Delaktighet svaret på gott medarbetarskap

Karin Kilhammar

Född 1961
i Umeå

Disputerade
2011-09-30
vid Linköpings universitet


AVHANDLING
Idén om medarbetarskap: En studie av en idés resa in i och genom två organisationer

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Jag har jobbat med personalfrågor tidigare där jag i olika sammanhang stött på begreppet och funderat kring det. Medarbetarskap är ett populärt begrepp som ibland används oreflekterat. Jag var intresserad av att se vad man gör av det. Vad betyder det i praktiken?

Vad handlar avhandlingen om?

– Jag har tittat på vad som händer när idén om medarbetarskap tas in i organisationer. Jag har använt en resemetafor där jag stannat upp vid olika anhalter och studerat hur idén översatts på organisations- enhets- och individnivån. Vilka implementeringsstrategier har använts? Vad gör man av idén på enhetsnivån och vilken påverkan har utvecklingsinsatsen på individen?
– Jag har också analyserat begreppet medarbetarskap, hur det tolkas i praktik och litteratur. Jag har identifierat gemensamma drag i tolkningarna och även spänningsfält som ryms i begreppet.
– En tredje dimension är att jag relaterat medarbetarskapet till den generella utvecklingen i arbetslivet i termer av tidsandan.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– De tydligaste resultaten handlar om implementeringens betydelse. I landstinget lade man stor vikt på delaktighet och lokal anpassning. Medarbetarskapet integrerades i den dagliga verksamheten. Det var en process som fick ta tid.
I det statliga bolaget användes en top down-strategi. Där genomfördes arbetet med seminarier för medarbetarna där det var styrt vilka områden som skulle tas upp. Men man kopplade inte ihop detta med den dagliga verksamheten.

Vad överraskade dig?

– Möjligen att likheterna i tolkningen av medarbetarskapsbegreppet var större mellan personer på samma nivåer i de olika organisationerna, än mellan organisationerna. Personer på organisationsnivån, företrädesvis HR-personal, såg medarbetarskap som ett individuellt begrepp där individens ansvarstagande och agerande betonades. Medarbetarna vid enheterna, däremot, såg medarbetarskap som ett kollektivt begrepp, där arbetsgruppen och hur den fungerade var i fokus.

Vem har nytta av dina resultat?

– De som jobbar med detta i organisationer, HR-personal och också chefer på olika nivåer. Även medarbetare kan lära sig av resultaten.
– Avhandlingen bidrar till att lyfta upp medarbetarskapet och klargöra begreppet. Den belyser aspekter som är viktiga när man arbetar med medarbetarskap i organisationer. Jag hoppas också att resultaten bidrar till reflektion kring betydelsen av medarbetarskapsbegreppet och hur det används.

Sidan publicerades 2011-11-28 00:00 av
Sidan uppdaterades 2012-03-26 13:56 av


Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med Ifous

Läs mer
Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolporten nr 3/2023 ute nu!

Skolporten nr 3/2023 ute nu!

TEMA: Så kan skola, polis och socialtjänst arbeta tillsammans för att förhindra skoldåd. INTERVJU: Forskaren Michael Tengberg om hur återkoppling, observation och gruppreflektion kan öka kvaliteten på undervisningen.

Läs mer och prenumerera här!
5 mest lästa på FoU
Så skapar alla nya trender kaos i skolan

Det räcker nu. Allt fler börjar tröttna på nya oprövade ­pedagogiska trender. ”Skolverket måste sluta ge pengar åt ovetenskapliga trendkoncept,” säger Anita Norlund, professor i pedagogiskt arbete vid Högskolan i Borås.

Linnea Lindquist: ”Stök beror ofta på språkbrister”

På Hammarkullsskolan var läsningen viktig för att vända den negativa utvecklingen. "För att utveckla ett rikt språk behöver du parallellt jobba med att lära dig läsa, skriva och även tala svenska", säger Linnea Lindquist, biträdande rektor och skoldebattör, som nu är aktuell med en ny bok.

Skolstängningar dålig metod mot segregation visar simulering

På senare år har kommuner ibland stängt skolor dominerade av elever med invandrarbakgrund för att motverka segregation. Men nya datasimuleringar som gjorts av forskare vid Linköpings universitet visar att metoden sällan kommer att leda till önskat resultat.

Ny rapport: Positiv satsning i Trollhättan att flytta elever för minskad skolsegregation

Idag presenterades en forskningsrapport kring hur elever, lärare och rektorer upplevt sammanslagningarna av skolor i Trollhättan. Forskare vid Högskolan Väst har sedan stängningen av två skolor i ett segregerat område hösten 2021 följt förändringen. Det sammantagna resultatet visar en övervägande positiv bild.

Forskarintervju: Alla barn har behov av kontinuitet och trygghet

En skolövergång är en relationsskapande process som kräver samarbete mellan överlämnande och mottagande lärare. Samarbetet leder till att det skapas bättre förutsättningar för att eleven ska kunna landa i sitt nya sammanhang. Therese Welén visar i sin doktorsavhandling att förutsättningarna kan se väldigt olika ut, och att barn som har särskilda behov riskerar att hamna i kläm.

Att läsa en avhandling

Att läsa en avhandling

Att läsa en avhandling handlar till stor del om att vaska fram det som är intressant – inte om att plöja sig igenom hela texten från början till slut. Här hittar du några tips på hur du gör det.

Läs mer
Skolportens digitala kurser