Hoppa till sidinnehåll
Arbetsmarknad

Shaped for beauty: Vocational and gendered subjectivities in private education for the beauty industry

Publicerad:2018-09-11
Uppdaterad:2018-09-28

Hur produceras yrkesmässiga och könade subjekt i skönhetsbranschens yrkesutbildningar? Det är en av frågorna som Eleonor Bredlöv utforskar i sin avhandling.

Författare

Eleonor Bredlöv

Handledare

Professor Andreas Fejes, Linköpings universitet Susanne Köpsén, Linköpings universitet

Opponent

Professor Elisabet Öhrn, Göteborgs universitet

Disputerat vid

Linköpings universitet

Disputationsdag

2018-09-14

Titel (se)

Skapad för skönhet : Yrkesmässiga och könade subjektiviteter i privat utbildning för skönhetsbranschen

Institution

Institutionen för beteendevetenskap och lärande, Pedagogik och vuxnas lärande

Skapad för skönhet : Yrkesmässiga och könade subjektiviteter i privat utbildning för skönhetsbranschen

Syftet med avhandlingen var att svara på frågan: Hur produceras yrkesmässiga och könade subjekt i skönhetsbranschens yrkesutbildningar? Foucault och poststrukturalistisk feministisk teori användes för att svara på denna fråga i fyra artiklar där materialet bestod av rekryterings- och marknadsföringsmaterial gällande skönhetsutbildningar, intervjuer med hud- och spaterapeutstudenter samt observationer av praktiska lektioner i hud- och spaterapeututbildning. Dessa utbildningsarrangemang är nära sammanbundna med branschens ekonomiska sektor, men är outforskade till hög grad. Olika aspekter av subjektivitetsskapande undersöks i artiklarna: Den första artikeln visar hur den potentiella skönhetsstudenten skapas genom ansvariggörande och individualiserande processer i rekrytering; Den andra artikeln visar hur en vetenskaplig och omvårdnande professionell framträder; Den tredje artikeln visar hur hud- och spaterapeutstudenter lär sig lägga an en kritisk blick på kroppar; Den fjärde artikeln visar hur hud- och spaterapeutstudenter produceras som emotionella arbetare och lärande med utgångspunkt i Hochschilds begrepp ”emotional labour”. Resultaten i artiklarna visar hur (medicinsk) vetenskaplig kunskap blir en resurs när den professionella hud- och spaterapeuten produceras, vilket mobiliserar makt- och genusrelationer och osynliggör samtidigt andra typer av kunskaper. Relationella och omvårdnande aspekter av detta arbete och lärande framträder emellertid genom de sätt som bredare femininitetsdiskurser tas upp och mobiliseras när studenterna produceras som professionella.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep
Digital temaföreläsning

Hållbar utveckling i förskolan

Skolportens digitala temaföreläsningar med Cecilia Caiman. Föreläsningarna utvecklar undervisningen för hållbar utveckling utifrån både ett ekologiskt perspektiv och genom estetiska lärprocesser. Ta del av innehållet mellan 14 maj–18 juni!
Läs mer & boka
Fsk
15 maj – 19 jun
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev