Hoppa till sidinnehåll
Funktionsnedsättning

Time to Plan: How to support everyday planning in adolescents with intellectual disability

Publicerad:2020-03-30
Uppdaterad:2021-03-30

Barn och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning (IF) har svårt med sina dagliga planeringsuppgifter. Litteraturen kan dock inte förklara om individer med IF presterar enligt deras utvecklingsnivå eller inte. Lisa Palmqvist har undersökt om livserfarenhet kan vara en bidragande faktor till varför denna skillnad ses i litteraturen.

Författare

Lisa Palmqvist

Handledare

Henrik Danielsson, Linköpings universitet Professor Arne Jönsson, Linköpings universitet Jerker Rönnberg, Linköpings universitet

Opponent

Professor Christopher Jarrold, University of Bristol

Disputerat vid

Linköpings universitet

Disputationsdag

2020-04-30

Titel (se)

Tid för att Planera : Att stödja vardagsplanering hos ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning

Titel (eng)

Time to Plan: How to support everyday planning in adolescents with intellectual disability

Tid för att Planera : Att stödja vardagsplanering hos ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning

Barn och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning (IF) har svårt med sina exekutiva funktioner och dagliga planeringsuppgifter. Litteraturen kan dock inte förklara om individer med IF presterar enligt deras utvecklingsnivå eller inte. Studierna i denna avhandling undersökte om livserfarenhet kan vara en bidragande faktor till varför denna skillnad ses i litteraturen. Planeringsförmågan kan förbättras genom att använda externt eller internt stöd. Hjälpteknik för kognition (HM-K) är ett exempel på externt stöd. Denna avhandling undersökte hur HM-K används i en vardaglig planeringssituation vilket inte har undersökts tidigare. Vidare undersökte denna avhandling om de interna stöden för kognitiva förmågor och livserfarenhet korrelerar med planeringsförmåga hos ungdomar med IF, och om planeringsförmåga kan förbättras med hjälp av ett kognitivt träningsprogram för vardagsplanering. Resultaten visade att HM-K stödde kognitiva funktioner, men att barnen inte formulerade planerna själva. Vidare stöder resultaten skillnadsmodellen för IF eftersom planering korrelerade med olika kognitiva mått och livserfarenhet hos ungdomar med IF jämfört med barn med en typisk utveckling. Ungdomar med IF blev bättre på planeringsuppgifterna i träningsprogrammet, men inga överföringseffekter till otränade planeringsuppgifter hittades. Avslutningsvis så stöds planeringen av externa och interna stöd. HM-K måste dock utformas och förskrivas på ett sätt som ökar självständighet. Praktiker bör aktivt stödja träning av planering och bör vara försiktiga när de inför kognitiva insatser om överföringsgapet är för stort.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Yrkesutbildning för vuxna

Undervisar du vuxna på ett yrkesprogram? Varmt välkommen till Skolportens konferens som ger dig den senaste forskningen inom området, praktiska verktyg för undervisningen och möjligheten att utvecklas i din yrkesroll. Välj om du vill delta på plats i Stockholm 14 maj eller digitalt på webbkonferensen mellan 21 maj-11 juni.
Läs mer och boka
Vux
14 maj
Digital temaföreläsning

Flickor med autism och adhd i skolan

Skolportens digitala tema för dig som vill veta mer om flickor med autism och adhd i skolan, med Lotta Borg Skoglund och Maria Bühler. Titta när det passar dig mellan 7 april och 19 maj. Förutom forskningsbaserad information och praktiska verktyg får du med dig diskussionsfrågor inför samarbetet med kollegor.
Läs mer och boka
Åk F–Gy
7 apr – 19 maj
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev