikter, ii) hur vuxna responderar och hanterar barns gråt i olika situationer (t ex när barn på olika sätt skadar sig eller i samband med en konflikt) och iii) hur barn responderar på kamraters gråt i samband med att en konflikt uppstått i leken. Genom att tillämpa detaljerade analyser av socialt samspel har studien undersökt hur barns gråt som social och situerad praktik kan förstås i relation till förskolans institutionella uppdrag och barns dagliga deltagande i förskolans praktiker. Sammanfattningsvis demonstrerar studien att barns gråt och omgivningens olika respons på gråt utgör socialiserande praktiker för barns moraliska och känslomässiga socialisation i förskolan.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Undervisa i artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens! Programmet utgår från ämnets syftesbeskrivning och ger både forskningsfördjupning och praktiska verktyg för att du enklare ska kunna genomföra kurserna. Innehållet passar även dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev