Hoppa till sidinnehåll
Föräldrar

Att bilda med bilder

Publicerad:2011-05-17
Uppdaterad:2012-03-27
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Qarin Frankers undersöker och jämför i sin avhandling Litteracitet och visuella texter. Studier om lärare och kortutbildade deltagare i Sfi bland annat hur vuxna andraspråksinlärare, med och utan formell skolerfarenhet, interagerar med och uppfattar ett antal svenska valaffischer. Bilderna spelar en stor roll i hur man tolkar och förstår budskapet.

Qarin Franker

Född 1952
i Lidköping

Disputerade
2011-02-12

vid Stockholms Universitet

Läs abstract och ladda ner avhandlingen nedan

Avhandling

Litteracitet och visuella texter. Studier om lärare och kortutbildade deltagare i sfi.

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Jag har arbetat med det som lärare aktivt själv och varit engagerad i de här frågorna, som till exempel inlärningssituationen för de allra lägst utbildade.

Vad handlar avhandlingen om?

– Avhandlingen undersöker litteracitet och visuella texter i den grundläggande svenskundervisningen för invandrare, Sfi. Avhandlingen som är tredelad är dels en forskningsöversikt och dels en studie som fokuserar på lärarnas uppfattningar och val av visuellt material för andraspråks- och alfabetiseringsundervisning. En tredje del undersöker och jämför, på gruppnivå, hur vuxna andraspråksinlärare, med och utan formell skolerfarenhet, interagerar med och uppfattar ett antal svenska valaffischer.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Det används väldigt mycket bilder i den här tidiga läs och skrivundervisningen och lärarnas medvetenhet om sfi-deltagarnas bildtolkningsförmåga är bristfällig. Det finns tendenser att man väljer alltför förenklade bilder när lärarna förväxlar elevernas ovana av bildtolkning med oförmåga att tolka bilder. Det finns en risk för infantilisering och andrafiering av deltagarna som kan skapa en onödig klyfta.

Vad överraskade dig?

– I en del av studien så tolkades valaffischer. Jag gjorde en sociosemiotisk analys av hur de olika grupperna kommer fram till innehållet i de olika affischerna, hur text och bild arbetar tillsammans. Det visade sig att enbart bildmaterialet inte räckte för att den avsedda tolkningen skulle kunna göras. Mycket bygger på att man kan förstå och tolka texterna, som är korta och kräver en sociokulturell kunskap för att man ska förstå dem rätt. Det intressanta var att partiernas logotyper blev en viktig faktor för deras möjlighet att uppfatta avsändaren och därigenom få en ram för tolkningen av budskapet.

Vem har nytta av dina resultat?

– Lärare. Boken används redan på lärarutbildningar.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev