Forskarintervjuer
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom skola och utbildning.
Senaste forskarintervjuerna
Läs fler
Forskning och utveckling kategorier
Så formas barn till svenskar i historieämnet på mellanstadiet
Historieundervisningen på mellanstadiet präglas av nationalistiska berättelser och bilder, som bidrar till att forma en svensk kollektiv identitet. Det visar Pontus Larsen i sin avhandling.

Forskning och utveckling kategorier
Digitala dokumentationssystem i förskolan matchar inte behoven
Digitala dokumentationssystem i förskolan matchar inte verksamhetens behov. Ändå väljer kommuner att införa systemen. Det visar Hanna Vretblom i sin avhandling om hur dokumentation kring särskilt stöd i förskolan förstås och används av aktörer på olika nivåer.

Forskning och utveckling kategorier
Elevers behov styr lärares användning av digitala lärresurser
Lärares användning av digitala lärresurser i undervisningen styrs i huvudsak utifrån elevernas behov. Det visar Lena Gleisner Villasmil i sin avhandling.

Forskning och utveckling kategorier
Fritidshemmets fysiska lärmiljö påverkar både elever och personal
Fritidshemmets fysiska lärmiljön påverkar såväl elevernas möjlighet till delaktighet som personalens möjlighet att bedriva en pedagogiskt meningsfull verksamhet. Det visar Christina Grewells avhandling.

Skolsköterskan har en viktig roll i arbetet med HPV-vaccinering
Skolsköterskan har en viktig roll när det gäller att informera om och erbjuda vaccin mot humant papillomvirus (HPV). Både barn och föräldrar ser skolsköterskan som den mest pålitliga informationskällan om vaccinationen, visar Eva Runngrens avhandling.

Forskning och utveckling kategorier
Fokus på svenska värderingar i integrationsprogram
Integrationsprogrammet samhällsorientering för nyanlända lär inte bara ut svenska lagar och regler – utan även svenska värderingar. Det visar Simon Bauers avhandling.

Forskning och utveckling kategorier
Kristendomen viktigt verktyg i skolans fostransuppdrag 1920 till 1969
Emma Hellströms forskning visar att kristendomen spelade en viktig roll för skolbarns fostran till framtida demokratiska medborgare även efter 1919 års undervisningsplan.

Forskning och utveckling kategorier
Historielärares syn på ämnet påverkar deras upplevelse av klassrummens mångfald
Dagens heterogena klassrum och elevers olika bakgrund kan av vissa historielärare ses som väldigt utmanande, medan andra ser det som en stor möjlighet för undervisningen. Lärarnas upplevelse grundar sig i hur de ser på historieämnet, menar Simon Lundberg.

Forskning och utveckling kategorier
Tydlig slutanvändare skapar motivation i teknikundervisningen
Med en tydlig slutanvändare ökar elevernas motivation när de arbetar med designprojekt i ämnet teknik. Det visar Björn Citrohn som undersökt om hur fysiska modeller används i grundskolans teknikundervisning.

Forskning och utveckling kategorier
Komplext när yrkeslärare väljer undervisningsmaterial
Strävan att skapa en meningsfull och autentisk undervisning präglar yrkeslärares val av undervisningsmaterial. Det visar Sandra Carlsson i sin avhandling.

Klimatsmart skolmat kan leda till näringsbrist
Klimatsmart skolmat riskerar att ge upphov till näringsbrister. Det visar Mari Wollmar som undersökt det faktiska näringsinnehållet i klimatanpassade skolmåltider.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med forskningsinstitutet Ifous.
Skolportens magasin


Skolporten är ett populärvetenskapligt forskningsmagasin med fokus på förskola och skola.
Skolportens magasin
Läs merKonferenser
Läs merSpecialpedagogik i förskolan
Skolportens fortbildning för dig som möter barn i behov av stöd i förskolan! Ta del av aktuell forskning och få praktiska verktyg om bland annat sensomotorik, fonologisk medvetenhet, ESSENCE och kognitionsvetenskap. Delta på plats i Stockholm 27-28 november eller via webbkonferensen 5 december–9 januari!
Läs mer och boka din plats här
Intervju med föreläsare

Läs Skolportens intervjuer med föreläsare från våra konferenser.