Dela:

Finländska lärare saknar utrymme för ämnesöverskridande undervisning

Lärarna vill arbeta mer ämnesöverskridande – men ser svårigheter på grund av bristande resurser, visar Janne Elo i sin avhandling.

Ämnesöverskridande undervisning med inriktning på företagsamhet är ett tema i den finska läroplanen.

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Jag är slöjdlärare i grunden och har tidigare skrivit en magisteravhandling om företagsamhet i slöjdundervisningen i den finska skolan. Deltagande, demokrati och entreprenörskap är ett tema i den finska läroplanen. Temat ska tolkas utifrån ett vidare perspektiv, det handlar om ett innovativt förhållningssätt snarare än att fostra elever till företagare. Slöjd har speciellt goda förutsättningar för att stödja utvecklingen av elevers innovativa förmåga men jag ville undersöka hur temat tar sig uttryck utanför slöjdämnet.

Vad handlar avhandlingen om?

– Om hur ämneslärare och klasslärare uppfattar vad de har för förutsättningar för att nå målen kring temat demokrati och entreprenörskap. Jag har intervjuat 16 lärare i svenskspråkiga skolan över hela Finland. De har i öppna diskussioner berättat vad de ser som främjande respektive motverkande faktorer för att arbeta med detta tema i undervisningen.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Lärarna anser att det är självklart att skolan bör lära ut ett företagsamt förhållningssätt men pekar samtidigt att skolans struktur och kultur präglas av ämnesfokusering. Lärarna önskar arbeta mer ämnesöverskridande men ser svårigheter på grund av bristande resurser. Allt större elevgrupper och färre elevassistenter har lett till att utrymmet för projektbaserad undervisning minskar.

– Vad lärarna ser som en av de främsta förutsättningen för att nå målen kring företagsamhet är utveckla samverkan med det övriga samhället. Ett övergripande resultat är också att lärarna ser sig själva som den viktigaste faktorn för att integrera dessa mål i undervisningen. Det fanns med andra ord en positiv grundton hos lärarna men de anser sig sakna stöd.

Vad överraskade dig?

– Att fyra av 16 intervjuade lärare inte visste att det finns ett ämnesöverskridande tema i den finska läroplanen, detta trots att temat funnits med i över 20 år.

Vem har nytta av dina resultat?

– De som arbetar med lärarutbildning men även lärare som jag tror kan använda resultaten för att identifiera sin egen verksamhet. Jag hoppas även att skolledare, även de på nationell nivå, kan ha nytta av resultaten som tydligt visar att lärare behöver stöd i den här frågan.

Susanne Sawander

Sidan publicerades 2015-08-11 14:42 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Läroplanen både stjälper och hjälper svensklärarna i Finland

Katarina Rejman har forskat om hur svensklärare i Finland arbetar med litteratur i skolan, och visar i sin studie på hur lärare kan arbeta rent praktiskt.

Effektivt lärande utifrån elevers intresse

Lärarna Karin Chalias och Katarina Åkerman Gustafsson skapade ett ämnesövergripande projekt utifrån boken Hungerspelen. Det fångade elevernas intresse – något som märktes på engagemanget.

Elevers föreställningar om kunskap påverkar lärandet

Elevers personliga teorier om kunskap har stor betydelse för hur de kan hantera komplexa uppgifter i skolan. Det konstaterar Marie Grice i sin avhandling, där hon bland annat lyfter undervisning om hållbar utveckling.

Lärares lektionsplanering påverkar elevers lärande i matematik

De exempel som lärarna fokuserar på i undervisningen – i vilken ordning och vilka aspekter som varierar i exemplen – styr i hög grad vad eleverna lär sig. Det konstaterar Ulf Ryberg som har forskat om elevers lärande av det matematiska begreppet derivata.

Undervisning i naturen väcker elevers intresse för växter och miljöfrågor

Elever som får vara i ute i naturen får ett ökat intresse för träd och växter och ett större engagemang för miljöfrågor. Det visar Margaretha Häggströms forskning om barns relationer till skogsmiljöer.

Lärares val av aktivitet påverkar elevers möjlighet att lära sig

Till synes ganska enkla undervisningsaktiviteter kan lyfta fram och synliggöra mycket matematik. Det konstaterar Anna-Lena Ekdahl som har analyserat lärares olika sätt att undervisa om samma innehåll i matematikundervisningen.

Bättre möjligheter till lärande när elevers frågor utforskas i undervisningen

Att ge utrymme för elevernas frågor i matematikundervisningen bidrar till att innehållet blir behandlat på ett mer komplext sätt. Det vinner både elever och lärare på, visar Tuula Maunulas avhandling.

Elevers delaktighet – en förutsättning för lärande

Bedömning måste sättas in i ett begripligt sammanhang för att eleverna ska ha nytta av den. Därför är elevperspektivet oerhört viktigt, säger Lisbeth Gyllander Torkildsen som forskat i ämnet.

Rättvisa lärare viktigt för elevers tro på demokrati

Ali Abdelzadehs forskning visar att upplevelsen av en orättvis lärare underminerar förtroendet för det demokratiska systemets institutioner.

Machosnack på fordonsprogrammet påverkar lärandet

Hur ser språkjargongen ut på fordonsprogrammet och hur påverkar det lärandet? "Samtalen präglades av en klassisk maskulin samtalsstil som var konfronterande, man avbryter och har ett ofta nedsättande tilltalssätt", säger Katarina Kärnebro.  

Så kan organisationen stödja förändring på förskolan

Karin Alnervik har analyserat hur förskolepersonal på fyra olika förskolor minns ett förändringsarbete där det funnits motsättningar som behövt lösas efterhand. Det går inte att prata fram en förändring, säger hon, man måste börja göra på nya sätt – då förändras också ens tankar.

Elever från låg samhällsklass mindre omtyckta av lärare

Elever från lägre samhällsklass är ofta mindre omtyckta av både lärare och jämnåriga. De löper större risk att utveckla ohälsa i vuxen ålder, visar Masuma Novak i sin avhandling "Social inequity in health. Explanation from a life course and gender perspective". Lärare bör vara medvetna om hur de förhåller sig till klasskillnader, menar hon.

Lära på nätet – en fråga om sammanhang

Att skapa en bra nätutbildning är inte enbart en teknikfråga. Jimmy Jaldemark visar i sin avhandling, Participation in a boundless activity: Computer-mediated communication in Swedish higher education, att lärarnas och studenternas sammanhang är en avgörande faktorn för lärandet i en nätutbildning.

Lärarna har svårt att lyssna på barnen

När skolan arbetar med elevinflytande styrs ofta frågeställningar och lösningar av lärarna. Margareta Aspán visar i sin avhandling, Delade meningar: Om värdepedagogiska invitationer för barns inflytande och inkännande, att det är svårt att få elevdemokrati att fungera.

Kompetenta lärare A och O för elevers lärande

Elisabeth Frank har sett att den absolut viktigaste faktorn för hur väl elever presterar i skolan är lärarens kompetens. Utan den skapas inte den trygghet och det föräldraengagemang som är så viktigt för barnens lärande.

Lär dig spela uttrycksfullt – av en dator

Kommunikation av känslor är centralt i ett musikutförande, men trots det visar forskning att känslor ofta försummas i musikundervisningen. Jessika Karlssons avhandling visar att det går att lära sig spela uttrycksfullt med hjälp av feedback från ett datorprogram - det är till och med bättre än feedback från en lärare.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med Ifous

Läs mer
Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!
  Skolportens magasin nr 2/2023

Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!

INTERVJU: Forskaren Emma Leifler vill att fler lärare får lära sig mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. TEMA: Nya perspektiv med ämnesövergripande undervisning.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens digitala kurser
5 mest lästa på FoU
Forskaren upptäckte barnens språkbeteende av en slump

Att förskolebarn använder engelska som lekspråk är mycket vanligare i mångkulturella områden, enligt en ny studie. På de undersökta förskolorna är det främst när pedagogerna inte deltar i leken som barnen växlar över till engelska.  

Professor: Så ökar du elevernas intresse för matematik

Våga lita på att dina elever har egna idéer – och låt dem jämföra sina lösningar med varandra. ”Du som lärare behöver inte alltid vara den som förklarar allt och visar lösningarna,” säger Elham Kazemi, professor i matematikdidaktik vid University of Washington.

Förskolelärare får stöd i att lära barn om hållbarhet

Mänskligheten står inför stora hot mot sin överlevnad. Hur pratar man med barnen om det här? Forskare vid Linköpings universitet har nu tagit fram ett stöd för att hjälpa förskollärare att gripa sig an det svåra ämnet.

Hon forskar om skolledares politiska engagemang

I forskningsprojektet Skola i samhället studeras rektorer, lärare och elever som ägnar sig åt politisk aktivism kopplat till skolan. ”Vi började fundera på vad det är som gör att man lämnar tjänstemannarollen, och blir aktivist”, säger Eva Reimers, Göteborgs universitet.

Så kan förskollärare prata med barn om hållbar utveckling

Världen står inför komplexa klimatutmaningar som kan vara knepigt att prata om med barn. Forskare har nu tagit fram ett stöd för att hjälpa förskolans pedagoger att diskutera hållbarhet med de allra yngsta.  

Att läsa en avhandling

Att läsa en avhandling

Att läsa en avhandling handlar till stor del om att vaska fram det som är intressant – inte om att plöja sig igenom hela texten från början till slut. Här hittar du några tips på hur du gör det.

Läs mer